Koncert

Farsangi vigalom

Müpa (Fesztivál Színház)
2020. február 10. (hétfő) 11:00

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál...” A dalt mindenki tudja folytatni, a Farsangi vigalomnak pedig az a célja, hogy szórakoztató háttértudást adjon a legkisebbeknek a farsangi időszak történetéről, szokásairól, jelentőségéről a népi kultúrában. Tanulni csak a legjobbaktól érdemes: a program rendezője és műsorvezetője a hazai néptáncos világ legendás alakja, Farkas Zoltán „Batyu”, akinek gondolatait ez alkalommal többek között ének- és mesemondó, no meg ifjú néptáncosok teszik teljessé.


Az ünnep: szent idő, amikor elszakadunk a hétköznapoktól, és testünket-lelkünket ünneplőbe öltöztetve várjuk a régi idők csodás eseményeinek újbóli megelevenedését. A farsang kilóg ünnepeink közül: a liturgikus naptárban nem kapcsolódik jelentékeny vallásos ünnep ehhez az időszakhoz. A népi kultúrában mégis meghatározó jelentősége van a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időtartamnak. Már a rómaiak is tudták, hogy évente egyszer feje tetejére állhat a világ: a farsang csúcspontjának tartott karnevál annak a pillanatnak állít emléket, amikor úr és szolga helyet cserélt. A farsanghoz evés-ivás, tánc, mulatozás kapcsolódik, nem csoda, hogy az újkorban erkölcstelennek bélyegezték a farsangi szokásokat. Farkas Zoltán Batyu rendezésében a sokoldalú Benedek Krisztina népi énekekkel és mesékkel ismerteti meg a legkisebbeket, akik saját kortársaikat, a Szokolik Szabolcs által koreografált Püspökhatvani Gyermektáncegyüttest is láthatják a színpadon, ahol Jobbágy Bálint és zenekara húzza a talpalávalót.


Közreműködők:
népi ének, mesemondó - Benedek Krisztina
Püspökhatvani Gyermektáncegyüttes
Jobbágy Bálint és zenekara
koreográfus - Szokolik Szabolcs
rendező, műsorvezető - Farkas Zoltán „Batyu”


Az előadás után, Lecsengető címmel a Zászlótérben ingyenes foglalkozást tartanak, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat várják.


Korosztály: 10-14 év

Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!