Kiállítás

Pázmándi Antal: Hódolat a Stúdiónak

Pázmándi Antal keramikus
Kápolna Galéria
2024. május 09. (csütörtök) 17:00 - 2024. május 25. (szombat) 18:00

Helyszín:

Kápolna Galéria
6000 Kecskemét, Kápolna utca 13

„Pázmándi munkáit nem magyarázni kell, hanem látni és szellemileg elkalandozni bennük. Nekem ez munkáiban a varázslatos. De lehet az is, hogy ősei felejtettek el valamit elmondani és most ő kíván helyettük mindent bepótolni, az állandó munkálkodással, a talányos kerámia szobrokkal.”
(Probstner János)

Pázmándi Antal Ferenczy Noémi-díjas szobrász, keramikus 1943. január 6-án született Mezőkövesden. A budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban 1961-ben érettségizett, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola kerámia szakán, 1967-ben Gorka-díjjal diplomázik. Mestere Csekovszky Árpád.
A 80-as évek közepétől a Magyar Iparművészeti Főiskola plasztika tanszékének tanára, a mesterképzőn vendégtanár. Többek között a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió szimpóziumainak, illetve a Siklósi Kerámia Szimpóziumoknak is gyakori résztvevője.

Saját műtermében dolgozik. Kezdetben elvont, geometrikus elemekből formálja plasztikáit, majd nagyméretű pop artos, főként figurális kompozíciókkal jelentkezik. A kilencvenes évektől posztmodern hangvételű, sokféle anyagot ötvöző alkotások születnek műhelyében. Épület kerámiáit zsúfolt plasztikai hatás, harsány színek, a különböző stíluselemek - architektonikus és figurális elemek, plasztikai gegek - halmozása jellemzi. Tudatosan használ teret formáló sémákat, amelyeknek együttese éppen a sematikusság ellenében a különböző léptékek, faktúrák, minőségek dinamikus ellensúlyára épül. Sima, hullámos, áttört felületek, teret tagoló rácsos szerkezetek, az eltérő minőségekből alakuló egység és szándékolt esetlegesség, töredékesség egészítik ki egymást munkáiban.

Művei megtalálhatóak a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió Gyűjteményében, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban és köztereken is. Többszörös díjazottja a Pécsi Országos Kerámia Biennálénak és Triennálénak, 2016-ban Magyarország Érdemes Művésze lett. Pázmándi Antal a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának tagja.


A kiállítás megtekinthető: 2024. május 25-ig, keddtől szombatig, 14 órától 18 óráig a Kápolna Galériában (6000 Kecskemét, Kápolna u. 13.)


 

Hozzászólások