Téma: Forma-1

10/10
damienisback 2009 nov. 18. - 22:58:15 10/10
(12130/17150)
az angolokat én is bírom, csak lajoskával van bajom(meg ezt a döntést nem értem, de mindegy)... :D
Scholes18 2009 nov. 18. - 22:23:41
(12129/17150)
Én örülök neki, két angol egy csapatban. C'MON ENGLAND! :)
10/10
norton15 2009 nov. 18. - 21:56:17 10/10 Előzmény Shaba
(12128/17150)
Így nézve tényleg nem tragédia. Meg ahogy elintézi õ a híreket, megrándítja a vállát, és kész.:D Szegényebb azonban így a mezõny, és szerintem a McLaren jövõ évi felállása elég fura. Button ennyire azért nem jó.
10/10
damienisback 2009 nov. 18. - 20:53:04 10/10
(12127/17150)
szerintem Raikkonennel többre mentek volna, de ha a mekinek ez a jó...
10/10
damienisback 2009 nov. 18. - 18:59:19 10/10
(12126/17150)
ehh, szvsz hülyeség volt az az elhatározás, hogy vagy a mekinél versenyez vagy sehol, de õ tudja. az biztos, hogy hiányozni fognak a nyilatkozatai, de csak túléljük valahogy.

az viszont szintén nem gyenge hír, hogy Button lajoska csapattársa lesz a mekinél...
Shaba 2009 nov. 18. - 12:06:55
(12125/17150)
Na, Kimi barátunk F1-karrierje jelen állás szerint szépen elúszni látszik: végül csak sikerült a lelkes menedzsmentnek két tárgyalás között egy évad hosszára a tartalékosok kispadjára pottyantania õt. Igaz, egyetlen reális szerzõdési modulációval sem csikarhatott volna ki jelen "parkolópálya" fájdalomdíjánál, azaz 17 millió eurónál magasabb összeget. S ha jövõre ralizni tér, az még nem szerzõdésszegõ magatartás, vagyis kasszíroz a fiú vastagon. Emellett szórakozik is (rali), jól is keres, s persze kívülrõl figyelheti, a nagy halom új szabály és érvénybe léptetett korlátozó megkötés mellett melyik gárda milyen autót lesz képes építeni, tehát melyik team lesz valóban versenyképes a közeljövõben. Ha innen nézve forgatjuk meg a dolgot, könnyen meglehet, nem is forszírozta õ oly nagyon, hogy mindenképpen volán mögött érje az évadkezdet. Csak épp bosszantó számomra, hogy pont õt nem láthatom majd a versenyeken. Mindegy. Így legalább nem kell senkiért szorítanom, ergo szabadon szórakozhatok a fejleményeken. Pályán történõkön és azon kívülieken egyaránt.
10/10
norton15 2009 nov. 09. - 20:20:01 10/10
(12124/17150)
Az más. Próbáld nehezíteni a szintet.:)
10/10
norton15 2009 nov. 09. - 19:38:36 10/10
(12123/17150)
Naná hogy. Meg ahogy mondja, hogy az elsõ pohár után ne ülj a volán mögé...:)
10/10
norton15 2009 nov. 09. - 18:34:49 10/10 Előzmény Shaba
(12122/17150)
Azaz az utolsó pillanatig mindent kisajtolni a pilótából, mint potenciális reklámanyag és pénzforrás?:) Nem rossz a reklám, bár elõször a magyar hang miatt néztem, hogy ez most Nico Rosberg-e...
Shaba 2009 nov. 08. - 15:44:41 Előzmény norton15
(12121/17150)
"(Az meg milyen már, hogy Nico Rosberg eligazolt a Williamstõl, erre Allianz-reklámban látom másnap?:))"

Piacorientált marketingtempó.
10/10
norton15 2009 nov. 08. - 14:52:12 10/10
(12120/17150)
Elvileg már csak Kimin múlik a szerzõdés. Pontosabban van elõtte egy hatalmas papírhalmaz, amit el kéne olvasnia, és aláírnia...:) A mostani McLarennel jó ötlet összehozni, de vajon versenyképes marad-e a csapat? Már év elején is szívrohamot kaptam, hogy a legnagyobb, vagy legalábbis a legnagyobb múltú csapatok a középmezõny végén bukdácsolnak, ilyet nem akarok látni. No meg olyat sem, hogy a Lola vagy miazisten világbajnok lesz véletlenül jövõre.

Ez igaz, Hamilton normális lett. Nagyon is. Pont a héten vettem kézbe egy két évvel ezelõtti F1 Racinget, amiben benne van Bernie Ecclestone azon mondata, hogy "kár, hogy Lewis nem zsidó. Vagy inkább muszlim, õk úgy is többen vannak".:)

Nekem személy szerint nem lenne bajom az átigazolásával, hanem ahogy csinálták, és ahogy gyakorlatilag félreállították a finnt, az volt szemétség. Ha Kubicával, vagy Webberrel csinálják, ugyanígy felháborított volna. Állítólag még ez a latinos temperamentum sem igaz Alonsónál, olvastam már olyat néhány bennfentestõl, hogy zárkózott ember. Ja, és hogy Massával miféle páros lesz, az lesz még érdekes.

Remélem jövõre jobb év lesz. Ez az idei nem igazán jött be.

(Az meg milyen már, hogy Nico Rosberg eligazolt a Williamstõl, erre Allianz-reklámban látom másnap?:))
Shaba 2009 nov. 08. - 14:10:33
(12119/17150)
Reméltem, hogy mások: ti is szolgáltok ehhez a témához adalékokkal, elõsoroltok mindenképpen figyelembe veendõ szempontokat. Úgy lett. Ha még eddig nem vált nyilvánvalóvá: nekem Kimi a kedvencem. Mióta versenygépbe ült és pályára gördült, azóta. Csapatban pedig a McLaren, már a Senna-Prost (Honda motor) korszaktól kezdõdõen. Azaz a McLarennel száguldó Kimi Räikkönen számomra maga volt az ideális Forma-1-es felállás... Hogy ezt majd egy strapabíró, versenyképes, jövõre talán még a KERS-t is megtartó (ez nyitott kérdés) konstrukcióval tehetné Kimi, az olyan szép már, hogy akár mesének is elmehetne.

Remélem persze, az ötlet nem meseként végzi. Hacsak a tekintetben nem, hogy jó a vége.

Hamilton - mint leendõ csapattárs - felõl én korántsem aggódom, már csak ezért sem, mert mostanra beérett már a srác, megtanult veszteni, nyerni, küzdeni és nyelni egyaránt. És mert - szerintem - semmivel sem rosszabb Kiminél, épp csak más a stílusa. De legalább (a bõrszín témát ejtsük, ha kérhetem) õ is északi mentalitást képvisel (angol), ha nem is annyira halvérû a pályán, mint Kimi, mert az a látszatra idegek nélküli, hûvös magatartás kopírozhatatlan.

Alonso-t én nagyra tartom, véletlenül senki sem lesz bajnok zsinórban kétszer. Hogy aztán kinek volt a fene nagy ötlete, hogy mindenáron a Scuderiába passzírozza õt, mindegy is. Talán nem nyúlt az illetõ olyan veszettül mellé, mert Fernando, latinos temperamentuma okán, valóban jobban passzol Massa mellé csapattársnak, de meg az olasz teamhez is. Ha a Ferrari, nevéhez méltóan, képes lesz jövõ idényre egy kezdettõl versenyképes gépet a fiúk alá adni (ja, a lovat...), úgy mindketten megmutathatják - Alonso ismét -, milyen fából faragták õket.

És drukkolok nagyon, talán mondanom sem kell, hogy Kimi maradjon a királykategóriában - és ha már, akkor a McLarennél folytassa, Mercedes motorral, biztos háttérrel, gyõzelemre éhesen. Hamiltonnal ha csatázni kényszerülne, tutira nem csinálna akkora grimbuszt az - esetükben törvényszerû - rivalizálásból, mint amennyire az egykor Alonso gyomrát megfeküdte. Ennyiben valóban különbnek tartom Kimit a spanyolnál. De ha tényszerû akarok lenni, akkor szinte csak ebben. Hogy szimpatikusabb.
10/10
norton15 2009 nov. 08. - 13:32:21 10/10 Előzmény Shaba
(12118/17150)
Kimit marhára nem érdekli a pénz, õ versenyez. Sokkal inkább a menedzserek bénáznak itt ennyit, hogy õk minél többet szakítsanak ebbõl is. A Ferrarihoz sem azért ment, mert olyan sok pénzt akarna, hanem mert versenyezni akart. Aztán azt a végkielégítést sem a finn végezte el, hanem a Santander erõsködött, hogy húzzon már el, és jöjjön a nagy Alonso.

Másrészrõl meg Hamilton annyira jófiú, hogy az elsõ évében néhány futam után elég csúnyán szerette volna emelni a fizetését.
10/10
smasszer 2009 nov. 08. - 11:48:15 10/10 Előzmény fredi60
(12117/17150)
fredi!
Igazat szóltál, szerintem is a nap barnította le Hamikát... :)
Pedig milyen jól mutatnának Kimivel egy csapatba; ...mint a csoki és a vaníliafagyi a tölcsérben!

:)
fredi60 2009 nov. 07. - 17:36:04
(12116/17150)
A fene menne másodhegedûsnek a "napbarnított" versenyzõjük mellé.
10/10
damienisback 2009 nov. 07. - 12:18:55 10/10
(12115/17150)
azt kihagytad, hogy Raikkonen a mekivel is nyerhetett volna pár vb címet, ha nem esik szét alatta az autó. azért így már "kicsit" más a helyzet...
Shaba 2009 nov. 07. - 12:00:52
(12114/17150)
Na de akkor Räikkönen és a McLaren. Éppen most úgy áll a dolog, hogy valóban állni látszik: frontvonalak merevednek meg, és követelési limitek stabilizálódnak tárgyalásképtelen szinten. Szakíró föl is tette a kérdést: kinek volna itt nagyobb szüksége a másikra?

Mert. A McLaren annak tudtában óhajtja jóval Hamilton bérezési szintje alá tornázni - már ha alkalmazná - Kimi fizetését, hogy a Ferraritól õ egy másik versenygépbe történõ átülése esetén is tízmillió eurónyi végkielégítést vágna zsebre. Vagyis az általuk (McLaren) nyújtandó évi keresethez a csapat hozzászámítja ezt a nem is az õ zsebüket érintõ lelépési zsetont, ami persze jogi-logikai nonszensz. Mikor az ember új állásra alkuszik, leendõ munkaadói nem csaphatják hozzá, még gondolatban sem, az általuk felkínált fizetéshez az elõzõ melóhelyrõl húzott végkielégítés összegét. Mert az ebben az esetben tökéletesen irreleváns.

Räikkönen amúgy is egy számára még élõ szerzõdésbõl való kilépése fejében kapna temérdek pénzt, ha egy évig parkolópályára húzódna (17 millió), illetve qrva sokat, ha már jövõre pályára gördülne egy másik team autójában. Ennek semmi köze a McLarenhez, legföljebb annyiban, hogy ha Kimi oda szegõdne, azzal máris hétmilliót "bukna". Ha már mindenképpen Kimi pénzével kalkulálgatnak Wokingban, akkor pont hogy ezt korrigálandó illene a megvillantott ötmilliónál többet ígérniök. De még más okból is. Kimi éppúgy egyéni világbajnok, akárcsak Lewis, szóval a bérezésük sem lehet ennyire eltérõ. Nincs az az épeszû és némi tartással is bíró bajnok, aki egy ilyen, számára hátrányos megkülönböztetésre rábólintana. Menedzsmentrõl már nem is beszélve.

Ennyit Räikkönen igazáról. Csakhogy igaza a McLarennek is van, mikor a költségcsökkentéses, teszttilalmas idõkben nem kíván pénzt kiszórni az ablakon, csak hogy egy "nevet" szerzõdtessen, olyat ráadásul, aki fütyül a mérnöki munkálatokra, csak adjanak alá kellõ lóerõt, aztán hajrá... Névnek ott van Hamilton, aki valóban eggyé vált a versenygéppel, állati jól vezeti. Ha pedig Kimi helyett valóban Heidfeldet választják, amint rebesgetik, akkor is jó vásárt csinálnak, mert versenyképes autóhoz szereznek jó pilótát, ha Kimi igényeihez mérjük, viszonylag olcsón. De igaz volna ez Rosbergre éppúgy, mint az ifjú titán Kobajasira. Ennek az egész, egyelõre függõben lévõ kontraktusnak voltaképp annyi az alapja, hogy Räikkönen a McLarennél lett naggyá. Ugyanekkor ez a leginkább támadható pontja is. A saját nevelésû bajnokot most egy hasonló kvalitásúval eresszük össze, s mindezért még vagyonokat is fizessünk? Ha csapat lennék, nem esnék hanyatt az ötlettõl.
10/10
damienisback 2009 nov. 05. - 17:20:52 10/10
(12113/17150)
japán létükre :P
1/10
Atomantiii 2009 nov. 05. - 17:01:43 1/10
(12112/17150)
A 2006-os volt a mák, nem a 80-as 90-es évekbeli szereplése. De mint csapat (nem motorszállító), ugyanolyan nulla teljesítményt nyújtottak, mint a Toyota.Egy kis csemege:

Honda / Toyota (mint csapat és nem motorszállító)

Pole 2 / 3
Gyõzelem 3 / 0
Leggyorsabb kör 2 / 3
Dobogó 9 / 13
Pontok 156 / 278,5
1/10
Atomantiii 2009 nov. 05. - 16:45:12 1/10
(12111/17150)
A Honda csak motorszállítóként volt világbajnok, de mint csapat, ugyanolyan teljesítményt nyújtott, mint a Toyota, csak ölték bele a pénzt, de ez nem látszott a teljesítményükön. Egyedül annyi a különbség, hogy összejött nekik egy mákos gyõzelem 2006-ban :)