Téma: Forma-1

blacknet 2014 márc. 16. - 16:08:05
(15350/17150)
Hát, unalmas volt, mint eddig is, és egyelõre nem látom, hogy mitõl válhat ez izgalmassá.
Nincsenek igazán DRS-elõzések, szerencsére, mert az nem megoldás. Nincs Vettel-dominancia, de egy Rosberg-dominancia ugyanazt jelentené, talán abban lehet reménykedni, hogy itt kialakulhat egy Rosberg vs. Hamilton, és nem részesítenek elõnyben senkit. Esetleg, ha egy másik csapat (Mclaren, Williams, Ferrari?) felzárkózik...De az üzemanyag-limittel elszúrják rendesen az egészet, mert a gumik helyett idén erre spórolnak.
Természetesen majd várni kell 4 versenyt legalább az ítélettel, most különösen, de ez az elsõ felvonás messze nem nyûgözött le. Reggel elaludtam rajta, most végighallgattam, de ebben még mindig nincs tûz.
Ja, és a hang...nem is azzal van a legnagyobb baj. Bár hozzájárul az érzethez ez is, mert ezek az autók képernyõn keresztül erõtlennek tünnek. Nem lehet kiérezni belõlük, hogy mekkora erõ feszül bennük, kicsit erõlködésszaga van a körözgetésnek. Dodzsemnek hatnak a tévén keresztül. Nem csúcsteljesítmény, hanem tartóssági teszt sugárzik belõlük.
10/10
Mr hardware 2014 márc. 16. - 15:26:02 10/10
(15349/17150)
Ember, hát hová tünt az autók hangja? :0 Egyre rosszabb lesz az F1 :( Ezek a fejesek elfelejthetnék már magukat, mondjuk örökre!
vino-et-veritas 2014 márc. 16. - 14:29:35
(15348/17150)
Kiegészítés 2.

Ricciardót diszkvalifikálták...

Ok: verseny közben a megengedettnél tartósan nagyobb (100 kg/h felett) volt a hivatalosan mért üzemanyag-átfolyás a RB üzemanyag-rendszerében.

Szép!

Fellebeztek ugyan, de a RB egyelõre teljesen szívatóágra került...

Na, nem sokan gondolták volna még tegnap, hogy ma 2 McLaren lesz a dobogón!
10/10
ceia 2014 márc. 16. - 11:31:09 10/10
(15347/17150)
Nagy várakozással tekintek az idei sorozatra, szeretném, ha Hamilton lenne a bajnok! Egyelõre gáz az elsõ futam, kiesni a harmadik körben! A tegnapi kitûnõ autó hogy lehet most rossz? Vettelt ugyan nem kedvelem, de érte is kár. Ricardo semmi különöset nem csinált, csak begyakorolt hazai pályán ment jó autóval. Kiváncsi leszek, mit tud Vettel ellen felmutatni. Örülök, hogy Kobayashi újra a mezõnyben van. Az új autók nekem bejönnek, még a hangjuk is. Valahogy modernebbek így, inkább 21. századi versenygépek mint az elõzõek. Ez a verseny még csak felvezetõ volt, a buli a következõ futamtól indul, szóval hajrá hajrá :) (végre van F1 :D )
vino-et-veritas 2014 márc. 16. - 10:27:04
(15346/17150)
Kiegészítés.

Egyes hírek szerint a Ferrari energia-rendszere (ERS, akku) nem volt 100 %-os.
Akkor a megbízhatósági verseny sem annyira egyértelmû...
Ki tudja?
vino-et-veritas 2014 márc. 16. - 10:06:53
(15345/17150)
Nem volt ez olyan rossz elsõre, igaz nagy izgalmak sem voltak, a megbízhatóság nagyságrendekkel jobb volt a vártnál (néhány kivétellel).

Az elején némi óvatoskodással kezdõdött ("vonatozás"), de azért a végére jobban rákapcsoltak - már akik tudtak. Ez a taktika - unalmas és hosszú középsõ szakasz - a benzin- meg a "technikatakarékoskodás" miatt valószínûleg késõbb is megmarad.

Rosberg hozta a kötelezõt. A Mercedes nem "RB-ûrautó", inkább csak a fejlesztési fonalat kapták el jobban. Feljönnek majd szépen a többiek is, a RB és a McLaren már mutatott valamit. Mindenesetre a +24,5 mp-es elõny elsõre imponáló, a RB-os idõket idézi.

Ricciardo nem csinált semmi különöset, nincs semmilyen "csoda", igyekezett konstansan menni. Bizonyította, hogy jó kocsival, jó eredményt tud elérni (lásd a volt csapata mai eredményét), ennyi.

Magnussen nem ijedt meg a feladattól, magabiztosan hajtott. Reményteli jövõje lehet, ha a technika is úgy akarja majd.

Button a technikán kívül a kieséseknek és a SC beküldésének köszönhetõen is jól jött ki.

Alonso nem tudta felvenni a tempót. Sokan mondták a tesztek alatt, hogy csak "altatnak". Hát, egyelõre nem úgy tûnik. Megbizhatók, de vagy lassúak vagy nagyon takarékosan mennek (benzin? gumi? meghajtás?).

Bottas nagyot versenyzett, s ha nem keveri meg a lapokat saját balesetével (+SC), akkor talán õ lett volna az igazi meglepetés. Érdemes lesz rá is odafigyelni.

Hülkenberg közepesen teljesített, ennyi volt a kocsiban.

Kimi nem érzi a "vasat". Ez többször is látható volt (elfékezések, tempó, stb).

A kiesõkért kár. Vettel már tegnap is küzdött, Hamilton azt nyilatkozta valahol, hogy az egyik hengere elment az elején, így teljesen esélytelenné vált. A Lotus még sehol.

Massa korai búcsúja szomorú, mert látható, hogy most a Williams eléggé versenyképes.

Összességében a "pontversenyt" a Mercedes-csapatok nyerték (a ténylegest a McLaren), a megbízhatóságit pedig a "Ferrari-család". A Renault még nagyon egyenetlenül teljesít.

A jövõt megjósolni lehetetlen, de nem valószínû, hogy sokáig maradna a Mercedes-dominancia.
1/10
cellasto 2014 márc. 16. - 07:37:55 1/10
(15344/17150)
hamilton szépen bealudt a rajtnál,aztán ki is esett
de ami külön pozitívum:bettikét is betolták a bokszba :)
danee91 2014 márc. 16. - 06:53:49
(15343/17150)
Az MTVA hivatalos stream-jén is nézhetõ az élõ adás:

http://www.mediaklikk.hu/media-lejatszo/?ch=1
danee91 2014 márc. 16. - 06:53:05 Előzmény Baba Kicsi
(15342/17150)
Milyen platformon nézed? (mûhold, földfelszíni)? Földfelszínin(MindigTV) ugyanúgy nézhetõ mint eddig, magyar és eredeti hangsávval is, mûholdon sztem nézhetõ ugyanúgy, csak ott külföldön akinek nincs kártyája, talán az eredeti hangsávot nem tudja hallgatni, de a magyar ugyanúgy megy.
10/10
ceia 2014 márc. 15. - 23:46:57 10/10
(15341/17150)
Hamilton három tizedes elõnnyel nyerte az idõmérõt, erre azt mondják: ha lett volna mégegy kör, Ricardo megnyeri.. na persze ,) Azt pedig kifejezetten unom már, hogy állandóan Hamilton barátnõjével való kapcsolatát hozzák elõ, meg hogyan befolyásolja majd Hamilton versenyzését. Ez nagyon dilettáns hozzáállás (vagy egyszerûen Hamilton ellenesség..) Nem a magánéletével kéne foglalkozni, nem azért követjük ezt a sportot, hogy ilyenekrõl pletykáljanak. Másrészt egy profi pilótát aligha befolyásolnak ilyen dolgok, vagy ha mégis, akkor sem tartozik ránk. Ránk maximum az tartozik, hogy az autó, a pálya, a gumik, vagy az idõjárás hogyan alakítják az eredményeket - természetesen a pilóták tudásán kívül. De Sherzinger "saga"-t emlegetni itt, szánalmas dolog szerintem.
Baba Kicsi 2014 márc. 14. - 21:01:35
(15340/17150)
Igaz az, hogy a határon túl nem lesz látható az élõ közvetítés? Valaki tud errõl valamit?
vino-et-veritas 2014 márc. 13. - 20:01:20 Előzmény danee91
(15339/17150)
Nem vettem annak, immunis vagyok...

Aki már nagyon türelmetlen vagy nem tud aludni, pénteken 2.30-tól a neten több helyen is követhetõ az elsõ szabadedzés!
danee91 2014 márc. 13. - 19:27:51
(15338/17150)
Most néztem csak hogy elõzõ kommentedben is ezt a szószerkezetet használtad(teljesség igénye), nem az írásod akartam ezzel minõsíteni :D
vino-et-veritas 2014 márc. 13. - 13:35:14
(15337/17150)
Na, ilyesmivel már nem akartam terhelni a Fórumtársakat...
Meklód fia 2014 márc. 13. - 11:48:32
(15336/17150)
én jobban örültem volna, ha tripla pont jár az utolsó nagydíjon
danee91 2014 márc. 13. - 11:31:41
(15335/17150)
vino-et-veritas 2014 márc. 11. - 21:23:01
(15334/17150)
1. Az információkat a "teljesség igénye nélkül" szedtem össze.

2. Akkor lesz egy "kis" ideje jól összeszedni magát...

3. Amíg az új technika nem "simul ki", izgalmas futamok várhatók. Végre!
(Ha közben a RB magára találna, megint jöhet az unalom).
3/10
jani-wan 2014 márc. 11. - 19:40:56 3/10 Előzmény vino-et-veritas
(15333/17150)
Köszi a sok infót.
Lassan itt a futam, és én semmit sem tudtam eddig. (na ja aki nem olvas)

"Valószínû, hogy a Renault-csapatok is összeszedik magukat, de kérdés, hogy mikorra..."
Amennyire kedvelem Vettel-t, a Brazil Nagydíj köröli idõpont még kicsit talán korainak tûnik, de mondjuk legyen akkorra :D
Jasinbure 2014 márc. 11. - 15:10:00 Előzmény vino-et-veritas
(15332/17150)
Én elsõként köszönném meg ezt az összefoglalót, mert nem nagyon követtem ezeket a teszteket.
Remélem a Ferka meg a Merci fog küzdeni a címért.
vino-et-veritas 2014 márc. 04. - 13:24:33
(15331/17150)
Ha esetleg valaki nem követte az eseményeket, néhány szó a tesztekrõl a nyitó futam elõtt.

A Renault-motoros csapatok (4) egyelõre óriási hátrányban vannak. Sem a motor, sem a hajtáslánc többi eleme (hardver-szoftver) nincs megfelelelõ üzembiztonságú állapotban. Különösen vonatkozik ez a RB-re, ahol szûkre tervezett burkolat miatt a megnövekedett hûtési igény (motor, turbó, energiatárolás, elektronika, stb) úgy tûnik egyelõre nem biztosítható.
Ez a hibasorozat alapvetõen a Renault "eltervezése" miatt van.

A Mercedes (4 csapat) és Ferrari (3 csapat) motorjai (+ a hajtáslánc egyéb elemei, amik idén kiemelt fontosságúak) eléggé megbízhatók, de még egyik sem 100 %-os. Több helyen írnak arról, hogy a Mercedes motor a legerõsebb, de több a fogyasztása is. Vagy, hogy a Ferrari ugyan takarékos, de nem elég gyors és nagyon koptatja a gumit... Ki tudhatja ma még, mi az igazság?
Amúgy az a félelem, hogy a kocsik idén nem lesznek elég gyorsak már elmúlt. Jó idõket mentek 1-2 körön (idõmérõ-szimulációk), de a versenyen valószínûleg jobban vissza kell venni a benzintakarékosság okán (max. 100 kg / verseny).

Az erõviszonyokról sem derült ki szinte semmi. A Williams egyelõre eléggé magára talált, a Mercedes viszonylag gyors és megbízhatónak tûnik, mint a Ferrari is. A Force India is mutatott valamit, viszont a McLaren nem túl meggyõzõ. A meghajtás problémái miatt vannak csapatok (pl. Lotus, RB!, stb), amik a három teszt alatt egyetlen versenyszimulációt sem futottak. Így nehéz lesz az indulás!

Valószínû, hogy a Renault-csapatok is összeszedik magukat, de kérdés, hogy mikorra...

Az új szabályok miatt idén a gumikon kívül az üzemanyagspórolás is kulcsszerepet játszik, meg a hajtáslánc/motorerõ is jobban elõtérbe kerül az aerodinamikához képest. Ezeknek az összehozása, belekelkulálva a pályák különbözõségét is, nagy taktikázásokhoz vezethet majd (gyorsaság vs. takarékosság, más vezetési stílus, stb).

Jósolni ma még lehetetlen, de március 16-án talán tisztul majd a kép.