Koncert

Simon Izabella és Várjon Dénes: Klasszikus Társas Játékok

Langer Ágnes előadó
Szabó Ildikó előadó
Győri Noémi előadó
Simon Izabella előadó
Várjon Dénes előadó
Dubóczky Gergely karmester
Magyar Zene Háza (Koncertterem)
2024. március 10. (vasárnap) 19:30
Ár: 5500 Ft

Helyszín:

Magyar Zene Háza (Koncertterem)
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

Km.: Langer Ágnes (hegedű), Szabó Ildikó (gordonka), Győri Noémi (fuvola), Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora), a Zeneakadémia Kamarazenekara,  vezényel: Dubóczky Gergely

Haydn: D-dúr hegedű-cselló-zongora trió, Hob. XV/24
Beethoven: c-moll hegedű-cselló-zongora trió, op. 1/3

Weinberg: Fuvolaverseny, op. 75
Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára, KV 365


Immár hagyomány a Magyar Zene Házában, hogy időről-időre megosztják kurátori feladataikat egy-egy művésszel, akik így lehetőséget kapnak rá, hogy egy teljes hétvégén át tartó programsorozat keretében mutathassák be zenei és – tágabb értelemben vett – összművészeti tevékenységüket, illetve akár társadalmi szerepvállalásukat is. Az ötödik kurátori hétvége főszereplői a világszerte egyik legelismertebb magyar zenész-házaspár, Simon Izabella és Várjon Dénes lesznek. A közönség nemcsak a színpadon találkozhat a két kiváló zongoraművésszel, de megismerkedhet zenepedagógiai munkásságukkal, valamint a színház és a szépirodalom iránti közismert lelkesedésükkel is.


A hétvége zárókoncertjének műsorán a klasszika korának mesterművei, valamint a huszadik századi mérsékelt modernizmus egyik legizgalmasabb kompozíciója szerepelnek. A koncert első felében Szabó Ildikó csellista-fenomén, akit tizenéves kora óta kézről-kézre adnak a nyugat-európai koncerttermek, valamint Langer Ágnes hegedűművész, aki különféle nemzetközi megmérettetéseken – köztük a Bartók Világversenyen – robbant be a köztudatba, Haydn és Beethoven egy-egy pompázatos triójának erejéig csatlakoznak a hétvége házigazdáihoz. Ezt követően Győri Noémi, több kontinens színpadainak ünnepelt fuvolistája, Mieczysław Weinberg első fuvolaversenyét adja elő, amelyet a lengyel zsidó zeneszerző Sosztakovics árnyékából (és a Szovjetunió börtönéből) kilépve, 1961-ben komponált. Befejezésképpen a Simon-Várjon házaspár Mozart kétzongorás versenyművével ismerteti meg a közönséget, amelyben a transzcendencia és a játékosság tökéletesen megférnek egymás mellett. Utóbbi két darab előadásában a Zeneakadémia Kamarazenekara kíséri a szólistákat a fiatal magyar karmestergeneráció egyik elsőszámű kiválósága, Dubóczky Gergely irányításával.