Koncert

Said & Vázsonyi

Said Tichiti előadó
Vázsonyi János előadó
Gödör
2021. szeptember 22. (szerda) 20:00
Ár: 2500 Ft, elővét: 1800 Ft

Helyszín:

Gödör
1061 Budapest, VI. kerület, Király utca 50

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét Magyarországon bemutatta és zenei körökben ismertté tette Chalaban nevű zenekarán keresztül. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik a gyógyító transz-szertartásokhoz. Ezt az ősi, szakrális, transz-zenei formát nevezte William Burroughs ''a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’roll-jának''. A gnawa olyan varázslatos ritmusképleteken alapul, melyek egyszerre változatlanok és folyamatosan változók. Bár az alap ritmus változatlan, a folyamatosan változó hangsúlyok mindig új lüktetést adnak az improvizációk alatt lassan, de folyamatosan gyorsuló, fokozódó zenének. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock- és jazz-zenészre volt hatással világszerte (pl.: a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders vagy Archie Shepp).
Vázsonyi János 1970-ben született Budapesten, zenész családban.
A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának szaxofon szakára járt, majd a Buddhista Főiskolán folytatott tanulmányokat. Első zenekarával, a jazzrockot játsszó Egon a falonnal fellépett a Pori Jazzfesztiválon. Következő együttesével, a Drumsszal három etnodzsessz nagylemezt készített, jelenleg a Tritonnal ugyancsak a népzenét és a dzsesszt ötvözi, megtoldva klasszikus zenei elemekkel. Zenekaraival többször turnézott Franciaországban, Olaszországban, Németországban, játszott a Kőszegi Quintettel, Zoller Attilával és Gadó Gáborral, számos lemezen közreműködött. A klasszikus és barokk zenéhez fűződő viszonyát a szüleivel - hegedűs édesapjával és zongoratanárnő édesanyjával - való együttmuzsikálás során mélyítette el. Különleges hangszerelési megoldásaival - kürt-szaxofon, orgona-szaxofon - túllép a bevett interpretálási szokásokon, ahogy mostani szólóprojectje is igazi unikum a klasszikus zene területén: Telemann és mások barokk kánonszonátáit adja elő egyedül, a második szólóhangszerest egy visszhanggal helyettesítve.
Régóta foglalkoztatja Bach műveinek szaxofonon történő interpretálása. Magánkiadásban már korábban megjelentetett egy ilyen albumot Tribute címmel. A BMC gondozásában 2001 őszén jelent meg Shades of Bach (BMC CD 054) címmel Bach művek szaxofon-átiratait tartalmazó lemeze.


A koncert zenés-táncos rendezvény, így az aktuális covid-rendelkezések értelmében védettségi igazolvánnyal lehet csak rész venni rajta!


A jegy megváltása a Zuboly koncertre is érvényes, a helyszínen: 2500 Ft