3/10
offtopic
tesz-vesz okt. 21. 18:26:30 3/10 Előzmény MrGi
(48/48)
"ezek a szerencsétlenek tényleg azt hiszik, hogy a hazájukat védik a föld tufelin (hiányos földrajzi ismeretek)"

:D
3/10
offtopic
tesz-vesz okt. 21. 17:58:19 3/10 Előzmény szinhazimado
(47/48)
min gondolkodtál el? nem kötekedésből kérdem. hogy ezek meg tudják becsülni a "hősi" halottaikat? ezen gondolkoztál sokáig?
3/10
offtopic
tesz-vesz okt. 21. 17:56:51 3/10 Előzmény Hematit
(46/48)
mi a lényeg? mesélj.
nem, nem mindegy hogy önként meg megszálló csatába, vagy kötelező jelleggel az országát védi, nem akkora tragédia egy extrém sportoló halála sem, mint egy kétgyerekes anyáé ugyanis. ahogy írtam
3/10
tesz-vesz okt. 21. 17:54:10 3/10 Előzmény papzoli
(45/48)
akkor olyannak nem gondolsz egy nemzetet, ami prémiumokkal kitöm egy gazdasági válsághelyzetet okozó bankot?
3/10
tesz-vesz okt. 21. 17:49:42 3/10 Előzmény Pheithó4
(44/48)
jobb is, hogy keveset beszél, mert amikor megszólal, akkor is csak semmitnemérő közhelyek jönnek ki a száján. pedig egész sok ember dolgozott ezen a filmen.
ha meghalna a gyerekem, valóban jól jönne egy nemzeti zászló, és biztosan jobban esne, ha egy ezredes hozza el a holtestet, nem egy zászlós. ja nem.
3/10
tesz-vesz okt. 21. 17:40:05 3/10
(43/48)
Az mindenesetre jó, hogy úgy látszik van amerikában egy kaszt, egy nagyobb csoport, aki nem a konzumidióták egyre növekvő tömegét erősíti, de attól még a film nem lesz jó, nincs története, és semmiképp nem lesz újszerű, vagy akár szemnyitogató pedagógia. Spárta jutott eszembe, de ilyen még ott se volt. A harcos átlép hősi halottain, a kalmárnép állandóan a veszteségeit számolja.

Innentől fogva, hogy nem az országát védte, hanem megszálló hadsereg tagja volt, aki ÖNKÉNT vett részt a seregben, és a csatában, hát így valóban nagyon nehéz együttérezni velük, és komolyan venni magát a filmet is. Nem kötelező meghalni ugyanis, és elutazni külföldi országokba leigázni azokat, mert csak, nem akkora tragédia egy extrém sportoló halála sem, mint egy kétgyerekes anyái ugyanis.

Azt vártam, hogy valamiféle jellemfejlődés lesz a filmben, ha nem is háborúellenes hippi lesz az ezredesből, de bármiféle érdemleges tulajdonsága azért elmozdul valami új irányba, egy egyszerű lineáris történetű roadmovie nem elég filmnek, gyakorlatilag a valóságot is lekamerázhatták volna.
ez csak egy gyászmunka néhol egész giccsesen, de nem vészesen. az egész katonai ipar és katonai tiszteletadás egyfajta krokodilkönny az egyesül államoktól, és gyakorlatilag az amerikai szavazópolgároktól is. bár nyilván elég nehéz úgy szavazni, ha nincs igazi alternatíva.

Az embergyerekek országában nem találkozik elég értelmes ingerrel az ezredes ebben a "történetben" ezért nem is képes a változásra.
Mert ebbe aztán nagyon nagy igaz történeti nyomonkövetés kellett, ott alszik a reptéren a kísérő, ahogy a valóságban is (elképesztő...) és autók tömegei jönnek rá, hogy lakott területen kívül be kell kapcsolni a lámpát az utakon autón, ha látják a koporsót. nyilván egyfajta tiszteletadás volt ez is, csakhogy eközben a zene olyan, mintha épp egy tűzoltó mentene ki hat gyereket a halálból, nagyon giccses ez az autós karaván rész a lámpáikkal. kínos.

Valahol félelmetes ez a bálványimádás, mert ez már az. Haszontalan, hazug képmutatóság, a megszállás ára, a "gyarmatok" fenntartásának ünnepe inkább, mint halott katona meggyászolása, de nem veszik észre magukat. Az életet kellene ünnepelni és felmagasztalni, nem a halottakat. A halottnak már teljesen mindegy, az élők számítanak. Nem az életszínvonaluk megtartásáért, vagy a hazájukért harcolnak ezek a katonák, hanem a gigacégek üzleteiért, tulajdonosaik gazdagodásáért, és a korrupt politikusokért. Ha valaki nem ismerné Wesley Clark mondatait, már a WTC előtt is nagyon tervezték a közel-keleti országok lerohanását, illetve ez részben meg is történt, de megnézhetjük hogy dél-amerikában mennyi elnököt tettek el láb alól a "világ csendőrei", vagy inkább a világ gyarmattartó mészárosai.

És még a gyarmataikat se tudják normálisan megtartani, és megművelni, ezért is előzi meg őket Kína, nemcsak a szorgalmasságuk (kényszermunkájuk) miatt, hanem hogy nem engedik meg maguknak az irgalmatlan pazarlást, a hatékonyság egy erő, az a rengeteg fegyver, műszer, rakéta, jármű, helikopterek, vadászgépek, amiket Afganisztánban otthagytak a jenkik, még a magyar hadseregnek is sok lenne. nem is értem, hogy nem számoltatnak el senkit emiatt. arról nem is beszélve, hogy felkavarják az állóvizet, és csak úgy hirtelen lelépnek.

Szóval kell a propagandaanyag, hogy érdemes beállni szolgálni a korrupt politikát, a foglyul ejtett államot és a nagytőke érdekét.
Mert ez nem más, csak egy nagyon hosszúra nyújtott reklámfilmje egy profi hadseregnek. "Meghallhatsz, de a halálod után MINDENKI szeretni fog és MINDENKI elmegy majd a temetésedre, hogy érted sírjon vagy csak nagyon szomorú legyen aznap. csatlakozz a gyarmatosító mészárosokhoz és hős lehet belőled!"

nem, nem felemelő ez, csak egy kicsit kell értelmesebbnek lenni egy embergyereknél. ugye van az a hülye, hazug mondás, hogy a mókus is olyan mint a patkány, csak jobb PR-ja, na ez most nagyon jön ide, valahogy elfejtették betenni ebbe a filmbe, hogy 1 halott amerikai katonára 3-40 civil, nem amerikai halott esik. valahogy a jenkik által lebombázott kórházak is kimaradtak, véletlenül. nyilván. igazi propaganda film. persze, nem feltétlen kell mindig átfogóbb képet adni mindenről, csak akkor ne is sértődjön meg senki, ha leolcsópropagandázzák a filmet, mondjuk, ha a repülőn nem Bush-cikket olvasott volna Bacon mellett az utas, hanem a fent említett tévesen lebombázott működő kórházról, akkor azt mondanám, hogy ez igen, ez tökös volt, de gondolom a jenki republikánus embergyerekek ezt szentségtörésnek gondolták volna, mert ez egy vallás. úgy hívják: bálványimádás.
papzoli 2015 okt. 26. - 16:27:57
(42/48)
Csodálatos,felemelõ film.Mindig megnézem ha van rá mód.Nem vagyok Amerika fan de ilyennek gondolok egy NEMZETET így csupa nagybetûvel. Max respect.
10/10
offtopic
Hematit 2015 febr. 08. - 12:01:37 10/10 Előzmény oncogito
(41/48)
1.Hát éppen ,nem volt politika mentes,amit írtál! :(
2.Mennyivel jobb, ha kényszerítik a férfiakat arra,hogy háborúban õljenek, a "hatalmak" kénye-kedve/akarata szerint?
Nem érted a lémyeget! Sajnálom!
oncogito 2015 febr. 07. - 14:36:29 Előzmény Hematit
(40/48)
Nem tudok meghatódni az ilyen filmen.
A amerikai katonák zöme önkéntes, önként megy ölni más országba a hatalmak érdekei miatt.
Az lenne szívbemarkoló, ha az amerikai katonák az elesett irakiak családtagjainak vinnék el a megölt emberek maradványait.
Politikától függetlenül, mindig az átlagember tragédiája a háború.
És idegen országban öldökölni ment önkéntesek sorsa valahogy nem hat meg.
Ez van.
10/10
Hematit 2013 dec. 28. - 12:08:04 10/10
(39/48)
Természetesen Mindenkinek joga van elmondani a véleményét a filmmel kapcsolatban.
Mégis azok az 1-2 NEGATÍV vélemény nyitja ki a számat, akiktõl feláll a (nemlétezõ ) szõr a hátamon!

Ha létezik megható,szívbemarkoló "szép" film a világon ,akkor EZ AZ!
Megint megnéztem,pedig nem akartam,mert tudtam,hogy végig bõgõm az egész filmet.
Kevin Bacon nagyszerû szinészi alakítása teszi még hitelesebbé ezt a filmet.
Aki megnézi, nem szegényebb lesz,hanem gazgagabb!
Õszintén csak ajánlani tudom MINDENKINEK!
Pheithó4 2013 dec. 10. - 15:28:29
(38/48)
Kevin Bacont érdemes megnézni itt is, szinte alig beszél, az arca viszont...
9/10
chyga 2013 dec. 10. - 09:53:02 9/10 Előzmény szinhazimado
(37/48)
Könnyeztetõen megható szép film. Az élõk tiszteletadása.
10/10
szinhazimado 2012 jún. 18. - 17:33:16 10/10
(36/48)
Nekem tetszik ez a film. Elgondolkodtató, megkapó, érdekes történettel. Ajánlom!
1/10
Rahar 2011 nov. 18. - 16:32:52 1/10 Előzmény MrGi
(35/48)
Nekem nem tetszik a film, számomra teljes mértékben propaganda alkotás. Ettõl függetlenül a film alaptörténete igencsak átlagos, a cselekményvezetés rendkívül lapos és unalmas. A színészek nagyon jól játsszák el a szerepeiket, a fõszereplõ is jó. Nem tudom pillanatnyilag hogyan áll a lakosság jelentõs része ehhez a témához az Amerikai Egyesült Államokban, lehetséges, hogy ennyire odavannak ezért a katonai halottkultuszért, nem tudom megítélni, hogy ilyen szempontból túloz-e a film. Számomra ez egy annyira idegen gondolkodásmód, csak én gondolom így, nem is akarom másra ráerõltetni és senkit sem akarok megbántani. De ha valaki már meghalt akkor neki már úgy is mindegy, az egész ceremónia szerintem kifejezetten azért van kitalálva, hogy még megbecsültebbek legyenek a katonák, ergo ez egy gerinctelen, manipulatív módszer. Valójában nem is a halott gyászolása a lényeg, hanem a hátrahagyottak gyászolják a saját veszteségeiket, a szülõk és a közeli hozzátartozók szintjén megértem, de nálam ezzel vége. Ennyi erõvel gyászoljuk már meg a szegény angol katonákat, akik Ausztrália õslakosságának jelentõs részét kiirtották, de azért néhányuk áldozatul esett, jaj szegények. Elnézést, hogy ennyire abszurd példával álltam elõ, de egyszerûen nem korrekt ez az egész. Elment katonának, nem volt kötelezõ, védte a hazáját a Földgolyó túlsó pontján, aki ezt elhiszi, az rendkívül primitív ember, tudta, hogy megölhetik, meg is halt, majd közlik, hogy egy hõs. röviden a véleményem: film törölve.
Nem azért írtam, le, hogy bárkit is megbántsak, nem vitaindító és nem vagyok érzéketlen ember. Láttam én már kiváló drámákat és romantikus filmeket: A szív bajnokai, A méhek titkos élete, Camille egy halhatatlan szerelem története, stb.
3/10
ATA013 2011 szept. 04. - 12:36:52 3/10
(33/48)
Szegény hõs amerikai katonák :))) akik elmentek háborúzni egy idegen országba ahol semmi keresnivalójuk... hüpp ..hogy is van az a grafitti:
"A fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a rézbõrûtõl lopott." Valahoyg ez jut eszembe
1/10
MrGi 2011 aug. 17. - 09:10:43 1/10 Előzmény SpencerBarnes
(32/48)
Kedves filmnézõ sorstársaim!
Úgy adódott, hogy tegnap (véletlenül) „sikerült” megnéznem ezt a borzalmat. Idáig a Kecskebûvölõk vitte nálam a pálmát, de EZ… messze alulmúlta még azt is. Egy film, ami Golden Globe-ot kapott. De miért is??? Nem szól semmirõl. Az égvilágon nem történik semmi a filmben. Néha már azt hiszed, hogy majd most… de aztán mégsem. Kevin Bacon fájdalmas arcát kell nézned 77 percig (ebbõl a közelik úgy 35 perc). Azt, hogy az amiknak ez bejön, azon nem csodálkozom, mert ezek a szerencsétlenek tényleg azt hiszik, hogy a hazájukat védik a föld tufelin (hiányos földrajzi ismeretek), de hogy Nekted… Felfoghatatlan. Minusz 800-at tudok felajánlani.
SpencerBarnes 2011 febr. 18. - 19:13:38
(31/48)
Nem csípem a propaganda filmeket, de ez valahogy nézhetõ volt 5/10
8/10
Sadenal 2010 dec. 02. - 19:29:54 8/10
(30/48)
BenHarding gyakorlatilag elmondott mindent, amire én is gondoltam. Kevin Bacon-nek jól állt a szomorú százados szerep és jól is játszotta. Szomorú film volt, és elég rossz belegondolni hogy több mint 15.000-szer történhetett ez meg...

8/10
BenHarding 2010 szept. 28. - 23:44:27
(29/48)
Üdv! Tegnap volt szerencsém látni ezt a filmet. Kicsit mindenkinek igaza van (a vitázó felekre gondolok), ki is fejteném ezzel kapcsolatban az én álláspontomat, plusz-mínusz, de elõtte egy-két alapinfó:

Azt tudni kell, hogy az Egyesült Államokban tényleg hatalmas tisztelet övezi a katonákat (akárcsak a tûzoltókat és akármilyen furcsa: a rendõröket is), tehát a film alapvetõen nem túloz azzal kapcsolatban, hogy egy elhunyt katonát mennyire tisztelnek ott. Ez a "feddhetelen hõs katona" image annak ellenére sem fakult jelentõsen, hogy az elmúlt 2-3 évben láthattunk olyan videókat és filmeket, amik bizonyították: õk sem ártatlan szentek. (Guantanamo-i képsorok, illetve az "Elah völgyében" + "A sereg nem enged" és ha jól emlékszem akkor Brian De Palma "Cenzúrázatlanul - A háború másképp" címû alkotása is ilyen...) Röviden ennyit a háttérrõl, és most jöjjön a plusz-mínusz:

+ Maga a film témaválasztása, illetve hogy szeretne elmondani valamit, kicsit elgondolkodtatni, megmozgatni az ember érzelmeit.
+ Kevin Bacon eljátszotta azt, amit a film tónusa megkívánt, arról nem tehet hogy az alkotás kicsit "túl volt töltve"
+ Aki az elején elkapja a hangulatot, az nem fog unatkozni. Én például nagyon sokat töprengtem a film folyamán azon, hogy Strobl (al?)ezredes pontosan miért kíséri el utolsó útjára a fiút, miért ragaszkodik hozzá annyira, miért nem tágít egy percre sem tõle. Bár a film végén erre kristálytiszta válaszokat kapunk, leginkább ez tartott a képernyõ elõtt.

- Néha úgy éreztem, érzelmileg meg akarnak erõszakolni. A rendezõ nagyon szerette volna elérni, hogy a film minden egyes képkockáján megrendülj/elsírd magad, és ez nálam kicsit visszaütött. A repülõn utazás a narancsos-rozsdás égbolttal, a konvoj-jelenet, a halott "felkészítésének" többszöri visszajátszása, a fiatal lány "halálos bûne", aki nem tudott róla, és még sorolhatnám. Mint említettem, az USÁ-ban nagyon tiszteltik az elhunyt katonákat, de egy-két dolog szerintem is túlzás. A kevesebb néha több...
- Ez szorosan kapcsolódik az elõzõ gondolathoz: túlságosan szájbarágós. A film annyira tisztelegni kíván az elhunyt elõtt, hogy legszívesebben végigszalutálná a 77 perc játékidõt. Sok.
- Ettõl a protokollzuhatagtól és centire kimért "eljárástól" a végére olyan érzésem volt, mintha nem is egy fiút temetnék a sok közül, hanem valami egészen egyedi megismételhetetlen földi csodát (és most hagyjuk azt a közhelyet, hogy márpedig minden ember az). Nem vonom kétségbe, hogy ennek ez a menete, egyszerûen csak sokallom az erre fordított képkockák számát. A mondanivaló is teljesen nyilvánvaló, az utolsó percekben még is elhangzik egy(?) olyan mondat, ami feleslegesen egyértelmûsít, talán kicsit túloz is. Megint sok... Ránkhagyhatták volna, narrátor nélkül.

Összességében egyszer nézhetõ film, nálam 10/5. Aki egy fokkal jobbat szeretne ilyen témában, az nézze meg a "The Messenger" címû 2009-es filmet, Woody Harrelson-nal és Ben Foster-rel. Azok pedig még nem láttak igazán szar filmet, akiknél ez 10/1 vagy 10/2-es alkotás.