3/10
nick név 2022 ápr. 02. - 23:51:11 3/10
(8/8)
Ha nem lett volna kiírva az elején, hogy Netflix, akkor sem kellett volna sokáig találgatni.


-- haloványan spojleres --
A tradicionalitással kapcsolatos, társadalmi problémákra a nyugati - protestáns - felfogás a megoldás, de egyébként a Nyugat egészében rossz, a "fehér ember" - gondolom a bolgárok, az észtek és a finnek is - elnyomó és lejárt, a társadalmon belüli gazdagok pedig szinte mind gonoszak. Az ugyan tény, hogy mélyrehatóan nem ismerem az indiai társadalmat, meglehetősen sokrétű, de a film üzeneteivel komoly problémáim vannak. A visszás, általánosítónak és leegyszerűsítőnek ható interpretáción túl erkölcsileg az a kitörés/felébredés/forradalom amit a főszereplő véghezvisz, nem igazolható. Én értem, hogy az érzékeny szociális kérdések és az azok mentén megfogalmazódó meglehetősen nyugati gondolatok - az apa megjelenése és monológja -, de ez így, ebben a formában hamis, egyáltalán nem működik - közép-ázsiai, törzsi viszonyok között szocializálódott emberek szájába adunk nyugati, szekularizált, összetett történeti folyamatok hatására megszületett gondolatokat, ami szép, csak disszonáns. Illetve a bizonyos fokig tájékozatlan nyugati fogyasztónak, aki az érzékenyítés étoszához van trenírozva és a maga jóléti komfortjában megelégszik azzal, amit éppen elé raknak működhet, hiszen a deklarált elnyomottságnak aktuálisan mindig igaza van, csak ezen a viszonyuláson kívül nagyon nehéz ezt ábrázolást nem hamisnak látni. Más kultúrákban nem feltétlenül a tőlük idegen modell a válasz - vagy ha igen, akkor is sajátos, helyi adottságok szerint -, ahogy az áldozatiság sem ment fel bármi alól, így nem is tesz bármit legitimmé. Indiában valóban létezik a hagyományőrző (kasztrendszer-párti) vidék és az urbánus világ kettőssége, ebből fakadóan is vannak társadalmi problémák, de ez a darab, ezekkel az eszközökkel a szememben teljesen mellé ment. Valamiért sokat vártam tőle, de ez egy rossz film.
3/10
morpet 2022 febr. 28. - 17:49:55 3/10
(7/8)
Nem, nem arról szól a film, hogy egy szegény indiai "esze és ravaszsága segítségével tör ki a szegénységből". A főszereplő nem eszes, a filmben nincs egyetlen szereplő sem, akinek morálja a helyén lenne. A történet cseppet sem felemelő, szemben pl. a Gettómilliomossal, a végső üzenete (ha van) cinikus és káros. Az indiai viszonyokról mutatott kép miatt akár nézhető is annak, akit nem zavar, hogy a film természetesnek vagy akár követendőnek mutatja a becstelenséget.
9/10
lowbudget 2022 febr. 24. - 06:20:18 9/10
(6/8)
Egészen kiváló indiai film, még európai szemmel is teljesen nézhető. Szerencsére teljesen nélkülözték a sok indiai filmre jellemző, meglehetősen idétlen táncolós-éneklős jeleneteket, és nem tartalmazza azokat a komolyan nem vehető akciójeleneteket sem, melyek miatt a legtöbb, a nyugati filmkultúrához szokott néző azonnal átkapcsol vagy kimegy a moziból.
Tartalmaz viszont Indiát, nagy töménységben. A lehető legközelebb hozza az indiai hétköznapokat, látjuk a zsúfolt utcaképeket, a szegénységet, a nem mindig higiénikus körülményeket, az elmaradott falvakat és a gigantikus, fejlődő városokat. Két óra erejéig ott lehetünk az indiai emberek között, figyelhetjük szokásaikat, életvitelüket, csodálhatjuk a nagyon-nagyon más és sok mindenben mégis a miénkhez hasonló világukat.
A főszereplő figurája ellentmondásos éppen ezért életszerű. A film cselekménye eredeti, jól követhető, izgalmas és fordulatos.
Ajánlható mindenkinek, aki épp nem tudja eldönteni, hogy egy lebilincselő filmet nézzen, vagy elutazzon Indiába. Ebben két órába mindkettőt megkapja.
5/10
rajdi 2021 máj. 05. - 09:15:37 5/10
(5/8)
Egyszer simán megnézhető, érdekes film. Erről a világról ilyen megközelítéssel tényleg nem sok helyen találkozik az ember, ha csak bele nem ássa magát jobban. Sajnos nem tudok elfogulatlanul pontot adni egy olyan alkotásra amiben az én rasszomnak a végét vizionálja az, akinek nem hogy köze nem volt a történetben, de (a filmbeli) életében nem találkozott fehér emberrel. Egyszerűen nem tudok őszintén tapsolni amikor egy ilyet látok, sajnálom... Netflix. /ezt nem tartom spoilernek, mert semmilyen szinten nem tartozik a sztorihoz/
5/10
utolsomagyar@citromail.hu 2021 ápr. 03. - 19:15:13 5/10
(4/8)
Kár, hogy a végéra telejesen szoci propaganda film lett.. sokkal jobban indult. Viszont reálisan mutatja az országot, és ez tetszett
7/10
itsme1 2021 febr. 16. - 08:21:34 7/10
(3/8)
100% India. Tetszett a kendőzetlen valóság megjelenítése és a kulturális különbségek egyedi ábrázolása. Megértem a magas pontszámot, de mint játékfilm, nálam messze van legjobbaktól. Nem éreztem benne a mély drámát, csak a fiú végső elhatározásnál, ami viszont nem illett bele a film könnyed stílusába.
Edmond Dantes 2021 febr. 14. - 11:00:25
(2/8)
Aki a leírtakból látatlanul összerakja a cselekményt és a végkifejletet ... azt megajándékozom egy fehér tigrissel :-) így utólag visszagondolva: már a legelső jelenetből kivehető Balram életének alakulása azaz amiről a film szól ... na jó, ez legyen spoiler, de bárki elolvashatja, nem lesz tőle "okosabb".

A film úgy kezdődik, hogy a fiú méregdrága ruhában és elegáns környezetben, láthatóan gazdag státuszban levelet ír a kínai miniszterelnöknek


Edmond Dantes 2021 febr. 14. - 10:01:35
(1/8)
Gettómilliomossal csak annyi benne a közös, hogy ez is meg az is Indiában játszódik és itt is a mélyszegénységből tör ki egy fiatalember. (Ha már hasonlítunk: a csodálatos Élősködőkre kicsit jobban hajaz ez a film.) Amott egy eszes, becsületes fiú megüti a népszerű vetélkedő fődíját. Fehér tigrisünk, Balram teljesen más karakter: veszélyes ragadozóvá válik, amilyen a címbéli, ritkán előforduló nagyvad. Becsületesen, szolgalélekkel kezdi ő is: másodsofőr lesz kőgazdagéknál, de nem éri be ennyivel. Egy váratlan esemény után pedig arra is rá kell jönnie, hogy amit, ahogyan addig véghezvitt, az kevés a valódi kitöréshez, sőt: véglegesen rajta is veszíthet, elnyelheti az örvény. "Vagy ők vagy én": és emeli a tétet ... innentől nem folytatom, spoiler lenne. Nagyon erős, fordulatokban gazdag, az indiai valóságot hitelesen bemutató, erős alkotás. A keretjátékot = az éppen odalátogató kínai miniszterelnöknek írt episztoláját kihagytam volna, de nem zavaró így sem.