Téma: Alapítvány

9/10
cp2113 nov. 22. 06:04:36 9/10 Előzmény Ivy00
(37/37)
Bár Cleon így gondolja, a robotika törvényeire ő sincs hatással. Assimov alaptétele, hogy a robotika törvényeinek megszegése nem egyeztethető össze a pozitronagy működésvel. Az "Assimov-univerzumban" több ízben is történt robot általi emberölés (gyilkosság), de mindig a törvényeknek a robotok általi átértelmezése tette ezt lehetővé. PL a solariai robotok csak a Solarián született embereket tekintették embernek. Demerzel még R. Daneel Olivaw-ként (több ezer éve) szakított a "hagyományos" 3 törvénnyel, ahogy írtam: válasz a Robotok és Birodalom regényben.
AJud01 szept. 26. 11:19:33
(36/37)
sziasztok! lehet tudni mikor jön a 3.évad? köszi
4/10
Ivy00 szept. 17. 18:22:50 4/10 Előzmény cp2113
(35/37)
A sorozat úgy magyarázza a robot gyilkosságait,

hogy I. Cleon azzal a feltétellel egyesíti Demerzel szétszakított részeit, hogy átprogramozza a robotot: azont túl kizárólag a birodalom és a géndinasztia érdekében munkálkodik, és árthat emberi lénynek, kivéve Cleont, illetve későbbi klónjait. A sztori írói aztán ellentmondásba keveredtek, mert a 2 évad végén Demerzel kivégzi akárhanyadik Cleont és a szeretőjét, mert rájönnek a titkára.


4/10
Ivy00 szept. 17. 18:16:21 4/10
(34/37)
Tegnap néztem meg a 2. évad befejező részét. Hát ez az utolsó rész totál káosz lett. Próbáltam elvonatkoztatni a könyvektől, hogy esetleg úgy egy élvezhető sci-fi sorozat lesz ez, de egyszerűen önmagában is gyenge lett. Voltak a sorozatnak jó elemei, de ez az utolsó rész akkora katyvasz, hogy már nem tudtam túltenni magam rajta. Van egy következetesen, jól megírt regényfolyam, és elköltenek egy rakat pénzt arra, hogy valami sokkal gagyibb, zagyva sztorit írjanak. Pedig szinte minden rendelkezésükre állt, hogy akár jó is lehessen a sorozat, de mintha szándékosan azon dolgoztak volna, hogy szétbarmolják. Nagy kár érte.
1/10
Ilconop szept. 17. 17:33:09 1/10
(33/37)
Ja! és ez lemaradt. Javaslom az alkotóknak, hogy nézzék meg a The expanse c. sorozatot, amely szintén egy regényfolyam alapján készült. Az évtized legnagyobb alkotása lett. Üt, mint az atom.
1/10
Ilconop szept. 17. 17:03:26 1/10
(32/37)
Nálam ez egy gyenge 1-es. De csak azért, mert felfelé kerekítettem. Jellemzően azok vannak többen, a magasabb pontszámra értékelőkből, akik nem olvasták a regényeket. Lehet, hogy így jobban jártak. Számomra ez a sorozat űbergáz, és ezen véleményemen még 3 öszvér sem tudna változtatni.. :)

Az igaz, hogy az öszvér szerepét is egy női színészre osztották? :)


1/10
architectname szept. 11. 04:56:52 1/10
(31/37)
Ennek semmi köze az eredeti regény történetéhez és hangulatához.Egyszerűen szar.
9/10
cp2113 szept. 10. 16:32:13 9/10 Előzmény Ivy00
(30/37)
Én úgy emlékszem, hogy a magyarázat erre nem az Alapítvány történetében gyökerezik. Olvastad esetleg a Robotok és Birodalom regényt is? Abban R. Giskart Rentelov megalkotja a nulladik törvényt, mely átdefiniálja az ember fogalmát emberiséggé (ez így eléggé leegyszerűsített, de valami hasonló történik), majd hagyja radioaktívvitásal "megfertőzni" a Földet, hogy kolonizálásra bírja az emberiséget. Az ő pozitrinagya ebbe belesül, de társa, Olivaw (az Alapítványban Demerzel Eto) sikeresen magáévá teszi a nulladik törvényt, melyben az ember gond nélkül feládozható az emeriség érdekében. Ezt a csattanót "lőtték el" Proyas fimjénen is.
4/10
Ivy00 szept. 10. 02:47:11 4/10 Előzmény Ivy00
(29/37)
Most, hogy már a 2. évadot nézem, magyarázatot kaptam arra, hogyan képes egy robot embert ölni a sorozatban.
Mivel kevés jó sci-fi készül, így elnéző vagyok ezzel, és várom, mit hoznak még ki belőle.
9/10
cp2113 szept. 09. 10:19:07 9/10
(28/37)
Szerintem nemes egyszerűséggel arról van szó, hogy egy ekkora volumenű történetet (R Daneel Olivaw plédául ha jól emlékszem 19270 évet "élt") nem lehet feldolgozni 10 részben 3 évadban. Sajnos ma ez a trend, nincsenek 15 évadot megért, évadonkénti 22 részes sorozatok. A filmes szakmára van bízva, hogy a rendelkezésre álló időben mégis élvezhető legyen a történet, kvázi eladható. Senki sem szeretne egy 240 órás hangoskönyvet a TV-n hallgatni, ugyanennyi színészkedéshez, látványhoz meg rengeteg pénz kell. Emiatt lett Demerzel (Oliwaw) féfi helyett szőke bombázó, Salvor meg politikus helyett harcos. A sorozat nézése nem zárja ki a könyv olvasását, bármilyen sorrendben. Én mindkettőt élveztem.
Alex Proyas - Én a Robot című filmje is csak az alapokat kölcsönzi, és egy ütős 2 óra szerintem.
A Két évszázados ember pedig szerintem jobban sikerült filmen, mint a novella.
Szerintem megfelelő mértékkel külön is kell kezelni a különféle megoldásokat.
10/10
Joci2000 aug. 26. 23:54:07 10/10
(27/37)
Jó kis sci-fi ez, komolyan nem értem a fanyalgást. A könyveket 70 éve írta a mester, nem értem miért kellene szórol szóra ragaszkodni hozzájuk. Tessék haladni a korral. Így most két sci-fink is van butuskák.
capt.nemo aug. 26. 03:37:58 Előzmény Kaliff
(26/37)
ha elolvasod a könyveket (van belőle legalább 7db), akkor rájössz. (a legelső talán kicsit szárazabb, de aztán egyre érdekesebbek, hála a női karaktereknek is.) a sorozat a női szereplők dacára is unalmas a könyvhöz képest és teljesen kiábrándító módon. mintha az lett volna a cél, hogy kiheréljék az alapanyagot, és valami alapítványszerű üres látványpékséget gyártsanak, alig van köszönő viszonyban a kettő. Asimov és a forgatókönyv írok szellemi szintje között túlzottan nagy a differencia. nagy kár ezért a lehetőségért.
tage aug. 13. 10:12:14
(25/37)
Én nagyon elnéző vagyok a feldolgozásokkal. Olvastam szinte az összes Alapítvány sorozatot érintő könyvet. Egyetértek, hogy kicsit fel kell őket újítani, hogy izgalmas legyen és a mai technológiánkat referenciának használva vetítsünk egy jövőképet. Elviseltem a rengeteg női karaktert, a buta párbeszédeket, mert szeretem a sci-fi-ket, és gondoltam még így is lehetne jó. De amikor Bel Riose a, galaktikus birodalom generálisa, a szemem előtt sírja el magát a férje miatt, akit elválasztottak tőle, én kikapcsoltam :D. Pedig nézni akarom, de már nem merem… én érzem magam kínosan közben.
4/10
Ivy00 aug. 08. 01:16:45 4/10
(24/37)
Némi spoilert tartalmazhat.
Nagyon régen olvastam az Alapítvány trilógiát, és sci-fi alapműnek tartom (szerintem nem csak én).
Persze, hogy kíváncsi lettem, milyen sorozatot csináltak belőle. Túl sok jóra nem számítottam.
Ha az ember szigorúan figyelembe veszi az elején kiírtakat, miszerint Asimov műve alapján készült (vagyis nem annak feldolgozása), akkor már sejtheti, hogy eléggé szabadon kezelték a regényt.
Ha ezzel meg tud békélni az ember, és már elég régen forgatta a könyvet, akkor tulajdonképpen egy élvezhető sci-fi sorozatot nézhet, egy másik történetet, a regény felhasználásával.
Látványos, és néhol ugyan vontatott, de idővel egyre érdekfesztőbb mese. Egy sorozatnál nagyon fontos, hogy fenn tudja tartani az érdeklődést, ez a legtöbb rész esetén sikerült is. Ugyanakkor figyelmesnek kell lenni, hogy az ember követni tudja az időbeli ugrásokat, változásokat, főleg, hogy olykor még vissza is tekintenek a múltba.
Hiányérzetem volt abban, hogy a főszereplőket nem igazán tudtam megismerni és így megkedvelni, együtt érezni velük, képességeiknek nincs magyarázata.
Pl. valahogy nehezen elképzelhető, hogy valaki egy olyan világban, amely elutasítja a tudományt, pikk-pakk olyan képzett matematikussá váljon teljesen egyedül, mint az első rész főhőse.
Nyilván úgy gondolkodtak az alkotók, hogy tartalmazzon sok olyan elemet a sorozat, amelyeket a nézők már ismernek, kedvelnek, és legyen a mai trendeknek megfelelő. Ezért aztán sok minden ismerős lehet más filmekből, és gondolom, ennek köszönhető az is, hogy a legtöbb főszereplő nő;
nem lennék meglepve, ha a folytatásokban az Öszvér (aki az egyik legérdekesebb karakter az Alapítvány trilógiában) szintén színes bőrű nő lenne.
Eddig az első évadon vagyok túl, kíváncsi vagyok a továbbiakra.
Korábban az egyik hozzászólásban bizonyos mértékig a Dűnéhez és a Star Warshoz hasonlították a sorozatot. A három történet közül a legkorábbi az Alapítvány, a maga 1951-es megjelenésével, míg a Dűne 1965-ös, az SW pedig csak 1977-es. Így nyilván a két utóbbi meríthetett Asimovtól, ahogy sokan mások is a sci-fi története során. Ma már több tőle eredő dolgot alapvetésként kezel a műfaj, ahogy
a fantasy is sokat köszönhet Tolkiennek.
Épp ezért az Alapítvány megérdemelt volna egy regényhű feldolgozást, de talán majd egyszer...
A sorozat készítői, ha már felhasználták a műveit, annyiban legalább tekintettel lehettek volna az Asimovnak köszönhető robotika 3 törvényére, hogy nem egy robottal gyilkoltatnak meg egy embert...
"1.A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2.A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
3.A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba."
7/10
Kaliff júl. 19. 10:26:16 7/10
(23/37)
Mi a gond a sorozattal?
Tény, hogy a könyveket nem olvastam, de a sorozat nekem nagyon tetszett. Bár én nem is várom el a tv-re vagy sorozatra adatptált sztoriktól, hogy egy-az-egyben kövessék a könyveket. Gyakran, ami működik könyvben, azt hiába akarjuk mozgóképen, filmen lehetetlen kivitelezni.
Nekem anno a Dűne 1984-es változata is nagyon tetszett és a mostani is nagyon bejön, teljesen más megvilágításba helyezi a történetet.
Az Alapítvány sorozat első évada engem nagyon lekötött, 2 nap alatt néztem végig, de még emésztenem kell mielőtt megnézem a második évadot. A sorozatban van néhány dolog, ami nekem logikátlannak tűnt, de mivel a könyveket nem olvastam (még) ezért nem is zavar annyira.
Megírjátok pontosan miért nem bírjátok a sorozatot?
1/10
kissch júl. 17. 02:35:02 1/10
(22/37)
Sok egyéb mellett ezekkel az akció jeletekkel tették tönkre az egészet.
Ez nagyon halvány a könyvhöz képest (is), kb. csak nyomaiban tartalmazza az Alapítványt.
Szomorú, hogy - a stáblista alapján - Asimov fia engedte ezt a valamit.
Egy sporteseményen azt kiabálnák: kva gyenge!
9/10
plastika júl. 15. 10:33:06 9/10
(21/37)
nekem frankón bejött!!! persze könyvben biztos hogy jobb de sajna nem olvastam
így a látottakra hagyakszom!!! várom a 2-dik évadot ...frankó lett tele mindenféle scifi-akciós elemekkel történettlel ...nézd meg ha szerted a scifi-akció filmeket-sorozatokat
:)
3/10
IWantSunshine máj. 08. 03:12:03 3/10
(20/37)
Jajj! És jajj! Aki olvasta a könyvet ne nézze meg mert nagyon csalódni fog. Szegény Asimov forogna a sírjában. Amúgy meg inkább lehetne a címe "Császár" mert hogy szinte inkább a császárrol szól semmint az Alapítványról.
1/10
AlexWolf márc. 17. 10:56:40 1/10
(19/37)
1,5 részig bírtam ezt a förtelmet. Az elején írták, hogy "Asimov műve" alapján. Ezzel az erővel a Terminátor elejére azt írhatták volna, hogy a "Háború és Béke" alapján. Pénz nagy úr, manapság mindenből igyekeznek filmet/sorozatot csinálni. De minek?
7/10
trev jan. 08. 12:27:51 7/10
(18/37)
Ez van. Dűnét csináltak az Alapítványból, mindenféle értelemben. Ez a sorozat a nyílt beismerése annak, hogy Asimovot nem sikerült filmre vinni, megint. Ha ettől elvonatkoztatok, és "Asimov nyománként" tekintek a sorozatra (a karakterek szembeötlő módosítása is mintha nyílt bocsánatkérés lenne), érthető az alkotók nehézsége, és a rá adott válaszuk is. Asimov nélkül egy 7-est nálam megérdemel.