Téma: Forma-1

3/10
jani-wan 2013 júl. 30. - 18:18:31 3/10 Előzmény vino-et-veritas
(15190/17150)
"Minden ilyen mesterséges dologról le kellene mondani, mint a DRS"

Ha nem tudnak elõzni, akkor dögunalomba fullad az egész.
3/10
jani-wan 2013 júl. 30. - 18:13:34 3/10 Előzmény blacknet
(15189/17150)
"Grosjean szívatása"

A pályát bármikor bárki elhagyhatja a teljes autóval. De, nem juthat elõnyhöz a másikkal szemben ezáltal. Illetve nem teheti meg ezt többször ugyanúgy.
Bármennyire is utálom ezt mondani, de jogos volt a büntetés. Grosjean elhagyta a pályát és ezzel elõnyhöz jutott. Vettel, ezt még jobban utálom mondani) nem jutott elõnyhöz ezért nem kell megbüntetni.
Ha megelõzte volna Kimi-t és nem engedi vissza maga elé akkor megbüntették volna a verseny után, és valószínûleg elvesztette volna még a 3. helyet is.

"A DRS-zónát egyébként pont itt, a 4-es kanyar elõtt kellett volna kijelölni ..."

Maximálisan egyetértek. Igazság szerint a 2-es után már lehetne DRS egészen a 4-es ig.

"itt már DRS elõtt is lehetett elõzni, persze, mert akkor még lehetett elõzni"

Azért az nem olyan egyszerû. Mansell esetében nem számítottak rá, mert elõtte senki sem elõzött ott. És az elõzéshez tökéletesen kell idõzíteni. már a 2-es kanyartól. És aki kicsit gyorsabb mint kell, úgy jár mint Grosjean. Nem bír a pályán maradni.
Vettel azért tudott elmenni Button mellett, mert Button-nak már nem volt gumija. Grosjean elõzése viszont majdnem tökéletes volt. Egy hangyányit kellett volna hamarabb elvennie és akkor megvan, de így a sebesség kivitte a pályáról.
Kár érte, neki szurkoltunk.
vino-et-veritas 2013 júl. 30. - 17:15:55
(15188/17150)
Javítás:

...szólnak, hogy a sokadik kis fül az elsõ szárnyakon jobbra vagy balra dõl-e...
vino-et-veritas 2013 júl. 30. - 17:09:42
(15187/17150)
Minden ilyen mesterséges dologról le kellene mondani, mint a DRS és a gumiháború.

De a másik oldala ennek az lenne, hogy valódi vejlesztések is legyenek, ne csak az, amit a FIA megenged a verseny "tisztaságára", a negyobb esélyegyenlõségre, a költségek kordában tartására meg a környezetvédelemre való hivatkozással. Aztán az évközi "fejlesztések" meg lassan már csak arról szólna, hogy a sokadik kis fül az elsõ szárnyakon jobbra vagy balra dõlnek-e...

A korlátozások eredménye az, hogy annyira csak a szabályok mellett lehet haladni, hogy a versenyzés maga veszik el. Ha meg ennyire egységesíteni akarnak, akkor legyenek azonos kocsik x gyártótól, mint más sorozatoknál is és akkor a technikai esélyek nagyjából azonosak lesznek.

Csak ismételni lehet, hogy amíg régebben a szériakocsik fejlesztéséhez is felhasználták az itteni eredményeket, ma ez szinte teljesen eltûnt és lassan az "utcai megoldásokat" viszik az F1-be (nagyon sarkítva pl. az 1600-as turbómotor, stb.). Más szériák egyre inkább a fejlesztésrõl szólnak (pl. Le Mans, stb.), míg az F1 lassan csak a hírnevébõl él, mint a tecnikai innovációból...
blacknet 2013 júl. 30. - 14:15:01
(15186/17150)
A DRS-zónát egyébként pont itt, a 4-es kanyar elõtt kellett volna kijelölni, mert ellentétben az elsõ kanyar után, itt hossza is van neki. Ez a második leghosszabb egyenes a pályán, csak a célegyenes veri, és akkor helyette egy alig százméteres szakaszra adtak DRS-engedélyt. Idiotizmus.
Hülye találmány a DRS, és a tetejébe még hülyén is használják.
Meg nem véletlenül hívják Mansell-kanyarnak. A csavarleesés mellett itt volt Mansell kettõs-elõzése elsõ Ferraris idényében, amikor Sennát, meg talán Johanssont egyszerre hagyta ott ebben az egyenesben. Itt már DRS elõtt is lehetett elõzni, persze, mert akkor még lehetett elõzni. Ezért érthetetlen is, amikor elélvez Vettel elõzésétõl a kommentátorpáros. Grosjean már más, az valóban klasszismutatvány volt. Meg is büntették érte.
Dilettánsok.
blacknet 2013 júl. 30. - 13:57:06
(15185/17150)
Engem a versenybíróság húz fel már sokadjára.
Grosjean szívatása olyan abszurd volt, hogy remélem, a középsõ ujja felmutatásával nyugtázta ezt utólag. És ha már õt megbüntették, akkor Vettelt miért nem bántották, amikor Raikonnent ugyanott akarta megelõzni, de már a korrigálás fázisában õ is elhagyta a pályát, a fehér vonalat mind a négy kerékkel? 20 éve nincs normális versenybíróság a Forma 1-ben. Röhej.
vino-et-veritas 2013 júl. 29. - 22:34:20
(15184/17150)
Hát, nem is nagyon jött be neki, úgyhogy nem volt veszélyben a csapattárs egy pillanatig sem.
Mondjuk furcsa, hogy a lágyabb gumikon sem tudott folyamatosan gyors maradni, míg Vettel az elején viszonylag sokáig kinn tudott maradni.
Webbernél a KERS, a sebességváltó, stb. hibái már "sztenderd programok" szinte minden versenyhétvégén.
3/10
jani-wan 2013 júl. 29. - 17:47:22 3/10
(15183/17150)
a sok kerítéssel az állóhelyeseket tartják távol?
3/10
jani-wan 2013 júl. 29. - 17:46:23 3/10
(15182/17150)
Kimi szépen felsompolygott a második helyre
3/10
jani-wan 2013 júl. 29. - 17:45:23 3/10
(15181/17150)
Nagyon úgy tûnik, hogy Webber gumitaktikáját úgy alakították, hogy egy pillanatig se legyen Vettel közelében.
10/10
Iceman87 2013 júl. 29. - 11:37:14 10/10
(15180/17150)
Na, akkor ezzel látom nem vagyok egyedül. Egyszerûen nem értettem minek oda az a drótkerítés. Annyira undorítóan nézett ki, hogy az valami elképesztõ. A haszna, körülbelül egyenlõ a nullával. Nem tudom kinek a hatalmas ötlete volt, de megehetné a penész...

Amúgy mind 3 betétfutam, és a forma 1 is hatalmas élmény volt. A hanghatások egyszerûen elképesztõek voltak. Csak a nagy meleg ne lett volna. Mondjuk egy laza 25 fok jobban esett volna :)

Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz jövõre, amikor behozzák ezeket a mákdarálókat. Remélem lesz hasonló hangélmény, mert ha nem, akkor egy jó ideig nem látogatok ki a futamra.
vino-et-veritas 2013 júl. 29. - 09:10:24
(15179/17150)
Nem nagyon van favoritom, de az feltûnõ, hogy a Mercedest, annak ellenére, hogy mostanában mutatnak is valamit (pole-ok, gyõzelmek), továbbra is a "futtottak még" kategóriában kezelik.

A közvetítés kb. 2/3-a az RB-Lotus csata körül forgott és csak a vége felé "fedezték" fel a "lopakodó" Hamiltont...
Szújóban még szinte az utolsó pillanatokig sem tudatosult, hogy Hamilton most nyert elõször a Mercedesnél.

Az mondjuk igaz, hogy a teljesítményük még mindig hullámzó, nehezen lehetne biztosan rájuk fogadni. Talán az érzékelhetõ, hogy a technikásabb pályák fekszenek nekik jobban a technika meg a versenyzõi kvalitások miatt is.
A pontversenyben azért sem állnak elõbb, mert hol az egyik, hol a másik versenyzõ végez elõbb, így egymástól is pontokat vesznek el és ez a jelenlegi rendszerben nem segíti az egyéni teljesítményt. A csapatversenyben viszont jól jöhet.

A technikai részletekhez annyira nem értek, de olvastam valahol, hogy az az "innovatív" felfüggesztés, amit bevezettek, a gyorsaság kulcsa. A jó öreg Brawn és csapata csak összehoz mindig valamit...
A gumikezelésre most rácáfolt minden (extrém meleg, sok kanyar, stb.). Ez az új "vegyület", a tesztek kiahagyása ellenére is, lehet, hogy nekik hozott a legtöbbet? Majd a többi versenyen kiderül.
10/10
ceia 2013 júl. 29. - 08:18:33 10/10 Előzmény vino-et-veritas
(15178/17150)
Mindenben egyetértek. A lányokkal kapcsolatban is, tényleg lehetett volna több piros! A kalap is béna ötlet volt, de szerencsére mókásan néztek ki benne, nem tsz elnökösen :) Még jó, hogy nem tettek egy gémeskutat a pálya közepére :D Különben a pálya nagyon jó, elég jól is néz ki. Az igazi profi pilóták szeretik a Hungaroringet. De amit a nézõtéren láttam, a drótkerítések, mint valami börtön területén - azok elég csúnyán mutatnak. Nekem még az tûnt fel, hogy a hang most milyen jó volt. A belsõ nézetes képeknél szépen hallatszott a rázókövek okozta vibráció is. És a végén a himnusz is szépen szólt, jó volt a hangosítás. Elégedett vagyok az idei nagydíjunkkal, soha rosszabbat!

Azért van némi negatívum, mégpedig a kommentátoroktól szokás szerint. Azt feltételezni, hogy a Mercedes csak megjátszotta eddig, hogy nem megy nekik jobban.. meg valamelyik ezt mondta: Most végre õszinte mosolyt lát Hamiltonon.. Én eddig is láttam, de most különösen örült a gyõzelemnek!
vino-et-veritas 2013 júl. 28. - 18:31:52
(15177/17150)
Hamilton mindenkit meglepett. A lágy gumikon, tankoltan a Mercedes eddig és most sem muzsikált nagyon jól, ma is hamarabb cseréltek, de a versenytempójuk nem volt rossz. Hamilton ment is nem kevés "lilát" a középsõ szakaszban. És a taktika sem volt rossz.
Rosberg egyre nagyobb talány. Nagyon eltúlozva, vagy nyer vagy kiesik, ahogyan ma is. Az elején érthetetlen volt az a vehemencia, amivel mindenkin át akart gázolni az elsõ körben. Persze nehéz elõzni a Hungaroringen, de ennyit nem szabad kockáztatni az elején, mert elúszhat minden. Ha kicsit nyugodtabb (látva Hamilton versenyét), sokkal elõbb végezhetett volna és talán nem megy el a motor sem a hajszában...
Viszont ez az "egyversenyzõs" felállás nem mehet sokáig tovább.
A Mercedest eleinte ma is mindenki "lesajnálta" (lásd kommentárorok), de annak ellenére, hogy nem elég konstans még a tempójuk, már nem lehet õket egy legyintéssel elintézni.

Kimi megint jó taktikával ment, a versenytempó és a gumikezelés a szokásos Lotus-stabilitást mutatta. Viszont komoly gyõzelmek nélkül nem lehet bajnokságot nyerni.

Vettel láthatóan nem tudott mit kezdeni a többiekkel. Hiába, ha nem az élrõl indul, nem a "saját" versenyét futja és a többiek is viszonylag erõsek (Lotus, Mercedes, részben Button/McLaren), bizony nem tud elõbbre kerülni...

A Ferrari egyre jobban a szürke zónába süllyed. Kezd ez az év is teljesen elúszni.

Ami Webberrel történik, az már vicc. Nála érdekes módon mindig elromlik valami, aztán a gumitaktika sem jött be. Igaza is van, ha itthagyja ezt a cirkuszt.

A nap legnagyobb vesztese (Rosberg mellett) Grosjean volt. Ezzel a kissé mondvacsinált - talán inkább határesetes - büntetéssel kivették az esélyesek közül. Kár érte, mert komolyan ment.

Sajnos a sokkal többre érdemes Force India ma erõsen gyengélkedett. A többiek megint saját szintjüket hozták.

P.S.: Kár, hogy a lányok inkább "ferencváros-zöldben" voltak és a piros alig látszott a ruhákon. De manapság ez a "foci-mez" a "trend"... Mondjuk ez a könnyû, nyári "TSZ-elnök kalap" sem volt éppen a legjobb választás, de hát mindig tudunk valami "unortodox" dolgot (="hungarikum") mutatni a világnak.
10/10
ceia 2013 júl. 28. - 17:21:14 10/10
(15176/17150)
Yeeeaaaahh! És sikerült :)
Ennél jobb rajtot még nem láttam, úgy ment el Lewis, hogy nagyon otthagyta még Vettelt is. Nagyon hajtott Rosberg is, de talán túlzásba is vitte a rajtnál. Nagyon tetszett Grosjean versenyzése, és Buttonban sem kellett csalódnom - amikor megkapta Vettel maga elé, már mosolyogtam, mert tudtam, hogy õt nem lesz egyszerû megelõznie. Ellentétben Hamiltonnal, akinek ez jobban ment :)Mikor az egyik autó kiesett (talán Sutile) és ahol leállt, nem volt kijárat a pályáról, már megijedtem, hogy bejön a Safety Car és az Hamiltonnak nem jönne jól. De szerencsére a mûszaki mentõ személyzet nagyon jól dolgozott, és visszatolva az autót, eljuttatták egy kijáratig. Ezúton is köszönet nekik érte! Ezt követõen még egyszer aggódtam Lewis gyõzelme miatt, mikor Rosberg autójában kigyulladt a motor. Arra gondoltam, hogy ha az egyiknél ez lett, nehogy a másiknál is így legyen! Végül nagyon jól ért véget a 2013-mas Magyar Nagydíj. Hamilton utólérte a Hill és Schumacher által felállított négyszeres Hungaroring gyõzelmet és elõször lett gyõztes a Mercedes csapatnál, ahogy mondta, ez most nagyon fontos gyõzelem volt számára.
És végül a lányokról! Talán kicsit egyszerû volt a ruhájuk, de ebben a melegben érthetõ, és különben csinosak voltak 8)
eztasorozatotszeretem 2013 júl. 28. - 16:56:47
(15175/17150)
hála a jó égnek!!:)))
eztasorozatotszeretem 2013 júl. 28. - 16:55:55
(15174/17150)
okés!!
de remélem nincsen itt olyan,hogy ha valaki másnak szurkol,akkor vita van.
mert én elfogadom,h ki kinek szurkol,elbeszélgetek mindenkivel:))
de am fogalmazhatnék úgy is, szurkolok mindenkinek,aki NEM VETTEL.annyira embert nem utáltam mint õt.
Szeretem Lewist is:))
1/10
cellasto 2013 júl. 28. - 16:50:01 1/10
(15173/17150)
végre nem bettike nyert :)
9/10
moti77 2013 júl. 28. - 15:03:13 9/10
(15172/17150)
go Hamilton go!!!!!!
10/10
ceia 2013 júl. 28. - 09:52:36 10/10
(15171/17150)
eztasorozatotszeretem:
Én sem bírom Vettelt, de Alonsot még kevésbé, sorry.. Mindjárt láthatod, nekem ki a favorit :)

Nem néztem az idõmérõt, és csak most néztem utána, ki indul a poleból..
http://www.hungaroring.hu/?id=20&sub_id=0&hir_id=286&lang=hu
 H A J R Á  H A M I L T O N !
Remélem, ezt a kiabálást még õ is hallotta ;) Nekem már tényleg gyanús, hogy a Ferrari direkt kvalifikál mindig gyengén, a gumi stratégia miatt!?