3/10
oszizambo 2011 okt. 12. - 22:41:03 3/10 Előzmény FElepHánt
(2/2)
Sajnos ez nem irodalom, nem dráma, ez filozófia és esszé. Nagy Garaczi (és Koma) fan létemre már a közepén nagyon untam, alig vártam, hogy vége legyen, a versek szövegét akusztikai okok miatt nem értettem, pedig a vers, mint tudjuk irodalom.
7/10
FElepHánt 2011 szept. 25. - 12:55:56 7/10
(1/2)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A 10.GÉN KOMA KOMA Bázis
Nincs húsz percre a Molnár Viktor-utca, melynek kutyái, felismerve állati génjeinket, barátságos farkcsóválással kísérték felfedezõ utunkat. Igazán kedves hely az új KOMA Bázis, friss céltudatosságot sugall. Elragadó a tornatermi bordásfalból alakított díszlet, amely remélhetõleg a következõ darabokban is megmarad pompásan kihasználható játéktéri elemként. Garaczi László színmûve nélkülözi a konfliktusokat, magyarság-paródiái is csak néha
találóak, feszesebb tempót, arányos húzásokat /szakítás-jelenet!/ diktáló rendezés sokat segített volna. A dalbetétek jók, a zenekari hangerõ a szokásos módon otrombán túlméretezett, teljesen elhibázott a monológok melodramatikus aláfestése. Mennyivel erõsebb lenne Zrínyi Gál Vince színészileg nagyszerû õrjöngése, ha nem piszkálna bele az elektronika...
Szellemesek, kifejezõek, változatosak Gergye Krisztián gesztus-koreográfiái, a viszzapörgetett DVD-k, a songok táncos refrénjei, de a térbeli komponálás nagyvonalúsága is igen figyelemre méltó. Sinkovics Judit jelmezei jók, de vajon szükségesek-e? Polgár Péter szarvacskák nélkül is abszolút képes a bánáti csiga megjelenítésére, Jaskó Bálint vicsorgása ezerszer hitelesebb a medvefejnél:. nem a Dilettánsok maszkjaival kéne versenyezni, inkább a Krétakörös, Maladypés civil-csehovokkal.
Mennyire hatásos Valcz Péter Encián macskája, Magyar-jának sincs szüksége trikolórra! Fekete Zsolt nemcsak túzokként gyengéd és humanizált, Vékes Csaba intellektuális erõvel hitelesíti a fölényes üzletember és az istenien unott politológus ellentétes szerepeit. Lass Bea zsigeri intenzitású éneklését alaposan megnehezítette a kis terccel magasabbra választott hangnem, neki aztán igazán nem kellene kiabálnia az átütõ hatáshoz, sugárzó jelenléte izzó gyújtópontja a magánéleti konfliktusoknak. Nincs könnyû dolga Zrínyi Gál Vincé-nek: narrátorként konferál, eljátssza a vergõdõ szerelmest, nagyjelenetében káprázatos fizikai és szellemi erõnléttel mutatja be az elátkozott 10. gén pusztító hatását. Arcátlan pozõr, szemtelen vagány, - házi zsarnok és fûzfapoéta, tüntetésszervezõ és csõcselék-toborzó: Mohai Tamás most is pengeélesen rajzolt karakterrel rukkol ki. Higanymozgása, sziporkázó deklamációja, eleven poentírozása épp oly lenyûgözõ, mint a hevesvérû Szabó Verá-val bemutatott kozmikus sebességû tánc.
A halálra ítélt Helyek gyászos idején végre egy új színházi bázis, jól funkcionál, meghitt és barátságos, /a 100 Frt-os büfében zsíroskenyér és micsoda málna!/, közel a városhoz, közel a mindig újra vágyó nézõi szívhez.