Kiállítás

Topor Tünde és Sugár János szubjektív tárlatvezetése

Deák Erika Galéria
(nincs beállítva)

Helyszín:

Deák Erika Galéria
1066 Budapest, VI. kerület, Mozsár utca 1.

Révész László László (1957-2021) képzőművészként nehezen kategorizálható: mindenekelőtt figurális festő volt, ugyanakkor performer, videóművész és meghatározó művésztanár.

A Deák Erika Galériában látható, 2017-2020 között készült festmények korábban nem szerepeltek kiállításon, a cím mégis Révész László Lászlótól származik: a barátja, Christian Zillner által szerkesztett Heureka folyóiratban Big Picture aus Budapest aláírással közölték a sorozat néhány darabját 2020-ban.
Az első feltűnő összekötő elem a kék háttér, Révész érdeklődése a szín iránt korábbra nyúlik vissza; a 2014-2020 közötti időszak nevezhető kék korszaknak is. Tudatosan játszik rá a picassói életmű szakaszolására, a szín használatának egyik gondolati gyökere az itáliai kerámiagyártás és a portugál azulejo. Kék rajzai hordozójukhoz, a közösségi médiához hangolt látszatképek. Az elbeszélő médiaképeket sajátít ki és szervez újjá: a reklám- és sajtófotók jellegzetes pózai és kliséi újrakomponálva, más képélményekkel összefésülve megtelnek sűrítésekkel; a didaktikusság hol ironikus képi humorba fordul ki, hol enigmatikus történetté rétegződik. A kiállított festmények időben és szemléletükben is illeszkednek a kék rajzokhoz – a big picture-t használhatjuk akár prózai értelmében is: az instagram applikációban kicsiben pörgetett rajzok kitágulnak, a nap mint nap látott arcok a mindenki által megélt érzésekkel, a hétköznapi gesztusok szürreális elemekkel keverednek, de a kékben, mint valami időn kívüli térben, mindez mégis jól megfér egymással.

Hozzászólások