Téma: Forma-1

talec 2012 szept. 24. - 17:03:32
(14890/17150)
Kimi versenytempóját jól mutatja, hogy az örökranglistán 3. ami leggyorsabb körök számát illeti. Ez mutat valamit azért. A Lotus sem zsákbamacskát vett idén. Egy rutinos, gyors pilótát.

Ami a pilótakeringõt illeti, sztem Hamilton távozik. Gondolom, világbajnokként akarna távozni. Kizárom, hogy a Ferrarihoz menne. Red Bull vagy Merci.

Williams: Maldonado és Senna maradni fog szerintem. Pastor financiális háttere a fejlesztések miatt fontos. Senna idén stabilan gyûjti a pontokat, ennél a csapatnál újoncként. A szezon 2. felében már sokkal jobb, talán jövõre már harap is. A múltkor Di Resta lökött rajta egyet, most a technika.

Sauber: ott komoly tervek lehetnek a jövõ évadra, fõként a mexikói törekvések, támogatók miatt. Nemcsak Perez szereplése, jó szereplése fontos a támogatóknak, hanem egy lehetséges mexikói futam miatt is folyamatosan az élbolyban szeretnének szerepelni jövõre. Hogy lássa a világ, hogy Mexikóban hihetetlenül népszerû az autóversenyzés. Hogy érkeznek Mexikóból a támogatók, mert fontos az autósport nekik. Akár egy hazai futam is.

Én így gondolom, hogy Perez ezért marad. És Kobajasi is már olyan szinten van, hogy képes a futamgyõzelemre is. És nem hiszem, hogy találna egy üres helyet máshol ahol ilyen feltételek vannak.

Ferrari: Idén Alonso nagyon-nagyon akar nyerni, ha valami miatt nem lesz világbajnok, akkor jõvõre még elszántabban fog harcolni. És ehhez már egy megfelelõ csapattárs is kell. Massa szerintem marad.
talec 2012 szept. 24. - 16:27:47 Előzmény wilaaliw
(14889/17150)
Én kedvelem, amikor sok szakmát is hallok a futam alatt. Egyensúly, hasmagasság, kerékdõlés, leszorítóerõ, vagy a Wtcc alatt rugózás (Michelisz Norbi autója most biztos jól rugózott, mert nagyon jó futamokat ment), amit a szakkomentátornak mondani kell. És nagyon sok dolgot megtudok Wéber Gábortól. Ezen a futamon is, még az edzésen Wéber pont mondott valami érdekeset kanyarbejárat, csúcspont, gázadás, amikor Mezei belefojtotta a szót, mert a Q3-ban valaki ment egy jó kört.

Sok olyan dolgot is hallok tõle, amit eddig nem tudtam. Olvasom a híreket régóta, figyelem a dolgokat, de ezek a "gonosz" csapatok az F1-ben, annyi mindent titkolnak, hogy a nézõ a technikáról, autóról, beállításokról, mindenféle ûrtechnológiai eszközrõl, elektronikáról, stb... szerintem alig tud valamit. Titkolóznak a csapatok, de amikor hallok valami érdekeset a futam alatt, akkor teljesen elképedem rajta.

Van egy bringás csávó, Fabian Cancellara. Már mondták rá, hogy egy kis, különleges motor van a vázban. Én tavaly próbáltam megfejteni, hogy a Red Bull hová dugott el még egy motort, vagy valamit. Na jó, nemcsak õk titkolóznak, mindenki. Szinte Vettel félgázon nyerte meg a tavalyi vb-t, olyan autója volt. Idén már szimpatikusabb, hogy kell küzdenie is, hogy pilóta is kell, nemcsak autó. Bár, ha Lewis nem nyer vb-t, akkor nyerjen a Jégember. Közel nem a legjobb az õ autója a mezõnyben, de a mostani futamon is mutatta, ha nem jó a beállítás, az autó, akkor is jó futamot képes futni. Kimi remek versenyzõ alkat.

Maga a futam nem volt olyan jó. A köret jó itt, de a pálya nem annyira. Hamiltonról pár hete azt írtam, ha vb-t akar nyerni akkor nincs több hiba. Szerintem elment a vb. neki. Túl sok a nullázott futama és talán egy sem az õ hibája miatt. Maldonado, defekt, Grosjean, vagy a technika miatt. De ilyen az F1. Bármi történhet.
vino-et-veritas 2012 szept. 24. - 10:57:27
(14888/17150)
Hát, nekem Palik sem volt a kedvencem (stílus, elcsépelt szavak és kifejezések állandó használata, stb.), meg "Gyulám" sem volt a csúcs, de többé-kevésbé értettek az autósportokhoz és valamennyire szórakoztatók voltak. No meg versenyeztek is, így volt alkalmuk valamelyest azonosulni a pilótákkal, a pályán történtekkel.
10/10
offtopic
Iceman87 2012 szept. 24. - 10:14:26 10/10
(14887/17150)
Ez jóóóóó :D:D:D
offtopic
Endy88 2012 szept. 23. - 23:36:50
(14886/17150)
Egyébként a versenyen volt pár olyan, amikor a boxból jött vissza, talán Vettel, azt is rosszul mondta. Azt mondta kb, h na éppen Vettel mögé jött vissza... (Vettel)
offtopic
Endy88 2012 szept. 23. - 23:34:35
(14885/17150)
Mégis mit várunk egy "Mezei" sportriportertõl? :-)
10/10
Iceman87 2012 szept. 23. - 21:53:06 10/10 Előzmény vino-et-veritas
(14884/17150)
Ezt a hibáját már én is észrevettem, hogy egyszerûen a saját mondandója sokkal fontosabb mint hogy azt közvetítse amit lát. Én ezt egyszerûen nem értem. Legutóbb a talán a belga futamon volt ez, mikor vettel megelõzte webbert a célegyenesre vezetõ sikánban. õ csak mondja-mondja-mondja, majd mikor már vettel kanyarodna az eau rouge felé vezetõ egyenesre, akkor ordít, hogy micsoda elõzés volt. Mondom ilyen nincs...
Én is csodálkozom Wéber Gáboron, hogy hogy bírja ezt?! Eszméletlen milyen türelme van Mezei Dánielhez. Valahogy vissza kellene csábítani Palikot, vagy Gyulát. Mind1 melyik jön, csak jöjjön. Mert ez így katasztrófa. Még az év elején azt gondoltam, hogy ez a tévesztés és bénaság csak átmeneti. De úgy látszik nem volt az.

Végezetül 2db gyöngyszem amit a hétvégén hallottam. Biztos több volt, de ennyire emlékszem.

Idõmérõ
Mezei: Vettel a képen, Sebastian Vettel!!!
Wéber: Õ Webber :)

Verseny
Mezei: Az a jobb elsõ nagyon rosszul néz ki, nagyon lifeg...
Wéber: A hátsó az :)
10/10
ceia 2012 szept. 23. - 19:55:05 10/10
(14883/17150)
Attól tartok, Hamiltonnak nem sok esélye maradt a bajnoki címre. 52 ponntal maradt le Alonsotól. Hiába technikai sport, azért a szerencsének is nagy szerepe van benne!
Szerintem Schumacher nem tehetett az ütközésrõl. A pálya baloldalán volt, és a két másik autó is, szorosan egymás mellett. Amikor rájött, hogy az elõtte haladók nagyon lelassulnak elõtte, még idõben fékezett. Látszik, milyen hosszan füstölt. De talán a fékje nem mûködött jól, vagy nem volt ott tapadás. Kikerülni nem tudta volna õket jobbról ilyen sebesség mellett, pláne hogy jobbkanyar jött. Ezen a videón jól látszik mindez. Sõt az is, hogy a Scumachert követõ Vettelnek elég volt a féktáv még ahhoz is, hogy simán bekanyarodjon belsõ íven! Pedig nem volt sokkal mögötte. Schumi nem elszámította magát, vagy pláne hogy elbambult.. Egyszerûen az adott pályaszakaszon a két lelassuló autó ezt okozta, nem volt szerencséje. Ha más van a helyén, ugyanez lett volna. Egyébként ha elõbb fékez, akkor Vettel mehetett volna az õ kocsijába, és talán ezért is nem tette.
http://www.youtube.com/watch?v=7ppeFZfkMyM
vino-et-veritas 2012 szept. 23. - 16:45:32
(14882/17150)
Mezeinek egyszerûen nincs "szeme" az F-1-hez...

Állandóan le van maradva az eseményekrõl, óriási késéssel reagál mindenre. Arról már nem is beszélve, hogy a rádióüzeneteketek - még azokat sem, amik nem "titkosak" - egyszerûen nem érti (és ez általában nem a rossz hangminõség miatt). Arról már nem is beszélve, hogy mindenkivel elõfordul, hogy összekever 2 pilótát, de õ szinte mindig.
Én, ha nézem a közvetítést, akkor 2 forrást használok, mégis egész jól követhetõ, ki, hol áll: televízió + F1 Offical live timing. Neki pedig a stábja és rengeteg más információ is rendelkezésre áll...

Wébernek a legtöbb esetben valószínûleg nagy önuralom kell ahhoz, hogy át ne vegye a teljes közvetítést.

Amúgy a futam elég érdekesre sikeredett a technikai hibák és a balesetek miatt. Alonso nagyon jól jött ki az egészbõl, Hamilton meg katasztrófálisan... Vettel sem panaszkodhat, még a bajnoki cím közelében ólálkodik, de nehéz lesz az a hátralévõ jópár futam.
wilaaliw 2012 szept. 23. - 15:50:14 Előzmény talec
(14881/17150)
Én is beírom ide
Rettenetesen felvagyok háborodva, elképesztõen csapnivaló a F-1 tudósítója miatt. Ennyi marhaságot és mindenféle halandzsát még nem hallottam. Ott van egy értelmes szakkommentátor aki szakszerûen és élményszámba menõen tud beszélni minden szinten és a részleteket nem csak közvetíteni de magyarázni tudja. És akkor jön ez a halandzsa mester, belepofáz a szakértõ tökéletes és idõszerû értelmes megjegyzéseibe. Egyébként a szakkommentátor tökéletesen le tudna vezetni a versenyeket és egy csomó pénzt is meg lehetne spórolni. Nem utolsó sorban, élvezettel néznénk a közvetítéseket.
Nem értem, nincs senki aki ezt a eszetlen birkát elpaterolja. Már hallottam focimeccset kommentálni ö tõle, õrület. Ezt az ürgét csak vásári közvetítésekre lehet használni semmi másra. A stúdióban nagyszerû személyzet vezeti a mûsort, nem veszik észre ezt blöfföt. Vagy meg mindig van az országban a káderizmus meg a sógor koma alkalmazás?.
talec 2012 szept. 17. - 23:12:00
(14880/17150)
Ha már a kis Piquet nemrég összehasonlította az apját és Sennát, most én is összehasonlítom õket.

Ezt a 2 videót az ínyenceknek szánom, ha valaki még nem látta. Piquet és Senna utcai autót vezetnek. Ki a jobb? Senna sztem technikásabb. Piquet-nek az arcán ott van vezetés közben az a ravasz mosoly. Több embertõl hallottam, hogy Piquet ravasz versenyzõ volt szerintük. Talán ravasz ember is. De jó versenyzõ volt õ is. Nagyon jó. Nekem így maradt meg. Itt pedig ahogy az utcai BMW-t táncoltatja a kanyarban olyat ma már csak a Wtcc-ben látunk néha. Amikor a kevés megmaradt hátsókerekes autóval valaki a közönségnek is autózik. Hétvégén Wtcc futam az USA-ban. Hajrá Norbi!

http://www.youtube.com/watch?v=XFDHvqd0ICM&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=uVXCsC7mqDc&feature=related
talec 2012 szept. 10. - 19:46:20
(14879/17150)
Ide is beírom, mert részben ide tartozik.

Attól hangos a híradó, hogy Franciaországban keményebben adóztatják a gazdagokat. Egyetértek. Nálunk sajnos pont az ellenkezõ történt. Válság alatt is kedvezményeket osztogatunk tehetõs társadalmi rétegekenk. Talán, mert elvárták. Nem tudom. De ez nem oldal, vagy párt kérdése nálam, szerintem hiba volt a 16%-os, egykulcsos adó. Ha Gyurcsány, ha Orbán. Nagyon kevés jut a szegénynek itthon.

Volt már egy nagyon ismert politikus aki ezzel próbálkozott. Luca Di Montezemolo.

Rossz nyelvek szerint, év elején azért volt gyenge a Ferrari, mert Luca sokat politizált. Ki tudja, egyszer talán................

Én, ha olasz lennék, akkor gondolkodás nélkül rá szavaznék. A sportban bizonyított, hogy kézben tartja a dolgokat, szervez és irányít. Akár a Ferrari, akár a 90-es foci világbajnokság, ami az õ szervezésével jött létre. És akkor is rá szavaznék, ha nem a Ferrari csapat drukkere lennék.

„Tehetõs vagyok, így több adót is hajlandó vagyok fizetni”. Véleménye szerint a jelenlegi pénzügyi válságra tekintettel a módos embereknek több adót kellene fizetniük, hogy a pénzügyi romhalmazt felszámolhassa az állam Olaszországban. Az újság információja szerint Luca éves jövedelme körülbelül 5 millió euró. „Elvárom az államtól, hogy a csökkentse a tevékenységi körét és hatékonyabban mûködjön. A gazdagokra (éves jövedelem 5 és 10 millió euró között) kivetendõ adójavaslatom sajnos süket fülekre talált.”

http://www.motorsportal.hu/magazin/la-bella-vita-luca-di-montezemolo-c43051.html
10/10
ceia 2012 szept. 09. - 22:47:28 10/10
(14878/17150)
Klassz verseny volt, bár még jobb lehetett volna, ha Button és Vettel nem esnek ki. Egyikért sem rajongok, de a verseny jobb, ha többen vannak. A rajtnál ahogy gondoltam, Massa veszélyes volt. Teljesen hülye manõver volt abban a kanyarban megpróbálni kívülrõl elõzni..
Én úgy láttam, hogy Vettel és Alonso afférja nem Vettel hibája volt! Alonso akart úgy elõzni, hogy nem is volt balra elég hely. Ráadásul jobb kanyarban, kívülrõl.. Vettel nem tudott jobbra húzódni, hiszen õ a kanyar bevételével volt elfoglalva. Õ is sodródott kifelé az íven. Csak akkor tudott volna helyet adni Alonsonak, ha lefékez. Csak neki nem volt erre szüksége, hiszen így is megvolt a kanyar. Az, hogy Alonso rosszkor próbálkozott és emiatt lement a pályáról, nem Vettel hibája.

Még van hátra 7 futam! :)
talec 2012 szept. 09. - 16:47:57
(14877/17150)
1 hete nyert Button, nem 2 hete.

Senna esetében, mondhatnám a Lotust is, talán ez a Sauber közelebb van egy az akkori remek Lotushoz, mint az igencsak szerény Toleman csapathoz. Kobajasi ugyaígy dobogós lett volna szerintem 2 hete, ha nincs baleset. De az akkori Lotus, szerintem sokkal jobb volt, mint a mostani Sauber. Közelebb volt az élemzõnyhöz, vagy az élmezõnyben volt. És utána jött még csak a világverõ McLaren Senna esetében.

Tehát, ha Perez most, ebben a csapatban így megy, akkor bizony lehet belõle világbajnok nem is olyan soká, talán Sauber színekben is.
talec 2012 szept. 09. - 16:35:06
(14876/17150)
Könnyedén nyert Hamilton, úgy mint Button 2 hete, nem volt megingása. Monza szereti megenni az autókat, ilyen a pálya jellege. Sok kiesés volt, nem jellemzõ az idényre. Izgalmas lesz a vb így. Perez ismét bizonyította, hogy õ is a jó, technikás versenyzõk közé tartozik. Autó is kell hozzá, de valahogyan a nagy pilóták már kisebb csapatoknál is villognak. Ilyen volt Senna még a Toleman csapatnál. De Kimi is mutatta magát, õ is a Sauber csapatnál. Alesi és a Tyrrell, Capelli és a March. Ezeket azért mondom, mert utóbbi 2 pilóta el is rontotta a karrierjét az átigazolással. Szerintem, ha vannak mexikói törekvések a csapatott illetõen is, hogy megerõsítik a Sauber-t, akkor kötve hiszem, hogy Perez átigazol bárhová. Szóval, nem mindig a továbblépés a jó út.

Massa nekem rejtély, hogyhogy mindig Alonso elõtte végez, bármilyen is legyen a rajtfelállás? Tudom, hogy Alonso klasszis, de a mai futamon Massa megmutathatta volna, hogy tud élni a lehetõséggel. Helyezés szerint élt is vele, de Alonso a 10. helyrõl lépett át rajta. Perez pedig még távolabbról.

Aki még szintén csalódás az Rosberg. Év elején harcosnak tûnt, küzdött, most valahogy beleszürkült a mezõnybe. Az "öreg" csapattársa az év második felében jobbnak tûnik. Szerintem õk maradnak jövõben mindketten, remélem Schumi marad, ha nyerne, egész elõrelépne a statisztikákban, van amit még õ sem vezet. Az életkor szerinti gyõztesek, 50 év feletti a legidõsebb gyõztes, azt nem hozza be Schumi, de elõreléphet. Luigi Fagioli a maga szerény 53 évével vezet (és ezt járókeret nélkül érte el), de Schumi még Sir Jack Brabham közel 44 évét beérheti és ezzel lehet 5. (STATS F1)

http://www.statsf1.com/en/statistiques/pilote/victoire/age.aspx

Talán lesz Hamilton és Alonso páros a Ferrari-nál? Az a McLaren szokása, vagy a Sir Frank Williams tette még Piquet és Mansell esetében. Két top pilóta egy csapatban. Nem hiszem, hogy Alonso mellé kihivót akarnak, vetélytársat. Bár, Massa és Kimi esetében majdnem összejött, hogy felváltva nyerjenek idényeket.
10/10
ceia 2012 szept. 09. - 00:17:11 10/10
(14875/17150)
Bár Hamilton a pálya bal oldalán rajtol és az elsõ kanyar jobbos lesz, addig még van egy kis egyenes. Így valószínûleg be tud majd menni Button elé, mielõtt a kanyarhoz érnének.
10/10
ceia 2012 szept. 09. - 00:06:25 10/10
(14874/17150)
Na, újra Hamilton indul a poleból! Remélem, rajtkor most senki sem fog nekimenni.. A mögötte rajtoló Massa mindenesetre veszélyes tényezõ. Mi van, ha utasítást kap rá a csapatfõnöktõl, hogy ezzel Alonsonak egyengessék az elõrejutását? Hiszen fontos lenne, ráadásul a Ferrari otthon ne akarna gyõzni? Aggódom emiatt, de ne legyen igazam!
talec 2012 szept. 02. - 17:50:00
(14873/17150)
Button ma tökéletes hétvégét zárt, mégcsak megingása sem volt. Csak neki is több futam elment mûszaki gondok miatt idén. Az autósport ilyen, sok mindent lehet elõre tervezni, lehet számolgatni, de gyakran nem várt dolgok történnek. Perez és a Sauber sem gondolta volna, hogy egy jól felépített hétvége 100m alatt, 2 másodperc alatt tönkre fog menni.

És még egy sajátossága van a legtöbb technikai sportnak, autósportnak és ettõl vonzó, mert a nézõ érzi azt, hogy legyen bármilyen milliomos egy versenyzõ, de hajt. Nem engedheti meg, hogy mással foglalkozzon a pályán, 1-1 gyors kanyarban, egy elõzésnél nem járhat más a fejében csak maga a versenyzés. Sok sportot szeretek, a focit is, de néha már azt látom itthon, hogy néhány játékos a pályán azzal foglalkozik, hogy mennyit lehet keresni, milyen szerzõdést kéne kötni. Majd a menedzser..... Vagy elég egy kispad külföldön, mert akkor is megvan a pénz. A nézõnek ez nem lesz soha szimpatikus. Villeneuve ilyenkor még azt is mondja, hogy õ kanadaiként, ahol a jégkorong az úr, nem tudja elfogdani a szimuláns focistákat. Õ mindig megmondta a tutit.....

Az autósport az egyik leghitelesebb sportok egyike, a Parabolica kanyarban nincs menedzser, sem szerzõdés, sem luxusélet. Kormány van, pedálok vannak és koncentráció.
talec 2012 szept. 02. - 17:18:45
(14872/17150)
"Viszont Grosjean kicsit túlidegeskedi az elsõ pár kört általában, majd lehiggad"

Ezt pár hete írtam, de most már egyre biztosabb. Túlpörgi a rajtot, és most nem a kerekekre gondolok, hanem a versenyzõre. Ezt nagyon csúnyán elrontotta Grosjean. Ott kezdõdött, hogy füstölt Kobajasi, lehet, hogy ez is bezavart, talán többen azt gondolták, hogy új felvezetõ kör lesz. Maldonado is, mint aki vért ivott, teli gázzal beleindult a pirosba. Vörös posztót (lámpát) látott a szeme elõtt, talán a PDVSA pénzébõl vehetne néhány légzõgyakorlatot. Amúgy jó kezû srác, annak tartom, edzésen ez látszik is, de a verseny a fejrõl is szól. Kimi a jó példa, a higgadt Jégember. De pokoli gyors is közben, de a Lotusnak nem ízlett ma a kemény gumi annyira.

Lewis a hétvége és az idény legnagyobb vesztese, ebbõl talán dobogó lett volna, jó volt az autó. Viszont, így már idén nincs több lehetõsége a hibára. 3 ostoba hiba elég egy év tönkretételéhez. De ez nem a Lewis hibája. Ott volt Pastor, amikor felkente a falra pár hete, rögtön a verseny elején egy defekt Németo.-ban, ma pedig láttuk, mi volt. Még van hátra több futam, lehet világbajnok Lewis is, én 3 futamot adnék neki így látatlanban, nagyon jó a McLaren bizonyos pályákon.

Vettel nagyon feljött, nagyon is jó a Red Bull idén is. Az egyik legnagyobb esélyes idén. Alonso okosan gazdálkodhat az elõnyével, ami már nem is olyan sok. Massa távozik idény végén szerintem.

Jön a Monza, szerintem a legjobb pálya a világon. Grosjean nyerje meg az edzést, akkor nem lesz gond a rajtnál másnap! Az autóbeállítások egy ilyen pályán nagyon fontosak. Tetszett ma, hogy Senna végsebességgel tudott tartani egy Red Bull-t, Monza ugyanez, csak 350km/h környékén. Nem rossz nézni, hallgatni.
okimoki 2012 szept. 02. - 15:33:43
(14871/17150)
A rajt baleset kivételével nagyon jó verseny volt. A baleset miatt viszont ismét izgalmasabb lessz a vb
A közvetités alatt egy nagy problémám volt csak ,hogy néha a komentátor nem igazán tudta ki hol áll illetve ki-kit mikor elõzött meg