Könyv

[ESCAPE] A Donkihóte-projekt

Kristály Színtér (Nagyszínpad)
2024. május 24. (péntek) 17:00

Helyszín:

Kristály Színtér (Nagyszínpad)
1138 Budapest, Margitsziget

Beszélgetés az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciója kapcsán


„Az álom enyhíti a nyomorúságot, amely az ébrenlevőt gyötri!” – Több száz éve már, hogy Don Quijote, balján hű fegyverhordozójával, fején levesestállal, szívében pedig a legnemesebb tettvággyal, hogy a valóság egy kissé könnyebb, egy kissé elviselhetőbb legyen, szembeszállt a szélmalmokkal. Az idő haladt: mi változott? Nem sok, csupán a szélmalmoknak lett jobb a grafikai felbontása, futtathatjuk a harcot 120 fps-en, az egyértelmű győzelem után pedig ellovagolhatunk az álomszerű pixel-naplementébe…


Závada Péter költő, Kovács D. Dániel rendező és Varga Zsófia dramaturg az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös bemutatójában, az [ESCAPE] – A Donkihóte-projektben Cervantes hősét a modern kor emberévé avánzsálják, a való világgal való konfliktusát pedig a számítógépes játékok mezejére terelik át.


A modernizálás és adaptálás nehézségeiről, kihívásairól, a videojátékok szerepéről és a mai Donkihóte alakjáról Kovács D. Dániellel és Varga Zsófiával beszélget Gyárfás Dorka a Tavaszi Margó Nagyszínpadán!