Téma: Forma-1

10/10
breeder 2014 júl. 20. - 14:12:30 10/10
(15610/17150)
Hamilton már a 13- helyen van!
Gondolom Hamilton-t könnyebb autóval küldték pályára.
De ha csak fél másodperccel gyorsabb, már akkor is hamar be tudja elõzni a többi elõtte haladót. :)
blacknet 2014 júl. 20. - 14:01:14
(15609/17150)
Nem azért sújtja Hamiltont az átok, mert a Mercedes így akarja, egész egyszerûen így adja a gép. Nyilván, ha végül Rosberg nyer végül, akkor lesz mire hivatkoznod, de bizonyíték nélkül megmaradsz szimpla összeesküvés-elmélet hívõnek, és mint tudjuk, azok általában gyakorló idióták.
Red Bullnál más volt a helyzet, ott egész konkrét történések, beavatkozások is voltak, volt mire visszahivatkozni. De itt mondjál egyet, ahol tényszerûen, bizonyítottan keresztbetett a csapat Hamiltonnak.
10/10
breeder 2014 júl. 20. - 13:52:12 10/10
(15608/17150)
Igen, most hogy utánaolvastam, valóban 2015-ig van a Ferreri-nál aláírt szerzõdése.
De olyan gyengén szerepel, hogy azon sem csodálkoznék, ha a Ferrari szerzõdést bontana vele.
Ehhez persze nem tudom hogy milyen körülmények kellene elõállnia, de Alonso-hoz viszonyítva elég haloványan szerepel. Pontokat is csak ritkán szerez.

Érdekes, most néztem meg a wikipedian, hogy Kimi 34 éves, én többnek néztem! :D
1/10
cellasto 2014 júl. 20. - 13:43:39 1/10
(15607/17150)
én rosbergnek szurkolok,mivel otthon van,szép lenne a futamgyõzelem :)
az elõzõn hamiltonnak drukkoltam épp emiatt :)
Lillith Morgan 2014 júl. 20. - 13:15:53
(15606/17150)
Azért az Red Bull is elég gyakran volt macerálva ugyanúgy, mint most a Mercedes.
Lillith Morgan 2014 júl. 20. - 13:14:21
(15605/17150)
Raikkönennek 2015-re még érvényes szerzõdése van. Ha jól emlékszem csak valami olyasmit mondott, hogy utána valószínûleg visszavonul majd.
10/10
ceia 2014 júl. 20. - 13:12:49 10/10
(15604/17150)
Hát, azt látva, hogy mennyire Rosbergnek áll a "szerencse" a Mercedesnél, nem csodálom, hogy Hamilton még átgondolja.. Szuper lenne, ha így is utólérné Rosberget, és legalább megszorongatná, ha meg nem is nyeri a futamot! (PLZ! PLZ! PLZ!) Persze ha megnyerné, na az szép lenne. Ha most nem lesz semmi baj, rajta nem fog múlni, mindent belead, abban biztos vagyok. Nem szeretem, ha valakinek így ki van szinte párnázva az út a bajnoki címig, mint ahogy Vettelnél volt, most meg Rosbergnél.
Az egy szánalom, hogy azért, mert ilyen jó a Mercedes (már amikor nem döglik be az egyik) szabályt változtatnak - érdekes, hogy a Redbull tavalyi fölénye nem zavarta õket, sem a Ferrarié anno, sem a Brawn Mercié.. pedig azzal két olyan közepes pilóta volt mindig az élen, mint Button és Massa :P
10/10
breeder 2014 júl. 20. - 12:56:58 10/10 Előzmény ceia
(15603/17150)
Állítólag Roseberg a Mercedes-nél meghosszabbította a szerzõdését egészen 2017-ig, míg Hamilton kivárásos alapon egyenlõre még nem írt alá, ugyanis az õ aláírt megállapodása a 2015-ös év végén fog lejárni, tehát addig még bõven ráér gondolkodni ezen.

Alonso is jó kérdés, hogy marad e a Ferrari-nál. Õt ha minden igaz, akkor majd McLaren Honda fogja ajánlatokkal bombázni.

Raikkonen viszont bejelentette, hogy a 2014-es idény végeztével visszavonul.

Tegnap egyébként érdekesen alakult az idõmérõ, azzal együtt, hogy az várható volt, hogy a két Merci a szabályváltoztatások miatt be fog lassulni, de ezzel együtt is tartják az elõnyüket. Persze Hamilton a balesete miatt csak a 15. vagy a 16. rajthelyrõl fog indulni. Kár érte, de így is van esélye, hogy beéri Roseberg-et.

A Williams-ek most megint jók voltak "egy körön". Bottas a 2., Massa nem sokkal mögötte lemaradva a 3. rajtkockát szerezte meg. Amúgy kíváncsi leszek, hogy ma mennyire tudnak az élbolyban maradni, illetve, hogy szereznek e dobogós helyezést. De drukkolok nekik, mert a Willimas idén egész jól teljesít, és egyenlõre csak õket látom esélyesnek, hogy a két ezüstnyilat be tudják érni, illetve meg tudják szorongatni, aminek a lehetõségéhez most úgy érzem egy kicsit közelebb kerültek. :9

A Hockenheimring elég érdekes alakú. Olyan, mint egy nagy csizma. :-)
http://i.imgur.com/G1352Pv.png
1/10
cellasto 2014 júl. 20. - 12:44:29 1/10 Előzmény ceia
(15602/17150)
technikai sport :)
a mi lett volna ha...pedig,te is tudod :)
10/10
ceia 2014 júl. 19. - 14:43:40 10/10
(15601/17150)
Ezt már nem hiszem el.. >(
Nehogy már Hamilton vissza tudjon jönni Rosberg elé, pedig most meglett volna, abban biztos vagyok.. most tényleg ennyire szerencsétlen lenne Hamilton?
vino-et-veritas 2014 júl. 12. - 21:46:08 Előzmény breeder
(15600/17150)
Rosberg a 3. volt az elsõ silverston-i teszten (+0.331 s).
Aztán Hamilton a 2. napon 5. lett, +1,418 s hátránnyal.
Massa és másnap Bianchi is sokkal jobbat ment, mint Rosberg a szombati idõmérõn a polért.
(Igaz, akkor az idõjárás határozta meg a gyorsaságot.)

Ha már nem használták a rendszert, akkor érdekesek lesznek a következõ futamok (bár azt olvasni valahol, hogy Rosberg eleve új aero-elemeket tesztelt).

De azt sem tudni, hogy a többiek (pl. Ferrari, Williams) FRIC-kel mentek-e, illetve milyen gumikon gyakoroltak, stb.

Egy biztos, hogy minden bizonytalan...
10/10
breeder 2014 júl. 11. - 22:28:01 10/10
(15599/17150)
Roseberg és Hamilton már tesztelik a FRIC nélküli felfüggesztéseket! :o)
10/10
breeder 2014 júl. 11. - 22:19:42 10/10
(15598/17150)
Én amit kivettem laikusként a szövegbõl, az az hogy amikor az autó bedõl a kanyarokban a hasmagasság a felfüggesztések miatt állandó, azaz van valamennyi kilengés, amit ezek a felfüggesztése koordinálnak.
Tehát ez a koordináció okozta aktív dolog az, ami miatt vizsgálódni kezdett a versenyigazgatóság.
Ez persze annyira nüansznyi valami lehet, hogy igazából korábban észre sem vették. Csak ugye ezek a kis dolgok is döntõen befolyásolhatják egy kocsi aerodinamikáját, azaz úttartását és vezethetõségét.

Én azért nem vennék rá mérget, hogy ha ezt a rendszert kiveszik, a Mercedes-esek sokkal lassabban fognak menni.:)
vino-et-veritas 2014 júl. 11. - 21:02:57
(15597/17150)
Ez az F-csatorna esetében is hasonló volt, de az egy szezont maradhatott (pedig veszélyes is volt (lásd a Ferrari-féle "kesztyûs" megoldás, stb): mozgó alkatrész van-e benne?, vezetõi aktiválás elfogadható-e?, stb.

Ehhez az innováció-dologhoz meg annyit. Nem a "központilag" meghatározott szûk keretek között kellene mûködnie, ami így az ilyen, amúgy drágán kifejlesztett "betiltom-nem tiltom be" határterüleket hozza elõ, hanem tényleges mozgásteret is adna. És nemcsak arról papolni, hogy minden a "költségcsökkentés", meg a nem megengedett elõnyszerzés elkerülése, az "esélyegyenlõség" érdekében történik...

Meg aztán egy ilyen rendszer valószínûleg simán átmehetne a "civil" autógyártásba is. Fokozza a biztonságot, a kocsi stabilitását, stb (ami persze az F1-ben is ugyanolyan fontos és nem kidobott pénz vagy elvtelen elõnyszerzés...).

Ceterum censeo...egyre komolytalanabb (és követhetetlen) a F1...
3/10
jani-wan 2014 júl. 11. - 18:51:59 3/10
(15596/17150)
Itt szerintem csak részletkérdés hogy "aktív" vagy "passzív", illetve hogy ez miért is van passzívként meghatározva, hiszen az autó saját magát állítja, és nem igényel külsõ beavatkozást, de végül is igazán a végeredmény a fontos, és az mindkét esetben ugyanaz.

"Mivel lényegében mindenki használja, akkor már nehezebben érthetõ, hogy ezt az innovációt miért kell megölni már megint?"
Jó kérdés.
vino-et-veritas 2014 júl. 11. - 16:17:17
(15595/17150)
A talált információk szerint.

A FRIC eszerint tulajdonképpen "passzív" szelepes-hidraulikus rendszer, amit maga a kocsi mozgása "vezérel", nem külsõ számítógép vagy egyéb eszköz.

Mivel lényegében mindenki használja, akkor már nehezebben érthetõ, hogy ezt az innovációt miért kell megölni már megint?

Aztán az is érdekes, hogy a "nagyok" (Red Bull, Mercedes, Ferrari, McLaren, Lotus, Williams) egymás között megállapodott, hogy nem panaszolnák be egymást a FIA-nal a használatért, de fének a "kicsiktõl", mivel azok meg ellenzik...

Egyre komolytalanabb a F1...
vino-et-veritas 2014 júl. 11. - 13:15:01
(15594/17150)
Akkor most mi van?
http://www.f1vilag.hu/hirek/visszaterhet-aktiv-felfuggesztes-forma-1
(Figyelem: 2014. április 15. 14:53, kedd!)

Én sem vagyok mûszaki mérnök, de azért nem mindegy, hogy aktív vagy passzív. Ha "mesterségesen" állítják be a rendszert (aktív hidraulika + számítógépes vezérlés), akkor egyértelmûnek tûnik a tiltás.
De mi van, ha "csak" passzív a rendszer, viszont hasonló módon, de beavatkozás nélkül mûködik (persze vélhetõen kevésbé finoman), csak adott szûkebb mûködési tartományban?

Ez így emlékeztet az F-csatorna dolgára, amit egy évig használhattak, pedig az az elsõ pillanattól kezdve aktív eszköz volt, hiszen a vezetõ mûködtette. Talán pont a Mercedes volt a kivétel, aminél nem így mûködött, de a hatékonysága sem volt annyira jó.

Mindegy, a német versenyen meglátjuk, mi történik.

Az azért beszédes, hogy Boullier volt talán legjobban meglepve a tiltás kapcsán. Pont, akiknek a Ferrari mellett most a legrosszabbul megy...
1/10
cellasto 2014 júl. 11. - 12:30:39 1/10
(15593/17150)
ezt az egészet a FIA találta ki,a vesztésre álló csapatok persze,hogy nem mennek bele,hogy az idény végéig maradjon a felfüggesztés...
pontosan így tervezték sztem,de remélem a merci nem lassul be emiatt és akkor jól pofára is esnek :)
3/10
jani-wan 2014 júl. 11. - 11:17:34 3/10 Előzmény cellasto
(15592/17150)
Úgy tûnik nem a FIA miatt van azonnali szankció hanem néhány csapat miatt. Így a FIA-nak nincs választása, és nem tudják szõnyeg alá söpörni a hibájukat azzal hogy engedélyezik a szabálysértést a szezon végéig.
3/10
jani-wan 2014 júl. 11. - 11:11:20 3/10 Előzmény danee91
(15591/17150)
Nem tudom mennyire bonyolult, de a korábban linkelt cikkben szereplõ mondat alapján, ami így hangzott:
"A szóban forgó felfüggesztés hidraulika segítségével köti össze a jobb- és baloldali, valamint az elsõ és a hátsó futómûveket, így a hasmagasság akkor is állandó marad, amikor a versenygép a fékezésnél, avagy a kigyorsításnál elõre/hátra, a kanyarokban pedig az adott irányba billen.", nekem kb. 0,32 mp alatt az jutott eszembe, hogy aktív kerékfelfüggesztés.
És én nem vagyok autószerelõ, még csak hozzáértõ sem.
Az meg hogy aktív kerékfelfüggesztés, teljesen egyértelmûvé teszik a dolgot.
Szóval mi a jó túrót gondolkoztak ezen hónapokig?