Koncert

Felső Tízezer x Mayberian Sanskülotts

Felső Tízezer előadó
A38 Hajó
2024. március 23. (szombat) 19:30
Ár: 4500 Ft, elővétel:4000 Ft

Helyszín:

A38 Hajó
1113 Budapest, XI. kerület, Henryk Sławik rakpart Petőfi-híd budai hídfő

Március 23-án Budapesten először lép együtt színpadra a sorsukat és tagjaikat tekintve több ponton összefonódó Felső Tízezer és Mayberian Sanskülotts. Bár zenéjük első hallomásra külön utakon halad, gondolataik mégis egy tőről fakadnak.

A Mayberian Sanskülotts a káposztásmegyeri panelek között visszhangzó nyarak magányát dalba foglaló akusztikus duóból nőtte ki magát a magyar underground könnyűzenei élet egyik meghatározó zenekarává. A mára hat tagot számláló zenekar lassan levetkőzte magáról a külvárosi spleen-t, és elmélyítette kapcsolatát a 2000-es évek előtti időket idéző szinti és dobhangzásokkal. Legutóbbi nagylemezük, a ‘God Tiger Need Chemical Works’ dalai jéghideg vízesésként zúdulnak a hallgatóra, magával rántva őt egy elmélyültebb és kiforrottabb Mayberian-világ felé. A coldwave, gót és Rn’B titkos viszonyához szóló ódának beillő lemez tovább erősítette a zenekar helyét a legnyitottabb és legkísérletezőbb hazai produkciók sorában.

A magyar indie bozótharcosa, a Felső Tízezer sodró gitárzenéjéről, nagyívű refrénjeiről és szeretetteljesen cinikus szövegeiről ismert. A powerpop és az alternatív gitárzene hagyományait ötvöző zenekarra nagy hatással volt a DIY/csináld magad-mozgalom, ami tetten érhető videóklipjeikben, kiadványaikban és koncertjeiken egyaránt. Első nagylemezük, a 2015-ös Normális élet még egy kollégium beázott pincéjében készült egy laptopon és egy hangkártya segítségével, időközben azonban a dalok hangzása egyre szélesvásznúbbá vált. Legutolsó, sorrendben negyedik nagylemezük 2022 tavaszán jelent meg Elkerülhetetlen címmel, amely szintézise az időközben öttagúvá bővült zenekar eddigi karrierjének és kísérletezéseinek.