Könyv

Mark Honigsbaum: Világjárványok száz esztendeje

Online nézhető ONLINE
2021. május 11. (kedd) 17:00

A könyvet Falus András, Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja és Kökény Mihály belgyógyász, kardiológus, volt egészségügyi miniszter mutatja be.
Moderátor: László Ágnes, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője.


Tanulságos utazás a pandémiák száz esztendején át, a spanyolnáthától a Covid-19-ig.

A tudósok az 1918-as spanyolnátha-világjárvány óta álmodoznak arról, hogy meg lehet akadályozni a fertőző betegségek katasztrofális kitöréseit. Ám az orvostudomány és a közegészségügy óriási fejlődése ellenére is meglepetésként érnek minket azok a baktériumok és vírusok okozta félelmetes pandémiák, amelyek az újságok hírrovatait időről időre elborítják.
A Los Angeles-i tüdőpestistől és az argentínai papagájkórtól az AIDS-, SARS-, Ebola- és koronavírus-járványig eltelt bő száz évet egymást követő váratlan fellángolások kísérték. Az emberevő cápákhoz hasonlóan a kórokozók is mindig jelen vannak a természetben, és várják, hogy lecsapjanak – s ha úgy látszik, hogy valamelyik eltűnt, mindig újabbak lépnek a helyére.
A könyv kiválóan érzékelteti a tudomány korlátait a természettel szemben, és bemutatja, hogyan formálták a kórokozók miatti válságokat az emberek is legalább olyan mértékben, mint a mikrobák.


Falus András Széchenyi-díjas magyar immunológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának ajánlója:
„Káprázatos epidemiológiai akcióregény a mikróbák rejtett világából! Pimasz cselek és átverések a mikróbák aktoraitól, zseniális nyomozások és rajtaütések mikrobiológus kutatóktól.
Tüdőpestis és papagájkór, AIDS és Zika, spanyol nátha és Ebola- egészen a valós idejű koronavírus-járványig, s mindez korhű társadalmi és szociológiai környezetben. Az olvasó testközelből izgulhatja végig a történeteket és végül a tudományba vetett optimista bizalommal csukja be a könyvet.
Mark Honigsbaum szépirodalmi szinten és tudományos alapossággal megírt könyve Kelemen László méltó, kitünő fordításában jelent meg.”