offtopic
micike_MSc 2017 máj. 03. - 15:51:57
(8841/9141)
És a Király reakciója, miután megtudta, hogy a Herceg "meghalt" útközben, de a holttestét nem találják... majd az eunuch közli, hogy a Testõr is halott - csak ekkor nyílik ki a Király szeme: szó szerint és átvitt értelemben is...
(a Herceg) "amúgy is elhagyott már" - talán ezért nem keresteti tovább... végtelenül magányos, de meg is érdemli!
offtopic
micike_MSc 2017 máj. 03. - 15:48:09
(8840/9141)
A Testõr tevõlegesen is részt vesz LG megmentésében.
Mindent feladott, tovább nem szolgálja a Királyt.
A Testõr önfeláldozása és a Herceg/LG döbbenete (egyik kedvenc jelenetem itt a vége felé, a "nagynénissel" együtt...)
offtopic
micike_MSc 2017 máj. 03. - 15:44:07
(8839/9141)
Amikor Saimdang könyörgött a Koronahercegnek, hogy mentse meg LG életét, akkor nekiadta a Király által írt vers utolsó példányát.
Ezután/eközben a Király közölte a Testõrrel, hogy térjenek le a Tamra felé vezetõ útról, így majd "Uiseung herceg szökés közben meghal". A Király õrülete teljes, a Testõr döbbenettel nézi - sokadszorra. Hány és hány ártatlan életet kellett kioltania a Király paranoiája miatt?!
Végül a Koronaherceget és a Testõrt együtt látjuk - kész a szökés/szöktetés terve; a Koronaherceg még a katonáit is elküldi Saimdang "emberei" elé, hogy õk is tudjanak róla, megváltozott az útvonal.
offtopic
micike_MSc 2017 máj. 03. - 15:28:01
(8838/9141)
Szép napot Mindenkinek!
Vágtam ki pár képet a Saimdang-ból - ezeket a Silla-topicba fogom feltenni, ha érdekel benneteket, ott megnézhetitek. :)))
Viszont én magyar felirattal nézem, így nem kell sok magyarázat a képekhez...
(remélem, Anyeze megbocsátja, hogy a feliratait használtam - vagyis nem töröltem)

Elõször is Nam tanársegéd és a Koronaherceg: már korábban felmerült, hogy õk ugyanazok, ezért figyeltem õket.
Az arcuk nem volt egyértelmû nekem sem, viszont a tanársegéd nagyon magas, míg a Koronaherceget játszó színész aprócska... :))))
Kép: a két fiú
Cafee. 2017 máj. 03. - 13:25:27
(8837/9141)
3. Érezni fogok mindent amit te érzel.

/Ezért érezte meg LG, hogy Saimdang meghalt./
Cafee. 2017 máj. 03. - 13:23:57
(8836/9141)
2. Látni fogok mindent, amit te látsz
Cafee. 2017 máj. 03. - 13:22:41
(8835/9141)
Akkor három mondat, ami elviselhetõvé tette mindkettõjük számára a másik hiányát
1. A fizikai távolság nem azt jelenti, hogy tényleg elváltunk egymástól
Cafee. 2017 máj. 03. - 12:54:09
(8834/9141)
MC egyszer mondta W-nek, hogy miközben W-nek nincs vesztenivalója, mert alulról kapaszkodott fel, neki van mit veszitenie, õ kereskedõ volt, s ahogy tudjuk, õk mindig hatalomközelbe kerültek a pénzük segitségével. Mielõtt megszerezte volna a papirgyártás monopóliumát, textillel kereskedett.
K. Judit 2017 máj. 03. - 12:32:54 Előzmény Cafee.
(8833/9141)
Abban a korban egy (nyilván a legalacsonyabb kasztban született) lánynak szerintem semmilyen más lehetõsége nem volt búcsút mondani a nyomornak, mint az, ha talál magának egy pártfogót. Maga a környezet is undorító, egy kocsma, fizikai munka látástól vakulásig, agresszív, durva szülõk, részeg vendégek - szóval minden tiszta mocsok. Nem tudjuk, mennyire volt tehetséges, esetleg örömlányként kitûnhetett a többiek közül, mindenképpen max. a megélhetését biztosíthatta volna, amíg egy betegség fiatalon el nem viszi.

A hercegben - akirõl csak álmodott - csalódott, ezért vetett szemet azonnal MC-re, meglátta benne az elszántságot és a lehetõséget egy jobb életre. De a kegyetlen MC mellett, bár egyre gazdagabban, a szíve még inkább telve lett irigységgel és gyûlölettel, olyanná vált, mint a férje. Elvenni, tönkretenni és megbosszulni, ez volt a lényeg az életükben. Legalább róla tudjuk, miért vált gonosszá. Mindenesetre õ nem volt teljesen reménytelen eset, valószínûleg rádöbbent, hogy mindent nagyon elhibázott és a gyerekei sorsa miatti aggodalom megváltoztatta, ezért merte Saimdangra bízni a gyerekeit. Ha S. nincs, belõlük is koldus, földönfutó, vagy rabszolga vált volna.

(Csak zárójelbe: képzelhetjük, milyen viszonyok lehettek az országban, a fõvárosban, ha egy tömeggyilkos ilyen gyorsan, ilyen könnyen fel tudott kapaszkodni: el tudott jutni valószínûleg útonállással, lopással és mások megvesztegetésével egészen a királyi palotáig, és a nemesek befogadták maguk közé, kicsit késõbb már ott is találta magát közvetlenül a király környezetében...)
Cafee. 2017 máj. 03. - 11:44:20
(8832/9141)
Hát, a királyról ugye tudjuk, hogy bár alapvetõen jól kormányzott volna, de a konzervativok, akik trónra ültették "terrorizálták", nem csinálhatta azt, amit akart, elsõ pillanattól kezdve paranoiás volt, mindig meg kellett felelnie a többségben lévõ frakciók elvárásának. Igy került sor arra, hogy a reformokban segitõ Jo Gwang-jo-t megölette, amit persze sajnált, ebbõl lett a galiba.

Saimdang csak fiatalon mutatta ki érzelmeit, utána a társadalom elvárásai szerint viselkedett, de mélyen együttérzõ maradt még ekkor is az állatokkal /patkány/ és szegényekkel, elnyomottakkal. Az érzelmeit irásban fejezte csak ki.

W. szerintem egy alja jellem volt mindig, ahogy a férje is, mindketten felfelé áhitoztak, tulajdonképp õk testesitették meg a csoszonkori társadalmat, a hatalomért, pénzért, felemelkedésért minden aljasságra képesek voltak. W. már kislányként is attól ájult el, hogy egy herceg kedves vele.
K. Judit 2017 máj. 03. - 09:54:22
(8831/9141)
Persze nem csak a király volt rapszodikus, majdnem minden fõszereplõ szélsõségek között élt, egyszer fent, egyszer lent. Maga Saimdang is a hûvös és a melegszívû között ingadozott. A férjét kutyába se vette, de mikor elhagyta, sírdogált, meg hímezgette az alsónemûit. LG nagynénje (aki nevelte), na õ is rendkívül szívtelen teremtés volt az elején, egyetlen kedves szava sem volt soha a gyerekhez, most a végére meg még fel is áldozta volna magát a fiúért. Folytathatnám a többi szereplõvel is, igaz MC végig gonosz volt, de W nem, õ az elején még kedves volt - míg nem csalódott - a végén pedig teljesen elgyengülten és kiszolgáltatottan megint normális lett. A két véglet között õ is nagyon tehetséges volt válogatott gonoszságok kieszelésében.

Talán egyedül a kitalált szereplõ, LG volt következetes, igaz már csak attól kezdve, hogy mindent megértett, és el nem határozta, hogy mindennek ellenére az õ feladata és életcélja továbbra is Saimdang, az õ segítése, védelme ...
Cafee. 2017 máj. 03. - 09:25:01
(8830/9141)
Ez is olyan nyugalmat áraszt:
Cafee. 2017 máj. 03. - 09:23:26
(8829/9141)
Itt LG-re gondol
K. Judit 2017 máj. 03. - 09:22:24
(8828/9141)
El tudom képzelni, hogy az öreg ágyasnak, meg a király korábbi feleségének is van egy elmesélhetõ, esetleg tanulságos története. Igazából nem nagyon emlékszem, hogy ez az ágyas miért vonult kolostorba. Ha a király híve volt, talán nem is kényszerbõl ... lehet, hogy volt egy szabály, ha az elõzõ király meghal, a feleségei és az ágyasai a pereputtyukkal együtt elhagyják a palotát, ez érthetõ lenne, különben el sem férnének annyian :)

Kicsit csodálkozom, hogy a király feleségét egyszer sem mutatták, pedig régensként uralkodott vagy 20 évig a király és a koronaherceg halála után, szóval nem volt egy elhanyagolható szereplõ. A király hangulatváltozásaira, paranoiájára és bizonytalanságára is magyarázat lehetne, de legalábbis hozzájárulhatna az õ személyisége. Mindenesetre ez a dráma is bizonyítja, hogy a palota közelében lenni egyenlõ az öngyilkossággal. Még akkor sem biztos, hogy megéled a másnap reggelt, ha éveken keresztül nyalod a király hátsóját, pláne, ha ellent mersz neki mondani. Elég, ha csak bal lábbal kelt fel, máris küldte a bitófára a háza népét, néha azokat is, akiket egyébként szeretett. Ehhez képest majdnem minden történet arról szól, hogy valaki mindenképpen a palotába akar menni, vagy azért, hogy megbosszuljon valakit, valamit, vagy azért, hogy tisztára mossa valakinek a nevét ... Ezek szerint ez a két dolog mozgatja az akkori embereket, és még akkor is véghez viszik az elhatározásukat, ha közben tudják, hogy az életük egy hajszálon múlhat.
(Érdekes, hogy a PÉ-ben egy viszonylag normális királynak ábrázolták Jungjongot, az idegbajáról nem volt szó, csak a bélcsavarodásáról.)
Cafee. 2017 máj. 03. - 09:20:05
(8827/9141)
Boldogan nézi a nagycsaládját, munkásokkal, gyerekeivel
Cafee. 2017 máj. 03. - 09:19:03
(8826/9141)
Itt nézi a fiát
Cafee. 2017 máj. 03. - 09:18:18
(8825/9141)
Saimdang
Cafee. 2017 máj. 03. - 08:38:02
(8824/9141)
Majd meg berakok nehany kepet arrol, hogy miert latom LG- t es Saimdangot relativ boldognak, s miert kozvetitettek nyugalmat ajelenetek a legutobbi epizodban. Persze, ez a 27. reszre vonatkozik, tudom, hogy Saimdang meghal es lattuk, hogy reagalt LG
Cafee. 2017 máj. 03. - 08:07:37
(8823/9141)
Bruce Willis volt a foszereplo a filmben, szokas szerint vmi gyilkologepet jatszott Rain, ahogy mar irtam, az amerikai filmekben az azsiaiakat vagy bunozokent vagy bohockent szerepeltetik, nem erdemes kinti karrierrol almodozni.
Nem lattam egyik filmjet sem, a Ninja assassint sem. Biztosan megfizettek es szamit ez a szerepe is, de en olyan megalazonak tartom, bar a nyelvet nem beszelik, mas szerepeket nem igazan tudnanak nekik adni, egyebkent is a nyugati kulturaban a szineszi eszkozeik eltulzottnak tunnek, szinte ripacskodasnak. De a nagy magyar szineszek sem tudtak mit kezdeni magukkal az USABan.
Cafee. 2017 máj. 03. - 07:50:20
(8822/9141)
Nem is volt valtozas, kicsit talan konnyes volt a szeme, de abszolut nyugodtan, beletorodve reagalt a hirre es az a szoveg, hogy " termeszetesen nem talaljak a holttestet es ne is keressetek" nekem azt jelzi, hogy vagy tudta vagy sejtette.
Nem akarom kielemezni a lelkivilagat, de pl. az is sertette a hiusagat, hogy LG magatol feladta magat es halalt kert magara. Nehogy mar LG dontson, csakazertis maskepp lesz.. aztan megkeri a testoret, aki mindig is kedvelte LG- t h szemelyesen gyilkolja meg LG- t miutan tudja, hogy mar egyszer ellentmondott a parancsnak, amikor megkimelte a gyerek LG eletet.

Kozben olvastam, hogy a kiraly azert hallgatott az oreg kiralyi agyasra, mert a no tamogatta a tronra keruleset akkor, amikor sokan fellazadtak ellene, tobbek kozott a felesege apja is. A feleseget is ezert kellett szamuznie, aki aztan Saimdangek szomszedsagaban lakott. Rola keszult most egy sorozat vmi olyan cimen, hogy a kiralyne x napja, x az atalan 7, de nem biztos.