Koncert

Padmasabhava / Guru Rinpoche mantraéneklés Ölvedi Gáborral

Ölvedi Gábor előadó
Online nézhető ONLINE
2020. május 27. (szerda) 19:00 - 19:40

A hagyomány szerint Guru Rinpoche 12 szótagú mantrája a történelmi Buddha által tanított mind a tizenkétféle tanítás minőségét és áldását hordozza, ami a 84 000 dharma esszenciája. Ezért úgy tartják, ha ezt a mantrát tökéletes odaadással akár csak egyszer is elmondjuk olyan, mintha Buddha egész tanítását elmondanánk és gyakorolnánk.
A tanításnak ez a tizenkét ága gyógyszer arra, hogy megszabadítson bennünket a "Függve keletkezés tizenkettes láncolatától", amely a szamszarához (a lét körforgása) köt: tudatlanság, karmikus formációk, fogalmi tudatosság, név és forma, tudat, kapcsolat, érzékelés, ragaszkodás, kapaszkodás, létezés, születés, öregkor és halál.


A mantra egy értelmezése a számtalan közül:
OM ÁH HUM VAJRA GURU PEMA SIDDHI HUM


OM ÁH HUM - az öt mentális méreg hadainak legyőzője


VAJRA - a harag legyőzője


GURU - a gőg legyőzője


PEMA - a vágy-ragaszkodás legyőzője


SIDDHI - az irigység és féltékenység legyőzője


HUM az istenek, démonok és emberek hadainak legyőzője


Padmasambhava-t (Lótuszból Született), akit eseménydús élete során az első tibeti császár hívott meg, hogy a Tibetet súlytó ártó erőktől megszabadítsa az országot, a tibetiek szinte a második Buddha-ként őrzik a szívükben.
Ő hozta át Indiából és terjesztette el id.sz. 750 körül a tantrikus tudást Tibetben. A “Terma tanítások” is Neki köszönhetőek, amelyeket a Himalája erdeiben, barlangjaiban rejtett el. Az egyik legjelentősebb, amit Neki köszönhetünk, A Bardo Tödol, a Tibeti Halottaskönyv.


Az esemény, amelyhez kapcsolódva éneklünk (Worldwide Recitation of 100 Million Vajra Guru Mantras).