Téma: Forma-1

vino-et-veritas 2013 ápr. 20. - 07:55:09
(15090/17150)
A mostani futam már nem lesz ennyire "egyszerû" Hamiltonnak...
Az edzések alapján - ahogyan ez elõre is jósolható volt - a pole igen messze van.
Bár ki tudja, lehet, hogy van valami, amit az utolsó pillanatban még bevethetnek a jobb eredményért.

Viszont Kimi, az RB és Alonso elég gyorsak voltak. A Force India-k is viszonylag jól mentek. Kérdés, hogy ez kitart-e a versenyen is?
A McLaren egyelõre nem mutatott semmit...
10/10
ceia 2013 ápr. 19. - 20:52:38 10/10
(15089/17150)
Én örülök Hamilton harmadik helyének is, szinte biztosra vettem, hogy nem tudja végigvinni elsõként a futamot. Most látszik csak igazán, milyen jó pilóta. A Mercedes kb. a negyedik legjobb autó a mezõnyben, nem a leggyorsabb, a gumit sem kíméli, Louisnak mégis megy még ez is. Szerintem Redbullal vagy Ferrarival sorra nyerné a futamokat ,)
Most hasonló jót mondhatok Raikkönenrõl is, a Lotusszal szép eredmény volt tõle. A végén Vettel gyorsasága megdöbbentõ volt, ez nem csak a guminak köszönhetõ, a kocsi nagyon jó, és persze könnyû volt. Õ is jól ment, és Hamiltonon kívül nem tudom, kinek sikerült volna megõrizni a harmadik helyet. Ehhez azért kellhettek idegek, és az, hogy ne hibázzon nagyot, mert akkor vége a dobogónak. Ja, és még hadd dícsérjem kicsit Hamiltont: A poleba juttató idõmérõ köre gyönyörû volt, ilyen tökéletes vezetést ritkán láti még a nagyoktól is! A kínai futam összességében nagyon jó lett, látványos, izgalmas, és végre az idõ is jó volt.
vino-et-veritas 2013 ápr. 15. - 16:51:58
(15088/17150)
Ez az egész gumi-mizéria meg már nevetséges.

Mostanra sikerült átesni a ló túlsó oldalára, mert túlmentek azon a határon, ahol még a gumi úgy-ahogy szólt csak bele a versenyekbe. Mára ott tartunk, hogy ez határozza meg az egész versenyzést, de lassan a kocsikat is ennek a kiszámíthatatlanságnak megfelelõen kell beállítani (ha egyáltalán lehet) és lassan építeni is.

Egyéb fejlesztésekrõl, tesztelésekrõl már lassan szó sincs.

Ez a nagyon kívánt költségcsökkentés? Mindenki "unortodox" megoldásokon dolgozik (lásd a korábbi éveket a motorvezérléssel, F-csatornával, hajlékony szárnyakkal, idén a Mercedes-féle újfajta felfüggesztéssel, stb.). Ez a folyamatos ötletelés a háttérben is súlyos milliókat visz el és rengeteg energiát köt le...

Lassan már ott tartunk, hogy míg korábban az F-1-bõl vettek át megoldásokat a szériagyártók, most az F-1 fog "civil" fejlesztéseket (pl. hibrid-rendszer) alkalmazni, mert ott nincs megállás a fejlesztésben...
vino-et-veritas 2013 ápr. 15. - 16:38:31
(15087/17150)
Itt csak arról az egy kis idõszeletrõl van szó a szerencse okán, amikor lekörözték Pic-et. Hamiltonnak jobban, Vettelnek rosszabbul jött ki a dolog. Ha nem kellet volna õt kerülgetni, Vettel szinte bizonyosan elõbb végez, mert emiatt vissza kellett vennie, illetve hibázott is.

Ennyi...
3/10
jani-wan 2013 ápr. 15. - 12:27:45 3/10
(15086/17150)
Nem érdemes a szerencsével foglalkozni mert akkor teljesen más versenyt láttunk volna.
Vettelnek lehetõsége volt a jobb gumitaktikára míg az elõtte indulóknak nem. Szerencséje volt?
Hamiltonnak jól elfogyasztotta a gumiját az hogy Kimi mögött kellett autókáznia. Pechje volt?
míg Vettelnek ilyen gondja nem volt egész futamon. Szerencséje volt?
Massa valami 5-6 helyet veszített az elsõ kerékcserénél, mert egy körrel kénytelen volt tovább kinnmaradni. Ha a gumik jobban bírják egy picit akkor Alonso mögött végezhetett volna, ahogy a kerékcserék elõtt álltak. Pechje volt.
És akkor ott van Webber is, aki elé/mögé került volna a kerékcsere után Vettel ha Webber kereke fennmarad az autóján, és akinek jobb autója volt most mint Vettelnek, mivel az új váltót átállították nagyobb végsebességre, szóval õ is ott lehetett volna. Nem beszélve arról hogy a Q1-en még õ volt a leggyorsabb, szóval, igencsak beleszólhatott volna a versenybe. Pechje volt?
Kimi meg módosította a Lotus légellenállási tényezõjét Perez autójának segítségével.

Ha minden szerencse vagy pech nélkül történik akkor Vettel autójából kifogy az üzemanyag a második körben, mikor megpróbál 3 keréken visszagurulni a boxba, és pont ott áll meg ahol egy standon árulják a "hogyan ne legyünk parasztok" c. könyvet német és angol nyelven, amit a verseny végéig lett volna ideje elolvasni.
Jasinbure 2013 ápr. 15. - 10:06:51
(15085/17150)
Ezek szerint hol ezt mondja hol azt.:)Igaz, hogy az elején nem tudott tiszta köröket menni, lehet, hogy ez is belejátszott, de azért továbbra sem gondolom, hogy oly könnyedén jutott volna túl rajtuk, ahogy a tempója mutatta.Egyetértünk abban, hogy nincs olyan ,hogy HA.Maradjunk annyiban, hogy Hamiltonnak és Kiminek is szerencséje volt az egyiknek ezért a másiknak azért.
vino-et-veritas 2013 ápr. 15. - 08:12:24
(15084/17150)
Igen sok tényezõ van azért a játékban, de leginkább most a gumi a fõ kérdés.

Kell azért némi szerencse is, hiszen a végén Hamiltonnak a Pic-féle (?) lekörözés is besegített, amiból õ jól kijött, de Vettel a nagy igyekezet miatt hibázott egy keveset. Most Hamiltonnak húztak jobbat. Ilyen kiélezett helyzetekben van jelentõsége annak is, hogy mondjuk sok körrel korábban beragad-e valaki egy másik kocsi mögé vagy van egy gyengébb kerékcseréje. Ha ott veszít néhány másodpercet, az a végén is nagyon sokat számíthat...

Ez az üzemanyagos dolog lehetséges, de ha elõbb teszi fel a lágyabb gumit, ezzel a sebességgel simán túljutott volna a riválisokon (Hamilton, Kimi) és a végére takarékosabban is mehetett volna egy utolsó kört, mert a gumi miatt még így is gyorsabb volt. Amúgy, máshol meg azt is mondta, hogy még több kör is benne volt még és akkor elõbb végez.

Hogy mi "lett volna", már nem tudjuk meg soha...
Jasinbure 2013 ápr. 15. - 07:37:25
(15083/17150)
Persze, hogy az döntött, én is ezt gondolom, na de ha olyanok a gumik amilyenek, akkor azt is figyelembe kell venni.A Lotus nem is tudhat olyan autó gyártani, mint a Merci mert közel annyi pénzük nincs.Õk a gumispórra mentek rá.Ettõl viszont még mindig igaz, hogy ha erõbõl elmegy Hamilton Kimi mellett, akkor a végén visszaelõzi, vagy még rosszabb Vettel is lenyomja.
Ami Vettelt illeti ez is egy verzió, de Vettel vmi olyasmit nyilatkozott, hogy még egy kör és kifogy az üzemanyaga.Szóval ha eggyel hamarabb jön és egy körrel tovább nyomja ki szemét az autónak lehet elfogy a benzinje és akkor nemhogy plusz pontok nincsenek, de még azt is bukja ami így megmaradt.Szerintem ott Vettel esetében jobban tudják, hogy meddig lehet elmenni.Kiszámolták, hogy odaérhet ,de nem volt szerencséjük.
3/10
jani-wan 2013 ápr. 14. - 20:15:01 3/10
(15082/17150)
Webber üzemanyag kifogyott.
Vettel üzemanyaga nem fogyott ki.
Webber kereke leesett.
Vettel kereke nem esett le.
3/10
jani-wan 2013 ápr. 14. - 20:13:40 3/10
(15081/17150)
"a többség arra szavazott, a futam elõtti szavazáskor hogy jobb lenne, ha nem lenne csapatutasítás. Tehát ebben az értelemben Vettel nekünk, szurkolóknak/nézõknek versenyzett, és nem a csapatnak."

Vettel nem tudott semmilyen szavazásról.
Vettel csak magának versenyez. Senki másnak.
És az nem versenyzés ha az egyik versenyzõnek fele olyan gyors a kocsija, mert Webber-rel levetették a motorteljesítményt!
Nem volt ott verseny, csak parasztság.

"Mármint miért is támadjuk? Azért mert nem hallgatott a csapat utasításárára?, vagy mert sajnáltuk Webbert?"

Mert paraszt volt.
Ha Webber sem hallgat akkor Webber nyer.
vino-et-veritas 2013 ápr. 14. - 18:51:54
(15080/17150)
Még egy gondolat.

Úgy tûnik, hogy például a most az Eurosport-on is látható Endurance versenysorozat valóban jobban szól a fejlesztésrõl, mint az F-1! Valódi hibrid-rendszer és más fejlesztések évrõl-évre. És persze nem (csak) a gumik döntik el az eredményt, hanem a technika és a versenyzõk...
A sebesség sem rossz, a különféle kategóriák együttes versenye is érdekes és mozgalmas, csak sajnos a hosszabb versenyidõ miatt nem nagyon "nézõbarát".
vino-et-veritas 2013 ápr. 14. - 18:34:15
(15079/17150)
OFF

Bocsánat az ismétlésért, de a net rendetlenkedik nálunk.
vino-et-veritas 2013 ápr. 14. - 18:32:56
(15078/17150)
A Kimi - Hamilton párharcban a "gumiháború" döntött. A Mercedesben lett volna erõ, de a látszólag biztos harmadik helyet egy a csatározás miatti erõs gumikopás okán elveszíteni nagy hiba lett volna (lásd elõzõ hétvége "benzin-hiánya"). És ez be is bizonyosodott a Vettel-dolog miatt.

Vettelnél bepróbálhatták volna az egy körrel korábbi cserét. Egyrészt mögötte nem nagyon volt senki - Button eleve "lõtávolon" kívül volt -, így egy drasztikusabb gumikopás, mondjuk az utolsó két körben sem veszélyeztette volna a minimum negyedik helyet. Viszont "kivégezhette" volna Kimit és Hamiltont is ezzel a sebességkülönbséggel, ha összejön. És egy második hely lehet, hogy jól jönne majd a "végelszámolásnál"...

Persze tudjuk, hogy a sportban, történelemben nincs HA. Ma Vettel - akármilyen kis különbséggel is - csak negyedik lett, s ez már "történelem"...
vino-et-veritas 2013 ápr. 14. - 18:30:59
(15077/17150)
A Kimi - Hamilton párharcban a "gumiháború" döntött. A Mercedesben lett volna erõ, de a látszólag biztos harmadik helyet egy a csatározás miatti erõs gumikopás okán elveszíteni nagy hiba lett volna (lásd elõzõ hétvége "benzin-hiánya"). És ez be is bizonyosodott a Vettel-dolog miatt.

Vettelnél bepróbálhatták volna az egy körrel korábbi cserét. Egyrészt mögötte nem nagyon volt senki - Button eleve "lõtávolon" kívül volt -, így egy drasztikusabb gumikopás, mondjuk az utolsó két körben sem veszélyeztette volna a minimum negyedik helyet. Viszont "kivégezhette" volna Kimit és Hamiltont is ezzel a sebességkülönbséggel, ha összejön. És egy második hely lehet, hogy jól jönne majd a "végelszámolásnál"...

Persze tudjuk, hogy a sportban, történelemben nincs HA. Ma Vettel - akármilyen kis különbséggel is - csak negyedik lett, s ez már "történelem"...
vino-et-veritas 2013 ápr. 14. - 18:18:29
(15076/17150)
A Vettel - Rosberg ügyre már nem térek vissza, annyi szó esett róla.

Amit a pilótákról írtam, hangsúlyozottan a mai versenyrõl szólt.

A "világbajnok-alkat" nekem általában a nagy küzdõszellemû típus, aki még nem teljesen 100 %-os technikával is a határokat feszegeti (manapság Alonso és Hamilton). Vettelnél már szinte mindig kell a jó technika (vagy gumitaktika) is. Ez nem jelenti azt, hogy nem lenne jó pilóta, de õ általában számít arra, hogy jó gép van alatta. És szerencséjére ez évek óta így is van. (Idén eddig még talán nem, de sok van hátra.) Ezért is baj, hogy a gumik játsszák a fõszerepet, mert sokkal jobban kijönne a versenyzõk képessége.

Vannak "szerencsések", akik jó idõben, de mégis részben tehetségüknek köszönhetõen lettek VB-k (pl. Kimi, Button). Õket egy adott helyzet tette VB-ká, de ehhez azért ott kellett lenni.

Vannak, akik ígéretek maradnak (pl. Rosberg, talán Massa, stb.), akik az élvonal közelében vannak, de vagy a technika vagy az említett küzdõszellem gyengébb.

És vannak, akik nemigen tudnak kiemelkedni a közepes kategóriából és gyakran csak néhány évet töltenek az F-1-ben. Van néhány villanás vagy szerencsés körülmény (pl. Maldonado, Kovalainen, Grosjean, Kobajasi, stb.), amikor mutatnak valamit, de ennyi. Például Pereztõl már most is többet vártam - "ifjú tehetség" -, de nem jött eddig értékelhetõ eredmény és ma sem küzdött igazán.
Jasinbure 2013 ápr. 14. - 17:53:37
(15075/17150)
Lehet, hogy második de az is lehet, hogy az utolsó kör egyharmadánál, felénél elfogynak a gumijai és simán visszaelõzik(mármint Vettelt).
Jasinbure 2013 ápr. 14. - 17:50:29
(15074/17150)
Szerintem Hamilton nyugodtan "okoskodhatott" volna, mert Raikkonen tartogatta a gumikat a végére, úgyhogy valószínûleg a végén visszaelõzi, ha esetleg meg is elõzi Kimit.Sajna tényleg minden a gumikról szól, pedig szívesen megnéztem volna egy 5-6 kerékcserés futamot az élmezõnytõl, hamikor nyomhatják ahogy akarják legfeljebb jönnek cserélni.
keane01 2013 ápr. 14. - 17:25:38
(15073/17150)
Én csak azt nem értettem a Vettelt ért támadásoknál, hogy ezt most miért csináljuk? Mármint miért is támadjuk? Azért mert nem hallgatott a csapat utasításárára?, vagy mert sajnáltuk Webbert? Az utóbbi akart szerintem ez lenni, hogy sajnáljuk az elhoppolt gyõzelmét, de mégis azért támadjuk Vettelt, mert figyelmen kívül hagyta az utasítást. Holott, a többség arra szavazott, a futam elõtti szavazáskor, hogy jobb lenne, ha nem lenne csapatutasítás. Tehát ebben az értelemben Vettel nekünk, szurkolóknak/nézõknek versenyzett, és nem a csapatnak. De ott van a másik eset is, a Mercedes. Ahol meg egyértelmûen volt csapatutasítás, és nem ezen háborodtunk fel, sõt még csak azon sem, hogy Rosberg ezt betartotta. Hanem csak egyszerûen lesajnáltuk szegény Rosberget, hogy nem elõzhette meg a csapattársát. Mert volt csapatutasítás, az gyõzött. Tehát ebben az értelemben Rosberg nem nekünk szurkolóknak/nézõknek versenyzett, hanem a csapatnak.
Úgyhogy ha a csapatjátékost akarom dicsérni, akkor Rosberg mellett a voksom, ha pedig a versenyzõt akarom dicsérni, aki mindig a gyõzelemre törekszik, akkor Vettel mellett voksolok.

Az én megítélésem szerint pedig háromféle pilóta van.
1. a világbajnok alkat, aki kevésbé jó feltételek mellett megcsillantja tudását (Vettel, Alonso, Hamilton, Räikkönen, Hülkenberg és Bianchit tartom a jelenlegi mezõnybõl világbajnok alkatnak)
- Vettel a Toro Rossónál mutatta meg tehetségét, amikor a legfiatalabb pole pozíciós és futamgyõztes lett egyszerre. A Toro Rosso azóta sem indult pole-ból, és továbbra sem állt még a dobogó legtetején, sõt semelyik fokán sem.
- Alonso a Minárdinál tûnt fel, amikor rendre verte csapattársát, megjegyzem jelenleg Bianchi is ezt teszi, sõt a Caterham autóit is maga mögött tudja tartani, valamint az egyik Williams tempója sincs már messze tõle, idõ kérdése, szépen lassan Q2, majd pontocska lesz a neve mellett.
- Hülkenberget érzésem szerint egyelõre az autója veti vissza, de sokkal több van benne, és ezt már bizonyította is. Néhány éven belül biztosan a vb címért fog harcban állni.
2. vannak a jó pilóták, akik futamgyõzelemre alkalmasak, de sosem lesznek világbajnokok, vagy becsúszott/becsúszhat egy világbajnoki cím: (Massa, Webber, Perez, Di Resta, Sutil, Rosberg, Button tartozik nálam ebbe a kategóriába)
3. akik elvannak, mint a befõtt (az összes többi versenyzõ, akik nemhogy futamgyõzelmet, pole pozíciót, de még pontot is csak szerencse árán tudnak szerezni.)
vino-et-veritas 2013 ápr. 14. - 11:14:17
(15072/17150)
No, ennek is vége és megint - ahogyan várható volt - a gumikon múlt szinte minden...

Alonso utólérhetetlen volt, de valószínûleg nem verhetetlen, ha valaki egyáltalán a közelébe kerülhetett volna.
Kimi hozta, ami elvárható volt, bár Hamilton a nyakán volt végig, aki a gumikezelés miatt nem mert kakaskodni (4-5 éve még többet kockáztatott volna). A Lotus sérülése arra is rámutat, hogy nem minden az aerodinamika kérdése.
Hamiltonnál várható volt a visszaesés, nem jött jól ki a gumitaktika sem (a Lotus korábban végzett cseréje miatt sem tudott Kimi elé kerülni).
Vettelék taktikája alapvetõen jó volt, de lehet, hogy egy körrel korábban kellett volna kihozni az utolsó gumicserére és akkor ezzel a tempóval akár második is lehetett volna.
Button egész jól ment és megint kiválóan bánt a gumikkal, a verseny majd felében egy kemény keveréken gurult és elég rendes tempót tudott így is.
Massa ma sem villogott, mint ahogyan Rosberg, Webber (kiesések) Grosjean és Perez sem.
Egy versenyzõre nemigen lehet csapatot építeni. Például Rosberg lassan ugyanott van, mint tavaly folyamatosan kiesik mûszaki hibák miatt.

Ez a futam - nagyon leegyszerûsítve - három dologról szólt. Elõször is a gumikról, a nagy küzdõ (Hamilton, Vettel), s a taktikusan nyugodt (Kimi, Button) versenyzõkrõl. De leginkább megint a gumikról! Nem jó ez így...
3/10
jani-wan 2013 ápr. 13. - 10:47:45 3/10
(15071/17150)
"Ha jól emlékszem kevés volt az üzemanyag és emiatt nem akarta, hogy versenyezzenek - biztonságosan be kellett hozni az autókat"

Csak Hamiltonnak volt kevés az üzemanyaga, így nem igazán lett volna versenyzés, szóval ez nem volt fair a csapat részérõl.