Téma: Forma-1

blacknet 2014 máj. 12. - 13:30:06
(15450/17150)
Épp ezért nem is értettem, amikor Wéber meg Szujó az utolsó 10 körre Alonso-Vettel csatában reménykedett, hát finoman szólva sem tud ez a Ferrari az RB-vel versenyre kelni. Ott is maradt poroszkálva a spanyol.
De ha már a kommentátorok...hogy ez egy jó futam volt-e? Most nem tudom, kötelezõ feladat-e nekik ezzel hergelni a nézõközönséget, vagy tényleg maguk is így hiszik. Hát semmi akció nem volt a végén, még csak az orrát se tudta Rosberg Hamiltonnak odadugni. Feljött a nyakára az utolsó két körre? Azt a betyáros barackpálinkás matyóhímzéses édösanyámat, hát micsoda izgalmak, kétszáz feletti pulzus, Palikot eksztázisba kergetõ feszültség...biztos én vagyok az egyetlen savanyúalma a világon, aki még emlékszik a Senna-Mansell-Prost korszakra, és valahogy mindig ahhoz viszonyít. Oké, persze az egy aranykor, és nem lehet reprodukálni olyan gyakran, de könyörgöm, jó versenynek nevezni azt, hogy a végén egyetlen akció nélkül becsorognak a célba, hát pont Wéberéktõl nem várnám. Mezeitõl elfért, õ ehhez elég szolgalelkû volt, de Wéber-Szujó ne élvezzen már el attól, amitõl nem kéne!
vino-et-veritas 2014 máj. 12. - 10:33:03
(15449/17150)
No, azért megy a "Vettelezés" is néha. Ennyit nemigen foglalkoztak a régebbi bajnokokkal (Alonso, Button, Kimi).

Nekem úgy tûnt, hogy a csapat bizonytalankodott abban, hogy mikor "engedje rá" Hamiltonra Rosberget (2-4 mp-es "követési távolság" kérése, gumitatktika, stb.). Így a komoly csatát finomabb eszközökkel kerülték el, mint egy kemény csapatutasítás...
Talán nem összeesküvés-elmélet, de mivel az egész Mercedes-vezérkar ott volt, lehet, hogy billegett a léc, hogy német vagy brit pilótát akarnak-e látni a dobogó tetején, amibe végén talán a csapat szólt bele, mert nem hagyta idõben elõbbre jönni Rosberget...

Vettelt most megint sokan az egekbe emelik, hogy mekkorát ment. Persze, az átlagosnál jobb versenyzõ, de mostanra látható, hogy a Mercedes után egyértelmûen a második legerõsebb csapat a RB és csak messze lemaradva jönnek a többiek (Vettel 11 mp-cel verte Alonsot). Ez a technika most/még(?) nem ûrhajó, de már nagyon is fölötte van az utánajövõknek. Enélkül akármit csinálhatott volna, marad a 10-15. helyen, tehát az egyedi teljesítmény nálam most sem 100 %-os (nemhogy 150, mint máshol írják)...

A Ferrari egyelõre katasztrófa. Ha a Renault (Lotus) tényleg feljavul, meg a Williams és a Force India is egy kicsit jobban összekapná magát, simán hátracsúsznának az 5-6. helyre, valahová a szintén harmatos McLaren elé.
1/10
cellasto 2014 máj. 12. - 05:47:35 1/10
(15448/17150)
miért lepõdsz meg?
tavaly meg tavalyelõtt meg a grozsanozás ment minden egyes futamon...
elfogultak nagyon,pedig pártatlannak kéne lenniük.
10/10
ceia 2014 máj. 12. - 01:37:57 10/10
(15447/17150)
A kommentátorok végig Rosbergnek szurkoltak, szerintem túl egyértelmûen csinálják, nagyon visszatetszõ dolog. Azt mondták, hogy ez a verseny most fifty-fifty volt a teljesítményükben. Szerintem nem. Hamilton úgy tudott nyerni, hogy elrontották a kiállásait, túlkormányozott volt az autója, és a végén a kevésbé jó, kemény keverékkel kellett megvívnia a csatát Rosberggel, aki közepessel futott.
10/10
ceia 2014 máj. 11. - 23:30:48 10/10
(15446/17150)
"Reménykedni kell abban, hogy Hamiltonnak elfogy a gumija" Kb. ezt mondták a verseny végén, mikor Rosberg üldözõbe vette Hamiltont. Hogy mondhatnak ilyet a kommentátorok?
vino-et-veritas 2014 ápr. 25. - 17:14:44
(15445/17150)
Kedvencem nemigen van, inkább maga a versenyzés érdekel.

Vettel egyfajta "gép", ami most nincs még rendesen beállítva. A többiek sokkal "emberszabásúbbak". (Ezt a versenyzésükre írom, mert "civilben" valószínûleg nem ilyenek).

Mivel most a fékezés-energiavisszanyerés-visszatáplálás-leszorítóerõ is egy bonyolult, részben szoftveres rendszeren keresztül történik, ez egyrészt beállítás, másrészt a versenyzõ kérdése. És még ott van a gumikezelés és az egyensúly, ami ezekkel is összefügg (pl. pont a Mercedes kb. 2 évig állandóan a gumikkal "harcolt") . Most az aerodinamika nem annyira hangsúlyos mint eddig, amiben a RB (Newey) igen jó volt.
Az új technikába Ricciardo egyelõre jobban beletanult. Kérdés, hogy Vettel (és valószínûleg Kimi is) mikor fog.
Még hosszú az év, sok fejlesztés jöhet, de tudnak-e valami nagyot dobni (most új üzemanyagról is rebesgetnek) - mint volt a befújt diffúzor...
danee91 2014 ápr. 25. - 10:08:47
(15444/17150)
Ezzel a magyarázatommal nem Vettelt akartam nyomatni, mert amugy sem a kedvencem:D Attól félek, ahogy szép lassan visszanyerik a leszorítóerõt hátul, Vettel annál jobban fog menni majd.
vino-et-veritas 2014 ápr. 24. - 20:42:12 Előzmény danee91
(15443/17150)
Sokan Vettel fejére olvassák, hogy "elfelejtett" vezetni. Ez így persze nem igaz, de annyiban találó, hogy az elmúlt 4 évben szinte nem kellett "vezetnie", a mezõnyben másokkal küzdelembe bocsátkozni, harcolni, stb.
Ezt most egy nem 100 %-osan versenyképes "ûrautóval" kell megtanulnia, ráadásul úgy, hogy a jelenlegi technika az eddigi vezetési stílusának sem felel meg igazán...

Eddig túl kényelmes volt az élete: pole, aztán néhány kör alatt kiépített, behozhatatlan elõny, majd tiszta 1. hely - most meg küzdelem van...
danee91 2014 ápr. 24. - 09:49:22 Előzmény Meklód fia
(15442/17150)
Attól mert nagyon erõs az autó, még nem jelent automatikus vb címet. A telemetriából kiderül, ki hogy vezet, a csapattársa pedig abból tanulhat, de 1 szintet szinte lehetetlen/nagyon nagyon nehéz elérni, ami a született tehetségeket, top pilótákat kiemeli a sorból.
Meklód fia 2014 ápr. 21. - 17:37:41
(15441/17150)
Én sem sorolnám Vettelt a legjobbak közé. Olyan nagy dolog nem lehetett vezetni azt a tavalyi Red Bull-t. A bevásárlókocsi tolásból és a playstation-bõl szerzett tapasztalataimmal még én is boldogultam volna Vettel autójával.
Vettelnek talán pont mázlija volt, hogy Webber személyében kifogta a lehetõ leggyengébb csapattársat.
vino-et-veritas 2014 ápr. 21. - 14:29:38
(15440/17150)
Vettel "titka" valószínûleg az a technika, aminek együttese nagyon feküdt neki (befújt diffúzor, motorvezérlés, gumik, aerodinamika, stb). Ezen az elmúlt években viszonylag keveset változtattak eddig...
Annak ellenére, hogy jó technika nélkül nem lehet manapság nyerni (néha igen, lásd Maldonado 2012 Spanyol nagydíj), de azért pilóta is kell. Vettel nem egy csúcspilóta, de elég jó.
Webber - kb. ugyanolyan géppel - sohasem tudott olyan eredményes lenni, mint õ (a technikai problémákat, meg a csapat "aknamunkáját" vegyük ki ebbõl).
Most nálam nagyjából a következõ szintek vannak (aktív versenyzõk, szinten belül nincs rangsor): Alonso, Hamilton - Kimi, Rosberg, Vettel - Button, Grosjean, Hülkenberg, Massa.
A többieket azért nem írtam bele, mert vagy kezdõk vagy nem mutattak annyit, ami alapján lehetne õket besorolni (pl. nem volt versenyképesebb autójuk, stb).
Meklód fia 2014 ápr. 21. - 13:17:03
(15439/17150)
ez a csapatutasítás most megmutatta, hogy kit támogat a csapat. Most már az is kezd világossá válni, hogy Vettel nem jobb egy átlagos pilótánál, bárki megnyert volna 4 VB-t azzal az autóval.
vino-et-veritas 2014 ápr. 20. - 21:20:49
(15438/17150)
Bár mindkét csapatnál az 1. számúra "építették" a kocsit (Alonso, Vettel) egyelõre más az eredmény. A RB-nál pont Vettel nem képes rendesen életrekelteni, a Ferrárinál meg, ahogyan várható volt, az "új arc", Kimi nem találja a fonalat.
Az elmúlt évek bizonyították, hogy leginkább Alonso és Hamilton képes a gyengébb technikákhoz is viszonylag jól alkalmazkodni és kihozni belõle a lehetõ legtöbbet. Vettel, Kimi, Button, stb erre kevésbé alkalmas, õk túl szûk határok között - csak az optimum közelében - tudnak megfelelõen menni.
Meklód fia 2014 ápr. 20. - 21:00:56
(15437/17150)
Vettel akkor tudott nagyon jó elsõ számú pilóta lenni, amikor bojkottálták Webber autóját
Meklód fia 2014 ápr. 20. - 20:46:29
(15436/17150)
kíváncsi lennék vajon Raikkönennek hány dobása van még a ferrarinál, olyan túl sok már nem lehet
vino-et-veritas 2014 ápr. 20. - 16:56:28
(15435/17150)
Hm, tényleg, miért nincs a villanymozdonyoknak olyan hangjuk, mint a gõzösöknek, pedig sokkal szebb...?

Lehet, hogy a kisebbséghez tartozom, de semmi gondom a hanggal: új technika, más hangok ennyi. Nekem a verseny a lényeg nem elsõsorban a hang.
1/10
cellasto 2014 ápr. 20. - 09:19:38 1/10
(15434/17150)
sajnos beigazolódott,amit mér többen írtak/mondtak:rossz ötlet volt kimit szerzõdtetni a ferrarinak.
hamilton meg más dimenziókban versenyez,döbbenet milyen jól megy idén
1/10
rajongo1 2014 ápr. 20. - 09:09:30 1/10
(15433/17150)
Ilyen motorhanggal ez a forma 1 nézhetetlen. Megnéztem a rajtot és ennyi...
danee91 2014 ápr. 16. - 22:45:25 Előzmény vino-et-veritas
(15432/17150)
Én sztem jó, h nem adták meg a pontokat, akkor ugyanis elszabadult volna mindenki. A sport szempontjából ez volt a helyes döntés, az más kérdés, h a szenzorok pontosságával muszáj tenni vmit.
vino-et-veritas 2014 ápr. 16. - 14:01:31
(15431/17150)
A FIA ebben az esetben két rossz közül választhatott:
1. visszadja a pontokat és elismeri a saját hibáját
2. nem adja vissza, de rajtamarad a pontatlan mûszer bûne

A másodikkal kisebb a presztizsveszteséggel került ki a dologból...

Az ügy továbbra sem teljesen tiszta. A mûszer nem volt tökéletes ugyanakkor a RB nem tett semmit a többszöri figyelmeztetés ellenére sem. Aztán, ugye arról is rebesgetnek, hogy a Renault-csapatok egy kicsit "reszeltek" az eszközön, hogy jobban "passzoljon" a rendszerhez. Ezek szerint mindenki hibázott, de a FIA egyszemélyben maga a bíróság is, úgyhogy további vitának helye nincs...

Most a Ferrari-sztori is kezd izgalmas lenni Domenicali távozásával. Az új, F1-ben tapasztalatlan, amerikából hozott - de legalább olasz! - menedzser (Mattiacci), úgy tûnik, mintha a helyet készítené elõ valami nagyobb ágyúnak (Briatore? Brawn?). Így nem lesz annyira "feltûnõ", hogy visszahozzák valamelyiket, mondjuk elõször valami tanácsadófélének...
Csak az idõ nagyon ellenük dolgozik, most kellene megnyomni, hogy a lemaradást jobban lefaragják, de komoly, tapasztalt vezetõ nélkül nehéz lesz.