1/10
Léc2 febr. 13. 21:46:35 1/10
(66/66)
Javiernek már sok filmjét láttam, de mind őszintébb volt. Én már hasonlót átéltem a családban, és tudom, hogy ez csak egy színház, nem a valóság, igaz fél óránál tovább nem is tudtam nézni. Nagyon gyenge alakítás, ahogy emberek egymás mellett élnek szeretet nélkül. Elmondják a forgatókönyv szövegét, és azt sem tudják mit csinálnak, mert még nem élték át a valóságban. Hogyan kaphatott ez ennyi díjat? Sajnos a művészet meghalt.
offtopic
picipc 2021 okt. 26. - 18:08:25
(65/66)
Off: 2021 nyarán lépett hatályba az eutanáziát bizonyos körülmények között engedélyező spanyol törvény.
Montealban 2020 okt. 09. - 12:29:28
(64/66)
A letisztult játék és a környezet egyszerűsége teszi zseniálissá a filmet. Ez a letisztultság és egyszerűség pedig minden szereplőre igaz... Néha az volt az érzésem mintha nem is színészek lennének... Évente legalább egyszer megnézem, mert az abszolut nagybetűs kedvenc filmem! Szerintem az emberek többsége pont ezen egyszerűségét nem tudja értelmezni/ feldolgozni, és ki tudja, ez talán tudatos is volt a rendezőtől, ezért olyan megosztó a film... Nekem nem demagóg, szájbarágós vagy hatásvadász, pont hogy számomra abszolut hiteles minden reakció, mondat és mimika... Nem az ember szívére pályázik, mégis ellopja azt.
8/10
eszto_ka 2018 szept. 07. - 19:31:00 8/10
(63/66)
Nagyon szép film! Nem lesz az amit rongyosra nézek, de egy két családtagnak, ismerősnek biztos megemlítem/ megmutatom.
Javier! Úristen mekkora színész. Korábban is jó színésznek tartottam, de nem volt óriás kedvenc, nem volt olyan aki miatt beültem 1-1 filmre a moziban. Belén és Lola is remek volt. Utóbbi amúgy is nagy kedvenc. Jogosan kapták meg mindhárman a Goya-t.
sexykex 2018 márc. 19. - 10:52:47
(62/66)
A súlyosan sérült (élőhalott) emberek saját frusztrációjukat kivetítik a környezetükre és tönkreteszik az életet maguk körül. Jobb lenne, ha természetes úton meghalnának! Sohasem támogatnám egy emberhez alig hasonlító – súlyosan mozgássérült, többé-kevésbé agyhalott – roncs életben tartását. (A legújabb kutatások szerint az emberi agy képes túlélni még a szélsőségesen mély és hosszú kómát is, de a roncsolódott agy nem éledhet újjá.)
Az átlag feletti intelligenciájú Ramón, 26 év után úgy dönt, hogy miután 3 ember életét már tönkretette, beviszi nekik a kegyelemdöfést és meghal. Az egyházzal összefonódott állam persze nem engedi, ezért megpróbál magába bolondítani további fogyatékosokat, hogy gyilkossá tegye őket.
A film jó, a probléma valós.
10/10
Renegát 2008 2015 okt. 27. - 14:38:28 10/10
(61/66)
Egyik kedvenc filmem, remekül dolgozza fel az eutanázia témáját!
10/10
litttle 2014 nov. 25. - 18:55:27 10/10 Előzmény graphoduo
(60/66)
Ha így gondolkodsz errõl a filmrõl, akkor kiderül rólad, hogy nem volt még igazán komoly nehézséged az életben.
graphoduo 2014 febr. 28. - 15:57:31
(59/66)
Akinek egyetlen célja a halál, kiszáradt abból a tenger.
graphoduo 2014 febr. 28. - 15:54:06
(58/66)
Na most. Én ezt a filmet nagyon régen láttam, még moziban, rögtön amikor bemutatták. Ezért alig emlékszem rá, de egy biztos: ne higgyetek a díjesõnek. Csupán a politikai üzenetet tömték ki elismerésekkel Európában, Amerikában. És ez nem azt jelenti, hogy az eutanázia kérdése fekete-fehér és halál mindenkire, aki meg akar halni :). Ez kétségkívül egy összetett kérdés etikailag, amit tkp. a modern orvostudomány megnövekedett életbentartási képességei vetettek a felszínre. Szóval biztosan lehet róla átkozottul jó filmet csinálni. De nem így! Jóformán csak arra emlékszem, hogy többször majdnem fölröhögtem, annyira banális volt az egész, és csak a kegyelet tartott vissza ettõl. Mármint a többi nézõ iránti kegyelet. Ott van például az a melós csaj. Amikor fölbukkant, én konkrétan meg voltam gyõzõdve arról, hogy ki akarja rabolni az ürgét. Hogy a bizalmába férkõzik, elveteti magát, aztán örököl. Nem tudom miért, de talán azért, mert annyira szertelennek és nehéz sorsúnak tûnt egyedülálló melós anyukaként. Vagy az ügyvédnõ. Szövetséget kötnek, hogy egyszerre halnak meg. Mint holmi hülye emós kamaszok. Aztán az ügyvédnõ erre mégsem képes és mond valami olyasmit, hogy milyen különös, az ember a végsõkig ragaszkodik az élethez. Az volt talán a mélypont. És az ürge akkor csalódik benne! Mintha normális lenne elvárni a másiktól, hogy haljon meg, csak mert megesküdött rá. Ja, hogy el ne felejtsem! Én eleve a cím miatt mentem el. A belsõ tenger, ugye. Az élet himnuszára számítottam. Biztos voltam benne, hogy lesznek benne betétek, amelyekben kiszáll a lelke a testébõl és felhõtlenül jól érzi magát. Volt is egy ilyen, de az csak emlékkép volt, azon túl csak a szenvedés meg a propaganda. Nem akarok ízléstelen lenni, de amikor ilyen filmet látok - minden 10 évben csinálnak egyet - mindig azon tûnõdöm, hogy a szenvedõ miért nem hagyja abba az evést? 1-2 hónap és halott. Paradox, de az ürgének az adott célt az életben, hogy meghalhasson. Szóval én megértem, ha valaki ilyen helyzetben nem akar tovább élni. De ez nem teszi hõssé. A hõs az más volt. Történetesen egy pap, aki vígan élte életét tolókocsiban. És függetlenül attól, hogy így történt-e a valóságban vagy sem, aljas húzás volt ez is. Mert így az egész a modern világiak és az elavult klerikálisok csatájaként tûnt föl, holott errõl szó sincs. Ennek ellenére ajánlom a filmet - okulásul.
trudy 2013 okt. 10. - 09:54:42
(57/66)
Jó film volt, bár tényleg nem az a kicsattanóan vidám történet. Javier Bardem remek színész, ezt már máskor is megállapítottam, így az õ játéka sokat hozzátesz a film minõségéhez. Nincsenek benne sallangok, az érzelmek jól vannak ábrázolva, az ember a hatása alá tud kerülni. Szerintem aki szereti az európai, igényesebb lélektani filmeket, annak tetszeni fog.
zegorias 2013 aug. 03. - 19:40:58
(56/66)
Ez a film egyszerûen...csodálatos...ennyi...(most néztem meg... még a hatása alatt vagyok)
8/10
Bellavita 2013 ápr. 29. - 00:14:29 8/10 Előzmény tóbiás111
(55/66)
Nem szerettem volna ilyen kategorikus lenni, mert 10 évvel ezelõtti énemet valószínû megérintette volna :-)
Azért írtam én is óvatosan a végére, hogy megérintettség hiánya, mert egy fél könnycsepp sem gördült ki pedig a téma adott volt.... :-)néha már vártam, hogy legyünk túl rajta, úgyis az lesz a vége, hogy meghal...:-)
tóbiás111 2013 márc. 31. - 21:41:32
(54/66)
Nekem ott csúszik el a történet, hogy aki nem szeretne élni, az nem ilyen jó fej. Nem érdeklik a dolgok, depressziós, nem beszélget, a fal felé fordul és meghal, pl. úgy, hogy nem táplálkozik.
De ha érdeklik a dolgok és ráadásul másoknak segít és tud is segíteni , akkor mi értelme van annak, hogy nem akar élni? Szerintem semmi. Nekem mûvi és szájbarágós volt, nagy csalódás.
8/10
Bellavita 2013 márc. 31. - 01:45:19 8/10
(53/66)
Azt gondolom, hogy a film megosztó. Ha nem is amiatt, hogy jó vagy rossz-e, hanem amiatt, hogy a fõhõsünk élethelyzetében meg kell-e találni azt, vagy akit, aki segít meglátni az élet szépségeit vagy valóban az az õszinte válasz, hogy így nem érdemes élni....??? E kettõsség között hullámoztam a film alatt. Vajon mit tennék, ha???? Vajon mit éreznék, ha.... De aztán rájöttem, hogy felesleges a gondolattal eljátszanom, hiszen ahhoz, hogy erre hiteles választ tudjak adni, hiányzik az a közel 28 év, amit Bardem egy ágyhoz láncolva töltött. Kiszolgáltatottan. Itt nincs helyes vagy helytelen, itt nincs értelme a moralizálásnak, hiszen minden ember máshogy érez és másképp éli meg ugyanazt, vagy más a fontos, vagy más hiányzik... Jó példája ennek az atyával való kissé komikusra sikeredett jelenet is.
Hiba volt azután megnéznem a filmet, hogy elõtte napokon keresztül nagyon hasonló témákat láttam (pl. Amour) és már kicsit sok volt, elcsépelt volt számomra a téma akkor. De ha szûz szemmel próbálok meg rágondolni, akkor igenis jó film a Belsõ tenger. Igenis, ki meri mondani, hogy egy ember akkor ember, akkor élhet teljes életet, ha mozog, ha szeretkezik, ha dolgozik....és nem egy ágyban tölti az életét. Lehet- e ilyenkor is értelmet találni a napoknak? Lehet-e kapaszkodót találni?
Nincs válasz.
Végigélhetünk napokat, heteket a fõhõs egyszerû és egyhangú napjaival, s talán megváltoztat bennünk valamit. De talán nem.
A film témája közel 10 éve nagy lépés volt, merész. Bardem pedig zseniális, holott még relatíve fiatal volt a szerephez. Negatívumaként az érzések szintjén zajló megérintettség relatív hiányát írom- dolgozott a film, de mintha inkább kognitív szinten történt volna a munka, mintsem mélyen a szívemben.
8/10.
afium 2013 márc. 17. - 22:55:51
(52/66)
Tulzottan didaktikus. Programfilm. A leggyomorforgatobb, amikor termeszetellenes dolgokra az erzelmek manipulalasa utjan probal ravenni valaki. Emberek vagyunk, nem allatok. A szabadsagunk ott kezdodik, hogy nem kondicionalt valaszokat adunk. Mint Pavlov kutyai. Javier B. egyebkent tenyleg jo, csak kar, hogy egy ilyen filmben csillogtatja tehetseget.
7/10
ironnori 2013 febr. 13. - 03:15:32 7/10
(51/66)
nos, szerintem jo film, bar egyszer eleg volt megnezni. a hasonlo temaju Szkafander es pillango viszont nagyobb hatassal volt ram,jobban tetszett! JB nagyot alakit. a filozofiaja es a monologok is nagyon szepek es melyek. megrazonak nem mondanam, inkabb erdekes es erdemes megnezni.

10/7
webulon 2013 febr. 12. - 21:06:44
(50/66)
10/10
picit nehéz de olyan mint egy jó pálinka a fejedbe száll aztán jön a hatás...s elindulsz az utazásodra amihez ha ilyen zene

http://www.youtube.com/watch?v=gdnVZE5I8Os

ad aláfestést akkor az egészen biztosan megrázó utazás lesz,-

Spoiler
Megdöbbentõ azon rész mikor a hasonló betegésgben küzdõ katolikus "lelkipásztor " ad tanácsot ......a képmutatás Eigere ..s ami legmegdöbentõbb ez a hivatalos álláspont az egyház részérõl a valóságban is milyen gondolatokat ébresztett ez valjon a "Katolikus?" Spanyolországban ?
Spoiler vége


Sokkal több ezen mozi... mint annak boncolgatása ,hogy van-e jogunk az eutanáziához ,- mert ez lehet kérdés igenis van,-Senki nem mondhatja meg semmilyen "dogma " zászlója alá bújva ,hogy mi a helyes ..pont ez az egyén szabadsága
,- ,hogy a társadalmi elfogadottsága milyen ,- ? ,-Hát igen
10/10
Bucedli88 2013 febr. 04. - 19:57:39 10/10
(49/66)
Igaza volt a barátnõmnek, tényleg nem lehet megnézni sírás nélkül. Nem tagadom én is elsírtam magam rajta, annyira megrázó a történet. Igaz történet alapján készült így még megindított. Véleményem szerint ezért a szerepért is Oscar járt volna Javier-nek, nem semmi amit itt alakít. Viszont a Velencei Filmfesztivál díját és az Európa film díjat megkapta az alakításáért, abszolút megérdemelten. Egyszer mindenkinek látnia kell a filmet, még ha nagyon szomorú a történet akkor is. Az biztos, hogy maradandó nyomot hagy mindenkiben.
8/10
od.gszal 2012 máj. 10. - 00:58:33 8/10
(48/66)
Igazából lényegtelen, ki hogy dönt, hogy akar-e tovább élni, vagy sem.
Voltak olyan korok, amikor az életképtelennek, akár élni akart, akár nem, meg kellett halnia. Erre azt mondjuk ma, hogy ez milyen szörnyû és embertelen. De ugyanolyan szörnyû megfosztani egy vallási vagy állami törvény erejével egy embert a szabadságától, fõleg, ha az önrendelkezésérõl van szó. Ha ez megtörténik, a színtiszta önkény tárul elénk, akárhogy szeretnék ezt elkendõzni. Lassan, de biztosan lopják el szabadságunk utolsó morzsáit is.
dmeter 2011 jún. 26. - 11:43:40 Előzmény karabaszmarki
(47/66)
Az eutanázia nem öngyilkosság. A méltóságtudat kinyilvánítása. Fábri Zoltán/Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét-jében egy kis nyikhaj pribék hatalma érzetében mocskolja egy érett férfi feleségét, akinek méltósága ezt nem engedi, és nekiront, mintegy kikényszerítve saját halálát. Az eutanázia sem más. Kikényszerített halál, az önbecsülés utolsó szikrája.