Téma: Forma-1

1/10
cellasto 2014 nov. 06. - 18:03:37 1/10 Előzmény vino-et-veritas
(15970/17150)
nem,nem volt papirforma egyáltalán
rosberg a csattanásuk óta mintha árnyéka lenne önmagának
sztem nem véletlen,hogy most is elengedte hamiltont
valószínüleg az orrára koppintottak,hogy a ***moderálva*** lesz a bajnok és kuss

így eléggé unalmassá tették ezt az utolsó 5-6 futamot :/
10/10
breeder 2014 nov. 06. - 16:33:09 10/10 Előzmény vino-et-veritas
(15969/17150)
"Lassan izgalmasabb az a háború, ami a háttérben folyik: versenyzõigazolások, motorfejlesztés, költségvetés, újabb "reformok", stb."

Igen,a háttérben (a kulisszák mögött) most több fontos kérdés is napirenden van.
Én a három autós kérdés egy kicsit furcsának tartom, mert eleve nem is értem, hogy a kis csapatok mit keresnek a Forma-1ben. Gyakorlatilag bele sem tudnak szólni a versenyzésbe, max a nagyobb csapatok utánpótlását segítik elõ, hogy ha azoktól búcsúzik egy-egy kiöregedõ vagy eredménytelen sztárpilóta, legyen kit a helyére ültetni.
Szóval én abszolút ellene vagyok a kis csapatok szereplésének. Szerény véleményem szerint õk amolyan ûrkitöltõ szerepet játszanak. Meg az sem lenne jó reklám, hogyha 2-3 gyári nagy csapat az utsó helyen kullogna.

Viszont egyenlõre azt látni, hogy az F1-ben nagy a fejetlenség.
Vagy csak elfogytak az okos ötletek?! :) Ki tudja. :D
vino-et-veritas 2014 nov. 04. - 08:27:14 Előzmény breeder
(15968/17150)
Hát...

Azért valószínûleg senki sem rágta le a körmét izgalmában.

Nagyjából papírforma eredmény.

Csak egy dolgot emelnék ki. Sajnos a Williams most sem tudta azt hozni, amit az idõmérõn mutatott (fõleg a boxutcai munka miatt).

Azért az utolsó két futam, különösen ez az ötvenpontos kavarás, még hozhat fordulatot az elsõség eldöntésében. Bár Rosberg nagyon bágyatagon versenyez és a pillanatnyi elõnyeit szinte csak a kocsinak köszönheti, nem a versenyzõi kvalitásainak. Hamilton sokkal magabiztosabb, de a kiélezett helyzetekben eddig általában neki a technikával gyûlt meg a baja. A többi helyezés nagyjából már lefutott dolog...

Lassan izgalmasabb az a háború, ami a háttérben folyik: versenyzõigazolások, motorfejlesztés, költségvetés, újabb "reformok", stb.
10/10
breeder 2014 nov. 01. - 19:11:36 10/10
(15966/17150)
Remélem ez az amcsi futam izgalmasabb lesz mint a három héttel ezelõtti rém uncsi szocsi futam! :)
10/10
breeder 2014 okt. 20. - 22:42:41 10/10
(15965/17150)
10/10
breeder 2014 okt. 20. - 22:38:12 10/10 Előzmény Edmond Dantes
(15964/17150)
Ha azt vesszük, hogy a fejlesztésekbe pénzt ölnek, mégpedig nem is keveset, akkor már eleve ott el szokott dõlni, hogy melyik istállónak v. pilótának nagyobb az esélye egy esetleges VB-címre! :)
De a pénzinjekció sem váltja be mindig a reményeket, mert a legjobb szakemberek leszerzõdtetése mellett sem garantálható a siker.

Tehát összegezve elõbb elmondottakat:
Én sem akarok oknyomozó-tényfeltáró kommentelésbe belekezdeni, mert egyrészt nem vagyok bennfentes, másrészt csak egy egyszerû F1-rajngó vagyok, aki szívesen néz mindenfajta autó és motorsportot (Forma-1, MotoGP, Rally), ami kicsit kiemelkedik a többi technikai sportág közül. :)
1/10
offtopic
cellasto 2014 okt. 20. - 22:23:13 1/10
(15963/17150)
csak eteted... :/
3/10
jani-wan 2014 okt. 20. - 22:19:56 3/10 Előzmény Edmond Dantes
(15962/17150)
"hú össze-vissza manipulálnak"
De igen csak nem szó szerint, így ez csak értelmetlen terelés egy rendes válasz helyett.

"röviden megírtam a véleményemet"
olyan röviden hogy az nem elég semmire.

"A másik dolog..."
Nem magáról a cirkusz szóról volt szó, ez teljesen egyértelmû kell legyen mindenki számára. Ez megint szándékos félreértelmezés.
A kérdés nyilvánvalóan az volt hogy:
Szerinted mi a fõ dolog egy forma 1-es versenyben, ha nem a futam? Mert itt az áll hogy:
"a körítés, a "cirkusz" azaz a versenyfolyam"
azaz a futam maga csak "körítés"

"egy szimpla kommentbe ennyi fér, oknyomozás-tényfeltárás másik "szakma""
Ez így megint csak terelés mellébeszélés.
annyiba mint az elõzõ HSZ, belefért volna egy valamire való magyarázat konkrétumokkal alátámasztva.
Helyette lett egy nagy semmi.
1/10
cellasto 2014 okt. 20. - 10:37:05 1/10
(15961/17150)
Edmond Dantes 2014 okt. 18. - 10:34:52
(15960/17150)
Pardon, sosem írtam h "hú össze-vissza manipulálnak". Szó sincs "össze-visszáról" :)
22344-ben már röviden megírtam a véleményemet (még egyszer: a véleményemet!), egy szimpla kommentbe ennyi fér, oknyomozás-tényfeltárás másik "szakma". S mint tudjuk: "a hír szent, a vélemény szabad".
E fórum topikjaiban sokkal életszerûtlenebb, vadabb véleményeket is leírnak.

"A másik dolog...": olvasd el még egyszer. Kedvedért: kocsik fejlesztése: fontos. F1: cirkusz, mások is szokták így írni:
http://f1cirkusz.blog.hu/ meg így
http://www.circusf1.com/ meg így
http://www.sportkonyvek.hu/formula_szaguldas_es_cirkusz_2013_2014_352 meg így
http://www.hatharom.com/2014/10/06/gyaszol-a-szaguldo-cirkusz (még ilyen szomorú esetekben is!) stb stb

(F1)cirkusz=versenyfolyam. Az autók fejlesztésének,amit nevezzünk akár "húsnak" a k ö r i t é s e.
És akkor most meg is nézem a "konyhában" hogy is áll a "tálalás" :) azaz a pontverseny.
További jó szórakozást, de tényleg! :) További érdeklõdõknek jó szívvel ajánlom elõzõ hszaimat.
3/10
jani-wan 2014 okt. 18. - 09:48:37 3/10
(15959/17150)
Olyat hogy "hú össze-vissza manipulálnak" mindenki tud írogatni, de ez így nagyon kevés, gyakorlatilag megalapozatlan vagdalkozás.
Ezeket az általánosságokat ki kellene fejteni pontosan, hogy mindenki lássa hogy mirõl beszélsz.
Tehát ki vagy kik mit csináltak szerinted, és ezek a dolgok mit és hogyan befolyásoltak.

A másik dolog hogy azt is fejtsd ki, hogy mit értesz az alatt hogy a versenyfolyam a körítés és nem a "fõ produkció a cirkuszban", illetve akkor szerinted mi a fõ produkció? Mert elsõ látásra ezen kijelentésed ebben a formában teljesen értelmetlennek tûnik.
Edmond Dantes 2014 okt. 18. - 09:27:42
(15958/17150)
Még egyszer: a körítés, a "cirkusz" azaz a versenyfolyam akkor is csinált, mesterkélt, mûvi. Futómûvi :)

N e m a kocsik fejlesztése csinált, mesterkélt, mûvi, hanem a körítés, a "cirkusz" azaz a versenyfolyam. Szó szt ezt írtam, legutóbb is, de a mostani szórendben talán érthetõbb (vagyok). Eleve n e m a kocsik fejlesztésérõl volt szó, még kevésbé a fejlesztések manipulálásáról (bár lehetnek olyasmik is!), hanem az F1 manipulálásáról.
Edmond Dantes 2014 okt. 16. - 15:53:52
(15957/17150)
Amit írsz, sztem nem cáfolja az általam írottakat = kell néha egy kis változatosság. Kenyeret és cirkuszt...de a kenyeret idõnként újra kell sütni és a cirkuszi mûsorba is néha új számok kellenek VAGY a régi számokat kell kicsit meg- és átvariálni, különben ráunnak. Tudom, a fejlesztések (egy része?) elõbb-utóbb átmegy-átmennek a tömeggyártásba és ez, ha tényleg így van, sztem (is) az F1 pozitív hozadéka, de a körítés, a "cirkusz" azaz a versenyfolyam akkor is csinált, mesterkélt, mûvi. Futómûvi :)
Edmond Dantes 2014 okt. 16. - 10:37:41
(15956/17150)
Tényleg nem értek az autósport rejtelmeihez (ahogy a focihoz sem), úgyhogy nem mélyednék bele az oknyomozó-tényfeltáró kommentelésbe, de csak egy random példa: Red Bull és Vettel. Mi volt a Red Bull? és mi lett? Ráunhattak egy idõ múlva az emberek a Red Bull/Vettel sorozatra? Sok a 4 VB-cím zsinórban? Sok volt/uncsi lett a Ferrari/Schumi 7-es zsinór vb-cím? Rossz(abb)ul megy egy ideje a Ferrarinak? Menjen megint jól-jobban? Vettellel jobban megy majd? Nosza, ugorgyunk! Vettel mindenesetre "ugrott": el- és átlép ODA. Manipulálás pediglen van. És reá magyarázat is van: mindig kell "új mûsor". És Kálmán Imre (Csárdáskirálynõ) óta tudjuk: új mûsorhoz új férfi kell, ezt õk sosem felejtik el...
http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/27290/zserbo/a-lanyok-a-lanyok-zeneszoveg.html
..igaz, lányok itt viszont tényleg nincsenek :)
Látom, film vonalon nagyobb az egyetértésünk, kivéve Blue Jasmine, ami sztem jó film, benne egy filmtörténeti alakítással (Blanchett), már miatta megérte megnézni és bejósoltam neki az Oscart elõre, ld ott ha érdekel.
10/10
breeder 2014 okt. 15. - 22:00:06 10/10 Előzmény Edmond Dantes
(15955/17150)
A szervezõk a szabályok megváltoztatásával és az autók újratervezésének kényszere által tudnak beleszólni a Forma-1 jövõjébe. Ez viszont nyílt titok. Ezt minden istálló tudja, hogy amely technológia az elõzõ pár évben esetleg mûködött egy pilóta alatt, az már a következõ évben nem biztos hogy fog. Nos, ha ez ez manipulációnak tekinthetõ, akkor ez teljesen sportszerû, mint ahogy a szabályok módosítása is az. Legalábbis amíg a márkák egységesen belegyezésüket adják.

A kémkedési ügy az már egy másik kérdés. Arra nehéz mit mondani.
Ha valamely istálló ellopja egy másik csapat fejlesztését, az egyértelmûen elítélendõ.
Ezt általában pénzbüntetéssel vagy eltiltással szokták sújtani.
blacknet 2014 okt. 13. - 20:22:25
(15954/17150)
Rosberg a legjobb helyen próbálkozott, és nem is volt rossz az elképzelése. Egy gond volt vele, a kivitelezés, a fékutat rosszul kalibrálta be. Ha össze is jön neki, még az sem lett volna gyõzelem, mert nagyon Hamiltonnak állt ez a pálya (mint ahogy a suzukai Rosbergnek, csak ott leesett az esõ, ez lett a német peche).
Szóval jól mondta a Wéber, de ezt a fotelszurkoló is tökéletesen megítélhette már az elsõ pillanatban. Hidd el, hogy nem esküdött össze az egész világ a kedvenced ellen, kicsit túl sok a rajongásod, nagyon poszterszagú.

Amúgy kicsit, de inkább nagyon gáz ez, hogy egy hibával gyakorlatilag megfosztanak minket egy jó versenytõl, hogy fej fej mellett küzdjenek a gyõzelemért. Egyszer elfékezed a gumikat, és már kuka is...vagy az üzemenyag-spórolós üzenetek. Ezeket minél hamarabb számûzni kellene, mert semmi értelmük, nemhogy plusz izgalmat jelentenének, inkább elveszik azt. Anyagi értelemben nem ezen a pár dolláron áll vagy bukik egy csapat költségvetése, és hagyjuk már az álszenteskedést a fenntartható fejlõdéssel, zöld energiával kapcsolatban, annak nem itt van a terepe, arra ott van például a KERS, vagy most nem is tudom, hogyan nevezik.

Egyértelmûen Hamilton az elsõszámú esélyes a címre: ahogy a közvetítésben is mondták, már volt világbajnok, elvileg tudhatja, hogyan kezelje ezt a helyzetet (éppen ezért is volt érthetetlen, év közben a számtalan arrogáns megnyilvánulása, duzzogása, gyerekes viselkedése). Rosbergnek nem volt szerencséje, ha a suzukait behúzza (ami neki állt), nem dõlne ennyire a mérleg egyik oldalra (nemcsak pontszámban, hanem lélektanilag is). Hamilton koncentrált ebben a nagyon fontos év végi szakaszban, tulajdonképpen technikai hiba kivételével nem látok esélyt, hogy a német fordítani tudjon. Adottságokat tekintve a brit a jobb versenyzõ, és ha behúzza végül, megérdemelten teszi azt. Kedvelni sosem fogom, elsõsorban a celebmajomkodásai miatt, egy ennyire nárcisztikus, magamutogató, sztárallûrökkel teli figurát nehéz elfogadni, nekem nem is megy. Ugyanakkor az újabb vb-címénél csak egyet kívánok még kevésbé: hogy az utolsó futamon, a duplapontozásos rendszer (és csak az) döntsön a címrõl.
Meklód fia 2014 okt. 13. - 19:32:11
(15953/17150)
én Hamiltonnak szurkoltam egy ideig, de mostanra teljesen kitörtek belõle az õsi ösztönök és átment majomba.
Nem tudja elviselni ha veszít. Egybõl elkezdi köpködni Rosberget olyankor.
1/10
offtopic
cellasto 2014 okt. 13. - 18:41:29 1/10
(15952/17150)
a rafa-federer pedig érdekes,legalábbis számomra,mert mindkét játékost szeretem és tisztelem :)
szóval a közös meccseiken én csak a jó tenisznek szurkolok :D
1/10
offtopic
cellasto 2014 okt. 13. - 18:39:27 1/10
(15951/17150)
az utolsó kérdésedre válaszolva:igen,akkor neki szurkolnék :D
egyébként lentebb már írtam:én azóta kisérem figyelemmel az F1-et,mióta kis Hazánkban rendeznek futamokat :)
ez ugye jóval 2000 elõtt volt :D