K. Judit 2017 máj. 01. - 23:10:28
(8801/9141)
Jóképû volt különben a Dong Yi-ban is.
Vasárnap elcsíptem egy pár jelenetet, még játszott, pedig már túl vannak a felén.
DY éppen most szökik vissza a palotába a kiszenggel, aki a bátyja menyasszonya volt.
Na azt a nõt verte meg, vagy csak erõszakoskodott vele egy kocsmából kifelé jövet az utcán.
Kár volt. Õ is biztos szívesen visszaforgatná az idõ kerekét. Kiesett min. öt-hat év az életébõl.
K. Judit 2017 máj. 01. - 23:00:49
(8800/9141)
Emlékszem, ez a Dianthus caryophyllus.
Ennek a nevén is napokig elcsámcsogtak a Soompin, különbözõ nyelveken.
Én meg csak beírtam a Ggl-ba, és azonnal kijött, hogy szegfû.
Cafee. 2017 máj. 01. - 22:02:40
(8799/9141)
Sztem jobban néz ki igy, mint szakállal.
Cafee. 2017 máj. 01. - 21:50:00
(8798/9141)
Ebben a tasakban voltak a magok, egyértelmü, hogy ennek a karkötõn is látható szegfünek a magjai.
Ruhát is varrt neki, anno a férjének egy éjjel alatt megvarrta.
Cafee. 2017 máj. 01. - 18:54:15
(8797/9141)
Itt van MC mai kiadásban, õ tartóztatja le a galériásnõ férjét.
Ez az elõzetesbõl.
K. Judit 2017 máj. 01. - 13:35:42
(8796/9141)
Így is érthetjük, bár ebben az esetben a "nem visszatáncolás" akár LG életébe is kerülhetett volna, és a testõr élete is kockán forgott volna, amikor visszatér (szóval, ha nem lett volna öngyilkos akkor sem éli túl). Szóval a kis hangulatváltozásának a tétje a kedvenc unokaöccse, ill. a leghûségesebb bizalmasa élete volt.

Megtehette volna, amit oly sok esetben alkalmaztak, hogy megelégszik LG számûzetésével, aztán nem küld utána hóhért valami méreggel. Ez nem volt szokatlan, már beszéltünk róla.
De majd újra megnézem a király arckifejezését, hogy tényleg elégedett volt-e a hírre, hogy LG nem halt meg. Mindenesetre elõtte nagyon is úgy tett, mint aki inkább biztosra akar menni, még az útvonalat meg kellett változtatni az utolsó pillanatban, nehogy LG hívei fel tudjanak készülni ...
Cafee. 2017 máj. 01. - 13:05:25
(8795/9141)
Ugy tünik, visszatáncolni nem akart a király, de ismerte jól a testõrét, már egyszer megtörtént, hogy parancsa ellenére életben hagyta a gyerek LG-t
Ugyanakkor már nem akarta maga körül látni LG-t, jó ez igy, megszökött, nem fogja befolyásolni a herceget, de életben marad, ugyis szeretett császkálni szerteszéjjel a világban.
Cafee. 2017 máj. 01. - 13:01:25
(8794/9141)
Érdekes, nekem a hegytetõs együttfestés is szép volt, de abban inkább a fenyegetõ végleges elválás fájdalma volt, mig a mostani elváláskor belenyugodva a megváltoztathatatlanba, egymást biztositva a szeretetükrõl, kiteljesedve tudták folytatni az életüket, amiben folyamatosan érezték a másikat. LG vándorlása csodálatos volt, s Toscanaban is csak ugy fürdött a sok gyönyürüségben, miközben Saimdang családjával igazán kiegyensulyzottan, nyugodtan élt. Mindketten gondoltak egymásra persze, de már mosolyogva, nem gyötrõdve.
Az mondjuk érdekes, hogy a király békén hagyta Saimdangot, ami szerintem azt bizonyitja, hogy nem bánta LG szökését.
K. Judit 2017 máj. 01. - 12:45:20
(8793/9141)
Arra gondolsz, hogy a király megbánta a viselkedését, de nem akart már arcot veszteni?
Ez is egy lehetõség. Végül is elõbb-utóbb mindenki tisztában lesz vele, ha valamit elrontott.

De az is egy lehetõség, hogy a koronaherceg megmutatta neki a verset, amit Saimdangtól kapott, és megzsarolta, csak azután égette el. Ez meg azért nem jó, mert a testõrének szólnia kellett volna. Ha nem szólt, a testõre halála szárad a lelkén (akiért szintén nem ejtett egy csepp könnyet sem).

Ha az elsõt választották a filmesek, akkor a király versét teljesen el-jelentéktelenítették, pedig páran abba is belehaltak ....
Elképzelhetõ, hogy a koronaherceg (a király védelmében, amit - õ is tudja - nem érdemelt meg) simán elégette a király versét, amit Saimdang 20 évig nyilván azért õrzött meg, hátha szükség lesz rá egyszer?
Cafee. 2017 máj. 01. - 12:28:46
(8792/9141)
Nekem az a gyanum, hogy tudta, hogy kiszabaditották és azt is, hogy a testõre együttmüködött azokkal, akik kiszabaditották. Csak abból következtetek erre, ahogyan fogadta a hirt.
Cafee. 2017 máj. 01. - 11:43:34
(8791/9141)
EGy eddig a sorozatban nem ismert esemény:
/ezután kellett számüznie a királynét, aki aztán Saimdangék szomszédságában lakott/
K. Judit 2017 máj. 01. - 11:09:32
(8790/9141)
Nem lett volna ilyen nyugodt, ha megtudja, hogy LG-t szabályosan kiszabadították, és hogy ezt az õ leghûségesebb bizalmasának a közremûködésével lehetett megtenni. Azt már nem is tudom, hogy a koronaherceg keze benne volt-e az egészben. Úgy emlékszem, az õ emberei is ott voltak, és LG "haverjai" is. Talán az nyugtatta meg a királyt, hogy - bár õ mindent megtett az ellenkezõjéért - a sors mégis úgy döntött, hogy LG-nek életben kell maradnia. Egyszerûen belenyugodott az égiek akaratába.
K. Judit 2017 máj. 01. - 11:03:18
(8789/9141)
Elõször és utoljára szerintem az volt idilli, amirõl az a fotó is készült, amikor ülnek a hegytetõn és beszélgetnek, vagy éppen hallgatnak.
(Az csak késõbb derült ki, hogy három napig voltak fent, ennyit kért LG, és ezek szerint Saimdang beleegyezett.)
Utána Saimdang szimbolikus tüzeket rakott és meglépett, LG-t bántotta ez, és tudta azt is, hogy õt bûnözõként körözik. Mindketten bajban voltak.
K. Judit 2017 máj. 01. - 10:56:27
(8788/9141)
Ezen még mindig töröm a fejem, hogy miért volt szükség arra a Rubens képet ábrázoló képeslapra.
Talán nem volt rá bizonyíték, hogy LG Olaszországban járt és ott dolgozott? De volt, hiszen Saimdang portréja is megkerült.

Hogy miért menekült az üres képtartóval? Lehetett valami ösztönös cselekedet, és lehetett megtévesztés, hogy amíg õ menekül, a többiek el tudják rejteni az igazit.
De ezt is csak kínomban gondolom. Elõre nem tudhatta JY, hogy le fog megint esni a 16. századba, pont Saimdang orra elé ...
Cafee. 2017 máj. 01. - 10:24:43
(8787/9141)
Arra sem kaptunk még választ valójában, hogy miért menekült olyan eszelõsen a festménytartóval JY, mikor tudta, hogy nincs benne az eredeti kép?
Cafee. 2017 máj. 01. - 08:30:53
(8786/9141)
Egyebkent nem tudom, ki hogy van vele, de olyan idilli es megnyugtato, szinte felemelo volt a 27 es vege, ugy tunt, mindketten megtalaltak a boldogsagot, LG felszabadulva tokeletesitette festeszetet es elvezte a neki valo eletet, Saimdang pedig kielte magat abban, hogy csaladjaval es munkasaival torodott, de mindenek felett mindkettejuket megnyugtatott egy bizonysag a masikkal kapcsolatban, vmifele foldontuli szerelem kototte oket ossze.
Cafee. 2017 máj. 01. - 08:15:17
(8785/9141)
Valoszinuleg igy tudtak a tortenetbe illeszteni talalkozasat Xaveri Szent Ferenccel, ami aztan kesobb Rubens kepen megjelent.
Cafee. 2017 máj. 01. - 08:10:30
(8784/9141)
Szegeny LG, ha tudja, hogy a kiraly mar nem sokaig el, varakozhatott volna a kozelben, Kinaban.

Egyebkent, nekem ugy tunt, a kiraly szinte megnyugodva vette tudomasul, hogy LG - t nem oltek meg. Ott maradt egyedul, mindenkit kinyirt maga mellol, akit szeretett, idiota.
K. Judit 2017 máj. 01. - 00:37:08
(8783/9141)
Megvan nagyobban, lehet, hogy csak késõbb használták ezt az útvonalat.
K. Judit 2017 máj. 01. - 00:33:50
(8782/9141)
Igen, de legalább így el lehet mondani, hogy a jelenbõl bele tudtak szólni az eredeti történetbe.
Nem nagyon értettem, miért kellett Indiát útba ejteni - elõször mintha a Selyemútról lett volna szó - egyszerûbbnek tûnt volna áthajózni csak Kínába, de aztán rájöttem, hogy hajóval mégis csak könnyebb ekkora távolságot megtenni, mint szárazföldön, ráadásul sivatagon. Meg az is lehet, hogy Goában járt már LG, így ismerte kb. az utat. Így is sokat kellett gyalogolni, hisz még nem volt Szuezi csatorna, Afrikát meg gondolom nem volt kedvük megkerülni ... szóval baromi nagy út volt.
Találtam egy olyasmi útvonalat, ami logikusabb lett volna, de mindegy ...