Kiállítás

Szááárnyakat ad - A Red Bull animáció pécsi története

Kastner Kommunity
2024. június 13. (csütörtök) 18:30 - 2024. július 07. (vasárnap) 16:00

Helyszín:

Kastner Kommunity
1085 Budapest, II. János Pál pápa tér 8 fszt. 1.

Egy finom vonal, ami inspirálja a világot — A Red Bull rajzfilmek története
A kiállítás a magyar animáció éve alkalmából itthon első alkalommal mutatja be a magyar animációs alkotók által, papír, ceruza és festék segítségével létrehozott reklámtörténeti műalkotások több évtizedes fejlődését.

1987. április 1-jén adták el az első Red Bull energiaitalt Ausztriában, amellyel nem csupán egy teljesen új terméket vezettek be, de létrehoztak egy eddig ismeretlen termékkategóriát is. Ezzel közel egy időben indult a rajzfilmek megjelenése is: 1989-ben készültek el a Red Bull első rajzfilmes reklámjai.
A szpotokat a Kastner ügynökség Johannes Kastner kreatívigazgató vezetésével fejlesztette, és egy máig változatlan kampánystratégia kezdetét jelentette: a test és a szellem szárnyalását egy bájosan eltúlzott történetben mutatja meg, váratlan fordulattal. Horst Sambo művészeti vezető a grafikai megvalósítással saját, összetéveszthetetlen stílust teremtett, amit Hernádi Tibor és csapata mozgatott meg világszínvonalon - és teszi egy maroknyi csapat a mai napig, Pécsett.

A magyarországi Kastner Kartoon a világ azon kevés rajzfilmstúdióinak egyike, ahol a mai napig hagyományos technikával, papír alapon kézzel készülnek az animációs filmek. Az idő próbáját bőven kiálló kampánygondolatra eddig több mint 140 film született, melyek jelenleg mintegy 170 országban futnak, így a “A Red Bull szááárnyakat ad!” joggal nevezhető a kevés valódi globális reklámkampányok egyikének.

A kiállítás anyagához a 2017-ben megjelent „Wie der Bulle fliegen lernte.” a Red Bull rajzfilmjei” című könyv szolgált alapul, kiegészítve a stúdió friss munkáival.
A Red Bull rajzfilmek “az élethez való hozzáállásról, a magabiztosságról, a kozmopolitizmusról, a non-konformizmusról, az életörömről, a teljesítményre való hajlandóságról szólnak – és amit legjobban tükröznek, az talán a világ legfontosabb tulajdonsága: a humor. “

- Dietrich Mateschitz, Red Bull alapító, tulajdonos
„A magyarok mindig is híresek voltak rajzoló és animációs tehetségükről.”
- Johannes Kastner, Kastner ügynökség, alapító, kreatív igazgató


A "Szááárnyakat ad" című kiállítás 2024. június 13-tól július 7-ig látható a Kastner Kommunity hibrid közösségi és művészeti térben, Budapesten.
Filmvetítéssel egybekötött megnyitó és találkozó az alkotókkal: 2024. június 13. 


Nyitvatartás:
H-P 8:00-18:00
Szo 9:00-16:00
Vas 10:00-16:00


A kiállítás a hét minden napján ingyenesen látogatható, bejelentkezés nem szükséges.

Hozzászólások