Koncert

B.A.C.H. - Anima Musicae Kamarazenekar

Fajd-Kerner Mária előadó, művészeti vezető
Dinyés Soma moderátor
Online nézhető ONLINE
2021. február 05. (péntek) 19:00
Ingyenes

Az Anima Musicae B.A.C.H. sorozatának negyedik, online koncertje az Óbudai Társaskörből, fuvolázik Fajd-Kerner Mária, a moderátor Dinyés Soma lesz.


J. C. Bach: Wie bist du denn, o Gott, in Zorn auf mich entbrannt
J. S. Bach: h-moll Concerto Grosso (Dinyés Soma adaptációja a BWV 209 és 1014 művekből)
C. Ph. E. Bach: h-moll vonósszimfónia, Wq 182/5
J. S. Bach: h-moll zenekari szvit, BWV 1067


A négy hangversenyből álló klasszikus zenei kalandozás – amely B.A.C.H. címmel indult a 2019/20-as koncertévadban az Óbudai Társaskörben – a zenetörténet legnagyobb hatású családját, a Bach famíliát állítja középpontjába. A család zeneszerzőtagjainak műveiből összeállított műsorok reflektálnak a saját maguk által is oly gyakran használt zenei-névbeli párhuzamra: a B-A-C-H hangok egy-egy koncert kiinduló harmóniai alapját is jelentik. Maga Johann Sebastian Bach, népes családjának legnagyobb hatású zeneszerzője kitüntető figyelemmel kísérte idősebb rokonai zenei példáit. Ennek nyomán a negyedik koncert műsorterve a H hang és hangnem köré épül.


Johann Sebastian Bach rendkívüli mértékben tisztelte családtagjai tehetségét. Ennek legékesebb bizonyítéka az "Altbachisches Archiv", amely egy gyűjtemény J. S. Bach kézírásával, nála idősebb családtagjai műveiből. Ennek a gyűjteménynek köszönhetjük, hogy ezek a remekművek egyáltalán fennmaradtak az utókor számára.


Heinrich Bach fia, Johann Christoph Bach volt talán a Bach család legnevesebb zeneszerzője a 17. században, az úgynevezett arnstadti Bach ágból. Művei rendkívül kifejezőek, korát meghaladó eszközökkel ragadja meg a drámát megzenésített szövegeiben, amelyek tükrözik a 17. századi német nyelvterület mély vallásosságát és a 30 éves háború kitörölhetetlen szomorúságát. A koncerten helyet kap Johann Sebastian legkiemelkedőbb komponista fiának, Carl Philipp Emmanuelnek egy műve is, amely izgalmas képet ad arról, hogyan folytatta az édesapja által rá hagyományozott művészetet: vonósszimfóniája a Sturm und Drang világában, szinte szkizoid szaggatottsággal csap át egyik érzelmi végletből a másikba.


Az Anima Musicae vendégeként az esten Fajd-Kerner Mária fuvolaművész játssza Johann Sebastian méltán híres h-moll szvitjének szólóját. Érdekességként felcsendül egy elképzelt h-moll concerto grosso is, amely Dinyés Soma adaptációja a BWV 209 és 1014 művekből. A zenéket Dinyés Soma zenetörténeti érdekességekben bővelkedő, ismeretterjesztő jellegű rövid előadásai tagolják majd. Az esemény így minden korosztály számára tartalmas, minőségi kulturális feltöltődést kínál.


B.A.C.H./ IV.