Koncert

Drahthaus (AT) / Ficture (HU/SK)

Drahthaus előadó
A38 Hajó
2023. augusztus 20. (vasárnap) 19:30

Helyszín:

A38 Hajó
1113 Budapest, XI. kerület, Henryk Sławik rakpart Petőfi-híd budai hídfő

A Drahthaus egy 2015-ben alapított, elektronikus zenekar Dél-Tirolból és Bécsből.


Az elmúlt években rengeteg élőkoncertet adtak klubokban és fesztiválokon Európaszerte. Kiadtak két albumot, két EP-t, zenét írtak filmekhez vagy remixeltek különféle előadókat. Zenéjük nagyon változatos, és nemcsak számos elektronikus műfajból, hanem jazzből, popból, kortárs zenéből, rockból és hiphopból is merített. A legtöbb számuk instrumentális, de énekesekkel is dolgoztak együtt. Ezekkel nagy lendületet kaptak Európában, és jó néhány slágerlistára felkerültek. Különböző kiadókkal dolgoztak, többek között a Warnerrel is, de nemrég visszatértek az önállósághoz, és elindították a vulkanmusic nevű kiadójukat, ahol nemcsak a Drahthaus lemezeket adják ki, hanem más előadók zenéit is.


A Drahthaus név jelentése „Drótok Háza”. És valóban létezik Bécsben egy igazi ház, ahol a kvartett háromszintes hangstúdiója és co-working helyisége van: egy kreatív központ, ahol a bécsi zeneipar különböző emberei dolgoznak.
A színpadi szünet után (igen, coro…) a zenekar 2023-ban új anyagokkal tér vissza a turnééletbe.


Ficture (HU/SK)
Tokár Gábor alteregója, Ficture hangzásvilága egy kollázs, amely különböző hangforrásokból áll össze, a terepfelvételektől az analóg szintetizátorokig, miközben figyelembe veszi, hogy szó szerint mindent, ami körülöttünk van, potenciális zenei elemként lehet használni. A hangmanipuláció és a saját magának rögzített hanganyagok mintázása nagy szerepet játszott Tokár debütáló albumán, a "Roads To Everywhere"-en, amelyet 2014-ben adott ki a Lemongrassmusic kiadó. A Sound Color Vibration az EP-t "nyugtatóan izgalmasnak", míg a Funkadelphia "precízen elektronikus, mégis meglepően organikus" jellemzéssel illette. Tokár session zenészként más zenekarokkal is dolgozik, zenei producerként és hangtervezőként vesz részt különböző művészeti projektekben, animációkban és együttműködésekben a stílusok széles skáláján.