6/10
NoldoliLord szept. 15. 00:49:33 6/10
(125/125)
Doss története kifejezetten érdekes volt, minden tiszteletem az övé, de magát a filmet azért nem nevezném történelmi adaptációnak. A második fele inkább valami klasszikus, klisés, hollywoodi akciófilm. Nem is nagyon értem a sok ömlengést, a csata kb. annyira volt valósághű mint a 300-ban...
cellasto júl. 08. 08:20:57 Előzmény tesz-vesz
(124/125)
Ezt a filmet azért készítette, hogy gagyiwood visszafogadja..
Meg is látszik rajta.
10/10
TomiBoy99 júl. 07. 23:14:58 10/10
(123/125)
Ez a film nem érdemel mást csakis 10 pontot. Ha lehetne többet adtam volna rá.
Hívő embernek tartom magam de egyszerűen nem értem azt a szeretetet, odaadást, fegyelmet amit ez az ember véghezvitt a poklok poklában. Valós történet!! Nem tudja senki elhitetni velem , hogy nem a jó Isten irányította őt útján.

Azok akik gyávának tartják Doss közlegényt vagy nem értik hogyan nem foghatott fegyvert, tényleg srácok, csak sajnálni lehet titeket. Ha Doss még élne, rátok mosolyogna és köszönetet mondana a mocskos véleményetekért, mert neki sem a dícséretetek és sem a ocsmánykodásotok nem kellett ahhoz hogy higgyen valamiben és segítsen másokon. Egy mosoly is elég lett volna. Hihetetlen. Reméljük nekünk semmi ilyet nem kell átélnünk.
Tisztelet előtte, soha nem lesz elfelejtve. És meríthetünk az ő hitéből.
1/10
tesz-vesz jún. 01. 23:19:36 1/10
(122/125)
Mel Gibson nem szokott rossz filmeket csinálni. ez az lett, irritáló főszereplővel, idegesítő filmmel. talán ha kevesebb akció , kevesebb pörgés és vágás lett volna benne, másik szereplőkkel jó film lehetett volna.
kékRS máj. 02. 12:35:13
(121/125)
Egy teátrális film egy idegesítő főhössel, mint Gibson filmjei általában.Én hányok ettől a filmtől.
8/10
Midnight67 máj. 01. 21:44:40 8/10
(120/125)
Nem látom értelmét az ilyen jellegű filmeknél a hit kérdésében való vitáknak, én úgy vélem, ez mindenkinek magánügye így ebben nem is kívánok állást foglalni. Én a filmben a drámát kerestem és azt meg is találtam, a "horrorisztikus" bemutatástól pedig megpróbáltam elvonatkoztatni, vagyis inkább felkészültem rá, Mel Gibson munkásságát ismerve ez nem is volt nehéz.. "Érdemei" elismerése mellett (vagy ellenére) részemről ezt a filmet is dicséret illeti.
10/10
Hekaté ápr. 29. 16:00:47 10/10
(119/125)
Ennek a filmnek nagyon nehezen álltam neki megnézni, mert nagyon nem szeretem Garfieldet. Végül mégiscsak beadtam a derekam, és nagyon nem bántam meg. Sőt. Úgy gondolom, erre a szerepre nála jobb színészt nem is tudtak volna választani. (Még talán a Némaság az, ami neki való, bár az a nyomába sem érhet ennek!).
A film egy csodálatos történetet, és egy nagyon erős jellemű és gerincű embert mutat be. Nagyon megható, és tiszteletet érdemlő élet.
offtopic
fourdogs ápr. 29. 14:10:18 Előzmény Nótárius
(118/125)
Kedves Nótárius!
Ez a "fenyegetés" öngól lenne. Bejegyzéseinek gyakorisága alapján joggal feltételezem, tisztában van azzal, hogy ez egy nyilvános fórum, a "személyre szabott" hozzászólások bárki számára elérhetők, és nem csak a címzettnek szólnak. Tiltólista használata esetén C S A K Ön nem fogja látni mint Nótárius, mindenki számára olvasható lesz.
Üdvözli: fourdogs
10/10
Dörflinger febr. 19. 16:52:59 10/10
(117/125)
A legjobb és legszebb forgatókönyveket maga az élet írja, erre példa ez a film is. Jó történet, jó és látványos megjelenítéssel párosítva. Ritkán adok egy filmre tízest, de ez szerintem megérdemli. 10/10
10/10
Hematit1 febr. 17. 20:09:50 10/10
(116/125)
Jéééézusom! Némelyik hozzászólást olvasva,.........helyesebben elkezdtem olvasni, de megmondom őszintén, hogy az első 1-2 mondat után otthagytam, mert ekkora bődületes hülyeséget, rosszindulatot, nem vagyok hajlandó elolvasni! Miért kell a főszereplőt a HITE miatt bántani, elítélni és főleg ekkora hülyeséget mondani rá?! Ja igen, így 2020-ban kis taknyos korúnak, akinek fogalma sincs a háborúról, akinek még a BECSÜLET ről sincs semmi fogalma??!!!!! de osztja az észt a szerencsétlen! ....és még ide le is írja ! Nagyon jó film ! Akinek nem tetszik, ki merem jelenteni, hogy IQ hiányban szenved, de jól tenné, ha csendben!!!!!!!!
7/10
IDS jan. 16. 10:20:16 7/10
(115/125)
Érdkes film volt és még érdekesebb volt Desmon Doss karaktere akit a katonai szazsargon "conscientious objector"-nak, vagyis katonai szolgálatot lelkiismereti okból megtagadó személynek hív. A csavar ebben a megtörtént eseményben csak az, hogy Doss nem tagadta meg a szolgálatot, csak fegyvert nem volt hajlandó fogni. Emiatt természetesen bolondnak tartják, de meg lehet érteni az indítékát, még akkor is ha a Bibliai parancs helyesen fordítva "Ne gyilkolj". Az ellentmondás ebben a helyzetben az, hogy néha a társainak kell ölni ahhoz, hogy ő megmeneküljön. A film elején nem adtam volna arra egy garast sem arra, hogy ezt at ellentmondást Doss fel fogja oldani, de megtette és nem is akárhogyan. Íme az idézet ami rávilágít a motivációjára. "A világ készen áll arra, hogy széttépje önmagát, számomra nem tűnik olyan rossz ötletnek, hogy újra össze akarom foldozni." Ami a bátorságot illeti, még fegyver nélkül is magasan a bajtársai fölé tudott emelkedni. A legszebb jelenet szerintem az, amikor belefut egy sebesült japán katonába és ellátja a sebeit.
Sz. Péter 2019 dec. 22. - 11:43:42 Előzmény Nótárius
(114/125)
Ismered a mondást: ne etesd a trollokat. ;)
10/10
Nótárius 2019 dec. 22. - 09:18:44 10/10 Előzmény sexykex
(113/125)
Ha valakinek csak annyira futja a kulturáltságából, hogy egy disztingváltan is egyértelmű elköszönésből nem érti meg, hogy lezártam vele a kommunikációt; azaz nem kívánom a továbbiakban nekem címezve olvasni a visszatetsző morális és vallási fejtegetéseit; akkor egyéb lehetőség híján kénytelen leszek letiltani.

Emellett tisztázón rögzítem, hogy téved, mert mindketten ugyanarról a két filmről beszélünk egyidejűleg. Hiszen amely dolgokat ön leszólva, tódítva megkérdőjelez, azok más-más műfaji meghatározottsággal, elválaszthatatlanul tényszerű alapjai mindkét filmnek. Még egyszerűbben: a dokumentumfilm igazolja, hitelesíti a belőle készült játékfilmet és minden egyebet, amit kétségbe von. Tehát, e tekintetben egyáltalán nem beszélünk el egymás mellett. Viszont a mindkét film, egyként megrendítő tényeihez és erkölcsiségéhez való alapvetően eltérő viszonyulásunk valóban "elbeszél" egymás mellett. Aki ugyanis érzéketlen cinizmussal, büszkén ismételgetve lebolondozza azt az embert, aki sebesült katonatársait az élete szélsőséges kockáztatásával mentette ki a biztos halálból; ...


Desmond Doss a kitüntetésében foglaltak szerint:
"A század elsősegély embere volt, amikor az első zászlóalj megrohamozta a 400 láb (kb. 121 méter) magas meredek hegyoldalt. Amikor az egység elérte a hegytetőt, koncentrált, erős ágyú- és géppuskatűzzel találták szembe magukat, kénytelenek voltak visszavonulni. Doss őrvezető nem volt hajlandó fedezékbe húzódni, és a tűzvonalban maradt a rengeteg sebesülttel, egyesével cipelve el őket a szakadék szélére, ahonnan egy kötéllel ellátott hordággyal eresztette le őket a sziklaszirtről baráti kezek közé. Május 2-án erős puska- és ágyútűznek tette ki magát, amikor 200 yard (kb. 183 méter) távolságból cipelt el egy sérültet ugyan ahhoz a sziklához. Két nappal később 4 sebesültet látott el, akiket egy erősen védett barlang rohamozása közben kaszaboltak le. Gránátok esőjében előrenyomulva, 8 yardnyira (kb. 7 méter) az ellenséges csapatoktól a barlang szájában kötözte be bajtársai sebeit, mielőtt mind a négyüket külön-külön biztonságos helyre menekítette volna erős ellenséges tűz alatt. Május 5-én elszántan ment szembe ellenséges bombázással és kézifegyvertűzzel, hogy segítsen egy tüzértisztnek. Kötést használt, fedezékbe vitte páciensét, és míg az ágyúk közvetlenül mellettük csapódtak be, vért adott neki. Később, még aznap mikor egy amerikait súlyosan megsebesített több lövés, amit egy barlangból adtak le, Doss őrvezető odakúszott hozzá, aki mindössze 25 lábra (kb. 8 méter) feküdt az ellenségtől, ellátta, majd 100 yardot (kb. 91 méter) cipelte, hogy biztonságba vigye, közben pedig folyamatosan ellenséges tűz alatt állt. Május 21-én egy éjszakai támadás alkalmával egy Shurihoz közeli magaslaton, ellenséges területen maradt, hogy segítsen a sebesülteken, míg a század többi tagja fedezékbe vonult, nem gondolva a kockázatra, hogy japán katonának hiszik, míg ő maga is súlyosan megsérült a lábán egy gránátrobbanás miatt. Ahelyett, hogy másik szanitécet hívott volna ki a fedezékből, ellátta saját sérüléseit, és 5 órát várakozott, míg megérkeztek a hordággyal, hogy fedezékbe vigyék őt. Az úton tanktámadás érte őket, és Doss őrvezető nem messze meglátott egy sokkal súlyosabb sérültet. Lekúszott a hordágyról, és arra utasította a hordágyvivőket, hogy először a másik embert lássák el. A hordágyra várakozva újabb lövés érte egy orvlövésztől, miközben egyik bajtársa próbálta elvinni őt a csatatérről, és többszörös törést szenvedett egyik karján. Hatalmas lélekjelenlétének hála, egy puskatárat kötözött a törött karjához sín gyanánt, majd durva terepen kúszott 300 yardot (kb. 274 méter) az elsősegély központig. Kiemelkedő bátorságának rendíthetetlen és elkötelezettségének hála, hihetetlen veszélyekkel szembenézve Doss őrvezető rengeteg katona életét mentette meg. Egyes források 75, míg más források akár 100 megmentett életet jegyeznek neve mellett a Hacksaw-i csatához kapcsolódóan. Neve jelképpé vált az egész 77. gyaloghadosztályban kiemelkedő vitézsége miatt, mely bőven túlmutat a kötelességen."


... avval nekem tényleg nincs miről szót váltanom. Ugyanakkor őszintén kívánom: kímélje meg az élet attól, hogy végletesen rászorultként, segítség helyett, fájón kelljen szembesülnie a saját itteni hozzállásával, az együttérző emberség hiányával!

A mindenkit megillető tisztelettel kérem tehát, hogy a jövőben semmilyen módon ne fáradjon a számomra nemkívánatos válaszával!
7/10
offtopic
sexykex 2019 dec. 21. - 17:48:32 7/10
(112/125)
Nálam Doss nem verte ki ennyire a biztosítékot. „Nem bűnös csak bolond”: mondja Heródes Jézusról „A Passióban” és én ugyanezt gondoltam Dossról. Aki fegyvertelenül akarja megvédeni a hazáját, ott valami nem stimmel. Ha sikerült volna mozgalmat indítania, nyilván hamarabb véget ér a háború, hiszen a japánok és a németek halálra röhögik magukat a fegyvertelenül támadó osztagok láttán. Még Doss maga is tudta, hogy mennyire irracionális az elképzelése – ezt akarja talán jelképezni az a kis álomjelenet – de a hit időnként csodákra képes. A váratlan, különleges gyógyulások, az emberfeletti teljesítmények és a fantasztikus hőstettek egyértelműen jelzik, hogy szinte minden az agyban dől el. Annyi a gond, hogy a túlbuzgóság, az irracionális hit mások számára lehet elviselhetetlen és nem csak szentet, de fenevadat is eredményezhet. Ez a szanitéc fickó nem érdekel annyira, hogy még a róla forgatott filmet is megnézzem. Volt szerencsém a közeli rokonok közül egy Jehova tanúi házaspárhoz és a keresztapám Kanadában merítkezett át Pünkösdistává. Épp elég volt őket elviselnem, amíg az Úr magához nem szólította mindannyijukat.
7/10
offtopic
sexykex 2019 dec. 21. - 16:07:56 7/10 Előzmény Nótárius
(111/125)
Írnok uram, mi elbeszélünk egymás mellett. Én a A fegyvertelen katona című filmről beszélek, Ön A fegyvertelen hős című dokumentum filmről, amit Terry Benedict rendezett. „Ez a dokumentumfilm számos csodálatos, hiteles és megrendítő beszámolóval egészíti ki az események bemutatását” – írják a SentFilm.hu keresztény film portálon, ahol már nincs fenn a film. Viszont a Baptista mozgalomhoz közelálló nicelife.hu-n megnézhető. Egyedüli gond, hogy én – bár evangélikusnak kereszteltek – nem hiszek az egyház csodáiban és a legkevésbé sem tartom hitelesnek a keresztények beszámolóit.
Tűzoltó uram, Ön téved. Én nem ötször, inkább hétszer utaltam – bolondot, bolondnak, bolond, téboly, eszementet, idiótát, tébolyultakat – Doss elmeállapotára. A józan ésszel ellentétes módon gondolkodó, beszélő, cselekvő személyt a magyar nyelv bolondnak nevezi. Mondanék egy egyszerű példát. A súlyosan depressziós ember nem fél a haláltól. Aki nem fél a haláltól az bolond – mondja erre a pszichiáter – tehát orvosi kezelésre szorul. Háború idején viszont az ilyeneket sokszor kitüntetik, mert valami hősi tettet hajtanak végre.
„Csak még egyet!” A szavaimat kifejezetten Önhöz intéztem, nincs ebben semmi tévedés és picit sajnálom, hogy elköszönt. Sok mindent vágtak már a fejemhez, de ilyen szépeket még nem: „civilizációs védettségű; béke-nyugalmú önös beszűkültség; fotel-kényelmű, fotel-moralizáló leszóló; szomorú, érzéketlen kényszeresség; propagandázó verkli. Tökéletesen nem értem mindegyiket, de egy-egy ízes magyar káromkodás helyettesítésére nyilvánvalóan alkalmasak. Sajnálom, hogy bosszúságot okoztam – nem szép dolog, így karácsony előtt az Úr eljövetelére várva – de egy hívő lélek nyilván megbocsát.
10/10
Nótárius 2019 dec. 20. - 20:16:09 10/10 Előzmény sexykex
(110/125)
A kegyetlen valóság tényeivel nem foglalkozva, ment még egy kört a propagandázó verkli.
A dokumentum-filmben megszólaltatott túlélők és szemtanúk visszaemlékezéseire, érdemi reakció: semmi.
A túlélők évtizedek múltán is megrendült köszönetnyilvánításaira és ugyanazért egy nemzet általi kiemelt elismerésre: semmi.
A sokszoros életmentő, érzéketlenül kényszeres, ötszörös (!?!) lebolondozására és az általam megfontolásra ajánlott szempontokra, reflektív emberségű válasz: semmi.
Tehát, nyilván tévesen címezte hozzám: a lehető legvégletesebben kiélezett helyzetekről, ide nem illően fotel-moralizáló, lélektelenül ítélkező sorait. Az alapbeállítódásomból következően és egykori tűzoltóként is egészen másként látom a segítő emberség szerepét, valamint társadalmi jelentőségét; ezért ha megengedi, végleg elköszönnék.
7/10
sexykex 2019 dec. 20. - 18:52:48 7/10 Előzmény Nótárius
(109/125)
„Bátor volt? A fenét! Megszállta a vallási téboly és az ilyen emberek bármire képesek. Arra is, hogy eszementet, arra is, hogy jót cselekedjenek. Dossnak mindkettő sikerült.”
A filmben a vakhit mozgatja a szálakat. Lényegében vallási propaganda mozit látunk kiegészítve a Gibson-féle erőszakpornóval. Vannak a hős amcsik, a velejükig gonosz japcsik és a szentéletű Doss. Hetednapi Adventista legyek, ha ez a film szembeszegül az öldökléssel: a megingathatatlan hitű Doss jelenléte és imája segíti az osztagát, hogy lemészárolja a japánokat; ha a fegyvertelen felcsert védő bajtársak Doss miatt ölnek, akkor hogyan maradhat tiszta a lelke ennek a szentnek; az erőszakorgiával megspékelt háborús kalandjáték inkább buzdít az öldöklésre, mint nem – főleg, ha az hazafiságból és hitből ered.
A megmentettek szemében Doss természetesen hős volt. (Azt csak az ostobaságom mondatja velem, hogy ha hiányzik a két lábam és a beleim fele, akkor engem ne mentsenek meg.) Még inkább hőse volt a hadseregnek! Isten, haza, család – Doss a megmentő, Doss az örök példa – ki merné őt deheroizálni?
7/10
sexykex 2019 dec. 20. - 18:51:07 7/10
(108/125)
„Gibson a Mad Max-, a Halálos fegyver-sorozat, és a Rettenthetetlen mellett mély vallásosságáról, és sorozatos botrányairól vált ismertté” – olvasható a Magyar Nemzetben. Azonban „alkoholfüggősége, nyilvánosságra került, alig félreérthető rasszista, szexista, homofób és antiszemita megjegyzései és állítólagos erőszakossága is nehezen értelmezhető a komolyan vett kereszténység keretein belül”.
„Doss azt mondta, amit a csatatéren tett, az csak rá és Istenre tartozik. Évekbe telt, míg Gregory Crosby producernek sikerült meggyőznie őt azzal érvelve, hogy a fiataloknak ezzel a filmmel mutathatnának példát, hogy az elveidhez, a hitedhez hűnek maradva még a háború halálsikolyokkal terhes zajában is meghallhatod Isten szavát.”
Aztán Gibson és Doss mégis remekül egymásra talált. Igaz, hogy Isten szava a megfilmesítés során elveszett, de Gibson szava örökké zengeni fog a Fűrészfok gerinc fölött. Doss pedig megmaradt a „világ legbátrabb embere” egyszerű szerepében.
10/10
Nótárius 2019 dec. 15. - 13:46:02 10/10 Előzmény sexykex
(107/125)

A hozzászólásában, valami szomorú kényszerességgel sikerült ötször* le-bolond-oznia azt a kérdőjelezhetetlen bátorságú igaz embert, akiről az egyik általa megmentett* egykori katonatársa, megrendült visszaemlékezése végén, így nyilatkozott:
"Bolondnak nevezték őt. Milyen csodálatos bolond ő, igaz?"

Egy másik szintén általa megmentett túlélő pedig, egykori feletteseként, így foglalta össze a film vége felé:
"Ha visszagondol azokra, akik a legmagasabb katonai kitüntetést kapták, mind azért kapták, mert egy adott pillanatban meghoztak egy hirtelen döntést; de Doss folyamatosan valami rendkívüli tett. Nem csak egyszer, hanem újból és újból, újból és ismét újból. Mindig azt tette ami helyes és teljesítette a kötelességét."

Tehát, a valóságra alapozottan árnyaltabb véleményalkotás érdekében minden kritizáló kétkedőnek, végig kellene néznie az alábbi teljes hitelűen dokumentum-érvényű filmet. Ebben Doss egykori felettesei, katonatársai, közülük számosan olyanok, akiket személyesen ő mentett meg (!), idézik fel fegyvertelen hőstetteit; valamit azt, hogy a harc előtt milyen rosszul ítélték meg, és mennyire méltatlanul támadták őt a meggyőződéséért.
https://m.nicelife.hu/galeria/video/fegyvertelenhos.php
Korábban az írta itt valaki, teljesen értelmetlenül, hogy e visszaemlékezők nem lehetnek objektívek. Minden emberi megnyilatkozás, sokminden által befolyásoltan eleve szubjektív; de semmi nem közelítheti meg jobban a valóság objektivitását, mint az egykori szemtanúk és megmentettek egybevágó visszaemlékezései!
10/10
Nótárius 2019 dec. 14. - 12:05:38 10/10
(106/125)
A civilizációs védettségű, béke-nyugalmú önös beszűkültség nem tud "normálisan" reagálni a háború elembertelenedett borzalmára. Főleg nem tud mit kezdeni azokkal, akik elvi alapon kivonják magukat az alól, hogy a sorozatos gyilkolást magától értetődően szükségszerűnek fogadják el. 
Pedig az emberséggel, a legalapvetőbb bibliai szabályon túl is, minden tekintetben ellenkezik az, amit elvár tőle a háború pokla. Ezért a háborúba, főleg az idegen földön való részvételre, a hivatásosokat leszámítva, csak kényszerrel és/vagy a várható szörnyűségeket elködösítő, heroizáló propagandával lehet bevonni az embereket. A harcmezők minden túlélője, ki így, ki úgy, de mindenképpen súlyosan sérült. Kitörölhetetlenül érzi és tudja ezt minden onnan visszatérő.
E film fotel-kényelmű leszólói pedig, mivel nem érik fel az öldökléssel szembeszegülők erkölcsi magaslatát; kicsinyes lelki önvédelemként, igyekeznek azt és egyben e filmet is, a lényeget nem érintő hibák keresgetésével, vagy deheroizáló cinizmussal, még a tényeket is elvitatva lerántani.
Ez a film viszont, az egyéb erényei mellett, már avval is kiemelkedően fontos és értékes, hogy egy állhatatosan emelkedett erkölcsiségű embernek méltó emléket állítva, a történelmi valóság hitelével mutatja meg, hogy mindig van és kell hogy legyen más választás.
... vagy legalább elgondolkodtat minderről.


Utassy József (1941-2010) 
Gyászdoboz

Rég volt nagyon, nem emlékeztek már, hát újra elmesélem.
1943 februárjában kaptunk egy dobozocskát, a minszki hadikórházból küldte anyámnak és nekem egy katonaorvos.
Volt ebben a kis fekete dobozban egy lereszelt karikagyűrű, negyedkiló kristálycukor, ceruza, radír, borotva, zsebóra, néhány levél és egy agyonmutogatott fénykép anyámról és rólam.
Ülök egy napraforgó arcú asszony balján, fejemen leventesapka, rajtam drapp pulóver, H betű forma kantárral egy rövidnadrág, térdharisnya és két pingvinszínű cipőcske tipegéseimhez.
Bal hüvelyk- és mutatóujjammal hatalmasat csípek combomba.

"Tisztelt asszonyom! Az ön férje nem tűnt el a bjelorusz hómezőkön, bajtársai egy hónapon keresztül húzták szánon egész Minszk városáig.
Kezeim közt, szemem láttára halt meg a hadikórházban. Sajnos nem tudtam már segíteni.
Lőtt seb, harmadfokú fagyás és nagyméretű vérveszteség volt halálának oka. Fogadja őszinte részvétemet."

"Jaj drága feleségem, te faluszépe asszony, gyönyörű Kis Margit!
És nekem édes egyetlenem, te drága-drága aranyos kicsi fiam:
mit is mondtam én nektek mielőtt bevonultam, mit is mondtam én nektek akkor?!
- HA TUDNÁM, HOGY NEM JÖVÖK HAZA TÖBBÉ, ITT A HÁZUNK SARKÁN LÖVETNÉM FŐBE MAGAMAT A CSENDŐRÖKKEL, 
legalább tudnátok akkor, hol fekszem én Utassy Vadász József, Isten és az Ózdi Vasgyár segédmunkása, legalább kijárhatnátok a temetőbe, síromra virágot és gyertyát lobbantani ...
És mondtam azt is, jaj mondtam én, ígértem én ígérgettem, hogy ne féljetek, nem leszek én gyilkos, nem lövök én agyon egyetlen katonát sem, mert mindenkit hazavárnak innen, mint ahogy engem is hazavár az én futosó kicsi fiam, hogy karomba szaladjon és én fölkapjam őt, fölemeljem, és magasba dobálva bemutassam őt ennek a gyönyörű Napnak, amely itt ragyog most is fejem fölött.
És én szénné feketem lassan alatta."