8/10
edimir 2020 febr. 05. - 23:53:40 8/10
(238025/239045)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat - 2. rész

Spoiler

Cao Po Yan dolgát alaposan megkönnyítette, hogy a csatornából kihúzó megmentőjét megölve ruhához és azonosítóhoz jutott, a borbélynál pedig végre arcszőrzete is "civilizált" lett

KÉP: így már könnyedén átcsúszik az ellenőrzésen, nem lehet ráismerni...

A borbélynál lévő kis epizód sejteti velünk, hogy Caonak van/volt egy kislánya... csak úgy tippelem, hogy a kislányát megölhették a császár emberei, innen lehet a plusz elszántság a vállalkozásra.
8/10
edimir 2020 febr. 05. - 23:46:06 8/10 Előzmény Illiona
(238024/239045)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat - 2. rész

Spoiler

Valóban nem könnyű eligazodni, mivel úgy tűnik, itt bizony több szálon is futnak az események. Hiszen a Farkasok emberei és főnöke is mozgolódik, Zhang nyomoz utánuk, de az ifjú Li Bi-nek eközben nem csak a Farkasok miatt főhet a feje. Mivel épp a Nagy Szent Lámpás meggyújtásának idejére van időzítve a császár visszavonulásáról a rendelet, mely a jobb tanácsosra (Lin Jiu Lang) bízná a birodalom irányítását. Ez pedig a koronaherceg helyzetét ásná alá, Li Bi támogatójának és barátjának. Úgy tűnik, a jobb tanácsos ráadásul az egyik hercegge (Yong herceg) is összeszűrte a levet, közben közös ügyletükhöz felhasználják a changani banditákat is.

Tehát adott egy merénylet, plusz adott egy hatalmi harc is a koronaherceg és a jobb tanácsos között.
Közben pedig számos szereplő saját egyéni célokkal. Az egyik kritikus időpont a hajnali 2 óra, a Nagy Szent Lámpás meggyújtása és a császári rendelet kihírdetése.

KÉP: a koronahercweg és barátja: Li Bi
hanguktaekwondoo 2020 febr. 04. - 20:22:14
(238023/239045)
Hallom, jó volt lyányok ;-) vidám.
Sokat nevettetek?
Illiona 2020 febr. 03. - 16:20:52 Előzmény edimir
(238022/239045)
Sziasztok!
A leghosszabb nap Csanganban-kinai sorozat

tegnap este én is megnéztem ennek a kinai sorozatnak az 1. részét.
Igazán minőséges, jól megcsinált sorozatról van szó.
Számomra az első 3-ban mindenképp benne van.
HOgy jobb-e mint a Tribes end Empires azt igy egyetlen rész alapján nem tudom megmondani, de ott vannak fej fej mellett. Ha végignéztem, megmondom.

Magyar forditás nincs ugyan hozzá, de annyira meglepően jó a goolézott forditás is hozzá, talán két mondat volt, ami érthetetlen maradt, a többi mind egyértelmű volt. Talán ez egy hivatalos angolból készülhetett. Az volt a magyaritás csúcsa amikor szépen szabatosan jött a szöveg: "diós palacsinta".
Ezzel a két szóval engem mindenképpen megvettek.
Az első epizódban még kicsit mindenki egyforma, nehéz kiismerni a sok (számunkra csak) egyforma embert, a sok nevet.
amit ide irtál ismertetőt, az mindenképpen nagyon jó volt, segitett kiigazodni. Ma jöhet egy ujabb epizód!
Kép: én nem vágtam ki képet most gyorsan megnéztem, van-e a neten plakátja, hát van, vagy 25. Ebből egy... :))))
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 23:04:05 8/10
(238021/239045)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat

Spoiler

KÉP: a lebukott bepéített ember, Cui kapitány fivére...

A csapda a Binliu raktár lett volna. Ám, mint utóbb kiderült, ennek kútjából egy titkos csatornába lehetett bejutni, mely a város főcsatornájába torkollott. Vkik ezt titokban hónapok alatt megépítették. A Farkasok vezére ismerte, csak ezért tudott elmenekülni a kelepcéből. És miután sikeresen szerzett új öltözéket, azonosítót, mely a palotába is biztosította a belépést, ráadásul még arcszőrzetét is kínai fazonra igatítatja, vajon ki is fogja őt és miről felismerni? Bizony nem lesz könnyű dolga annak, aki el akarja fogni....

Egyedül Zhangnak tűnik fel, ahogy a beépített em,ber meghalt... nyelvét kivágták, elvérzett... Vajon miért is? A megfejtés egy a Farkasokon jóval túlmutató összesküvést sejtet.

S ha ennyi nem lenne elég, akkor a Lámpások ünnepe ráadásul az idei évbén még egy különleges látványossággal is kiegészül, a Nagy Szent Lámpással, amit külön a császárnak készített az egyik híres mester, ezt hajnali 2 órakor gyújtják majd meg külön a császár jelenlétében...

Nos, van mitől főni a fejnek. Li Bi, Zhang és Cui számára alaposan feladták a leckét.

Remélem, ezzel a kis felvezetéssel sikerült felkeltenem a sorozat iránt az érdeklődést.:) Ez bizony egy kemény napnak ígérkezik!:)
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 22:48:07 8/10
(238020/239045)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat

Spoiler

KÉP: Cui Qi, a császári testőrség kapitánya, aki szoros kapcsolatban áll a LI BI vetette Bekefentartó titkos csoporttal, hiszen a város és a császár védelme egyaránt megkívánja a merénylők kiiktatását.

Ő is részt vett a merénylők csapdaba ejtésébe, ő vezette az akciót.

És itt megkapjuk az első személyes tragédiát. Li Bi beépített embere Cui bátyja volt. A korrupt és lezüllő társadalmomra is rávilágít a két fivér története. Cui bátyja ifjan azért, hogy öccse katona lehessen csempésznek állt. A csempészett gyöngyöket birkabélbe rejtve lenyelte, ez volt a módszere. Ám mivel többször is meg kellett tennie, hogy a szükséges pénz összegyűljön, így annyira felsértette az emésztőrendszerét, hogy onnantól már csak híg táplálékot tudott fogyasztani. A mások által megvetett csempész viszont a császári őrség kapítányává lett fivére szemében a családjáért áldozatot hozó hős.

S ha nem lenne elég megrázó a történet. Akkor Zhang okos következtetéséből rájöhet arra is, hogy bizony az akció végrehajtása során ő maga vétett olyan hibát, ami a Farkasok vezére előtt lebuktatta a fivérét....
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 22:27:57 8/10
(238019/239045)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat

Spoiler

Li Bin különleges új segítője egyenest a börtönből érkezik
KÉP: Zhang Xiao Jing, egykor a nyomozók vezetője Wannian megyében, de vmiért jelenleg épp egy halálraítélt bűnöző, aki csak úgy kerülheti el a kivégzést, ha segít Li Binnek a merénylő osztag vezetőjét elkapni.

Zhang hozza a nyomozásba a hatalmas tapasztalatot, az ésszerű következtetéseket, rakja össze a mások számára érdektelen apró részleteket. Egyelőre csak annyit érzünk, hogy vmi nagy disznóság állhat amögött, hogy belőle halálraítélt bűnöző lett. De ez már itt nem az "aranykor", itt bizony sok negatív jelenség tűnik fel, korrupció és társai, a rákfenék....

Zhang ugyan nem igazán bízik meg Li Binben, de nincs más választása, mint bekapcsolódni a nyomozásba....
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 22:15:46 8/10
(238018/239045)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat

Spoiler

KÉP: Cao Po Yan, a Wolwen osztag, a Farkasok vezetője. Egyelőre semmit nem tudunk róla, de úgy tűnik vmi idegen, külföldi népcsoporthoz tartozik. Hogy milyen és ki ellen irányuló merényletre készül itt Chang'anban.... ezt is csak sejtjük.

LI bi neki és 15 társának állított csapdát az egyik beépített emberén keresztül, aki csempész volt.
Ám a beépített embere lebukott. A csapbában ugyan 15 merénylő meghal, de épp a vezérnek sikerül megmenekülnie. Li binek pedig kell egy új segítség a megyilkolt beépített embere helyébe, hogy a Farkasok vezérét elkaphassa, mielőtt vmi tragédiát okozna....
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 22:05:36 8/10
(238017/239045)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat

Spoiler

LI Bi igazi szervezési és logisztikai zseni is. A 2 milliós nagyváros 108 utcára oszlik, 300 méterenként őrtornyokat állítat fel, melyeken olyan jelző rendszert alakít ki, hogy a kék és fehér mezők segítségével, mint vmi titkos kóddal, szinte pillanatok alatt tudják az őrtornyok a város egyes pontján történteket továbbítani a központba. Ezen kívül dobszóval is kommunikálnak.

Az őrtornyokban amolyan mesterlövész íjászok is el vannak helyezve, akik a számszeríjjal 230 m távolságra a legnagyobb pontossággal képesek ellőni. Tehát bárkit képesek ezen a hatósugáron belül kiiktatni, ha veszélyt jelent.

Maga a központ is rendkívül jól szervezett, különböző szakterületeknek kis irodáik vannak, melyek élén szakértők állnak. Lenyűgöző a terepasztalterem, ahol a város egyes utcarészletei külön kis terapsztalokon vannak megépítve, hogy a szükséges lépések megtervezéséhez nyújtsanak segítséget...

KÉP: jelzőtorony/őrtorony
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 21:55:28 8/10
(238016/239045)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat

Spoiler
Ismerkedjünk meg kicsit az 1. részben felbukkant főbb szereplőkkel!

KÉP: Li Bi, a "békefentartó" csoport feje. Fiatal zseni, a koronaherceg barátja. Akit ennek a titokban működő csoport vezetésével bízott meg a koronaherceg. A csoport felel a városban a a nyugalom és rend biztosításáért, a bűnözés visszaszorításáért, a járványok megelőéséért. A komoly fenyegetést, ami közvetlenül életre hívta 4 hónappal ezelőtt a csoportot, az egy kódolt üzenet volt, mely a Farkas osztag beszivárgására figyelmeztetett.

8/10
edimir 2020 febr. 02. - 20:19:31 8/10
(238015/239045)
Off

A leghosszabb nap Csanganban - kínai történelmi sorozat

Spoiler

2019 legjobb kínai történelmi sorozataként emlegetik, s talán nem véletlenül. Szinte minden adott, hogy valóban rászolgáljon az elismerésre.

A történet Xuanzong császár idején játszódik, a Tang dinasztia korában. 43 éves uralkodásra esik Kína egyik aranykora, politikai stabilitás, a társadalmi béke és a gazdasági jólét korszakát az oktatás, az irodalom, a zene, a festészet, a szobrászat és a vallás fejlődése jellemzi.

Sajnos történetünk már a testi örömökben elmerült idős császár korába visz el bennünket, mikorra az aranykor bizony hanyatlóban. Hosszú uralkodásának ez a Tianbao korszakára (742–756) esik, 744-et írunk, a Tianbao 3. évét.
A császárról és uralkodásáról itt olvashattok:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Emperor_Xuanzong_of_Tang&prev=search

A történet egyetlen nap krónikája, amikor merénylők csapata tervez titkos akciót a birodalom fővárosában Chang'anban. A sorozat 48 része a 24 órás nap fél-fél óráját mutatja be.

Ekkor Chang'an egy kétmilliós metropolisz. Ráadásul ez a bizonyos nap épp a Lámpások ünnepe. Amikor reggel 9 órától másnap reggel 9 óráig minden üzlet nyitva, bárki szabadon bárhová mehet a városban. Egy nyüzsgő, vidám, ünnepre készülő városban vajon van-e esély elkapni a merényletre készülőket? Nos, ennek jár utána a sorozat.

Hogy mit kap a néző? Egy olyan forgatókönyvet, melyet a 2016-ban megjelent azonos című sikerkönyv alapján írtak meg. Tehát remek sztorit, ami kellően izgalmas és fordulatos. Olyan rendezést, amely törekszik a történelmi hitelesség mellett olyan elevenné is tenni ez a nagyvárost, hogy szinte érezzük az utca porát, a kisült palacsinta illatát, magunk is szájtátva és fejünket kapkodva vegyülünk el a színes forgatagban. Szereplőink különleges karakterek, akik háttértörténetéből kibontakozik döntéseik mögött húzódó érzelmek, sérelmek.

KÉP: a napóra, mely jelzi, hol tart is éppen az idő azon a bizonyos napon....


A sorozat első részeiről jövő héten indulna a beszélgetés. Szívesen várjuk rá az érdeklődőket!:)
Sajnos csak az 1. rész tölthető le/ tekinthető meg free... a többi 47 rész már csak fizetősen, vagy angol felirat nélkül online felületeken letiltott letöltéssel kínaiul.

Én Illionát kértem meg, hogy az egyetlen tuti helyről szedje le. Szerencsére már el is tudta hozni a találkozóra DVD-re kiírva. Ha szeretnéd, akkor fordulj hozzá segítségért. :))))))))))))))))))

Illiona 2020 febr. 02. - 17:21:43
(238014/239045)
Sziasztok!
Tegnap éjjel iszonyuan fárasztó utam volt hazafelé, az utolsó vonattal jöttem, ami Ceglédnél csak ugy leállt 28 percre. Nem volt nálam semmi olvasnivaló, aludni nem birtam
Rá kellett jönnöm, hogy ez nem a KTX !!!
De köszönet mindenkinek az egész napért, nagyon jó volt.
Egy kicsit mindenki belekóstolhatott, milyen is a vendéglátás, ha itteniek csinálják, és milyen panorámában gyönyörködhettünk, hacsak kimentünk a teraszra.
Sokat beszélgettünk, és a képnézegetésről csak annyit hogy ez csak a töredéke volt, de igy is kicsit bemutattuk hogy milyen is Korea, ha elszakadunk az autópályától, és beljebb megyünk akár a hegyek közé, akár az alföldön a növényházak közé. Igy láthattátok azokat az embereket, aki minden nap dolgoznak a megélhetésért, és láthattátok H szüleit is, egy igazi hétköznapi koreai család, akik vendégül láttak minket .
Köszönöm a csokikat, igazi életmentő volt a vonaton. :))))
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 09:46:47 8/10
(238013/239045)
Köszönet mindenkinek a feledhetetlen napért, a képes útinaplóért, a kis meglepikért, a régvárt beszélgetésekért!:) Újra veletek ugyanitt!:))))))))))))) Remélem, hamarosan!:)))))))))
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 09:41:36 8/10
(238012/239045)
A jó társasághoz, a jó beszélgetéshez bizony jó falatok is dukáltak.... megkaptuk!:)))))))))))
Igazi ízorgia, a szemnek is kellemes, de ízlelőbimbóink serkentek fel igazán a kényeztetéstől!:)
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 09:38:05 8/10
(238011/239045)
Azért a kilátás is a lehető legpazarabb, ráadásul kaptunk egy csodálatos feburári napfényt, kellemes szellőt!:)
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 09:34:58 8/10
(238010/239045)
Rendkívül hangulatos belső tér fogadja a bemerészkedőt és természetesen megtapasztalhattuk a szegediek szíves vendéglátását is.

Bár viszonylag új étterem, mégis olyan a hangulata, ami időtlenül otthonos...
8/10
edimir 2020 febr. 02. - 09:31:20 8/10
(238009/239045)
Ismét csak bekerült a krónikánkba egy újabb találkozó, Cilia biztosan tudja hányadik. Én mindig belegabalyodok a számolásba.
A helyszín ezúttal új volt, a Szegedi Halászcsárda a Belgrád rakparton. Illiona vetette fel, köszönet a javaslatért. Tökéletes helyszín!:)

KÉP: Ide bármikor érdemes!:))))))))))))))
Illiona 2020 jan. 31. - 20:28:10
(238008/239045)
10/10
micike_MSc 2020 jan. 30. - 23:38:51 10/10
(238007/239045)
Parasite/Élősködők.
Miután nem jutottam el az őszi koreai filmfeszt-re (szokás szerint), így végülis letöltöttem a filmet, de sokáig nem láttam, mert időközben kiderült, hogy játsszák más mozik is, és akár ott is megnézhetem.
Song Kang-ho amúgy is a kedvenc taxisom, de itt is van további jó pár ismerős szereplő más filmekből...
Nagyon vártam, de izgultam is, hiszen sokfelé olvastam a film második felében látható véres jelenetekről és nem tudtam elképzelni, mennyire lesz sok az én mimóza lelkemnek... :)))))))))
[Próbáltam visszakeresni, mit írtatok a filmről korábban, talán nyár végén, mikor felkerült az Avistazra, de ezen az átalakított Port-on már nagyon nehéz bármit megtalálni.]

December 5-én láttam végül a filmet egy hangulatos kis moziban, kis közönség előtt egy kedves „koreásított” barátnémmal együtt, de azóta is csak azt tudom mondani, amit úgy két-három hete megosztottam a facés idővonalamon:
Cannes-i Arany Pálma után Golden Globe, legjobb idegennyelvű film - pipa.
Egyszerűen imádom ezt a filmet! <3<3<3
Ahogy az elejétől fogva építkezik a szegény-gazdag, a lent-fent ellentétpárra építve, majd jön a nem várt fordulat, a harmadik dimenzió belépése, aminek az aláfestő zenéje egy világszerte ismert olasz sláger... nem is lehetne jobbkor, nem is lehetne jobb helyen... számomra az a 3 perc a film csúcspontja... <3:D;)))
Mert utána óhatatlanul jön a beígért dráma, s a kissé szentimentális végkifejlet, ami valójában csak ábránd...
Egy igazi koreai érzelmi hullámvasút, amit akárhányszor meg tudnék nézni... és fogok is még párszor, ha időm engedi. :D
https://youtu.be/cazXehZBir8

Azóta már azt is tudjuk, hogy 6 kategóriában jelölték Oscarra, és időközben újabb 4 BAFTA-jelölést is begyűjtött…
Íme egy rendezői nyilatkozat, ami jól jelzi azt, hogy miért működik a film: "Megpróbáltam kifejezni egy kifejezetten a koreai kultúrára jellemző érzést, de a különböző közönségektől érkező, erre adott reakciók ugyanazok voltak. Gyakorlatilag ugyanabban az országban élünk, amit kapitalizmusnak hívnak."
A cikk az Élősködőket teszi az első helyre, így a végére kell görgetni. :)))
https://magyarnarancs.hu/mikrofilm/25-film-amiert-erdemes-volt-2019-ben-moziba-menni-125686

A kedvencem az a jelenet, amikor a volt házvezetőnő és az évek óta a pincében rejtegetett férje előtt lebukik a család... s ahogy átveszik a hatalmat felettük a zsarolással, s ahogy a titkolt férj négykézláb kezd felmászni a hosszú lépcsőn... majd odafent az egykori cseléd észak-koreai stílusban szidja az előttük feltartott kézzel térdeplő Kim családot... s közben szól Gianni Morandi "Térden állva megyek hozzád" c. dala... :)))
Teljesen kész voltam, el voltam andalítva, hogy aztán a következő percektől már jöjjön a még groteszkebb "második" rész, a lebukás nélküli elbukás...
De a film vége mégis kissé szentimentális: az apa, aki sohasem tervez, mert minek... s a fiú, aki meg állandóan ábrándozik... az örök reménykedés a reménytelenségben.
Csupa szimbólum. De elég csak meghallanom Morandi dalát, és máris a kedvenc jelenetem jut eszembe.
Nekem ez már csak így marad. Még akkor is, ha Bong Joon-ho valószínűleg nem ezt szánta a film fő üzenetének... :)


10/10
micike_MSc 2020 jan. 30. - 23:24:06 10/10
(238006/239045)
Egy-két filmet azért sikerül időnként megnéznem.
Pl. a "Battlefield Island"-et. Alapvetően szeretem a háborús filmeket (a történelmi vonatkozások esetében a XX. századi történetek a legérdekesebbek számomra, talán azért, mert a nem túl távoli múltba visznek), de valahogy ez a film nem fogott meg.
Jó volt az alapsztori, az egyes főszereplők története és fejlődése, még a kiszámíthatóság ellenére is, de túl sötét volt a kép és nyomasztó a hangulat, túlzottan a képembe nyomták a fogvatartó japánok brutalitását a koreaiakkal szemben, miközben el akarták hitetni velem, hogy ugyanezek a japán tisztek kiengedik a zenész kislányát a karmaik közül, csak azért mert énekel és bohóckodik nekik...(?!)
Lehet, hogy nem voltam jó passzban, de amikor éppen néztem, messze nem hatott meg annyira, ahogy illett (?) volna.
Mint pl. a Taxisofőr esetében, amit már többször megnéztem, de mindig teljesen belevonódtam a hangulatába.

Vagy éppen a "Masquerade", ami úgy volt izgalmas és kerek történet, ahogy volt, se több, se kevesebb egy romantikus szállal is rendelkező történelmi fikciónál, amolyan kalandfilmes sztori (lsd. Fekete tulipán, Zorro és társai). Meg Lee Byung-hun amúgy is eleve kedvencem, talán épp azért is, mert őt még a nem Korea-mániás rokonaim és ismerőseim is felismerik az amcsi filmekből, miközben azért ő Koreában jóval több, mint egy nindzsa... és a 20 évvel ezelőtti Happy Together-ben imádtam őket SSH-val együtt.
A Mr.Sunshine-t is imádnám, ha végre megnézném, csak olyan régen láttam az első 15-16 részéig, hogy újra akarom kezdeni, az meg sok idő. Bár ott meg egyértelműen Byun Yo-han volt a kedvencem.

De láttam még nemrég a "Confidental Assignment" című mozit is, amit Titkos küldetés Szöulban címmel adott a Filmmánia, így aztán a Youtube-on is elérhető a szinkronizált változat. Sajnos ilyen tv-csatornánk nincs, pedig elég sok koreai filmet leadnak egyébként, így maradt a yt: viszont úgy idegesített a nyávogós szinkron, hogy muszáj volt a rég letöltött változatot megnéznem, különben is kíváncsi voltam már Hyun Bin-re.
Hát nagyon menő, meg dögös az igaz, és nem is sokat beszél a filmben, de valami hiányzik belőle, amitől számomra igazi paSSHi lenne... talán épp a hangja, amiről időnként beszéltünk. Egy izgalmas hang rengeteget dob egy nem túl előnyös külsejű pasin is, és éppígy tud hiányozni egy dekorativ pasi kelléktárából. Legalábbis szerintem.
A film egyébként tetszett, bár néha elvesztettem a fonalat, így nemrég újranéztem a szinkronos verziót, mert tényleg érdekelt és eleve szeretem látni az egyébként ismert/ ismerős színészeket is a különböző karakter szerepekben.
Másodszor is tetszett. :)))