Koncert

Liszt és a szakralitás

Bolya Mátyás előadó
Fassang László előadó
Zeneakadémia (Nagyterem)
2021. október 16. (szombat) 20:00
Ár: 2900, 3500, 4500, 5500 Ft

Helyszín:

Zeneakadémia (Nagyterem)
1061 Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 8.

Km.: Bolyki Sára (ének), Szokolay Dongó Balázs (népi fúvós hangszerek), Bolya Mátyás (népi pengetős hangszerek), Fassang László (orgona), a Zeneakadémia Népzene Tanszékének hallgatói


Amikor a romantika korában új inspirációs források felé fordultak az alkotók, Liszt is komoly érdeklődést mutatott a kor zenei nyelvétől eltérő kultúrák iránt, legyen szó középkori egyházzenéről vagy épp a cigányok zenéjéről; a mai értelemben vett hagyományos népzenével – vagy ahogy Bartók szerette nevezni: parasztzenével – még nem találkozott. Szakrális zenéjében Liszt a gregorián örökségére éppúgy szívesen támaszkodott, mint a reneszánsz vagy a barokk korszak kiemelkedő egyházzenei alkotói, például Lassus vagy Johann Sebastian Bach műveire. A különleges koncepciójú, sokféle műfaj kereszteződésében elképzelt program Liszt egyházzenei munkásságát állítja fókuszba, orgonaművek, improvizált tételek, népzene és vallásos népénekek reflektálnak egymásra.
Fassang László és Szokolay Dongó Balázs évek óta játszanak együtt, közös produkciójuk megingathatatlan bázisát ezúttal is az improvizáció teremti meg. Hozzájuk csatlakozik Bolya Mátyás és Bolyki Sára – előbbi a népzenei gesztusok kreatív alkalmazójaként, utóbbi pedig a népzene és a jazz határterületein bátran kísérletező énekesként vált ismertté.