Téma: A Dal

Cordelia 2015 márc. 02. - 08:52:31
(1563/1643)
ha szereted az amatõr, de lelkes gyermekeket, akkor ajánlom a Hey Jenny-t és a Z'mirim-et. Hallottam õket Kapolcson, nagyon helyesek.

Miki nem szakmázik túlzottan, sõt, néha biztatni kell, hogy írjon szakmait. Ezt tényleg ne ródd fel neki, mert sokáig óvatoskodott a zenei rovatokban. Nézd csak meg a korábbi írásait.
anonem 2015 márc. 02. - 06:35:22
(1562/1643)
Nem szakmázik olahmiki, hanem valósat ír. Ez egy kollégiumi-iskolai /szintû/ amatõr zenekar, de kedvesek. Nagyon sok formáció tud ennyit és jobbat... Én a ma divatos csellót is "hiányoltam" a hatás(vadász cél)eléréséhez .
pneklara 2015 márc. 01. - 16:08:39
(1561/1643)
A zsûri a febr. 21-én elkövetett hibáját(max. pontokkal a 2. helyen juttatták tovább a csapatot) akarta most helyrehozni azzal, hogy egekig magasztalta ugyan a Passed együttest,kicsit magyarázván az elõkelõ helyezésüket, de pontot nem adott mellé, a négybe sem segítette õket, mert kínos lett volna, ha a fiatal szavazók ne adj' Isten kiküldik Bécsbe ezt a hamisan énekelõ leányzót, s felírják a nevünk mellé, hogy ezek ott, Kodály országában már arra is képtelenek, hogy kiválasszák a méltó képviselõjüket.Ahogy olvasom, a Passed tagjai éveken át tanultak komolyzenét, szolfézst, nem az utcáról estek be, mint született talentumok, ehhez képest ilyen bizonytalan hangképzésû szólistával próbálkozniuk sem kellett volna.Én abban az idétlen, magasszárú cipõben való ugrálásban sem a hamvas fiatalság lazaságát, önfeledtségét láttam, pláne, mikor tizedjére ugyanazt, ugyanúgy adták elõ.
Ilyen szempontból a Csemer Bogiék tegnapi elõadása sem közelítette meg az elõzõeket.
Valahogy "finomítottak" a színpadképen, a harmónián, fesztivál-produkcióvá nõtte ki magát, és ezzel elvesztette számomra az üde természetességét.Nem lehet könnyû tízszer-százszor elõadni valamit, hogy érdekes legyen az elõadónak magának is. Talán a "nagy alkalom" meghozza nekik az ihletet. Tavaly jól tippeltem meg K-S A helyezését, Bogiékat is az elsõ nyolcba várom, de jó lenne, ha az elõzõ koreográfiához, öltözethez térnének vissza, mert ez a mostani, a szélfútta kék estélyiben , talpig füstben olyan hiteltelenné teszi a mondandójukat.Ez így nem a gondolatuk közlése, hanem szereplés, elõadás. Ami egyszer bevált, azon ne változtass!
10/10
sanderson 2015 márc. 01. - 15:28:13 10/10
(1560/1643)
Szerintem a zsûri tagjai a végsõ döntésnél, amikor a négy közé jutásról szavaztak, figyelembe vették a közönség véleményét. Lehetett látni a szimpátiát Csemer Bogi és Szabó Ádám iránt abból, hogy csak õk kaptak a közönségtõl 9 pontot, és ott volt még a Spoon is, akik kétszer is a nézõk szavazatával jutottak tovább. A zsûri érzékelve azt, hogy a Spoon nagy közönség kedvenc, nem merte meglépni azt, hogy õket kihagyja a négybõl. Mujahid Zoli dalát nagyon jónak találták, és úgy gondolták, hogy a Passed miatt nem hagyják ki a végsõ megmérettetésbõl. Ha öt dal juthatott volna tovább, akkor a zsûritõl valószínûleg a Passed is kap szavazatot. Végül is a kaptunk magyarázatot arra, hogy milyen kétségek merültek fel a zsûri tagjaiban a Passed Bécsbe küldését illtõen.
Már nagyon sokan elkészítették a saját 20-as listájukat (eddig ennyi dal van meg a 40-bõl), és ezeket megnézve az látható, hogy a finn dalt szinte mindenki utolsó helyre teszi, viszont a meglehetõsen konzervatív felállású észt elõadók dalát imádják. Csemer Bogi dala a középmezõnyben van. Az persze nagy kérdés, hogy kik ezek az önjelölt zsûrizõk...
offtopic
blacknet 2015 márc. 01. - 14:49:25
(1559/1643)
Ahelyett, hogy itt vérnyogna egy teljes nemzet, pofonegyszerû lenne a megoldás: be kell hívni a ruszkikat megint, Putyin úgyis lendületben, benne van a bogi a lábában (ejhh, értékeljétek ezt a zseniálisan frappáns szójátékot), és el lenne intézve az elsõ hely. Ez igazán semmi áldozat lenne ezért a nemes célért...
(foci eb-t is úgy akartunk rendezni, hogy terveket mutogattunk, miközben az ukránok meg lengyelek kenõpénzzel indultak harcba...tényleg ilyen vakhülye idióta nép vagyunk, hogy soha nem ismerjük fel, milyen fegyvernemben vivják a harcot? nem baj, reménykedjetek és szavazzatok, idióták!)
onlény 2015 márc. 01. - 14:35:57
(1558/1643)
Én is csodálkozva, de örömmel konstatáltam, hogy nem adott senki pontot a gyermekeknek (Passsed). Szerintem a pozitív kritika az arra vonatkozott, hogy próbálkozzanak még, de voltak sokkal jobb dalok is, egyszerûen nem jutott nekik pont. Szerintem. Hacsak nem máshogy volt...lehet, hogy valakinek a valkijei de azért azt elmondták nekik, hogy sajnos mások is indultak és nagyon átlátszó lenne, ha az elsõ négybe is bejutnának...Mondjuk tegnap mindenkit nagyon dícsértek és bíztattak...így tették izgalmassá a sóóót.
:)
olahmiki1959 2015 márc. 01. - 14:14:48
(1557/1643)
Mondjam azt, hogy mindenben igazad van?
Mondom.:D

Nem akarok hosszan, szakmai ellenérveket felsorakoztatni, - abban sajnos igazad van, hogy nem tudom megállni, hogy ne válaszoljak, - amit a Passed dalával kapcsolatban zeneileg el akartam mondani, azt alább megtettem.

Egy dal egyszerûsége nem minõségi kategória.
Bayer Friderika annak idején egy szál gitárkísérettel lett 4. az EU-s dalfesztiválon - hatalmas eredmény, joggal lehetünk büszkék rá.
ByAlex dala szintén a legegyszerûbb dal volt, amit abból a mezõnybõl ki lehetett küldeni, de még nekem is tetszett, megfogott a hangulata, a szövege, az egész jelenség hatott rám. És még jól is szerepelt.
Bogi dalával sincs semmi baj - bár olvasom a neten a híreket, hogy sokan túlságosan egyszerûnek, uram bocsá', unalmasnak tartják, - szerintem jó választás volt õt kiküldeni, a dal tetszik, szép, letisztult a dallama, komoly mondanivalója is van, mi kellhet még?...:)
(Ha Európa "szokásos", dalokon, hangzáson, mondanivalón túllépõ, teátrálisan megnyilvánuló mivolta érvényesül ezúttal is, akkor viszont elõre borítékolni lehet, hogy a Down szindrómás és autista tagokból álló finn zenekar fog nyerni, tehát formasággá silányul bárkit kiküldeni a fesztiválra - nem csak tõlünk, bármelyik résztvevõ országból...:)

A Passed nem került be a 4 közé, tehát nem indulhatott a kijutásért sem.
Ezen a dolgon tehát túl vagyunk, én csak annyit mondanék, hogy - elfogadva, amiket Te és mások írtak róluk, tehetségrõl, új hangról, - hogy fél év, egy év múlva nézzük meg, hogy hová jutnak szakmailag.
Együtt maradnak-e, tudnak-e fejlõdni, írnak-e új, izgalmas dalokat, stb.
Lehet, hogy jövõre ismét elindulnak a selejtezõn, és akár ki is juthatnak a következõ fesztiválra...

A leglényegesebb kérdésem azonban a levegõben maradt, mindenki elsiklott felette, pedig szerintem ez világított rá a legjobban közéletünk - vagy ne legyek ennyire komoly? - helyesebben a Dal zsûrijének, zsûrizési gyakorlatának az érthetetlen, minõsíthetetlen, akár gyalázatosnak is mondható mivoltára.

Egekbe dicsérték a Passed zenekart, ami jót el lehetett róluk mondani, azt elmondták.
A pontozáskor ugyanakkor egyetlen egy pontot sem adtak nekik!!!
A 4 zsûritag közül senki!
Ez rendben van?
Ez oké?
Milyen emberi minõség az, amikor valaki 5 perc alatt homlokegyenest ellentmond saját magának?...:)
Nem meri felvállalni a véleményét, vagy elõre meg van beszélve az eredmény, - legalábbis az, hogy kik jussanak be a 4-be, mert utána a közönség dönt - és alkalmazkodik a többiekhez?
Annyi dicsérõ jelzõt frissességrõl, új hangzásról, fiatalos tehetségrõl senki nem kapott a zsûritõl, mint a Passed.
Akkor miért nem adtak nekik legalább egy lehetõséget, hogy a közönség döntse el, õket akarják-e, vagy sem?

Lehet, hogy attól féltek, hogy újból bejön a ByAlex szindróma, amikor a szavazók "csak azért is" azt a produkciót juttatták tovább, és ezt meg kellett akadályozni, hogy a zsûri ismét ne égjen szénné?...)

Hosszú voltam, de remélem nem túl "szakmai".
Üdv.
onlény 2015 márc. 01. - 13:54:27
(1556/1643)
Most kicsit úgy érzem, hogy van igazság :) Namár, hogy Bogi dala nyert. Úgy jó, ahogy van. És olyan jó volt ahogy beszélt az kisfilmben róla, a dalról beszélt és nem magáról. Õ olyan hírnök volt, olyant éreztem, amit Tóth Vera mondott a gyémántjáról, hogy mintha felûlrõl diktálnák neki....Nagyon örülök és meg is hatódtam, hogy ez a dal nyert. Talán mert a nézõk is szavaztak? Mindegy miért.
Nem tudom ki emlékszik még a tavalyi Leslie dalra.Egyszál gitár, hasonló téma, jó volt az is...ez most kicsit elégtétel...
Amúgy azon gondolkodtam én is, hogy igazán nagy énekes-elõadók mért nem indulnak...mert azért elég megalázó ott ücsörögni és számot tartogatni a kézben...szerintem...Nem tudom, hogy kinek van igaza, aki indul és bevállaja hogy nem ér el helyezést, de jó reklámnak, vagy aki úgy van vele, hogy nincs erre rászorulva...
A Passedról heves vita van itt is....én azoknak a táborába tartozok, akik egyszerûen döbbenten ültek és néztek és hallgattak....hogy hogy lehet, hogy ez a négy gyermek nem egy iskolai ünnepélyen adja ezt elõ MAXIMUM!.....és hogy mit keres egy ilyen hamis, bizonytalan, semmilyen produkció itt, a tv-ben....aztán a zsûri kritikája után meg azt hittem, hogy egy Kafka regényben vagyok...fõleg Pierro...aki pedig azért úgy tûnt, ért a dologhoz.. Nem értem, hogy egy ilyen semmi ütemû dalra pl mért kell úgy ugrálni, mintha egy nagyon gyors ütemû tecno szám lenne...De fény derült a dologra, elmondta a hárfás lány, hogy a hárfa miatt van az egész mert az olyan energiákat közvetít,hogy na....talán élõben átjött...(mondjuk szerintem nekem nem jött volna ott sem át...)
olahmiki1959 2015 márc. 01. - 08:18:47
(1555/1643)
"Miért kell semmibe venned néhány fiatal zenész tehetséges próbálkozását? Vagy csak Neked lehet itt igazad? Milyen alapon?"

1. Soha nem írtam még le, - azt hiszem, - hogy nekem lenne igazam.
Minden megszólalásomat úgy kezdem, vagy közben írom le, hogy személyes, szubjektív véleményt mondok, lehet velem vitatkozni, vagy éppen egyet érteni.

2. Néhány fiatal zenész tehetséges próbálkozása?...
Ezt viszont részletesebben ki kell bontanom, mert nagyon nagy kétségeim vannak.

Miért is tehetségesek ezek a fiatal zenészek? - kérdem én.
Milyen zenei teljesítményt mutattak fel egyenként, ami alapján tehetségesnek lehet õket nevezni?

Az énekes lány.
Az eddigi adásokban elképesztõen hamisan énekelt, ma - ezt el kell ismerni, - meglepõen tisztán, amin én csodálkoztam a legjobban, úgy látszik, egy énektanár komolyan foglalkozott vele a múlt héten, jó munkát végzett.
A basszusgitáros gyerek.
Úgy fogta marokra a hangszert, ahogy az 5 éves gyerekek szokták a seprûnyelet, amikor gitárosokat utánoznak a tükör elõtt, közröhej! (Nem én találtam ki, meg lehet nézni a videót). Nála abban se vagyok biztos, hogy tudja, milyen húrok vannak a basszusgitárján.
A hárfás csaj.
Õ valószínûleg tud játszani a hangszerén, bár abban nem vagyok biztos, hogy élõben játszott, és nem csak imitálta a saját, elõre rögzített játékát, biztonsági okokból.
A szintetizátoros gyerek.
Az õ teátrális bohóckodása a beprogramozott zenei alappal megint csak nem gyõzött meg semmirõl.
Mutogatni, integetni lehet, de sehol egy harmónia, egy futam, egy motívum, ami kézzel lett volna játszva.

A zenekar tagjainak a zenei teljesítménye tehát a nullához közelít, az énekes csaj pedig - ez bizonyára betudható a fiatal korának is, - egyelõre teljesen kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hogy aznap éppen milyen formában lesz, amikor énekelnie kell.

Maga a dal néhány hangból áll, az eleje érdekesen indul, van egy kedves, végtelenül egyszerû dallam, az ember várakozik, hátha lesz belõle valami, aztán, amikor beindul a ritmus, akkor semmi nem történik, az énekes kislány elhallgat, hátramegy, és elkezd ugrálni a szintis sráccal - azt el kell ismerni, szinkronban csinálják, ami egy "komoly" teljesítmény ezen a szinten...

Diákszállón lakó, és ott próbáló gyerekzenekaroknál, garázsban gyakoroló fiatal bandáknál, lakótelepi pincékben kialakított házi stúdiókban, tehetségüket bontogató tiniegyütteseknél mindez oké.
Teljesen rendben van.
Így kell elindulni.
Ebbõl akár ki is alakulhat valami.

Évek múlva.
Hangszertudásra szert téve.
Zeneszerzõi és szövegírói gyakorlatot szerezve.
Megõrizve persze a frissességet, a fiatalságot, az új, egyéni hangot, az izgalmasságot.

Félreértés ne essék, a Passed dalának egyszerûségével semmi baj nincs.
Tudjuk, hogy ByAlex számánál egyszerûbbet nem nagyon írtak még, ennek ellenére szép eredményt ért el odakint.
A rock, vagy a dzsessz irodalmában is vannak néhány akkordból álló, egyszerû dallamú számok, amik valami miatt mégis, a ritmus, a hangzás, a stílus, az egésznek a légköre miatt baromi izgalmasak, szétrobbannak a feszültségtõl, ez a dal viszont nem ilyen.
Hallgatod, hallgatod, néha egészen érdekesnek tûnik, néha kicsit unatkozol, néha várnád, hogy történjen már valami, - arra ugyan várhatsz, - aztán egyszer csak vége van, te pedig nem nagyon tudod, hogy mi is volt ez az egész...:)

Többször meghallgattam a dalt, - írás elõtt és közben is, - az érdekes hangzáson kívül más erényt nem nagyon tudok mondani - természetes, ez szigorúan a magánvéleményem (így jó?...:)))
olahmiki1959 2015 márc. 01. - 01:09:53
(1554/1643)
Ebbõl a 8 dalból valószínûleg ez volt a legjobb választás.
Egyszerûség, letisztultság, mondanivaló, mindenféle sallangtól mentesség.
Drukkoljunk neki, mást úgysem nagyon tehetünk.
Ugyanakkor, - miközben én személyesen örülök, hogy a Passed nem jutott tovább, az a szám egy vicc, hiába dicsérik sokan - megint csak feltûnt nekem valami (úgy látszik, én leszek itt az ügyeletes "észrevevõ ember", aki mindig beleköt valamibe, egészen addig, ameddig el nem küldtök melegebb éghajlatra...:)

A zsûri az egekbe dicsérte a Passed számát, - hogy milyen új hangzás, hogy milyen tehetséges fiatalok, hogy mekkora jövõ áll elõttük, Rúzsa Magdi még azt is elmondta, hogy annak idején a kb. 350 dal közül Csiszár Jenõ rögtön észrevette és kiemelte ezt a dalt, mint különlegest, mint újat, mint nagy reményekre jogosítót...
Lehet.
De akkor - kérdezem tisztelettel - miért nem kapott egyetlen egy pontot sem a zsûritõl a Passed dala?????
Ha már az egekig dicsérték, és szabályosan elájultak tõle.:D
Most akkor hazudtak nekünk, vagy hülyének néztek bennünket, vagy mi történt?

Mert magasztaló, ájuldozó mondatokat mondani, utána 5 perc múlva leghátra tenni egy számot - nálam valahogy nem stimmel.
Ha még adtak volna nekik néhány pontot, akkor azt mondom, oké.
De így?...

Azt hiszem, ez a befejezés méltó volt ehhez az egész hazug, képmutató, szakmailag teljesen lenullázódott, hiteltelen bagázshoz...:)

Boginak meg drukkoljunk ezerrel!...:)
breeder 2015 márc. 01. - 00:56:44
(1553/1643)
:DD

Hát az tuti, hogy a következõ szülinapomat nem ennél a dalnál fogom megünnepelni, akármilyen magasztos, szép gondolatokat hordoz magában. :o)

A slágerfaktort viszont annyira nem hiányolom belõle, mert amikor véget ért a szám, akkor még dúdolgattam egy darabig a WARS OF NOTHING-ot. :D
breeder 2015 márc. 01. - 00:15:55
(1552/1643)
Azért nem aggatnám a gyõztes dalra azt a kifejezést, hogy lúzer. De tény, hogy nem egy életvidám, aranyos kis dal, amitõl egybõl táncra perdülök, vagy jó kedvem lesz tõle. Inkább a szomorúság, és a keserûség (valamint állítólag a megbékélésre ösztönzés) árad belõle, amivel a szavazás szerint a legtöbb magyar honfitársunkat meg tudta szólítani és egyúttal gyõzni, hogy ez a dal jusson ki idén. :)

Csemer Boglárka - Boggie - WARS FOR NOTHING (teljes)
https://www.youtube.com/watch?v=VsmfS3je_Go
breeder 2015 febr. 28. - 22:53:15
(1551/1643)
A múltkori adást nézted?
Mert abban tényleg nagyon hamisak voltak. :)
pneklara 2015 febr. 28. - 22:42:35
(1550/1643)
A döntéssel elégedett vagyok, magam is végig ezt a dalt tartottam esélyesnek.
Sajnálom viszont, hogy az átöltözéssel elvették a dal fiatalos lendületét, hogy a hétköznapokból indulhat el egy nemes kezdeményezés a világ változtatásához. Így ünnepélyesebb az elõadásmód, de az egyszerûnél, az õszinténél, a természetesnél, a fiatalos energiánál semmi nincs nyerõbb. Most már csak az a dolgunk, hogy szurkoljunk nekik.
-csengõzoli-- 2015 febr. 28. - 22:39:11
(1549/1643)
Csak szerintem iszonyú hamis a Passed énekesnõje?
breeder 2015 febr. 28. - 22:34:25
(1548/1643)
Lehet hogy tévedek, lehet hogy nem, de a zsûri segítségével egy olyan dal nyert, ami esélyes lehet a 2015-ös ausztriai dalfesztiválon. Szerintem ennek tudatában tolta elõre a zsûri Bogit!
breeder 2015 febr. 28. - 22:27:30
(1547/1643)
Á, tudtam! LOL
breeder 2015 febr. 28. - 22:26:35
(1546/1643)
Cseremer Bogi lesz szerintem (is) a gyõztes!
breeder 2015 febr. 28. - 22:25:11
(1545/1643)
Ez a zsûri hihetetlen, hogy ma mit mûvelt (Rúzsa Magdival az élen).
Magdi azt mondta, hogy õ fél attól, hogy a Passed zenekar nem nõtt még fel egy Euroviziós dalfesztiválon való részvételhez!
Mondja ezt õ, aki 2007-ben, 22 évesen képviselte hazánkat.

A Passed zenekar tagjai:
Nizalowski Dorottya (1995), Nizalowski Fanni (1995), Godzsák Dávid (1992) és Szabó Levente (1994).

Mégis hány éveseknek kellene lenniük a tagoknak, hogy alkalmasak legyenek? O.o
1/10
southwind 2015 febr. 28. - 22:19:54 1/10
(1544/1643)
miért nem a kállay szanders.... legalább.... az összes többi vérnyákol