Koncert

Vágtázó Csodaszarvas és VAD lemezbemutató koncert

Gödör
2024. szeptember 07. (szombat) 19:30

Helyszín:

Gödör
1061 Budapest, VI. kerület, Király utca 50

Héj Végtelenség!
Eljött a pillanat, amikor közös őszköszöntő koncertet ad a Vágtázó Csodaszarvas és a VAD zenekar! A VCsSz számára ez lesz az első budapesti megjelenés az idei klubszezonban, míg a VAD zenekar bemutatja teljes terjedelmében az 'Él a vadon' című debüt EP-jét.

VCSSZ (Vágtázó Csodaszarvas) rövid életrajz
A Vágtázó Csodaszarvas a minden ember közös tudattalanjában ott élő végtelen életvágyból zenél, az ősi, természetes önkifejezésből fakadóan, s a végtelen életerőt akusztikus népi hangszereken is életre tudja hívni. Zenéjükben a kozmikus élet öröklétének élménye, az emberi összetartozás érzése és a mindent elsöprő tánckedv válik átélhetővé. A zenekart a társ-zenekar VHK énekeseként ismertté vált Grandpierre Atilla, csillagász, író és zenész alapította 2005-ben, kiváló magyar népzenészekkel. Első lemezük, a cimbalmon, töröksípon, magyar dudán és csángó dobokon megszólaló Tiszta Forrás érdekes módon a magyar Metal Hammer egyik zenei listáján tűnt fel a legtöbbre értékeltek között. Második lemezük, a Végtelen Ázsia! az országos zenei eladási sikerlistán a legjobb tíz között szerepelt. Két újabb lemezük megerősíti a magyar népzene és az eurázsiai síkság népeinek rokon szálait. Az Atilla előadásmódjától különlegesen energikus koncertjeik felemelő ünnepek, átélhetővé teszik a kimeríthetetlen kozmikus őserőt, feltöltenek feltétlen élet- és világszerelemmel. A visszajelzések szerint „ez egy adrenalin-roham”, „olyan, mint meztelenül síelni”, „a legjobb, amit az ember bárkitől kaphat”, „ez a zene égig ér, örök tűzzel a közepén”.

A VAD filozófiája
A vad felismeri a természet végső üzenetét és aszerint él. Az állat- és növényvilág esetében nem kérdés, hogy mit jelentenek a világ törvényei. Az ember számára ez maga A REJTÉLY, mely születésekor eltitkoltatott, s melynek kutatása egész embert, s egész emberöltőt kíván.
Az ember feladata a régmúlt felfedezése, mellyel felébresztheti magában azt az ösztönösséget, amelyről az elmúlt évezredek társadalmi konstrukciói megpróbálták leszoktatni. Környezetünk a vadon, melyet nem csupán a természetben, de az épített világban, minden találmányunkban, s végül saját magunkban, lelki ősélményeinkben is plántálnunk kell.
A VAD zenekar szeretné felébreszteni az emberekben szunnyadó archetípust, ami visszavisz az "idő előtti időbe", a fajfejlődés nyelvelőttes fázisába, ahol a gondolat egy a valósággal, s így végső igazságként értelmezhető.

Péntek László: dobok, torokének
Sánta Kristóf: basszusgitár
Stánicz Nikolett: klarinét, fuvola
Szűcs Antal Mór: ének, szólógitár
A koncert során a VAD zenekart a Kollektív Alternatív Zeneműhely ifjú zenészei fogják kísérni.