Kiállítás

Tárlatvezetés

Bíró Eszter előadó
Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
2021. október 21. (csütörtök) 18:00

Helyszín:

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 20

Biró Eszter tárlatvezetése Margaret Watkins Fekete fény című kiállításán

Biró Eszter Margaret Watkins kiállítása kapcsán azt problematizálja, hogy miért fontos utólagosan kiemelni ezeket az elveszettnek hitt női életműveket, és mit lehet ma tanulni belőlük? Ehhez értelmezési keretrendszerként a fotótörténet utólagosan bővülő, és kevésbé ismert női hagyatéka szolgál. Tárlatvezetésében egy rövid áttekintésként ismerteti azon történelmi, gazdasági, technikai és jogi változásokat, amik megteremtették a lehetőséget a fotográfusnők előretörésének. Ismert életműveken mutatja be milyen korlátozásokkal, előítéletekkel kellett a fotográfusnőknek szembenéznie. Valamint, hogy miként tágították munkásságuk során azon határokat odáig, hogy anyagi függetlenséget értek el.


Mit jelentett ez a függetlenség Margaret Watkinsnak, és mi változott meg akkor, amikor Glasgow-ba költözött? Biró, aki 2008-2012 és 2015-2020 között Glasgow-ban élt, a 19. és 20. század fordulóján alkotó Glasgow Girls csoport jelentőségéről is beszélni fog. Hogyan tűnt el ez a szcéna pont akkoriban mikor Watkins a városba érkezett, majd hogyan fedezik fel őket újra az 1990-es évek végén és helyezik el az egyetemes művészet történetében.


Biró Eszter (Budapest, 1985) 2008-ban a skóciai Glasgow School of Art Képzőművészeti fotográfia szakán kezdte meg egyetemi tanulmányait, majd ugyanitt szerezte meg mesterdiplomáját 2012-ben, valamint doktori címét 2020-ban. Több évig dolgozott a Petőfi Irodalmi Múzeum Művészeti, Relikvia- és Fotótárában. 2012 és 2016 között a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója tagja, 2013-ban a FFS szerda keretében a női fotográfia történetéről tartott áttekintő előadásokat. 2013 és 2015 között Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas volt. 2020-ban elsőként nyerte el a Magyar Nemzeti Múzeum Rosti Pál Fotókönyv-díját.

A Nők a kamera mögött című januárig tartó programsorozatunkon a női alkotói munkát és a női alkotással kapcsolatban felmerülő kérdéseket járjuk körül meghívott vendégeink segítségével.


Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés – október 21. A tárlatvezetésen a látogatók a kiállításra szóló belépőjeggyel vehetnek részt. A megszokott kedvezmények ezúttal is érvényesek. A Facebook esemény ezen a linken tekinthető meg.

Hozzászólások