Téma: Forma-1

10/10
Gomez1 2011 dec. 04. - 09:23:18 10/10
(14390/17150)
Kiszállhatna már az F1-bõl a vén gyepes agyú Bernie Ecclestone, hátráltatja az F1 igazi lényegét a fejlõdést!!!
Berak hat szerencsétlen és fölösleges autót, hogy meg legyen a legalább 20 induló, persze az eredmény az, hogy nem gyõzik a pályán kerülgetni õket.
De nem baj a vén faroknak megjött az ihlet, az él csapatokat sújtja különbözõ új szabályokkal addig amíg bele nem rokkannak és õk is átmennek szerencsétlen kezdõkbe.
Ahelyett, hogy megengednék az élcsapatoknak, hogy három autót indítsanak!
10/10
Mr hardware 2011 dec. 02. - 21:20:39 10/10 Előzmény Jobbára ártalmatlan
(14389/17150)
Miért egyébként nem szoktak megérteni téged? Az hogy lehetséges?
10/10
Mr hardware 2011 dec. 02. - 20:20:51 10/10 Előzmény Jobbára ártalmatlan
(14388/17150)
:D :D
offtopic
Jobbára ártalmatlan 2011 dec. 02. - 11:07:09
(14387/17150)
Nem vagy tolakodó..mosolygokén..:)ezek után majd rossz napjaimon joggal tetszelgek a meg nem értett zsenikezdemény szerepében, aki legalább nevetést csihol ki - ami ma nagy kincs :)köszönöm, plié, pukedli stb:) szép napot Neked:)
10/10
Mr hardware 2011 dec. 01. - 23:19:00 10/10 Előzmény Jobbára ártalmatlan
(14386/17150)
Sajnos nem értik lehet amiket írsz :( de én haljak meg berosálok ettõl szövegtõl, :D nagyon találó ahogy leírsz mindenkit, én esküszöm bírlak, de nem akarok tolakodó lenni, csak vélemény. :D
offtopic
Jobbára ártalmatlan 2011 nov. 30. - 21:35:12 Előzmény vénasszonyok_nyara
(14385/17150)
Ejjmár.. a sör F1 kombóra is írtam, hogy régivágású megközelítés:) Mire való akkor a lézeres és végleges szõreltávolítás? :)
Jó, te biztosan egy istennõ vagy selymes lábakkal. Mondták a nagyok, hogy a Gillette Venus ezt ígéri. Én meg csak egy kis ártalmatlan:)
offtopic
vénasszonyok_nyara 2011 nov. 30. - 17:12:07 Előzmény Jobbára ártalmatlan
(14384/17150)
Te azt hiszed, hogy a nõk nem borotválkoznak? Én például nõi Gilette-t használok, mert sokkal jobb a minõség-ár aránya.
Járulékos veszteség 2011 nov. 30. - 16:19:43 Előzmény _Enzooka_
(14383/17150)
Köszönöm szépen! A dolgozó népet szolgálom:)
vlad90 2011 nov. 30. - 15:27:00
(14382/17150)
"ha meg már statisztika, akkor figyelembe lehetne venni az a fránya arányt is."

Pont ugyan ezt mondtam a 20658-as hsz-emben (nov. 18. 15:22).
offtopic
_Enzooka_ 2011 nov. 29. - 20:47:10
(14381/17150)
Ez.. tökéletes poszt..gratt
offtopic
Jobbára ártalmatlan 2011 nov. 29. - 10:23:09
(14380/17150)
Juj, hát nagyon örvendezget a lelkem, hogy ezt a minõségû vitát generálta az elsõsorban a vetteli-manselli emberi tényezõket hasonlító hozzászólásom. Szeretem én ezt így, amikor értelmes, tényeknek utánabányászó, nem egymást fikázó fotelharcosok írják tele a topicokat semmitmondó "én nem láttam,jó a film, mert tetszik" típusú bejegyzésekkel.
Ilyenkor tán az ég is kékebb és esélyt látok arra, hogy egyszer majd a stúdióból sem az hallatszik, hogy a kommentátor fejhangon sikítva azt ordítja két örömmasztizás közben: 12 sec alatti kööör,15. pole pozíció, megdöntötteee Mansell rekordjááát:) ha meg már statisztika, akkor figyelembe lehetne venni az a fránya arányt is..melyikük hány versenybõl is döntögetett?(16/14 stb blabla) Úgy tudom, az autót ugyanúgy az az Adrian Newey tervezte, mint aki Mansell Williams FW14B autóját is majd két évtizeddel ezelõtt. Vagyis talán az adott érában a versenytársakkal szembeni technikai elõnye mindkettõjüknek ugyanannyi.
Tudom. Szõrszálhasogatás.De inkább így, minthogy naponta borotválkoznom kelljen, még akkor is ha ez az ára, hogy sosem lehetek F1 versenyzõ:) aláírás: kibic a férfivilágban, aki a beírásaitokból okul, köszöni és közben somolyog nagyon.
Járulékos veszteség 2011 nov. 29. - 10:11:56
(14379/17150)
Hát igen, az biztos, hogy nem bánt a technikával kesztyûs kézzel:)

Más kor is volt az alapvetõen. Ma a szabályok miatt eleve elvárás, hogy a versenyzõ kímélje az autót, spóroljon a gumikkal. Egyfajta egyensúlyt kell létrehozni, használni a lóerõket, ugyanakkor tartalékolni is. Sokkal nehezebben élne meg ma egy Mansell-karakterû versenyzõ a mezõnyben, mint akkoriban, a mai F1 sokkal kevésbé megbocsátó a keményebb vezetési stílussal szemben, sokkal árnyaltabb sofõrködésre van manapság szükség.
Ugyanakkor a szívemhez sokkal közelebb áll az az idõszak. Valahogy férfiasabb, harcosabb viaskodás volt az. Nyílt sisakos küzdelem, olyan légkör, ami sokkal inkább tudott kinevelni hõsöket, mint a mai kor. Közelebb állt a gladiátorharchoz, és sokkal inkább ki tudott bontakozni egy versenyzõ egyénisége. Sokkal karakteresebbnek, markánsabb egyéniségnek érzem õket, szemben a maiakkal. Voltak ugye becenevek is abban az idõszakban, Prost professzor, Mansell oroszlán volt, Piquet-t nagyképûsége tette ellenszenvessé vagy szimpatikussá, Senna meg csak egyszerûen a bajnok archetípusa volt. Ma nincsenek ilyen erõs karakterjegyek, mert Vettel kölyökképûségét nem nevezném annak, Button, bár Prosthoz hasonlítható mentalitású, messze van a doktori fokozattól (messze nem is érzem õt olyan képességû versenyzõnek), de Alonso lazaságát, Hamilton heves vérmérsékletét, Massa durcás sértõdöttségét sem tudnám egybevetni a régi nagyokkal. Miközben nyilván meg van mindegyikõjüknek a maga színessége, de sem a pályán, sem a pályán kívül nem tud ez igazán kibontakozni. Pályán kívül ez a merev sznobéria (asszem Villeneuve panaszkodott is errõl anno, hogy az Indycarból átjõve mennyire meglepte, és furcsának találta azt a bezárkózást és kötöttséget, ami az F1-es közegre jellemzõ, mennyire el vannak szeparálva a versenyzõk a nyilvánosságtól, mennyire szabályozott a kapcsolattartás a rajongóikkal - lásd egyennyilatkozatok), pályán belül pedig ez a pár éve kitalált irány, a meghatározott számú motor, váltó használata, a gumiköpenyek mesterséges lebutítása, az aerodinamikai jellemzõk miatt megnehezedett elõzések, azoknak hiánya, vagy az elektronikus menetstabilizáló eszközök használata miatt egyre kevesebb a versenyzõi hibák szerepe, jelentõsége.
Na, egy kicsit eltértem az eredeti iránytól már...
offtopic
_Enzooka_ 2011 nov. 29. - 00:32:22 Előzmény Járulékos veszteség
(14378/17150)
Nah..ebben a hszedben sok mindennel egyetértek, de el kell ismerned, h nem én találtam ki a nehézlábú brit kifejezést. Mindenki tudta, h addig tépte az autót, amíg az nem esett szét. Prost együtt élt az autóval, nagyon büszke is volt magára, h hány különbözõ ..fáradási*.. hangot tudott megkülönböztetni füllel.

*fáradt vagyok már fogalmazni,de érted...
Járulékos veszteség 2011 nov. 28. - 22:41:36
(14377/17150)
Nyilván nem fogunk közös nevezõre jutni.

86, Adelaide, utolsó verseny. Prost is ledefektelt a versenyen, csak nem durrant szét a kerék, és be tudott menni a depóba. Rosberg defekttel szállt ki a versenybõl, és a Goodyear ekkor akart szólni a Williamsnak, hogy hívják ki az autóikat, mert szétmennek a gumik. Már nem volt idejük, Mansell alatt robbant a gumi.
Pech? Pech. Sõt, ebbõl az jön le, hogy még Mansell kímélte legjobban a gumikat, hiszen Prost, Rosberg is elõtte kapott defektet.

Persze, három vb címet nem lehet véletlenül nyerni, míg egyet akár össze is lehet kalapálni. De az is igaz, hogy többször odakerülni a tûz közvetlen közelébe sem lehet véletlenül, és Mansell nem csak 92-ben volt tûzközelben, hanem számtalanszor.
Mansellt nem a megnyert, hanem az elvesztett vb-címei tették naggyá.

Hiába nyert hetet Schumacher, ha mind technikailag (aminek kialakításában persze neki is elévülhetetlen szerepe volt), mind a csapatát illetõen (zablán tartották a csapattársakat), mind a konkurens versenyzõket tekintve nagyon elõnyös helyzetben volt a boncolgatott korszakhoz képest. Mint Federer teniszben, elvitathatatlan a tehetsége, zsenialitása, de szerencséje volt, hogy egy aránylag légüres térbe érkezhetett meg. Már kapásból, ha nézzük a 90-es évek Williamsét, Senna verhetetlen lett volna vele, Schumi Benettonnal nem tudta volna megelõzni õt. -2 vb cím máris. 2000-es évek elején meg igazán nem volt konkurenciája.
Ezt csak azért említettem, hogy nem feltétlenül a megnyert vb-címek minõsítenek egy F1-versenyzõt. Mansell egy konkurenciában gazdag korszak versenyzõje volt.
10/10
offtopic
Iceman87 2011 nov. 28. - 22:10:42 10/10
(14376/17150)
érdekes adatok a pirellitõl :) vannak érdekességek

http://www.vezess.hu/forma1/f1_fantasztikus_statisztikak_pirellitol/34183/
offtopic
_Enzooka_ 2011 nov. 28. - 21:52:23
(14375/17150)
Na te is jössz ezzel a pech szériával.... Ennyi erõvel tényleg hihetnétek ,h van Mikulás. Szerencse hosszú távon nincs, ahogy pech sincs . Ha elromlik vkinek az autója, szétmegy a gumija, az nem csak azért van, mert peches, hanem mert szarul vezet. Massa , mikor kétszer egymás után leszakította a kerékvetõn a felfüggesztését az pech volt, vagy bénázás? Mansell tartani akarta a nagyok tempóját, de ahhoz neki nem volt stílusa, ezért legyilkolta az autót. Persze a vita kedvéért lehet azt gondolni, h õ volt a 14X bajnok ,csak nem jött össze neki, de erre álljon itt Mansell fél idézete, mikor megkérdezték Nelson Piquet képességeirõl, csak ennyit mondott: Véletlenül senki sem lesz világbajnok. Egyszer lehet, de háromszor nem.
offtopic
Mr.Niceguy 2011 nov. 28. - 20:51:27
(14374/17150)
érdekes, hogy szerinted a red bull sokkal jobb autó, mint a többi, webber mégis csak harmadik lett idén, ahogy tavaly is, míg Vettel világbajnok lett. a schumacher-érában volt példa hasonlóra, akkor szerencsétlen rubens általában alig bírta behúzni a vb második helyet.

egyébként nem véletlenül emeltem ki a Vettel, Button, Alonso, Hamilton négyest, ugyanis nincs sok különbség közöttük. mivel ez egy technikai sport, nagy szerepe van a szerencsének, illetve annak, hogy melyik csapat mekkora elõnyre tud szert tenni a technológiai újítások révén. kár, hogy mindent a szádba kell rágni, ezek eléggé egyszerû dolgok.

egészen pontosan Vettel és a red bull uralta ezt az évet. webber csak úgy elvolt, amire szintén példa massa és rubens szerencsétlenkedése a ferrari színeiben(rubens még a brawn gp-nél is eljátszotta ugyanezt).
az meg egyértelmû, hogy nem egy olyan versenyzõre építik a csapatot, akinek max 2-3 szezonja van, hanem egy olyanra, akinek még legalább 10. "csak" ebben játszik szerepet az életkor.
az meg, hogy valaki a forma 1-ben tevékenykedik, nem jelent semmit, ugyanis gyakorlatilag bárki bevásárolhatja(ha nem is szó szerint) magát egy csapatba...
Járulékos veszteség 2011 nov. 28. - 20:36:32
(14373/17150)
1.
Én a statiszta kifejezést is sértõen kevésnek találnám. Egész egyszerûen õ volt a legpechesebb a nagyok közül, és õ csak egyszer fért oda a kondérhoz, ellentétben a többiekkel. Ha 86-ban nincs durrdefekt, õ a világbajnok, Prost veszít. 87-ben gyorsabb volt, mint Piquet, de egy gerincsérülés miatt nem tudott elindulni az utolsó futamokon. 91-ben a már felfelé tendáló Williams Renault-val ott volt az akkoriban szinte verhetetlen McLaren-Honda - Senna duó közvetlen közelében. Persze, sportban és történelemben nincs "ha", de 8-9 évet kapott ez a 4 klasszis, valakinek kevesebb kellett, hogy jusson. De nem a tehetsége volt kevesebb, hanem a szerencséje.
Statiszta meg ebbõl az idõszakból: Berger, Nannini, Alesi, Boutsen, Patrese.

2.
Mostani helyzet majdnem paralell ezzel. Az aerodinamika megöli magát a versenyzést, csak ezért nem lehet aranykornak nevezni napjainkat. De Alonso, Vettel, Hamilton, Button zsugázzák le egymás között a címeket, közben volt egy Raikonnen ugyanezen a szinten, lehetne egy Kubica, ha vissza tudna térni egy esélyes autóban. Vagy Rosberg, ha a Mercedes eltalálná a fejlesztést, és akkor még nyilván Schumacher is mutatna valami nevéhez méltót. Nagy kár, hogy most mindenféle mesterséges izgalmakkal (DRS, gumiháború) tudja csak a széria a feszültséget fenntartani, milyen zseniális idõszak lehetne, ha tényleg egymásnak eresztenék ezeket a neveket a pályán.
De Alonso nyer-e még címet az eddigi kettõ mellé? Mi van, ha a Ferrari zsákutcába jut, és évekig nem tud kikeveredni belõle? Alonsonak nem lesz már több igazi esélye, mert kiöregszik. Közben meg Vettel bezsebel még 3-at, Hamilton még kettõt. Akkor Alonsot középszerûnek nevezzük majd? Aligha. Csak nem volt szerencséje a csapatválasztásnál, ennyi. Már, ha így lesz..
Vagy ha Rosberg sosem jut igazi lehetõséghez, akkor máris leírjuk õt utólag, hogy nem is volt annyira jó? Nyilván nem.

3.
Mansell széthajtotta az autót...Hamilton (szintén brit egyébként) ugyancsak nem kegyelmez a technikának, meg sokszor elszáll az agya, és nekimegy versenyzõtársainak. Ettõl õt már középszerûnek nevezhetnénk?

4.
Az aktív felfüggesztés elõnye...Senna autója 88-tól 91-ig verhetetlen volt, senki a közelébe nem ért. Egy másik ikon, a csapattárs, Prost tudta õ megverni 89-ben. De a McLaren ebben a pár évben pont ugyanolyan technikai elõnnyel rendelkezett a többiek elõtt, mint a Williams 92-tõl.
Vagy most a Red Bull, Vettel-lel.
3/10
jani-wan 2011 nov. 28. - 20:00:44 3/10 Előzmény _Enzooka_
(14372/17150)
Mansell azért ment át Amerikába mert Frank Williams leszerzõdtette Prost-ot. Mansell-nek ez nem tetszett, ami nem csoda hiszen a francia még csapattársaként a Ferrariban egyértelmûen jobb volt nála.

Viszont kevés pilóta van a F1 történetében aki nem lett volna az említett pilóták mellett statiszta. És ehhez képest, illetve mindent figyelembe véve, Mansell ott tudott lenni közvetlenül mögöttük. És ez azért figyelemre méltó teljesítmény.
3/10
jani-wan 2011 nov. 28. - 19:51:00 3/10 Előzmény Mr.Niceguy
(14371/17150)
"1. hogy felhívjam a figyelmed arra, mekkora baromságokat hordasz össze
Baromságok egyedül te hordasz itt össze."

"2. pl te fröcsögsz állandóan, hogy húú, Vettel autója mennyivel jobb, mint webberé, stb"
Nem én fröcsögök, az te vagy. Én egyszerûen leírom amit gondolok az összes általam ismert valós ill. vélt tény figyelembe vételével.

Én azt mondtam hogy a Red Bull sokkal jobb mint a többi autó, illetve hogy Webberé egy kicsit gyengébb, a problémák miatt lásd KERS, stb...
Nyilván értelmezni kellene tudni egyszerû mondatokat, illetve átlátni több tény közötti összefüggést.
De elmagyarázom neked is. A Red Bull a legjobb autó és Webber nem kapta meg az azonos feltételeket. Ha ezt nem tudod felfogni akkor sajnálom.
Egyébként azt is írtam hogy elfogadom hogy Vettel jobb mint Webber, viszont azt nem, hogy jobb mint jó néhány másik pilóta. Ez nyilván elkerülte a figyelmedet az eszement dührohamod közben.

"3. épp ez az, hogy olyasmiket állítasz, amire nincs bizonyíték, vagyis neked kell(ene) indokolnod. és egy idézet tõled: "És hopp elõhúzott egy legjobb autót", szóval tényleg nem állítottad soha, hogy az autónak köszönhetõ a vb cím, áá, dehogy..."

Ez megint egy hülyeség. Az hogy a Red Bull ilyen szinten dominálta az idei szezont a bizonyíték.
De szerinted ez még bizonyításra szorul?
Hú, szerintem hagyjuk ezt az egész meddõ vitát, mert ezek után nincs mirõl beszélni.
És olyat sem hallottam még hogy a pilóták életkora határozza meg azt, hogy melyik pilótáját támogassa a csapat.
Egyet kell értsek vlad90 meglátásával az intelligenciádat illetõen.
És van még lejjebb.
Egyszerûen megdöbbentõ hogy van olyan ember aki felküzdötte magát a Forma 1-be, és a hangsúly a felküzdötte szón van, az nem szerzett elég érdemet ahhoz hogy nagy betûvel írják le a nevét.
Erre nem tudok mit mondani. Mondanám hogy kérj segítséget, de sajnos nem valószínû hogy van értelme, szóval hagyd a fenébe.