Koncert

SzínpadON: Szabó Ildikó: Heritage/Örökség

Szabó Ildikó előadó
Online nézhető ONLINE
2021. május 18. (kedd) 20:00

A zenész családban felnevelkedett Szabó Ildikó fiatal kora ellenére zenei virtuozitásáról és kreatív zenei képzelőerejéről már világszerte elismert gordonka művész. A német Rheinische Post újság „az új generáció egyik legizgalmasabb tehetségeként” emlegette. A több rangos nemzetközi és magyar díjjal büszkélkedő Ildikó legújabb, 2020-ban megjelent lemezéből válogatott össze erre a koncertre műveket, melynek címe Heritage/Örökség.
Többéves álom és egy hosszú munkafolyamat eredménye vált valóra a magyar kortárs alkotók darabjait megszólaltató album felvételével, melyből Eötvös Péter, Kurtág György, Kodály Zoltán és nagyapja, Szabó Csaba művei hallgathatók meg. A koncerten a népzenei ihletettségű komolyzenei darabok forrása is megjelenik a színpadon, András Orsolya (gardon), Fekete Márton (kontra), Kis B. Ádám (ének), Mihó Attila (hegedű), Salamon Soma (tilinka) és Tóth Máté (nagybőgő) népzenészek közreműködésével.
A lemeze borítóján olvasható Ildikó őszinte ajánlása, mely összefoglalja a szívéhez közel álló darabok mindenki számára fontos értékét és üzenetét:
„Lemezem célja, hogy ne csak zenetudományi kuriózum legyen, de felkeltse a hallgatóság figyelmét a még fel nem vett, vagy ritkábban játszott darabok és szerzőik iránt; kedvet adjon kollégáimnak a művekben megjelenő különleges technikák gyakorlására és elsajátítására, és útmutatás szeretne lenni a magyar, illetve erdélyi származású szerzők műveinek interpretációjához, mely a magyar vonós iskola tradíciói mellett, személyes kapcsolatokon keresztül, ’csak tiszta forrásból’ merít.”