Téma: Forma-1

1/10
cellasto 2014 júl. 10. - 20:08:00 1/10
(15590/17150)
http://www.gphirek.hu/f1/20140710-f1-a-mercedes-es-a-red-bul-fric-nelkul-all-rajthoz-hockenheimben.html

valaki az egyik kommentben rátapintott a lényegre :D

"A Hungaroringre meg a mercik csak 3 kerékkel indulhatnak a futamon nem?"

elég szánalmas,amit a FIA csinál,de tényleg :)
danee91 2014 júl. 10. - 20:03:35
(15589/17150)
Valószínûleg annyira bonyolult rendszerek ezek, hogy a versenyigazgatóságnak, stewardoknak is nagyon át kell tanulmányozni a dolgokat, hogy bele tudjanak egyáltalán kötni..Persze ez nyílván nem tartana eddig, de azért a csapatok sem buták, sajnos mi valószínûleg közel sem tudjuik anynira a dolgokat, hogy ítéletet mondhassunk ezen dolgok felett.
3/10
jani-wan 2014 júl. 09. - 17:21:44 3/10
(15588/17150)
Persze elsõ ránézésre talán nem egyértelmû, de ha az ember gondolkodik, és ott azért vannak akiknek ez igen jól megy, akkor az elsõ futam utáni általam említett 2-3 hét alatt döntést kellett volna hozniuk ezzel kapcsolatban. Sõt az autókat a FIA biztos hogy ellenõrzi szezon elõtt is, és nem csak versenyek után, hogy mindenben megfelelnek-e a szabályoknak, tehát már talán az elsõ futam elõtt is felmerülhetett volna ez a probléma, és legfeljebb a futam után elveszik a pontokat.
Szóval ha jól végezték volna a munkájukat nem kellene itt problémázni.
De ez a szezon közepén mizéria egy vicc.
10/10
breeder 2014 júl. 09. - 13:56:13 10/10
(15587/17150)
"Ha szabályba ütközik valami, akkor az be van tiltva."

Igen, csak ez nem volt gondolom egyértelmû, hogy a felfüggesztés a Mercedes esetében milyen hatással van az aerodinamikára. Mert itt alapvetõen ezen rugózik a versenyigazgatóság!
Meg aztán a Forma 1 lobbi is, és bizonyára a többi csapat ráhatására kezdték el vizsgálni a Hamilton- Roseberg páros autóját. :)

Lehet, hogy nem fogtok velem egyetérteni, de tuti valakinek megint eljárt a szája (jelen esetben a Mercedes-nél), mert érdekes módon mindig utólag derülnek ki ezek az esetek, és nem akkor amikor még idõben közbelehetne avatkozni, hogy az ne legyen kihatással az adott évadra.
10/10
breeder 2014 júl. 09. - 13:29:49 10/10
(15586/17150)
Akkor ilyen erõvel lehetne egy gyártócég, aki legyárt minden istállónak egy ugyanolyan (széria) autót és utána már csak a csapatoknak az lenne a dolga, hogy a kasznit a megfelelõ színére fessék és ráírják a pilóta nevét. :D

Most nem azért, de a Forma 1 nem mindig a fejlesztésekrõl szólt?

Bár, megmondom õszintén, az AMG Mercdes istállót nem tartom annyira amatõrnek, hogy ne lennének felkészülve egy hasonló helyzetre. Az viszont már más kérdés. hogy ebbõl mennyire jól tudnak majd kijönni, illetve hogy ez a tiltás mikortól lép érvénybe.
Lillith Morgan 2014 júl. 09. - 11:24:30
(15585/17150)
Ha indokolt az év közbeni változtatás (biztonsági okokból) az oké, elfogadható. De ez? Enyhén szólva is kétségbeesett próbálkozásnak tûnik. Ráadásul írták, hogy nem is csak a merci használ ilyet, hanem több csapat is. Ha most betiltják és mindenki visszaesik x másodpercet, akkor nem ugyanott vagyunk? Ha annyira ragaszkodnak hozzá, tegyék tiltólistára a jövõ évtõl, de ne így akarják már korrigálni, hogy korábban hülyék voltak.
Szó se róla, én is örülnék a szorosabb versenyeknek, de nem ilyen dolgok által.

Egyébként a Red Bull fölény idején is voltak hasonló megmozdulásai az FIA-nak, az a csapat mégis csak az idei évtõl került hátra az élrõl.
blacknet 2014 júl. 09. - 10:49:03
(15584/17150)
Ez a menet közbeni változtatás tényleg elég gusztustalan lépés lehet, bántja az igazságérzetet. A tavalyi gumimizéria még indokolható volt, hiszen biztonságtechnikai kérdés volt, tényleg robbantak szét azok a papucsok 300-as tempónál. De ebben az esetben tényleg az a helyzet, hogy átment a kocsi az FIA év eleji tesztjén, megnézték, leellenõrizték tövirõl-hegyire, nem találtak problémát benne. Akkor utólag ne kapargassák már, teremtsenek tiszta körülményeket, mondják azt, hogy 2015-tõl tiltva van, addig meg hagyjanak nekik békét, ha már nem voltak elég figyelmesek, amikor kellett volna.
vino-et-veritas 2014 júl. 09. - 09:05:51
(15583/17150)
annyiról szó volt = annyiszor szó volt
vino-et-veritas 2014 júl. 09. - 09:04:00
(15582/17150)
A hírek szerint vamilyen szinten mindenki használ ilyesmit, csak a hatékonysága nagyon eltérõ (ugyanez volt az F-csatorna, befújt diffúzor, stb esetén is). Valószínûleg a RB is jól alkalmazza valahogyan, mert eddig õk voltak a "kanyarkirályok". Vélhetõen ez volt inkább a "titkuk", mint csak a diffúzor...
Az egyik, amit eddig kihámoztam a sokféle találgatásból, hogy nem önmagában a rendszer csak a kérdés, hanem a mûködése is (hidraulikus, mechanikus, stb).
A másik, hogy ez azonnali tiltás lenne-e vagy 2015-tõl? Akkor hivatkozhatnának a csapatok arra is, hogy a fejlesztések és tesztelések tiltása miatt 1-2 futam alatt nem lehet átállni, elsõsorban biztonsági okok miatt és a FIA így kész helyzet elé áll. Vagy van verseny vagy nincs, de akkor még ennyi nézõ se lesz...

Ez megint arra utal, amirõl annyiról szó volt - a fejlesztés lehetõsége annyira szûkre szabott, hogy mindenki megpróbál "unortodox" megoldásokat, kiskapukat keresni. Miért jó ez? Milyen példa ez a többi sportnak, a nézõknek, illetve milyen hozadéka van a köznapi autógyártás számára?

A FIA megint olyan hibát akar korrigálni azonnal, amit már évekkel ezelõtt elkövetett, amikor nem ellenõrízte az ilyen rendszerek fejlesztését, használatát. Hasonló a tavalyi évközi gumimizéria, amikor több csapat (Lotus, Ferrari) erõsen hátrányba került...

Az eredmény az lesz, hogy, ha a Mercedesnek nagyon elõnytelen lesz a változtatás (bár náluk sem ez az egyetlen elem, ami jól mûködik), akkor tényleg itthagyja az egészet. Kinek jó ez?
1/10
cellasto 2014 júl. 09. - 08:35:09 1/10
(15581/17150)
ha idény közben betiltanak valamit,az nem fair
a merci most egy hét alatt fejlesszen ki egy új felfüggesztést?
szerintem max a jövõ idénytõl lesz tiltólistás a dolog
3/10
jani-wan 2014 júl. 09. - 07:55:58 3/10
(15580/17150)
Mi az hogy betiltják?
Ha szabályba ütközik valami, akkor az be van tiltva.
Pont.
Szabálytalan használat miatt büntetést kell kiróni a szabálytalankodóra.
Ennyi.
Majdnem.
Ugyanis ha szabályba ütközik, akkor miért nem tiltották be a szezon elején, és miért kellett várni 9 futamot, és miért nem voltak képesek két, esetleg három hét alatt döntést hozni egy ilyen egyértelmû dologról?
Illetve ha szabályba ütközik, akkor miért nem veszik el az összes szabálytalansággal szerzett pontot a Mercedestõl?
Ez az egész egy nonszensz.
Egyébként meg lement a fele szezon, most már mit rugóznak?
Ja hogy unalmasak a futamok ha mindig a két Merci van elõl.
Szánalmas.
10/10
breeder 2014 júl. 07. - 18:14:10 10/10 Előzmény vino-et-veritas
(15579/17150)
Nem vagyok nagy pályaszakértõ, de én úgy láttam, hogy Kimi alatt a Ferrari kicsit megbicsaklott, és amiatt hagyta el a pályát. Ez lehetett persze a pálya egyenetlensége miatt is, de ebben nem vagyok olyan biztos.

Meg aztán ha egy Forma 1-es autó letér az ideális ívrõl, akkor is történhetnek érdekes dolgok.:)
3/10
jani-wan 2014 júl. 07. - 08:42:35 3/10
(15578/17150)
Dióhéjban papírforma, a Merci verhetetlen ha végigmegy, Rosberg elõbb-utóbb kiesése talán már várható volt, szoros a VB, Vettel és Alonso nagyot ment, kár hogy mindketten nyafogtak, én semmi problémát nem láttam egyikük oldaláról sem, Button és Ricciardo jó versenyt futottak. És szegény Massa.
1/10
cellasto 2014 júl. 06. - 22:38:14 1/10
(15577/17150)
az elkerülte a figyelmedet,hogy szóltak rosbergnek,hogy nagy a fogyasztása,ezért is vett vissza
akkor került hozzá közelebb úgy 2-3mp-re
nem tudta volna megelõzni,ha nem döglik be a váltója,ez biztos.
10/10
ceia 2014 júl. 06. - 22:32:10 10/10
(15576/17150)
Cellasto: Ez te is tudod, hogy nem igaz :) Folyamatosan csökkent a távolság közöttük, és még volt hátra jó sok kör.. Rosberg pánikba esett, és elkezdte hajtani az autót, újra õ lett a gyorsabb - lehet, hogy emiatt is szállt el a váltója? Olyan kis makacs volt, ahogy kétségbeesetten nyomkodta a gombokat, hátha.. :D Ma 100%, hogy Hamilton utólérte és leelõzte volna!

Räikkönnen most egyszerûen hülye volt, ilyet egy kezdõnek sem szabad csinálnia, nem neki. Maldonado ugratása is érdekes volt - esemény volt, de most nem õ okozta! :) Vettelt és Alonsot nem kedvelem, de jó pilóták, és ahogy ma versenyeztek, parádés volt. Alonso még vicces is tudott lenni, (bár neki nem ez lehetett a szándéka) :P a rádiózásain jókat nevettem :D "Vegyék vissza tõle a pozíciót, azonnal!" Meg valami olyasmit is mondott kétségbeesett hangon, hogy "Mit lehetne még itt csinálni..?" Vettel túljárt az eszén azzal, hogy úgy helyezkedett, hogy a kanyarok végén õ kerüljön a belsõ ívre. Már csak 4 pont Rosberg elõnye, érdekes lesz a német futam is!

Maldonaldo a levegõben
http://www.formula1.com/wi/gi/enlarge/1140x734/popup/B4Pd/sutton/2013/dcd1406jy197.jpg

Vettel elõzi Alonsot
http://www.formula1.com/wi/gi/enlarge/1140x734/popup/LBUr/sutton/2013/dal1406jy2210.JPG
vino-et-veritas 2014 júl. 06. - 21:18:06
(15575/17150)
Kimi sikertelenségét felnagyítja a Ferrari zûrös helyzete, mind a technika, mind a csapat elégtelen mûködése miatt.

Nem kisebbítve a hibáját, azért az csak érdekes, hogy egy csúcstechnológiával mûködõ rendszer esetén miért olyan hepe-hupás a pálya széle, mint itthon egy három számjegyû útnál...
10/10
breeder 2014 júl. 06. - 17:41:50 10/10
(15574/17150)
Massa versenyét full tönkre vágta Räikkönen, aki a kicsúszásakor ahelyett hogy lelassított volna egy kicsit, visszahajtott a pályára.:/

Régen nagyon szerettem Kimi versenyzési stílusát, de az idei évi produkciója egyenlõre nagyon halovány. :S
Errõl persze nem csak õ tehet...
vino-et-veritas 2014 júl. 06. - 17:30:08
(15573/17150)
A csapatok szempontjából nézve minden kiesés veszteség. Itt valójában nem Rosberg bukott pontokat, hanem a csapat.
A Mercedes vagy akármelyik csapat esetében az egyéni teljesítmény a csapat eredményességének része és nem fordítva. Így volt ez a RB vagy a Ferrari "idõszakában" is.
Az egyes pilóták helyezése inkább a szurkolóknak fontos...

A Mercedes-fölény egyelõre megmaradt (még visszafogottan is 30 mp-t adott Hamilton Bottasnak).

Bottasra egyre jobban oda kell figyelni, de a kocsija is jó volt (gyorsaság, gumikezelés, fogyasztás, taktika).

Ricciardo megint jól jött ki a kavarodásokból, nem beszélve a gumitaktikáról, ami bejött neki - bár nem sokon múlott. Button talán késõn kezdte a felzárkózást, túl óvatos volt, mint általában.

Érdekes volt nézni, ahogy Alonso és Vettel vérremenõ csatát vívott... az 5.-6. helyért...
A hab a tortán a folyamatos rádióbeszélgetés volt, ami persze jól elcsúsztatva és megszûrve jött át.

A többi felejthetõ - beleértve a Kimi-féle balesetet (ami inkább látványosabb, mint súlyos volt), meg a többit is. Illetve kár Massa versenyéért...
10/10
breeder 2014 júl. 06. - 17:17:23 10/10
(15572/17150)
Jó kis verseny volt ez a Britt nagydíj!
Fõleg a Vettel-Alonso páros meccselése volt igazán izgalmas.
Nagyon késhegyre menõ küzdelmet vívtak egymással!
Szórakoztató volt hallgatni, amiket a rádión keresztül üzengettek egymásnak! :D

Roseberg-Hamilton párharc:
Hamilton hiába indult a 6. helyrõl, nos, olyan autóval, mint ami alatta van, nem volt nehéz Roseberg mögé felzárkóznia. Végül, mivel Roseberg váltója gajra ment, jött Hamilton és simán megelõzte!
Azért kíváncsi lettem volna arra, hogyha Roseberg végigmegy, Hamilton megbírja e elõzni! De persze ez a "mi lett volna ha?!" kategóriájába tartozik, és mint láthattuk, most Hamilton-nak volt szerencséje, aki élt is a lehetõséggel és behozta az AMG Mercit az elsõ helyre.

Bottas:
Bottas a múltkori 3. helye után most egy 2. hellyel ajándékozta meg a Willimas-et és saját magát.
Ha így folytatja, akkor a Willimas-nek egy stabil 2., 3. helyet mindig tud hozni. :P
1/10
cellasto 2014 júl. 06. - 16:34:21 1/10
(15571/17150)
versenyben semmi esélye nem lett volna hamiltonnak :)