femark 2014 aug. 13. - 19:47:35 Előzmény Jojjo
(56/96)
Szerintem is, így nézhetetlen.
8/10
sztana 2014 aug. 13. - 19:07:36 8/10 Előzmény TerMiki
(55/96)
A cím azonos Härtlein Károly egyik kísérlet sorozatával, amit többek között a Csodák Palotájában is bemutatott. Vagyis a szerzõre utal.
Jojjo 2014 júl. 13. - 12:01:40
(54/96)
Szegény fizikus!! Látszik rajta, hogy nagyon tele a hócipõje ezzel a dilinyós hülyegyerekkel.
6/10
terranova56 2014 máj. 01. - 08:12:18 6/10 Előzmény CaveGhosT
(53/96)
tájszólás? a Schwarzeneggernek is tájszólása volt
CaveGhosT 2014 márc. 30. - 04:31:01 Előzmény $up3rm4n
(52/96)
Ez a Discoverys Mythbusters(Mítoszírtók) magyar változata akarna lenni,nem sok sikerrel. S: A mûsorvezetõnek honnan van ez az iszonyat tájszólása?
10/10
$up3rm4n 2014 febr. 27. - 19:54:31 10/10
(51/96)
Nagyon jó mûsor. A duma istenkirály mindig könnyesre röhögöm magam. Aki fikázza, az nem nagyon érzi a mûsor mondanivalóját. Lehet fikázni a mûsorvezetõt, a prof-ot, a stábot és mindenkit. Javaslom maradjanak meg akkor az M1-en vetített ismeretterjesztõknél. Csak így tovább és még több részt!!!
TerMiki 2014 febr. 26. - 08:27:57
(50/96)
Bingó! Eltaláltam. Az egyre söpredékebb Discovery-t és klónjait próbálja alulmúlni - meglehetõs sikerrel! Kinek kell ez?! De leginkább ennek a pojáca magyarnak a nyerítõ idétlenkedése?! Nekem nem! Menjen hálivúdba, ott a többi pojáca között fel se tünik, csak az, hogy valami idegen nyelven nyivákol! Tehát nálam: NEM NYERT!
TerMiki 2014 febr. 24. - 07:50:39
(49/96)
A fennkölt stílusú címébõl ítélve valami fos júeszéjt majmoló féltudományos szappanopera lehet - megelõlegezem. Az eddigi bejegyzések nagy része segített a bizalmatlanságomban! Megkockáztatom, hogy megnézem az elsõ részt, aztán majd meglátom!
Szánalmas ez az erõlködõ, mindent negatívan túllihegni igyekvõ újmagyar nyelv. Aligha hiszem, hogy más nyelvekben annyira tobzódna a "brutál", a "brutális" kifelyezés, mint új pozitív jelzõ.
Elkezdtem nézegetni a magyar címek mellett az eredeti külföldi megnevezéseket. Vesztemre tettem. Egy-egy mûsor jelentéktelen címét a magyar "felturbózza", "brutalizálja", mert különben biztos nem kelti fel a nagyérdemû figyelmét! Behalok, beájulok, besírok ettõl a fennkölt újmagyartól.
1/10
szedavid 2014 jan. 02. - 17:37:30 1/10
(48/96)
A mûsorvezetõ "kifinomult" humorából arra következtetne az ember, hogy általános iskolások a célcsoport.
Ezzel nem is lenne baj, ha a "poénok" nagy része nem arról szólna, hogy a fizika prof. "olyan öreg, hogy a lufik után lassan pelenka is kell neki" és sörhasa, meg "lapát keze" van.
Lehet ilyen mûsort csinálni, van erre is igény, csak akkor nem kellene oktatómûsornak nevezni.
Értem én, hogy ki volt adva, hogy figyelj már Pista poénkodjál sokat, hogy kitöltsük a mûsoridõt, meg mondd el sokszor, hogy téged csak a robbantás érdekel, de ezt sikerült rendesen túlteljesíteni.
A prof. kevés sikerrel palástolja, hogy nem ehhez van szokva, de nyilván jó oka volt, hogy vállalta.
(Gonosz módon nem a fizika megszerettetésére, hanem a 7 számjegyû fizu megszerzésére tippelek.)
Sányikára ráadták a nadrágtartót, meg a csokornyakkendõt, hogy hátha majd az elvonja a figyelmet az unott fejérõl, amirõl ordít, hogy hová kívánja a tahó kollégáját és csak az jár a fejében, hogy adják oda a pénzét és mehessen már haza.
Minden oktatómûsorhoz méltó mondatra jut 15 másik, és akkor a hiperaktív hülyegyereket játszó Pistike grimaszairól nem is esett szó.
Sinclair 2013 nov. 02. - 16:34:28
(47/96)
mûsör.. úgy látom máson jár az eszem :)
Sinclair 2013 nov. 02. - 16:27:50 Előzmény Pásztivilmos
(46/96)
"Ha az ember a mûszaki egyetem fõmérnökét látja, feltételezi, hogy nem enged majd a mûsorba nem odaillõ dolgot."
Härtlein Károly terjeszteni próbálja a fizikát, annak érdekességét, hogy sokan megismerjék élvezetes is tud lenni (és hogy érdemes ismerni az alapokat, mert körülvesz minket stb. stb.). Ennek érdekében történt az szerintem, hogy nem a mûsorba illõ dolgokat is "megengedett", mivel egyébként gondolom nem jöhetett volna létre a mûsör, felsõbb szinten ilyet találtak ki... de a mûsör segítségével sokakat meg tud szólítani. Szerintem õ se örült a mûsör azon részének amit itt sokan szidnak, de annak érdekében, hogy pár gyerekben fel tudja ébreszteni a fizika iránti vágyat, belement. Egyébként én még csak 10-15 percet láttam az elsõ részbõl, de a kommentek alapján úgy érzem lejött, hogy milyen is a mûsör.
Engem tanított a Mûegyetemen Magic Karcsi és elmondhatom, hogy rendesen érti a dolgát (egyébként az egész alapképzés alatt az õ elõadásai, kísérletei voltak a legélvezetesebbek). Javaslom, hogy keress utána pár elõadásának, interjúnak az interneten (pl. Szkeptikus konferencia, Kutatók éjszakája (amit egyébiránt õ indított el), indexen is van sok rövidebb videó tõle - pl. http://index.hu/video/2012/02/01/laborparti_hartlein/ ) és próbáld jobban megismerni azt, hogy mit is szeretne "elérni".
Hidd el nekem, ha csak õ döntene mindenben a mûsorral kapcsolatban, és lenne pénz is rá, akkor Öveges szintû sorozatot látnánk.

Persze megértelek téged, szerintem én sem mentem volna bele egy ilyen mûsorba, de próbáljuk azért õt is megérteni, hogy õ miért tette.
csonakos 2013 nov. 02. - 10:01:24 Előzmény Hopkins
(45/96)
Egyetértek. Nem számít hány nyelven beszél, ez az ember egyszerûen tehetségtelen. A viccelõdései nem odavalóak, erõltetett úgy ahogy van. Látom egyébként hogy a szakértõknek is tele van vele a hócipõje, látszik rajtuk.
Hopkins 2013 okt. 31. - 18:43:11 Előzmény zz9poti
(44/96)
Nem a tájszólás a baj, hanem hogy (a teljesség igénye nélkül említsek pár példát) kezet fog egy egyetemi tanárral és még csak a szemébe sem néz!
Mondjuk akárkivel fog kezet az ember ha köszönéskor nem néz a szemébe azt nem tartották semmire sem az öseink.
Az idétlen buta beszólásai nagyfokú tiszteletlenséget közvetítenek, és hiába beszél akár három nyelven,
attól még azt aki így viselkedik, és ilyen fölényesen beszél azt régebben minimum tiszteletlennek hívták!
És itt meg is érkeztünk a Brutális fizika címû mûsor RTL- es színvonalához! Át is nevezném "A Bunkó fizikája" címû mûsornak.
Lekezelõ, (tenyérbe mászó) fölényes stílusa, okoskodó hangsúlyával közvetíttet ostobasága, természetesen a népbutítás eszköze,
Így közvetítik a gyerekeknek, fiataloknak az amerikaiak ostoba bunkó és buta viselkedési mintáját!
Persze "jó fejnek" beállítva a még fejlõdõ személyiségek elõtt.
Mondjuk ez is az egyik aljasság, hogy a mûsor nem hogy gazdagítaná a valódi és értékes ismeretszerzést, hanem pont, hogy az ellenkezõjét végzi!
Károsítja a fiatalok személyiségét! Kevesebb a haszna mint a kára...
De szerencsére nem kötelezõ nézni, és mint tudjuk aki tévézik az úgyis elbutul.
A mûsorvezetõ ha egyszer rájön, és megérti mihez asszisztált, az eljátszott stílusával valószínûleg nem lesz rá büszke,
ahogy gondolom felvidéki orvos szülei sem a gyõzikére hasonlító karaktert megformáló fiukra.
Egyébként a palik laci beszélt hasonlóan a Gyulával anno az F1 közvetítéseken. Ami szintén ilyen zavaró volt!
Persze csak annak akinek van annyi önbecsülése, (még) hogy nem szeretné, ha valaki így kommunikálna vele. mint azt vályi istván teszi a mûsor többi szereplõjével.
( a neveket direkt irtam így, aki érti érti...)
vino-et-veritas 2013 okt. 31. - 09:06:34
(43/96)
Lesz/van X db része, amit ilyen koncepció alapján forgattak/nak le.

Mi lehet az az egetverõ változás (pedig jó lenne), amit el lehet várni az induláshoz képest?
vino-et-veritas 2013 okt. 31. - 09:04:51
(42/96)
Bocsánat, de ez nekünk is szól:

"Én sajnos úgy látom, hogy csak azok érdeklõdését keltette fel, akik a szájukat nagyon jól tudják járatni, de jobbat készíteni nem tudnak."

Több millióan "mûsorfogyasztók" és nem "készítõk" vagyunk. Nem is értünk hozzá, hogyan kell ilyet megalkotni. Nem is nekünk kell megcsinálni, de mint "fizetõ" nézõ, talán azt megítélhetjük, hogy mennyire tetszik (v.ö. bármelyik "igazi" termék a boltokban). Ez a produktum pillanatnyilag kevéssé...
squashmacska 2013 okt. 30. - 22:09:49 Előzmény csoki@
(41/96)
Csoki, kihagytad a "enyimé" és "tiedé" kifejezéseket :P
tombenko 2013 okt. 30. - 19:35:39
(40/96)
Szerintem jó kezdeményezés, de hagyni kell kiforrni. Jó lenne kicsit több magyarázat és kevesebb üresjárat. Egyébként szellemes ötletek bukkannak fel, csak az egész kissé kidolgozatlan még. Sajnos. Reméljük, idõvel javulni fog. Addig nem is pontoznék, felesleges.
csoki@ 2013 okt. 30. - 18:58:50
(39/96)
Nagyon sokat mond Öveges professzor, az adásokat is láttam, sõt könyve is megjelent, szinte minden kísérletet kipróbáltam, ami abban volt. Nagyon jó volt az õ mûsora, de gondolj bele, a világ változik! Öveges bácsi kísérletei, magyarázatai nagyon kedvesek, viccesek, de a mai akár gyerekeknek, felnõtteknek már ettõl jóval magasabb az ingerküszöbe. Elég, ha csak az akkori rajzfilmeket (vagy akár filmeket) összehasonlítjuk a mostaniakkal, micsoda óriási a különbség! Ez a sorozat (szerintem) az emberek, fiatalok, gyerekek érdeklõdését hivatott felkelteni a tudomány felé. Én sajnos úgy látom, hogy csak azok érdeklõdését keltette fel, akik a szájukat nagyon jól tudják járatni, de jobbat készíteni nem tudnak.
vino-et-veritas 2013 okt. 30. - 08:17:10
(38/96)
Nono.

Elõször is ez nem tudományos mûsor. Mondjuk a Mindentudás Egyeteme az. Ez egyfajta ismeretterjesztõ mûsor. Ami látványosan szeretné közel hozni a nézõhöz a fizikát. (Amúgy a magyar televíziók kínálatából sikeresen kiírtották az "igazi" természettudományos mûsorok döntõ többségét...)
Ezt nem a "celeb" mûsorokkal összehasonlítva kell nézni, hanem saját mûfajában. És ott bizony nem a legjobb...

Másodszor. Aki "kritizálni merészelt", azok többsége - magam is - Öveges és Sass mûsorain nött fel (hozzáteszem nekem az általános iskolában Öveges-tanítvány volt a fizikatanárom is). Ezt a színvonalat nem hozza a Vályi-féle show. Az említettek jól egyensúlyoztak a látványos bemutatók és a "tankönyvízû" fizikai és matematikai képletek között. Itt ez utóbbi szinte teljesen hiányzik.
Az sem igaz, hogy a kísérletezés drága vagy rombolással jár. Pont ennek volt a legnagyobb ellenpéldája Öveges, aki a "szemétbõl" tudott kísérleti eszközöket fabrikálni, sõt!

Harmadszor. A mi generációnk egy részének a fizika, kémia vagy a biológia nemcsak a száraz képleteket és magolandó tételeket, számok és vegyjelek halmazát jelentette, hanem mi magunk is kísérleteztünk. Nálunk az emeltszintû biológia, kémia és fizika miatt ez egyértelmû is volt a középiskolában. De a "rendes" órákon is rendszeresen voltak bemutatott és a diákok által végzett kísérletek. Ezt nem pótolhatja semmilyen "Brutális fizika" (már a cím is borzongtató) és hasonló mûsorok. Ettõl még senki sem fogja a fizikusi pályát választani...

Az, hogy a természettudományos oktatás ilyen hihetetlen mértékben a háttérbe szorul (és jönnek az "ismeretterjesztõ" pótszerek) nagyon nagy baj, hiszen sok évtizedek keresztül ez volt az egyik "húzóágazata" az oktatásnak és a mérnöki tudományok miatt a gazdaságnak is. De, ez egy másik történet...
1/10
hke 2013 okt. 30. - 06:28:35 1/10
(37/96)
Totál kár (totalcar), hogy Vályi a fõszereplõ és nem a kísérletek, magyarázattal és matematikai formulák nélkül.
Kár a Vályi militarista akcióiban tönkretett eszközökért (a sulik tényleg nem tudnák finanszírozni a szertári készletben végzett sok törést-zúzást). Ez a mûsor ismeretterjesztõnek van hirdetve és nem valóságshow-nak, tippeket adva a fiataloknak arra, hogyan okozzanak minél nagyobb kárt.

Az operatõri munka nagyon amatõr, több helyen belóg a mikrofon, hibás a kamerabeállítási szög, lemarad a jelenségrõl mert Vályit mutatja, ahogy bénázik.

A madárfotós mûhelytitkairól szóló film is saját gyártmánya a csatornának, de magasabb értéket képvisel mint ez.

A kísérletek megmenthetõek lennének, ha vágóasztalon pár perces blokkokba helyeznék õket, esetleg lassításokkal, narrációval kísért újra lejátszásokkal valóban ismeretterjesztõ funkciót látna el.