Koncert

Csabay Domonkos zongoraestje

Csabay Domonkos előadó

Helyszín:

Ötpacsirta Szalon / FSzEK Zenei Gyűjteménye
1088 Budapest, VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Magyar és magyar vonatkozású zenetörténeti különlegességek I.


Magyar és magyar vonatkozású zenetörténeti különlegességek felfedezésére invitál az MMA támogatásával megvalósuló koncertsorozat. Csabay Domonkos színes, a népszerű koncertrepertoár darabjait igazi kuriózumokkal vegyítő programmal készül, amit szórakoztató történetekkel, a zeneszámok közötti rövid, informatív ismertetőkkel igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz.
A sorozat első része a magyar billentyűs muzsika kezdeteibe kínál betekintést, egészen az „Egri csillagok” korszakának virginalistáiig utazva vissza az időben. Nem szigorú kronológiát követve, inkább szabadon bolyongva a magyar zene világában előkerülnek, majd Farkas Ferenc feldolgozásában megélénkülnek a XVI.-XVII. század táncgyűjteményeinek tételei. Az itt felbukkanó Rákóczi-nóta izgalmas története révén eljutunk egészen Liszt rapszódiájáig. A műsor záró számaként Beethoven híres rondója már a második rész fő témáját, a német mester hazánkba tett látogatásait és a „magyar stílus” első nagy fénykorát idézi meg.


Magyar táncok (passamezzók és saltarellák) a XVI. századból, Szabolcsi Bence gyűjteményéből
Giovanni Picchi: Ballo ongaro és Padoana, l’Ongara (magyar táncok)
Tételek a Stark-féle virginálkönyvből és a Vietórisz-kódexből
Farkas Ferenc: Régi magyar táncok a XVII. századból
Liszt Ferenc: XV. magyar rapszódia
Beethoven: G-dúr rondo „Alla ingharese quasi un capriccio” Op. 129 („Az elveszett garas”)


Csabay Domonkos Junior Prima díjas zongoraművész, a Zeneakadémia doktorandusza, a győri Széchenyi Egyetem Művészeti Karának oktatója. A londoni Royal College of Music ösztöndíjasaként számos eredményt ért el külföldön mint szólista és kamarazenész, de a magyar közönség a 2021-es budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen is hallhatta, ahol különdíjban részesült.

A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrálók visszajelzést kapnak. A terem befogadóképessége korlátozott, ezért ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze, hogy ne vegye el mástól a részvétel lehetőségét.