Kiállítás

Ragyogj! – Ékszerek ideje

Magyar Nemzeti Múzeum
2024. október 18. (péntek) 10:00 - 2025. április 19. (szombat) 18:00

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, VIII. kerület, Múzeum körút 14-16.

Ragyogj! – Ékszerek ideje címmel új időszaki kiállítás nyílik az Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Magyar Nemzeti Múzeumban, 2024. október 18-án. A tervezett kiállításban korszakokon átívelve mutatják be a kurátorok, hogy az ékszerek azon túl, hogy kiemelkedő esztétikai értéket képviselnek, milyen mélyebb jelentéseket hordoznak. Az ékszerek esszenciájához mindenki könnyen kapcsolódhat majd. Az intézmény arra számít, hogy ismét egy újabb népszerű és látványos tárlat várja majd a látogatókat.

Időtlen idők óta az ékszerek hordozzák a legkomplexebb üzenetet az emberről, életében és halálában is. Az ékszereket nemcsak az értékes anyag, a gondos kialakítás, hanem a szellemi érték, a mögöttes tartalom és a személyes kötődések teszik időtlenné, mégis millió módon egyedivé és megismételhetetlenné. Legyenek akár a test, akár a viselet ékei, az ékszerek sosem magukban léteznek, hanem egy társadalmi kontextuson belül, egyedül ezen keresztül értelmezhetőek teljességükben.

„Fontos szem előtt tartanunk, hogy sokszor nem az egyéni választások és ízlés határozza meg az ékszer viseletet, hanem a reprezentációs szükségletek. Az ékszerviselet egy nyelv, amellyel saját magáról, identitásról és közösségéről is beszél a viselő” – hangsúlyozza Kiss Erika művészettörténész, az MNMKK MNM Történeti Tár Újkori Főosztályának vezetője, a kiállítás egyik kurátora.
40 000 év – az őskőkortól napjainkig tartó időszak – felsorakoztatott műtárgyai között meg lehet majd tekinteni a Kárpát-medence legkorábbi aranyékszerei közül néhányat, egy országos szinten unikális emberarcot ábrázoló ezüst ruhakapcsoló tűt, egy szemkápráztató hunkori kincset, számos középkori, drágakövekkel díszített arany ruhacsatot és -díszt, egy 18. századi ereklyetartó mellkeresztet, sőt, még patkószögből és emberi hajból készült ékszereket is.
„Az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum legérdekesebb és legértékesebb darabjaiból közlünk egy narratívafókuszú kurátori koncepciót követő válogatást. Nem titkolt szándékunk, hogy a múzeumi élmény során a látogatókat saját ékszereik történetéről, jelentéséről is elgondolkodtassuk, mely után reméljük, másképpen tekintenek majd kedvenc darabjaikra.” – mondták el a tárlat társkurátorai, Hegedűs Zsuzsa és Pető Zsuzsa régészek.

A kiállítás címét Benczúr Emese „Ragyogj” című munkája inspirálta, amely az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum felkérésére készült 2017-ben, a reformáció 500. évfordulójára rendezett kiállításra.

Az októberben nyíló tárlat egyik fő törekvése, hogy a ragyogás dimenzióit, sokféle jelentését bemutassa; a képzőművész alkotása ugyanezt teszi a kortárs művészet eszközeivel.

Számos izgalmas kísérőprogram, múzeumpedagógiai foglalkozás, workshop, pop-up kiállítás, kortárs reflexió és meglepetés is színesíti majd a bemutatót, az ajándékboltba kerülő tematikus kollekció mellett.

Az ékszerekről, reprezentációról és luxusról szóló szakmai és ismeretterjesztő előadásokkal már a Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én találkozhat a közönség. A részletes program elérhető a hivatalos weboldalon (www.mnm.hu).

A Ragyogj! – Ékszerek ideje című tárlatra a jegyértékesítés 2024. szeptember 23-án indul.

Hozzászólások