Kiállítás

Redők | Manifolds

acb Plus
2024. május 09. (csütörtök) 18:00 - 2024. június 14. (péntek) 18:00

Helyszín:

acb Plus
1068 Budapest, Király utca 76

Csoportos textil kiállítás


Kiállító művészek: Ember Sári, Ficzek Ferenc, Gecser Lujza, Gink Judit, Hopp-Halász Károly, Hübner Aranka, Keresztes Zsófia, Kuchta Klára, Ladik Katalin, Szilvitzky Margit

Az acb Galéria legújabb csoportos kiállítása a textil médiumát állítja tematikus fókuszába. Az elmúlt évek során a galéria két monográfiát is kiadott és számos önálló kiállítást is rendezett a magyar kísérleti textilművészet olyan alkotói számára, mint Szilvitzky Margit, Kuchta Klára, Hübner Aranka és Gecser Lujza. Az acb Plusban most megrendezett kiállítás azonban nem csupán a fenti alkotók történeti műveit helyezi újra közös kontextusba, de egyúttal arra is rá kíván mutatni, hogy a hazai textilművészet ma már integrált részét képezi a magyar kortárs művészettörténetnek. Így az acb kiállításán a magyar kísérleti textilművészet klasszikusainak munkái mellett a fiatalabb generáció alkotóinak textil alapú művei is tágítják a nézők perspektíváját.

A csoportos kiállítás a redő kulcsmetaforáját használja központi motívumként és szervezőelvként. A barokk kor művészetét (újra)felfedező kortárs filozófiai és esztétikai gondolkodás a redő, hajlat, ránc fogalmaiban az egymással látszólag kibékíthetetlennek tűnő ellentétek feloldási lehetőségét látja. Ebben az értelemben a redők, hajlatok nem csupán motívumok vagy tárgyak lehetnek, de olyan eseményeket vagy folyamatokat is jelölhetnek, amelyeken keresztül az anyag-forma, szerves-szervetlen, kint-bent ellentétpárjai válnak meghaladhatóvá. A kiállítás válogatása újabb bizonyítéka annak, hogy a textil a mai napig az alkotói kísérletezés kitüntetett terepe és a képzőművészeti műfajok megújítását inspiráló médiuma lehet.

Hozzászólások