Koncert

Beethovennel a szabadban - Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Hamar Zsolt

Hamar Zsolt karmester
Váradi Zita előadó
Ulbrich Andrea előadó
Horváth István előadó
Kovács István előadó
MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet
2020. június 19. (péntek) 19:00
Ár: 2500, 3500, 4500 Ft

Helyszín:

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet
2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.

km.: Váradi Zita (szoprán), Ulbrich Andrea(mezzoszoprán), Horváth István (tenor), Kovács István (basszus)


III. Leonóra-nyitány, op. 72b
IX. (d-moll ) szimfónia, op. 125


A zeneszerző születésének 250. évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében.
Az idei – hatvankettedik – alkalom különleges, hiszen a bécsi mester kétszázötvenedik születésnapja előtt tiszteleg, kapcsolódva Martonvásár Beethovenemlékévének programjaihoz. Ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja.


A Fidelio különböző változataihoz Beethoven rendre új nyitányt komponált, a III. Leonóra-nyitány az opera 1806-os előadásához készült. A nagyszabású szimfonikus mű ugyanakkor feszültsége és időtartama miatt nehezen illeszkedik az opera elejéhez, Mahler az általa vezényelt előadásokon a mű fináléja előtt szólaltatta meg.


1822 és 1824 között komponált IX. szimfóniájában Beethoven már nemcsak feszegeti a műfaj hagyományos kereteit, hanem ki is lép azok közül: a négytételes mű időtartama meghaladja az egy órát, és a fináléban – amelynek bevezetésében visszatérnek a korábbi tételek dallamai – énekes szólisták kvartettje és kórus is csatlakozik a zenekarhoz. A mű hatása nemcsak a zenetörténetben követhető – gondoljunk például Gustav Mahler szimfóniáira –, de a mindennapokban is: a szimfónia Herbert von Karajan által vezényelt hangfelvételének időtartamához igazították a ’80-as évek elején megjelent új hanghordozó, a CD játékidejének szabványos hosszát, az Örömóda dallama pedig az Európai Unió himnuszaként gyakran önállóan is felcsendül


Esőnap: június 21., vasárnap