Téma: Forma-1

10/10
breeder 2014 jún. 22. - 14:08:04 10/10
(15530/17150)
Látom, szintén hamilton rajongó vagy! :D
Na de vicce félretéve, amit mondasz könnyen megtörténhet, hogy Hamilton megint elfüstöl a verseny alatt!
Én egy valami miatt örülnék ha nem így lenne, mert akkor ez azt jelentené, hogy Roseberg (nagy valószínûséggel) ismét elõrébb fog végezni. Az a ponthátrány meg aztán tényleg behozhatatlan lenne Hamilton számára!
1/10
cellasto 2014 jún. 22. - 14:07:19 1/10
(15529/17150)
nem csípem vettelt,de már sajnálom mennyit szív ebben az idényben :D
hamilton elsõ köre pedig etalon volt...
3/10
jani-wan 2014 jún. 22. - 10:00:08 3/10
(15528/17150)
Nem az istálló hibája. Hamilton elrontotta mindkét körét. Az elsõben elfékezte magát és elhagyta a pályát amiért elvették az idejét, másodszor pedig megpördült.
Meklód fia 2014 jún. 22. - 08:22:47
(15527/17150)
most akkor jön az ami tavaly Webbernél is volt, miután összevesztek, hogy csak az õ autója fog meghibásodni
10/10
Tigri458 2014 jún. 22. - 06:39:47 10/10
(15526/17150)
Ha ennyire kiakadtál tud fékerõ eloszlási hiba okozta , nincs mért ideje.
Lehet ugyanúgy jár mint 2 hete Kanadában(elfüstöl , mint a gyõzelmi zászló):)
10/10
breeder 2014 jún. 21. - 20:46:44 10/10
(15525/17150)
Hihetetlen, hogy Hamilton a Q3-ban (ami 12 perces) egy valamirevaló kört sem tudott menni a pályán!
Ekkora blamát! Szégyenlhetné magát a Mercedes istálló! Vagy mi van, most akkor mégis Nico a kedvenc? :S

A Williams rajthelyezéseknek viszont örülök. Bár Bottas-on lehetett látni, hogy kicsit elégedetlen volt magával!
vino-et-veritas 2014 jún. 10. - 15:25:46
(15524/17150)
Jó az ausztrál, de még talán korai ezt kijelenteni. Õ még egyelõre Vettelre "veszélyesebb", ha engedik neki. És most nagyon úgy tûnik, hogy igen.

Nagyon messzire van a vége, akárkinek az esélyeirõl legyen is szó és az utolsó fordulóban ott a duplapontos bónusz is...

Technikai erõben még a Mercedes van az élen és persze õk is fejlesztenek még, fõleg a mostani hiba után.

Viszont a Ferrari helyzete (a Lotus-szal együtt) egyre reménytelenebbnek látszik.
Közben olvasom, hogy valószínûleg LMP1-es kocsit építenének a WEC-sorozatban. Kettõs bukta? Hasonló energiavisszanyerõs rendszer, stb, de mégis távol van a két széria.
Meklód fia 2014 jún. 10. - 14:21:07 Előzmény vino-et-veritas
(15523/17150)
ha most nem álltak volna le bíbelõdni egymással, akkor ez tényleg sima mercedes 1-2 lett volna. De most már figyelniük kell, mert ott van Ricciardo, aki ezzel bejelentkezett a világbajnoki címért.
vino-et-veritas 2014 jún. 10. - 13:01:01
(15522/17150)
Hamilton is és a csapat is egyszerûen hülye volt.

A csapat amiatt, mert nem tulajdonítottak kellõ jelentõséget a pénteki tesztektõl folyamatosan fellépõ melegedésnek és valószínûleg nem is kommunikálták rendesen a helyzetet a futam elsõ szakaszában sem a versenyzõkkel (kb. "vegyetek vissza a tempóból, mert elszáll a fékrendszer"). Pedig a telemetria biztosan "jelentette" a dolgok állását...

Hamilton meg amiatt, mert õrült módon széthajtotta a kocsit, mindenáron Rosberg elé akart kerülni: folyamatos szélárnyék gyengébb hûtéssel, agresszív fékkezelés, stb. Rosberg is csak az utolsó harmadban állt át "kímélõbb" üzemmódra.

Ha idõben visszavesznek, a rendszerek is jobban bírták volna és egy "szokásosnál" jóval kisebb elõnnyel megint Mercedes 1-2 lehetett volna. De utólag nincs HA...

P.S.: Az még így is sokat mond a Mercedes-rendszerrõl, hogy az utolsó körökig is csak DRS-sel sikerült megelõzni a kb. 1/3 erõátvitelt elvesztõ Rosberget...
Meklód fia 2014 jún. 10. - 08:29:00
(15521/17150)
nem tudom, hogy bojkotálták e az autóját, de már az ezelõtti verseny után érezhetõ volt, hogy Hamilton Rosberg elleni viselkedése igencsak kiverte a biztosítékot a csapaton belül, mivel én állatvédõ vagyok, ezért inkább nem foglalkoztam az arroganciájával, de tény, hogy Hamilton lehetett volna kicsit toleránsabb is
Meklód fia 2014 jún. 10. - 08:24:58
(15520/17150)
Perez állandóan tönkre teszi más versenyét. Én Massát büntettem volna meg, mert ha már kiütötte Perez-t, akkor azt az elején kellett volna megtennie, hogy elhárítsa a veszélyforrást.
blacknet 2014 jún. 09. - 20:45:59
(15519/17150)
Talán még azt el tudnám fogadni, hogy mindkettõt megbüntetik, hogyha 50-50%-ban ítélnék meg a felelõsséget. De hogy az egészet ráverik Perezre...
danee91 2014 jún. 09. - 18:18:50
(15518/17150)
Viszont nem értem, hogy mért Massa-t hibáztatjátok, mivel 1 köre volt hátra, nyílván addig maradt Perez mögött a DRS-el, amig tudott, hogy tovább maradjon szélárnyékban, majd hirtelen kanyar elõtt vág be mellé..maximum túlcsúszik, és nem tudja bevenni a kanyart, de ez bennevan. Az, hogy ütköztek, nem ezen múlt, hogy késõn jött ki mögüle Massa, hanem hogy Perez pont abban a pillanatban húzott balra, így összeértek, bár az tény, az 5 helyes rajtbüntetést így is erõsnek érzem, de mi csak kamerát látunk, a versenybírók meg mindent.. ez van
offtopic
vino-et-veritas 2014 jún. 09. - 15:09:21
(15517/17150)
Massa vs. Pérez

Massa amolyan "minden mindegy" típusú bevetõdést mutatott be.
Péreznél nehéz eldönteni, hogy mennyire volt ráhúzás vagy a védekezés vagy a nála is fellépõ problémák miatt más ívre való húzódás.
Ez az eset valahol a versenybaleset határán mozog vagy mindkettõ közel azonosan hibás volt. Az öt rajthelyes büntetés soknak tûnik...
blacknet 2014 jún. 09. - 14:32:49
(15516/17150)
Visszanéztem az éles jeleneteket most, ennek kapcsán:

1. Rosberg-Hamilton: volt elõnyszerzés, nagyjából 1 másodpercet jelentett, amikor elõször vágta át a kanyart Rosberg. Nem véletlen, hogy az a köre volt az addigi leggyorsabb a versenyben. Ugyanakkor nem volt szándékos, sõt, mostmár tudjuk, hogy a fékek rakoncátlankodtak már akkor is, úgyhogy a versenybíróság döntése itt a figyelmeztetéssel teljesen rendben volt. De az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy az igazságérzet nem ok nélkül berzenkedik, ha a versenybíróság nem is, de az élet megbüntette korábban ezeket a hibákat...nem most volt az se, de amikor még nem voltak aszfaltozott bukóterek, egy ilyen manõver minimum pár másodpercet jelentett, és néhány hely hátraesést, vagy akár a teljes versenytõl való búcsút is. Valahogy kerekebb volt a történet akkor.

2. Massa-Perez: Massa nem elõször bizonyítja be, hogy nem való már az F1-be, a versenybíróság pedig, hogy komplett idiótákból áll.
A védekezési szabály úgy szól, hogy egy irányváltás megengedett, kettõ már nem, cikázni meg pláne nem. A felelõsség nagyobb része a hátulról érkezõn van, õ a kezdeményezõ, neki van nagyobb látótere, õ irányít, és az õ feladata, hogy az elõzéshez megfelelõ körülményeket teremtsen magának.
Azzal, hogy egy irányváltásért is büntetnek, önmagukat és a versenyszabályzatot nullázzák le, már nem elõször a versenybírák.
Elszabadult ágyúgolyó volt a brazil, Perez kis visszapillantóba vetett bizalma és tekintete, megosztott elõre-hátra figyelme nem lehet elegendõ egy ilyen baleset kivédéséhez. A verseny utáni Massa-nyilatkozat a teljes felelõsséget áthárította, és rendesen leosztotta a mexikóit. Amin nem is csodálkozok, Massa emberi kvalitásai, mentális felkészültsége sosem voltak kérdõjelesek számomra, és ez után a baleset után pláne örülök, hogy nem lett világbajnok pár évvel ezelõtt. Egy ilyen versenyzõ nem érdemesült erre, egy ilyen ember inkább arra érdemesült, hogy az élet úgy csesszen ki vele, ahogy akkor tette, hogy úgy veszítse el a világbajnoki címet, ahogy neki sikerült.
10/10
breeder 2014 jún. 09. - 13:02:00 10/10
(15515/17150)
Roseberg-nek valószínûleg már az átvágáskor is fékproblémái lehettek, azért hagyta el a pályát.
Szóval nem biztos, hogy ezt direkt, szándékosan csinálta, hogy nem engedte elmenni Hamilton-t.
10/10
breeder 2014 jún. 09. - 12:55:55 10/10
(15514/17150)
Én s pont ugyanígy látom, pedig végig szurkoltam Másának, hogy elõzze meg az elõtte haladókat. Sõt még az utolsó 6-7 körben - mivel hogy frissebbek voltak a gumiabroncsai, és sokkal gyorsabbnak is tûnt - arra is gondoltam, hogy mindenkit beelõzz, és az élen végez. Ezzel persze csak magam ámítottam, mert igazából Roseberg és Perez fogta vissza az élbolyt, azért érkezhetett meg a Willimas brazíl pilótája! Tehát Massa max 4. lehetett volna - szerintem! Viszont ehhez erõszakosabbnak kellett volna lennie és nem az utolsó körre hagyni az elõzést. Ilyen egyébként már sokszor láttunk, hogy egy pilóta (nagy igyekezetébe, mert elõzni akar) elszámolja magát, és telibe csapja az elõtte lévõt.
A másik verzió, hogy Perez volt a hibás, mert ahelyett, hogy hagyta volna Massát elmenni, úgy döntött, hogy a nála sokkal gyorsabb versenyzõt kivédekezi. A fék viszont elfogyott és mint ahogy lejjebb danee91 is írja Perez betette elé az autót, és bumm, összeütköztek! Hát nem tudom, de kár volt értük, mert Massa is és Perez is nagyot ment. Egy 4., 5. hely szép eredmény lett volna tõlük.
Lillith Morgan 2014 jún. 09. - 11:51:34
(15513/17150)
Igen, nekem is ez volt a véleményem. Meg is lepett, mikor olvastam, hogy mi lett a bírák döntése. o.O
Lillith Morgan 2014 jún. 09. - 11:49:59
(15512/17150)
Érdekes meglátások.
Gondolkodj el, mi a különbség a fanatizmus és a tényleges szurkolás között. De tényleg.

Egyelõre még nem tartunk ott, hogy szándékosságot kelljen gyanítani az ilyen akciók mögött. Van véletlen is. (Egyszer talán majd bebizonyosodik, vagy nem. Bármi meglehet.) Nekem is van egy-két kedvenc versenyzõm, akiknek szurkolok is, de mégsem kezdek rögtön szándékosságot kiabálni, ha ellenük történik valami incidens, vagy bármi.
Minek is kellett volna elengednie? Ez autóverseny. Ne legyenek illúzióid, fordított esetben Hamilton sem tette volna meg. (Bár te valószínûleg meg vagy gyõzõdve róla.)
1/10
offtopic
cellasto 2014 jún. 09. - 11:48:59 1/10
(15511/17150)
hát ez vicc,szerintem massa volt a hibás