Téma: Forma-1

vino-et-veritas 2013 ápr. 13. - 09:28:46
(15070/17150)
Na, a holnapi futam is megint az õrült gumitaktikázásról fog szólni, ahogyan ez a mai idõmérõbõl is lejött.

Pedig érdekes lenne egy "tiszta" Mercedes-Lotus-Ferrari harc, hamár õk indulnak elölrõl, de valószínûleg megint a gumik döntenek a végén...
Járulékos veszteség 2013 ápr. 13. - 08:36:48
(15069/17150)
Szelet vetettem, ezzel vihart arattam:
http://shorttrack.blog.hu/2013/04/10/the_crying_game
vino-et-veritas 2013 ápr. 13. - 05:58:27
(15068/17150)
Azoknál a csapatoknál, ahol van egy "küzdõ" típusú és egy "szimplán" jó pilóta (Vettel-Webber, Hamilton-Rosberg, Alonso-Massa, stb.) ez különösen elõjön (most nem idevéve az egyes és kettes számú versenyzõ besorolását).
A versenyzés alapvetõen nem TO-kérdés, ahogyan ezt Vettel is az elmúlt hetekben mindenféle nyilatkozataiban elmondta (persze általában õ a kedvezményezett). Közben érdekes kommunikációs vonalat követett a kezdeti megbánástól a "Webber meg sem érdemelte a gyõzelmet" kijelentéséig...

A csapat szempontjából ilyen esetekben például nemcsak az üzemanyag kérdés, de ugye volt már ütközés az RB-nál, aztán biztos helyezések esetén maga a technika kímélése (motor, sebességváltó, KERS, stb.) is fontos, hiszen ezek felesleges terhelése miatt kiesés vagy korai csere kell, ami ugye megint csak erõsen szabályozott (pl. motor) és akár büntetés is jár érte. Vettel ezt sem tartotta be sokszor (lásd biztos elsõség tudatában is leggyorsabb körök, stb.).

Ezért sem könnyû, hogyan kell ezt kezelni igazán - csapat vagy versenyzõ...
10/10
ceia 2013 ápr. 13. - 04:38:41 10/10
(15067/17150)
Ja, a lényeget majdnem kihagytam: "Élõ közvetítés Kínából, felvételrõl" Teccik érteni? :D
10/10
ceia 2013 ápr. 13. - 04:35:54 10/10
(15066/17150)
Aki most látta Hamiltont nyilatkozni a verseny után, láthatta, hogy szimpatikus, rendes srác. Látszott, hogy bántja a kialakult helyzet, és mondta is, hogy versenyezni szeret, és ha lehet, abban gyõzni. De szerintem igaza volt a csdapatfõnöknek. Ha jól emlékszem kevés volt az üzemanyag és emiatt nem akarta, hogy versenyezzenek - biztonságosan be kellett hozni az autókat. Vettelbõl idõnként elõjön a gazdagék elkényeztetett, hülye fiacskája. Na meg egy kicsit tahó szegényke. Ez látszott már eddig is, amikor hiába intette õt a csapat nyugodt vezetésre, õ még meg akarta futni a leggyorsabb kört.. Ha valaki egyszem önmagában versenyezne, akkor azt csinálna, amit akar - de ez csapatjáték, és nem illik semmibe venni a csapat érdekét. Eddig sem kedveltem, de most is elismerem, hogy technikailag jó pilóta. Csak van még mit tanulnia más téren. Remélem, hogy Kínában nem lesz esõ.. :)
vino-et-veritas 2013 márc. 27. - 19:06:29
(15065/17150)
Ez a cikk olyan dolgokat is érint, ami régóta vita tárgya az F-1-el kapcsolatban.

A gumikérdés szinte minden alkalommal elõkerül.

Akkor még ott van a fejlesztések (fõleg motor) befagyasztása, illetve korlátozása (pl. tesztek), ami a szabályok állandó változtatásával vagy szigorításával folyamatosan mesterségesen alakítja az erõviszonyokat. Holott itt kellene (persze bizonyos keretek között) a leginnovatívabb megoldásoknak, fejlesztéseknek lenniük!

És még ehhez jön a költségvetés csökkentésének eléggé álságos kívánalma, pont amikor ez a kategória éppen a pénzrõl szól a csapatoktól kezdve, a fizetõs versenyzõkõn keresztül a szponzorokon és a jogdíjakon át Ecclestone egyeduralmáig...

Bizonyos tekintetben az F-1 is válságban van, csak talán (még) nem annyira nyilvánvaló, mint más sportoknál...

Ezeknek egyfajta bizonyítéka az új motorformula, ami már nem is azt üzeni, hogy az F-1 ad úttörõ megoldásokat az "utcai" autóknak (mint régebben), hanem éppen fordítva - az 1,6-os utcai motor "feljavított" változata kerül bele a csúcskocsikba. Gyönyörû!
blacknet 2013 márc. 27. - 16:32:43
(15064/17150)
Örülnék, ha nem gyomlálnák ki, egy elég korrekt és teljes összefoglaló a maláj nagydíj anomáliáiról:
http://www.f1hirek.hu/f1/20130326-f1-vettel-az-ugyeletes-fogonosz-szepangi-gorbe-tukor.html
vino-et-veritas 2013 márc. 27. - 08:35:14
(15063/17150)
tehnikai = technikai
vino-et-veritas 2013 márc. 27. - 08:33:05
(15062/17150)
Ez a TO-kérdés rengeteg (szak)fórumon is vitatéma folyamatosan.

Nincs jó válasz.

Ha tilos, akkor jön a "virágnyelv" ("Felipe! Fernando is faster than you. Can you confirm you understand that message?"), ami persze nagyon is érthetõ, de lehetne kódoltabb is ("Közel vagytok egymáshoz. Alkalmazzátok a B tervet", stb.).

Most éppen (ha jól emlékszem 2011 óta - pont a ferraris folgok miatt) szabad.

Ugyanakkor gyakran nehezen lehet a prioritást meghatározni az egyéni meg a csaptérdek között (lásd a hétvégi eseményeket). A versenyzõ csak a saját versenyét figyeli, ami az eredmény miatt egyértelmû, az a dolga. Közben a csapatnak vannak más, szélesebb információi (például a többiek versenyérõl), meg természetesen egyéb taktikai és az egész szezonra startégiai céljai, aminek alá is kell(ene) rendelnie magát a vezetõnek. A versenyzõ egyben alkalmazott is, akinek bizonyos - valószínûleg szerzõdésben foglalt - kívánalmaknak eleget kell tennie, anélkül, hogy a fenti célokat ne veszélyeztessse. Arról nem is beszélve, hogy a tehnikai sportok többsége mégis "csapatsport", mert önmagában semmire sem megy a pilóta. Persze azok munkája sem tökéletes, lásd a Button-féle kerékcserét.
Könnyû mondjuk a sznúker-játékosoknak, mert ott nemigen van ilyesmi...

Egyelõre - amennyire olvasni is lehet róla -, úgy tûnik üdítõ kivétel a Lotus, ahol Kimi eléggé "szabadon van engedve" ("tudom, mit csinálok"). Ugyanakkor a tavalyi eredmény bizonyította, hogy a finnek talán elõnyére is vált dolog a szigorúbb, rövidpórázos "kezelés" helyett. Persze ehhez kell az is, hogy Grosjean nem elég konstansan versenyez, egyelõre nemigen van rivalizálás közöttük.
blacknet 2013 márc. 26. - 23:43:12
(15061/17150)
Én kicsit sem kedvelem Vettelt, és paréj dolog volt ez tõle, igazi Schumacheres idõket idézõ gyökérség, de ami nekem igazán büdös ebben az egészben, az maga a rendszer, hogy egy ilyen szituáció egyáltalán létrejöhet.
Pont a már említett Prost-Senna párharcban egymásnak engedték õket a pályán, nem aggodalmaskodott a csapatvezetés. Volt is botrány bõven, de az autóverseny volt legalább, nem ilyen langyi vonatozás, mint amit manapság elvárnának tõlük a szponzorok, a csapatfõnökök. Túl nagy lett a tét.
És a csapatutasítás tabu volt egészen az utolsó versenyekig, csak akkor volt egy íratlan szabály az elengedésre. Akkor is csak abban az esetben, ha a csapattársnak már nem volt esélye a vb-címre. Ez a tabu Schumacherrel, és Barrichelloval dõlt meg (ezzel együtt nyírták ki Barrichelloban a versenyzõt), amikor az évad 7. vagy 8. futamán már megcserélték õket, már akkor is magasan vezetve a pontversenyben. Már csak ezért is megérdemel néhány átkot a hétszeres világbajnok.

De ez nem menti most Vettelt persze. Nem is értem, mert ha még az elsõ címére hajtana, akkor elnézhetõ lenne ez a tahóság, hogy nagy az akarás benne, de így már azt mondom, hogy a jellemében van, emberileg is ekkora tuskó. Illetve megteheti, mert a csapatnál õ a goldenboy. Pontosan tisztában volt õ az egésszel már a manõver elõtt, megjátszott ez az egész megbánás tõle, már a futam alatt lezajlott az agyában, hogy utólag hogyan mentegeti majd magát. A csapat meg úgysem fogja igazából bántani, ha a külvilág felé mutatnak is feszkót, a pontokat utólag nem veszik el tõle, akkor meg mi tartotta volna vissza? Webbert, mint hátvédet már rég elveszítette, eddig is utálták egymást rendesen, van a kapcsolatuknak elõélete.
3/10
jani-wan 2013 márc. 26. - 22:56:08 3/10 Előzmény _mason_
(15060/17150)
úgy tûnik félreértelmezted.
nem írtam hogy bunkó vagy.
3/10
jani-wan 2013 márc. 26. - 22:54:56 3/10 Előzmény vino-et-veritas
(15059/17150)
Igen Vettel próbált örülni, de az rendesen lehûtötte hogy a (ha jól emlékszem) mérnöke igencsak hûvösen fogadta. Gratuláció helyett gyakorlatilag csak egy kényszeredett beszélgetést kezdeményezett arról hogy melyik szett gumi hogy mûködött. A csapatfõnök még csak oda sem ment. Majd Webber is elküldte melegebb tájakra.
És nem tudom hogy ez pár plusz pont mennyivel ért többet Vettelnek, mint Webber segítsége, amirõl ezután valószínûleg lemondhat. Nem beszélve arról hogy úgy tûnik hogy egész csapat most Webber pártján áll, ami Vettel újabb címébe kerülhet.
Egyébként nekem egybõl a Senna-Prost eset jutott eszembe, amikor elmérgesedett a helyzet, mert az is így kezdõdött.

A Mercedes dolog ocsmány volt, mert Webberrel ellentétben, Hamilton nyilvánvalóan nem tudta volna megvédeni a pozícióját, és ezt õ is tudta, szóval az tiszta elõzés lehetett volna, és helycsere esetén pontosan ugyanennyi pontot hoztak volna a csapatnak.
1/10
_mason_ 2013 márc. 26. - 17:39:37 1/10
(15058/17150)
ha versenyrõl van szó,nekem mindenképpen a Dakar-ralli a kedvencem.de a te ötleted se rossz...
offtopic
Endy88 2013 márc. 26. - 17:11:53
(15057/17150)
Én azért szertem a F1-et és látok benne izgalmat... ;-)

De, azért megnéznék egy túraautós versenyt kb 10-12 különbõzõ típusú autóval...
1/10
_mason_ 2013 márc. 26. - 17:08:31 1/10
(15056/17150)
OK :)
offtopic
Endy88 2013 márc. 26. - 16:57:07
(15055/17150)
Inkább úgy fogalmaznék, h megértem az álláspontodat.
Jelenleg izgalmsnak találom a F1-et, de 3-4 éve valóban unalmas volt, úgy gondlom.

http://www.youtube.com/watch?v=S9HZktKvTPM

Ebbe belekukkanthatsz, ha van kedved. Egyébként, nem zavar, ha írsz. ;-)
1/10
_mason_ 2013 márc. 26. - 16:51:58 1/10
(15054/17150)
Tehát valamelyest egyetértesz velem?
(Bocsi,ez már tényleg az utcsó üzim :) )
offtopic
Endy88 2013 márc. 26. - 16:49:24
(15053/17150)
Egyébként, köztünk szólva, jobban szeretem a "kasztnis" versenyeket. WTCC-t és társait, csak azt sajnálom, h egyre inkább fogynak el a csapatok és az autók onnan... Régen 6-7 féle autókkal versenyeztek, mára már 3-4 van csak... Azért a F1 sem rossz, de sztem egy Macao-i WTTC-s futam sokkal látványosabb és izgisebb. ;-)
1/10
_mason_ 2013 márc. 26. - 16:49:22 1/10
(15052/17150)
Ezt a hozzászólást afféle zárásnak szánom,mert erre a témára többé nem szándékozom visszatérni.ebben a pár hozzászólásban sokoldalúan megfogalmaztam véleményemet,tehát hozzáfûznivalóm nem is nagyon van.a következõ válaszaitokra már tényleg nem fogok reagálni,ugyhogy PLS :D ne írjatok nekem :):)
1/10
_mason_ 2013 márc. 26. - 16:32:04 1/10 Előzmény Endy88
(15051/17150)
Ha tudni akarod,nem viselem rosszul a kritikát,de azt nem szeretem,ha a véleményem megváltoztatására nem megfelelõ módon próbálnak rávenni.legyen az bármely mûsor,akár a Forma-1 is...