Téma: Forma-1

danee91 2014 ápr. 16. - 12:27:21
(15430/17150)
vino-et-veritas 2014 ápr. 08. - 08:32:12 Előzmény Bigpapa
(15429/17150)
Újabb cikkek szerint tulajdonképpen a "hagyományos" turbó két részét a motor két végére építették és középen egy hosszú tengellyel kötötték össze. Így a "hideg" és "meleg" oldal nem zavarja egymást, a beáramló levegõt könnyebb "hidegen" tartani, a kiáramló kipufogógázokat jobban lehet szabályozni, felhasználni (MGU-H).
Ezzel vélhetõen nõtt a kiegyensúlyozottság is. Az biztos, hogy itt sokkal nagyobb precizitás szükséges, mint egy hagyományos megoldásnál.

Ez minden más motorgyártónak újabb lecke, mert a megoldás alapvetõen motorkonstrukciós kérdés, tehát a többieknek az egész motort át kellene tervezni és építeni, hogy akár hasonlót alakítsanak ki.
Emellett a többi elem is jól mûködik náluk (elektronika, szoftver, aero, gumikezelés).
A Mercedes valószínûleg most "komolyabban" vette az innovációt, mint a versenytársak, akik sokkal konzervatívabban álltak a dologhoz...

Viszont nem lehetetlen, hogy valamelyik gyártó tiltakozni fog a megoldás ellen. Vajon van-e szabály, hogy az ilyen "megosztott" turbó elfogadaható-e? Lehet, hogy a FIA nem is gondolt efféle megoldásra és nincs is speciális elõírás...
vino-et-veritas 2014 ápr. 06. - 23:17:07
(15428/17150)
Ja, ezekrõl több helyen is lehet olvasni.
De a többi rész is jól össze van rakva (MGU-K, MGU-H, stb). No meg a szoftverek is elég rendesen mûködnek, nem kell állandóan "resetelni", mint más csapatoknál.
Made in Germany (+GB) vs. Italy, France..?

A megbízhatóság így is minden csapatnál nagyot fejlõdött (McLaren-nél, Sauber-nál nem annyira...).

A fejlesztés / túlszabályozásról. Ha nagyon elengedik, akkor egyrészt a "gazdag" csapatok sokkal nagyobb elõnyhöz juthatnak, másrészt túl innovatívak lesznek (néhány dolog a közelmúltból: dupla diffúzor, hajlékony elsõ szárny, motorvezérlés, befújt diffúzor, F-csatorna, stb), ami újabb költséges fejlesztéseket hoz.

A "zöld" meg "takarékos" F1 is kissé képmutató: "1,6-os utcai" motor vs. fényárban úszó kivilágított pálya, repülõgépes szállítás, 10-15 körre elegendõ gumikészletek, stb...
Bigpapa 2014 ápr. 06. - 22:34:36
(15427/17150)
Mivel a Merka jobban áll a turbó fejlesztésben, ki tudta fejleszteni azt a mocit, amiben az intercooler és a turbina más pozícióban van, így a motort jobb helyre tehették a kasztniban. Ettõl jobb a súlyelosztás, vezethetõbb a kocsi. De a legfontosabb, hogy a motorhoz elég volt nekik egy sokkal kisebb intercooler hûtõ, ami jobb helyen van, a turbina is, nem melegszik túl, hamarabb van turbó nyomás, nincs turbó lyuk, ill. sokkal kisebb és ahogy olvastam, majdnem úgy mûködik nekik a turbó, mint egy kompresszor. És a kompresszornak az az elõnye, hogy alacsony fordulaton mûködik hatékonyan. Azt is olvastam, hogy most a merci egy tengellyel oldotta meg ezt a turbós dolgot, ami megint csak olyan, mint a kompresszor, mert az is közvetlenül a fõtengelyrõl kap hajtást. Szóval egyértelmûen a merci nagyon betalált most. Elég volt nézni, ahogy a SC után lealázták Hamiltonék a komplett mezõnyt :(
Bigpapa 2014 ápr. 06. - 22:00:24
(15426/17150)
Az a baj, hogy már túlszabályozták az F1-et. Kezdve az egy gumiszállítóval, aztán a tankolás megtiltásával. Ami izgalmas volt, kivették. Most betették ezeket a fos hangú szarokat, amiben oké, a Merka torony magasan vezet és szerintem ez az év már könyvelhetõen merci 1-2 lesz, ahogy anno a Brown Gp 1-2 volt anno. Kell ilyen év is, hiszen uncsi volt már a Red Bull egyeduralma. Valahogy úgy alakul, hogy mindig csak egy csapat talál bele, a többiek meg cumiznak.

Sajnálom, hogy a Ferrari pont most ilyen szar, amikor Kimi átment, mert így nem lesz (szerintem) Alonso-Kimi párharc, mint Hamilton-Rosberg esetében. Az, hogy most a 10, vagy a 9 helyen végeznek, hát pont leszarom. :( Alonsot sose csíptem, Kiminek drukkolnék, de ez a Ricciardo gyerek egyre szimpatikusabb :D Fõleg, hogy nem nézi a Vettelkét, hanem ha tud, elmegy mellette. És szerintem gyorsabb is lesz nála ebben az évben.
vino-et-veritas 2014 ápr. 06. - 21:00:59
(15425/17150)
A SC elõtt a két ezüstnyíl kb. 45-55 mp-cel volt a mezõny elõtt a FIA live timing szerint. Most tényleg nagy alázás lett volna Maldonado mutatványa nélkül.

A RB ahhoz képest elég jó volt. Ahogyan ürül a tank, kezdenek életrekelni, mint az elõzõ versenyen is. Mintha Ricciardo jobban érezné ezt az új technikát, mint a "négyszeres", pedig nem tûnt annyira gyengének Vettel kocsija sem. Most még elmegy a hivatkozás a technikai problémákra, de nem lesz mindig így...

Kár, hogy a Force India-kat kizökkentette a tempójukból a SC, bár nagy meglepetést nem okoztak volna - jó 1 mp voltak lassabbak a Mercedeseknél - de kicsit még feljöhettek volna rájuk.

A Massa-Bottas páros hasonlóan járt. Az õ versenyüket is szépen lerombolta az "õrült" venezuelai.

A Ferrari-vezetés meg idegesen "dolgozik" a lehetséges szabályváltoztatásokon, amikhez maguk is hozzájárultak korábban... Érthetõ, mivel a fejlesztési versenyben egyelõre erõsen vesztésre állnak.
1/10
offtopic
cellasto 2014 ápr. 06. - 20:18:45 1/10
(15424/17150)
"négyszeres mákostészta"

:DD
vino-et-veritas 2014 ápr. 06. - 20:17:42
(15423/17150)
Itt nemcsak a motor/turbó a kérdés, hanem az egész hajtásrendszer.

A Renault és a Mercedes az "utcai" kocsiknál (+busz is a Mercedesnél) régebb óta fejleszt hibridrendszereket, ami elõny, mégha nem is ugyanaz a kategória. A Ferrari meg a gyártmányai miatt egyszerûen nem.

Már közhely, hogy több évük volt a gyártóknak a fejlesztésekre. Ezt a feladatot egyelõre a Mercedes oldotta meg legjobban, a többiek meg nem. Ahogyan éveken keresztül az aero-fejlesztések miatt a RB volt a legjobb.

Most mi a teendõ? A Mercedes menjen 80 %-os teljesítményen, a "rossztanulók" meg 100 %-on? Oldják fel a fejlesztési korlátokat, amíg nem érik utól a Mercedest? Ne legyen tüzelõanyag-limit? Év közben legyen minden áttervezhetõ?

Egyelõre úgy tûnik csapdahelyzet alakult ki, amit pont a csapatok okoztak maguknak...
3/10
jani-wan 2014 ápr. 06. - 20:12:59 3/10
(15422/17150)
Na végre volt verseny.

A Ferrari sajnos haldoklik. Így nehéz versenyezni bármennyire is jó a pilóta. Button döglõdõ autóját alig bírták megelõzni a végén. Szánalmas.

A Red Bullban kicsit több élet van, de látványos hogy a "négyszeres mákostészta" Vettel mennyire a technika terméke, és vicces ahogy még panaszkodik is hogy nem elég gyors a kocsi. Pedig most megmutathatná, hogy megérdemelte a VB címeket. Ricciardo eddig leiskolázta.

A Mercedes jó, de a fõnöknek nehéz dolga lesz, ha Rosbergnél kiborul a bili. Nem is értem miért tûri el ezt a kiszorítósdit Hamiltontól. Én megmondtam volna azonnal rádión hogy a következõ ilyennél nem megyek le a pályáról és egyikünk sem jut célba. Szedjék rendbe Hamiltont, mert amit mûvel idõnként az Schumi "legszebb" pillanatait idézi.

A Williams-nek hiányzik egy kicsi. Valahogy Massa kevés, és Bottas még nem elég. És ha már Schumi legszebb pillanatai akkor Vettel is szépen letolta Massa-t a végén. Nem értem miért fordítják ilyenkor el a kormányt. Én mennék egyenesen, legközelebb talán már nem próbálna letolni senki.

Kellemes meglepetés eddig a Force India, de tartok tõle ahogy a Merci motor elõnye lassan megszûnik úgy fognak õk is visszasüppedni a mezõnybe.
vino-et-veritas 2014 ápr. 06. - 19:58:24
(15421/17150)
Vannak prioritások a "királyi" TV-ben is:
- reklám
- választás
- politika
- labdarúgás (ma ez kivételesen nem volt tényezõ)...
1/10
cellasto 2014 ápr. 06. - 19:45:26 1/10
(15420/17150)
szép volt,amit mûvelt a két merci az élen.úgy tûnik ez az õ évük lesz :)
offtopic
Meklód fia 2014 ápr. 06. - 19:31:41
(15419/17150)
engem érdekelt volna a himnusz, de inkább elmentek reklámozni. Egyre nagyobb túlzásokba esnek az m1-nél a reklámokat tekintve. Már azt is furcsáltam, hogy az RTL-rõl áthozták ezt a futam közbeni reklámot, most meg ez is.
Arról nem beszélve, hogy a híradó után 10 percet kell várjak a 2 perces sporthírekre és még 10 percet a kb. 3 perces idõjárásra. Jó hogy nem szakad le a pofájuk.
10/10
ceia 2014 ápr. 06. - 19:16:24 10/10
(15418/17150)
Amikor beadták a reklámot a végén, mivel teljes képernyõs volt, elkapcsoltam kicsit, és amikor vissszatértem, már a szavazásról volt szó. Tehát akkor nem én késtem le mindent, tényleg kihagytak eseményket. Szegénységi bizonyítvány!
10/10
ceia 2014 ápr. 06. - 19:01:40 10/10
(15417/17150)
Rosbergnek veszélyes volt úgy támadnia Hamiltont, hogy közben ott loholt utánuk a mezõny - könnyen mindkettõjüket kiüthette volna a dobogóról.. Éreznie illett volna, hogy most nem volna szép dolog ha õ nyerne, mivel a safety car nélkül biztos hogy semmi esélye nem lett volna a gyõzelemre, és Hamilton az elõzõ versenybõl kiesett. Ha már egy csapatban vannak, és régi jó barátok, ennyi sportszerûség azért elvárható. De úgy tûnik, a végére csak megjött az esze :) A kommentátorok egybõl savazták Hamiltont, hogy milyen agreszívan védekezett - de ki ne tette volna a helyében? Igaza volt! Meg hogy vizsgálják-e, meg hogy fognak viselkedni egymással a futam után. Hej, ha a rosszmájúság fájna.. Én tudtam hogy nem lesz semmi, pacsiznak, és kész :D
user11 2014 ápr. 06. - 18:57:09
(15416/17150)
Grat az m1-nek, a sz@r reklámjaik miatt lemaradtak az angol és a fél német himnuszról, az öltözõbeli beszélgetésrõl, valamint nem adták a pezsgõlocsolást és az interjúkat. Egyszerûen felháborító!!!!
10/10
ceia 2014 ápr. 06. - 18:24:10 10/10
(15415/17150)
Idióta Maldonado már megint megcsinálta a baromságát, és most jól kitolt Hamiltonnal, mert emiatt bejött a safety car. Hamilton megkapta a közepes gumit, Rosberg a lágyat, és közvetlenül Hamilton mögül indul újra a versenye, és persze a lágy gumi jobb.. Hiába húzott el tõle Hamilton 9 mp-re.. De nekem egyébként is úgy tûnik, hogy a Mercedes Rosberget sztárolja inkább, kb. az a helyzet, mint a Redbullnál volt - most Hamilton = Webber. Nyilván jobban tetszene a Mercedes csapatnak, ha német pilóta lenne náluk a sztár..
Ez a motorhang engem kifejezetten álmosít. Lehet, hogy megvan a megoldás, ha nem tudok aludni, de kéne? :P
Bigpapa 2014 ápr. 06. - 17:38:22
(15414/17150)
Azért mekkora elõnye lett a Mercedesnek, ami már évtizedek óta gyárt turbós motorokat, tudják, mi az a turbó lyuk és mi az, amikor azt ki lehet küszöbölni. Egy Ferrari csapat meg, akik elég távol állnak a turbósítástól :D most élik meg a gyerekbetegségeket. A Renault is hasonló helyzetben van, hiába gyártanak turbós mocikat az utcára, azok azért fényévekre vannak egy Merci turbósítástól.
Remélem, azért év közben kiegyenlítõdik ez az erõkülönbség, mert novemberig azt nézni, hogy Hamilton-Rosberg küzdenek az 1-2 helyért :D uncsi lesz.

Amit viszont nem tudok megszokni, ez a fos motorhang :((((((( Hiányzik a V8 sikítás.
Bigpapa 2014 ápr. 06. - 16:40:49
(15413/17150)
Nem értem, miért kell még mindig azt hazudni, hogy mesterséges kómában tartják? KÓMÁBAN van b+ és kész. Innen már nem jön ki. És ezt sajna el kell fogadni. Ha fel is ébred, már nem lesz soha baleset elõtti önmaga. Igen, tudom, vannak, akik kómából felébredve élnek a mai napig és egészségesek. De ne ne feledjük, nekik nem baszták szét az agyukat egy kisváros orvosai. Pont pár hete beszélgettem egy társaságban azzal a bizonyos agysebésszel, akit sokan emlegetnek, és világosan elmondta, hogy Michaelt egybõl szakszerû kórházba kellett volna vinni, és ma már nyílt titok, hogy ott baszták el, azok a dokik.
Szóval nem mesterséges kóma, hanem kóma, és kész! Én is kívánom a csodát, bár sose drukkoltam neki, de most az életéért küzd, az más!
danee91 2014 márc. 31. - 19:28:41
(15412/17150)
Mind2 fél érvelése érthetõ, hisz ha Bottassal megpróbálják, akkor több pontjuk lehetett volna, ha meg nem tudja megelõzni, akkor(a csapat szerint) visszaparancsolták volna Massa mögé. Massa meg nem akart 1 újabb törést elszenvedni fejben, így nem engedett. Hát szomorú, de majd legközelebb máshogy lesz :D
vino-et-veritas 2014 márc. 31. - 14:05:39
(15411/17150)
Nem látszott annyival gyorsabbnak a finn. Persze, ha a brazil "ferraris módon", elõzékenyen félreáll, más a helyzet...

Mivel a csapatrádiót késéssel adják mûsorba, nem teljesen követhetõ minden utasítás. Biztos, hogy volt egy idõpillanat, amikor a csapat úgy látta, Bottas elmehet, de folyamatosan nem volt abban a helyzetben + Massa biztosan visszatámadott volna.

Mindenesetre az év eleji nagy Massa-öröm, hogy mennyire jó ennél a csapatnál, stb, ettõl kezdve igencsak alábbhagy, nem ezért jött ide...