Koncert

Haydn: A teremtés

Mojca Erdmann előadó
Rab Gyula előadó
Benjamin Appl előadó
Fischer Ádám karmester
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2024. január 01. (hétfő) 19:30 - 23:59
Ár: 6500, 10000, 14500, 19200, 23 400 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán), Mojca Erdmann (szoprán), Rab Gyula (tenor), Benjamin Appl (bariton), vezényel: Fischer Ádám


Csukd be a szemed, hallgasd a zenét, és figyelj a megjelenő képekre! Hallod az őskáosz gomolygását, a fénysugár megszületését? Azt, ahogyan a kék bolygó előbukkan a ködből, majd a legelső vízi és szárazföldi élőlények benépesítik? És kezdetektől fogva ott a szeretet, ami a bibliai emberpár, Ádám és Éva megjelenésével válik az univerzumot irányító legfőbb erővé. Ha újév, akkor Fischer Ádám és Haydn: a délutáni koncertre elsősorban, de persze nem kizárólag az iskolásokat várjuk.


Ez a Müpa egyik legrégebbi, nemes hagyománya: az új esztendő első napja a nagy osztrák zeneszerző, Haydn jegyében telik. Nemzetközi hírű karmesterünk, Fischer Ádám régóta küldetésének tartja, hogy a klasszikus zene iránti rajongást minél előbb átadja a következő generációknak. Partnerei ebben idén az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar és a Magyar Rádió Énekkara, továbbá három kiváló szólista, Rácz Rita, Megyesi Zoltán és Bakonyi Marcell. Az általuk magyarul énekelt részleteket a karmester kommentálja, magyarázza és kontextusba helyezi. Hagyatkozzunk bátran a fülünkre: Fischer Ádám és muzsikustársai célja, hogy a zenei hallás elvontnak tűnő világa ne ismeretlen, félelmetes területként, hanem hívogató, gazdag országként jelenjen meg az iskolás korosztály számára. Haydn A teremtés című oratóriumából gondosan válogatott, változatos tematikájú részletek tökéletes bevezetést nyújtanak az új évhez és a szimfonikus zene, illetve az oratórium műfajához egyaránt. A komponista rafinált egyszerűsége a kulcs a titokhoz: az új világ teremtésének megidézésekor olyan színeket választ gazdag palettájáról, amelyeket nézegetve fiatalok és szüleik egyaránt rádöbbenhetnek arra, hogy kevés csodálatosabb dolgot tudunk megnevezni annál, hogy élünk.