Koncert

Söndörgő: Crossings

Magyar Zene Háza (Koncertterem)
2022. április 30. (szombat) 20:00
Ár: 6000 Ft

Helyszín:

Magyar Zene Háza (Koncertterem)
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

A világszerte népszerű és elismert Söndörgő immár több mint negyedszázada a délszláv népzenei hagyományokból kiinduló, azt újraértelmező, és más irányokkal is kísérletező egyik vezető hazai zenekar. Egy cseppet sem átlagos balkáni banda, amelynek tamburára épülő muzsikája tudja a makedón zenekari (azaz fa- és rézfúvósok, harmonika és dobok) felállást is. Mindig ragyogóan ötvözi a hagyományok tiszteletét, az innováció iránti vágyat és a tüzes, megállíthatatlan virtuozitást. Az ötös ezen a koncerten új dalokat mutat be és betekintést enged az ősszel érkező új nagylemezének anyagába is.


A Söndörgő eddigi bő huszonöt éve alatt nyolc nagylemezt jelentetett meg, fáradhatatlanul kutatja a kevéssé ismert balkáni hagyományokat, feldolgozásokat, saját alkotásokat hoz létre és mindig megújulva, egyre messzebb merészkedik az innovatív zenei megoldások útján. A zenekar legutóbbi nagylemeze, a 2019-es Nyolc 8 Nyolc többségben már saját szerzeményeket tartalmazott, ám a pandémia okozta kényszerszünet lelassította, majd teljesen le is állította a zenekar őrületes koncertezési tempóját. Ugyanakkor lehetővé tette – vagy inkább: kikényszerítette –, hogy levonják ennek az első, káprázatos negyedszázadnak a konzekvenciáit. Ettől talán nem teljesen függetlenül megtörtént a Söndörgő történetének első tagcseréje is: a bőgőn és csellótamburán játszó, egyetlen, nem-Eredics tag, Buzás Attila helyére Dénes Ábel lépett 2020-ban.


A karanténidőszak ezzel együtt nem tompította a zenekar kreatív energiáit: jelenleg az új lemezük anyagán dolgoznak, amely további lépést jelent a 2011-es Tamburising – Lost Music of the Balkans által megkezdett úton. Ebben a zenei világban a klasszikus zenei igényű kompozíciók és a jazz szabad levegőjét árasztó improvizációk tökéletesen megférnek egymás mellett, ahogy a legkülönbözőbb forrásokból származó inspirációk is összeolvadnak az utánozhatatlan Söndörgő-stílusban. E tekintetben egyetlen kritériumuk van, az, amit Bartók Béla fogalmazott meg egy 1931-es levelében: „nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, […] csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás!” A zenekar ősszel várható kilencedik albumára két dalt rögzít a kiváló amerikai szaxofonossal, Chris Potterrel – éppen a koncert előtti héten, Budapesten. Ezek a számok ezen a koncerten lesznek hallhatók először.