Koncert

A zene világnapja - Magyar Valentin (zongora)

Magyar Valentin előadó
Klebelsberg Kultúrkúria
2024. október 01. (kedd) 19:00

Helyszín:

Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, II. kerület, Templom utca 2-10.

Liszt: Elfelejtett keringők (Valses oubliées), S215
Schubert: Három zongoradarab, D 946
Liszt: Mefisztó-polka
Liszt: 1.Mefisztó-keringő


Idén egy fiatal, de már nemzetközileg is többszörösen elismert zongoravirtuózzal ünnepeljük a zene világnapját!

Magyar Valentin korosztályának egyik, ha nem a legkimagaslóbb zongoristája.
Öt évesen, Balassagyarmaton kezdett zongorázni, különleges tehetsége már az első években megmutatkozott. Korosztálya minden lehetséges versenyét megnyerte. 2013-tól Budapesten Eckhardt Gábornál folytatta tanulmányait. 2015-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, jelenleg az intézmény utolsó éves mesterszakos hallgatója, tanárai Várjon Dénes és Farkas Gábor. Ezzel párhuzamosan a berlini Hanns Eisler Zeneakadémián is tanul Kirill Gersteinnél.

2020-ban megnyerte előbb a Yamaha versenyét, majd a HCC New Yorki-i zongoraversenyét. 2021-ben 3. helyezést ért el a Weimari Nemzetközi Liszt Versenyen (az első díjat nem adták ki), ugyanebben az évben Junior Príma díjat kapott. 2022-ben elnyerte a Kocsis-Hauser Alapítvány Kocsis Zoltán-díját, 2023-ban a Bécsi Nemzetközi Komolyzenei Verseny arany díját, a budapesti Zeneakadémia legtehetségesebb hallgatójának odaítélt Concorde-díjat és a Cziffra Fesztivál díját.

Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön. 2022 novemberében több száz diákból válogatva őt kérték fel a Zeneakadémia jubileumi hangversenye szólistájának: Beethoven 4. zongoraversenyét játszotta óriási sikerrel. 2023-ban fellépett többek között a Zeneakadémián (Grieg zongoraverseny), a Magyar Rádióban, a Magyar Zene Házában, a Kaposfest nemzetközi fesztiválon (szonátaest Baráti Kristóffal), a gödöllői Liszt-fesztiválon, Németországban (Eisenach, Ruhla, Gotha), Brazíliában és Horvátországban, a Hungaroton számára pedig elkészítette első CD felvételét (Rachmaninov darabok), 2024 márciusában pedig óriási sikerrel mutatkozott be Kínában.