1/10
issti1 2007 dec. 20. - 14:21:36 1/10
(501/2021)
Alex, nem kell megijedni: az itt fórumozók jó része nem nagyon nézi az inkriminált mûsort -nekem pl. elég volt egy adás, az kettõs élmény volt: elõször és utóljára! :o))
(Azért így túlzás, mert néha nagyritkán belenézek pár percnyire - de csak hogy tudjam hol tart az "ellenség" ! :o))

Más: "az angol értelmiség nem eladó" -ozzászólásodhoz csak annyit: néha az az érzésem, hogy kishazánkban felelõs gondolkodók helyett már csak "értelmiségnek látszó" 'tárgyak' vannak. A szellemi elit -ha egyáltalán volna ilyen- pedig hallgat és asszisztál a széthúzás lenyúlás és gyûlöletspirál pörgéséhez...
1/10
issti1 2007 dec. 20. - 14:12:54 1/10
(500/2021)
Nagyjából ugyanerre gondoltam énis: rákényszeríteni a bankés biztosító szektort, hogy visszaforgassa(az én tippem sz. "jótékony úton") a tisztességtelen extraprofitot a "termõhelyre..

Szóval nem kell félni, én sem a Chaves-i modellre gondoltam! :o)
maroty 2007 dec. 20. - 14:12:04
(499/2021)
Sajnos estig most nem leszek, istii megpróbálok neked is válaszolni , de még a diszkriminációval kapcsolatban egy megjegyzés. Kit hogy érintett, Ausztriában a boltokban a kitett magyar nyelvû szöveg " ne lopj", lehet, hogy több cigány bünözõ is lopott, de nem az volt kiirva, megkérem a magyar romákat ne lopjanak, hanem minket magyarokat kértek ne lopjunk. Fuuu. Nem éreztétek szarul magatokat? Nem volt bennetek az az érzés, hogy most minket egy lopós nemzetnek tartanak? Pedig a többség tisztességes? És én nem is lopok? stb. stb. Vagy most a határnyítással kapcsolatban? Az osztrákok félnek tölünk!! Nem éreztek egy pici párhuzamot?
1/10
issti1 2007 dec. 20. - 14:02:24 1/10
(498/2021)
Kedves Maroty, s mit tusz mondani az én felvetésemre a Telekivel kapcsolatos összehasonlításod kapcsán? Erre bizony még nem tudtál megfelelni! :o)
Mert ha elfogadod, az egyszersmind azt is jelenti, hogy nem védheted, csak támadhatod az ún."bal oldal" e jeles képviselõit...
maroty 2007 dec. 20. - 13:59:50
(497/2021)
Csak az a baj elfelejted, hogy a történelmi diszkrimináció miatt kerültek egyes nemzetiségek margóra, és azért váltak olyanná amilyenné mi tettük õket:) õk csak azt az utat járták be amit hagytunk nekik:) és itt nem csak mi magyarokról beszélek. A ma történéseinek megértéséhez a múltat kell megvizsgálni./: ezt nem én mondtam:):/
De az ellenpélda: a kinaikkal szemben most kezd kialakulni Európában.Miért most? Mert sosem volt európai gyarmat:) de most kezdik gyarmatósítani az EU-t.
hungaricum 2007 dec. 20. - 13:32:56
(496/2021)
na de kedves maroty. Ismételten aláhúzom, hogy arról kellene értekezni, ami a probléma. És az ún. cigánybûnözés NEM FAJI DISZKRIMINÁCIÓ KÉRDÉSE!!! Aláírom viszont, hogy a cigányság és a média is éppen faji diszkriminációs kérdést akar belõle csinálni. Szeretném, ha egyébként meg lehetne szabadulni ettõl a vádtól, és világosan, szakszerûenés elõítéletmentesen lehetne az egyébként létezõ problémával foglalkozni. Én úgy gondolom, hogy ebben a problémában éppen az nincs benne, amit leírtál.
maroty 2007 dec. 20. - 13:25:41
(495/2021)
A legjobb példa erre Oroszország. Ma is a legnagyobb békében él a cigány kisebbség az oroszokkal mert nem alakult ki az oroszokban velük szemben a diszkrimináció, a felsõbbrendüség érzése. De próbálj meggyõzni egy oroszt,a grúzokkal, csecsenekkel kapcsolatban bármiféle pozitív megnyilvánulásról, a kozák és zsidó nemzetiségrõl meg pláne. Ott történelmileg így alakult.És ez nem a szovjet érában keletkezett, ott csak ráerõsítettek.
maroty 2007 dec. 20. - 13:16:49
(494/2021)
Bocsi hungaricum az Erste éd társai trükkök késöbb, most a diszkriminációval kapcsolatban mert kérdeztél:). Sajna ez "fehér" találmány és történelmi gyökerei vannak. Lássuk csak hol is? Észak-Amerika : szinte kiirtják az indiánokta a feketéket rabszolgaként tartják a fehér felsõbbrendûség jegyében. Dél-Amerika Spanyolok elintézték, valahogy õk sem tekintették egyenlõnek az indián lakosságot. Afrika: Nem volt olyan pont ahol ne lett volna - Angol,német,francia stb gyarmat- a feketék gondolom nem voltak vezetõ pozicióban. Ázsia. Hát India Indokina, Új-Zéland stb stb. szintén gyarmati sorban a fehér" kisebbség irányítása alatt. Hol keletkeztek fajelméletek?
Pl.: USA , Németország, Anglia stb.stb. én még nem olvastam fekete szerzõtöl fajelméleti kérdésrõl:) Sajna a génünkben van a "fehér" felsõbbrendüség, és ha anno Szt István nem erõsíti meg a keresztény hitet Mo-n lehet hogy ma mi is elnyomott nemzetiség lennénk,amilyenek voltunk a török megszállás és a habsburg birodalom alatt a kiegyezésig. De jó, hogy mi is diszkriminálhatunk egy kicsit:) Olyan jó:) olyan édes:) tehát alapvetõen nem õk tehetnek errõl, alapból lenézztük õket. Tehát nem úgy kezdõdött,hogy õk belénk rúgtak, mi tanultunk meg diszkriminálni , de nagyon jól megy nekünk:)
hungaricum 2007 dec. 20. - 13:04:35
(493/2021)
nem kell nekem a Viktor dolgait elõadni, nincs rá szükség. Nem vagyok Orbánhívõ. De nem is mehetek el szó nélkül amellett, ami most folyik nálunk. Az viszont érdekelne, hogy az ERSTE pl. milyen trükköket alkalmaz...
maroty 2007 dec. 20. - 12:18:28
(492/2021)
Tudtam, hogy rákattansz a farkasra, csak az a baj a mondás így szól, és nem az a lényege, hogy farkas, irhattam volna oda katicabogarat is,,és azzal, hogy vitatkozom veled:) nem biztos, hogy baloldali, vagy jobboldali vagyok, de irhatunk ugyanazon hangvétellel és talán odáig tudnánk egymást srófolni, hogy .....
de nem akarom, még mindig fenntartom az egyik 19 a másik egy hiján 20. Az, hogy a bankok ilyen erõsek azt köszönhetjük Viktornak, amikor bevezette a korlátlan hiteltámogatást, akár 100 millát is felvehettél kedvezményesen, igy vett ingatlant boldog-boldogtalan. / ezt a szoci kormány vitte le átlag 10 millára/ Ma a bankok zsebébe, úgy hogy semmit nem kell csinálniuk évi közel 500 milliárd megy igy. Köszönjük meg:)
hungaricum 2007 dec. 20. - 12:16:35
(491/2021)
maroty írja: "Kedves hungaricum, én lényegében egyetértenék veled a roma bünözéssel kapcsolatban, csak egy-két megjegyzésem lenne:) Valóban, a roma lélekszámhoz képest igen magas a bünözési arány,/: közel 30%-os/ de kérdezem tõled , ugyanarra az állásra ha két kimagaslóan kvalifikált személy jelentkezik de az egyik roma, melyiket fogják felvenni?Hiába taníttajuk õket a diszkrimináció csak azért is megmarad"
Ez igaz kedves maroty. Én viszont megfordítom a kérdést: miért is van ez a diszkrimináció? Önmagától alakult ki, vagy van valami oka? Tegyük fel, hogy a cigányok nagy része bünözésre adja a fejét, mert ezt tanulta otthon, mert nincs munkája, mert 8-an vannak testvérek 40 négyzetméterre bezsúfolva, mert nincs fa tehát lopni kell, mert csak akkor lenne talán munkája, ha csak annyian lennének a családban (mondjuk max. 2 gyermek), amennyit rendesen, tisztességesen fel lehet nevelni, és az életre fel lehet készíteni, taníttatni. Namost mivel ez egy öngerjesztõ folyamat (a kilátástalan helyzet csak fokozza a kilátástalanságot generációról generációra), a romákon belûl ez a bûnözés egyre nagyobb arányban lesz jellemzõ. Amikor a közvélemény azt látja, hogy a romáktól legtöbbször félni kell, hát az amúgy normális, tanult és dolgozni akaró és tudó romákat is a bûnözõ romákkal fogják egy kalap alá venni, amit elõsegít a romák könnyû felismerhetõsége is. magyarul kialakul egy olyan skatulya, hogy ezek nem dolgoznak, lopnak, csalnak, stb.., és ebbe a skatulyába az összes roma kivétel nélkül belekerül. Most szerintem Magyarországon valahol itt tartunk ezzel a folyamattal. És akkor még egy kérdés: az a magyar ember a hibás ebben, akiben a reflex kialakult már, vagy az a hibás, aki engedte, hogy ilyen reflex egyáltalán kialakulhasson? Ha pedig már kialakult, akkor szimpla ismételgetéssel, hogy "legyél toleráns, szabjál gátat a reflexeidnek", nem lehet kiölni azt a reflexet.
1/10
alex4427 2007 dec. 20. - 12:09:34 1/10
(490/2021)
OFF!? (és NEM Hollywood! Pedig az nagyon jó film!:)

Bevallom, engem a topic címe riasztott eddig!
Hogy a jobb napokat látott Friderikuszból (Váncsából, Esterházyból stb.) mi lett!:(((
maroty 2007 dec. 20. - 12:03:24
(489/2021)
Kedves hungaricum annyi lenne a hozzászólásom, hogy a banki tv. szerint /Fidesz javaslatra/ a Mo-n keletkezett profitot nem viheti ki az anyabankba, mivel minden Mo-n bejegyzett bank nem lehet "albank" csak önálló jogi személy. Mégis hogy van itt pl az Erste? A törzstõke biztosításával, mégis mit csinálnak a profittal?, Cselt csinálnak de ha akarod megírom neked:)
hungaricum 2007 dec. 20. - 12:00:26
(488/2021)
tudom, zoole, hogy már lerágott csont, de új fórumársaknak felelevenítés képpen leírtam még egyszer, és erre maroty hsz.-e volt a kiváltó tényezõ. Nem emlékeztem ugyanis (visszakeresni pedig lusta bagyok), hogy ebben a témában maroty már köztünk volt-e. De alex még nem volt itt akkor, az tuti :)
maroty 2007 dec. 20. - 11:59:35
(487/2021)
Kedves hungaricum, én lényegében egyetértenék veled a roma bünözéssel kapcsolatban, csak egy-két megjegyzésem lenne:) Valóban, a roma lélekszámhoz képest igen magas a bünözési arány,/: közel 30%-os/ de kérdezem tõled , ugyanarra az állásra ha két kimagaslóan kvalifikált személy jelentkezik de az egyik roma, melyiket fogják felvenni?Hiába taníttajuk õket a diszkrimináció csak azért is megmarad, valóban a körükben jóval magasabb a szegénységi ráta mint más nemzetiségiek között. De - voltam börtönben a munkám miatt- igaz , hogy a lakók majdnem fele roma, de fehérgallérossal, eröszakos közösülõvel, fajtalankadóval alig találkoztam. A másik az utobbi idõ nagy ügyeiben roma nem volt, pl. a szövetkezeti alapok ügyei, sikkasztások csalások (Ha Tocsik roma lett volna kapott volna 800 millát?)hány család ment tönkre és hány családban lett öngyilkosság? és ül valaki? nem. Mert a holló a hollónak nem vájja ki szemét? Hidd el több családot tett tönkre a magyar fehérgalléros bünözés, mint a roma vélt vagy valós erõszaka. Igen õk igy védekeznek , erõvel. De egyébként Mo-n az ukrán bünözés az itt élõk arányát tekintve közel 60%-os mégsem beszélünk külön ukrán bünözésrõl, sõt a magyar gárda fel sem merne vonulni Munkácson:)
hungaricum 2007 dec. 20. - 11:58:01
(486/2021)
bankok vs. diktatúra témához: issti, ha nagyon megszorongatnád a bankokat, biztosítókat, és nem hagynád õket valamilyen szinten nyerészkedni, hát nem is léteznének. Szükség is van rájuk, és a gond szerintem nem is ezzel van. Munkahelyeket adnak az embereknek, benne vannak a gazdaság körforgásában, nem szabad lemondani róluk. A gond azzal van, és ez megint csak az én véleményem (bár minden bizonnyal sokan osztják), hogy ha ez nem a helyieket gazdagítja. Nem azzal van a gond, hogy hol és mennyit harácsol egy bank vagy egy biztosító, hanem hogy ennek gyümölcse hová hull? Ha a fa mondjuk egy kertben áll, és a gyümölcse is ide hull vissza, akkor az egész ökoszisztéma jól müködik, virágzik a kert. De ha a fát úgy metszették, hogy a gyümölcse a szomszédba hulljon, akkor az ökoszisztéma elõbb utóbb fölborulhat, a föld a fa alatt meddõvé válik, és a fa elpusztul. Remélem értitek a hasonlatot.
1/10
alex4427 2007 dec. 20. - 11:55:43 1/10
(485/2021)
A rendszerváltás egyik nagy vesztesei a cigányok/romák!
Gyárak bezárásakor, munkahelyek megszûnésekor - elsõként küldték el õket!
A problémát pedig, szokásos módon, szõnyeg alá söpörjük!:(
hungaricum 2007 dec. 20. - 11:55:16
(484/2021)
helyt adok alexnek. Vannak objektíven elbírálható tények, amit nem lehet egyik vagy másik szemszögbõl vizsgálni, ugyanis az egyiknek igaza lesz, a másiknak pedig nem lesz igaza. Tehát az egyik objektív, míg a másik szubjektív lesz. Vannak dolgok, amik nem oszthatóak jobbra, vagy balra. Ha ma valaki szidja a kormányt, az nem feltétlenül fideszes!!! De aki tudatosan és mindenáron védi a kormányt, az viszont teljes szívvel MSZP/SZDSZ-es lehet csak. Itt most nem két egyenlõ fél között folyik a harc, itt most egy közös ellenség van, pontosan úgy, ahogyan maroty mondta (csak fordítva :D), hogy az erdei gyûlésen közösen utáljuk a farkast. Mert megesz minket. És csak a róka védi, mert õneki a farkas ígért koncot.
1/10
alex4427 2007 dec. 20. - 11:51:01 1/10
(483/2021)
Akkor mi nem sokat fogunk vitatkozni!:)
1/10
alex4427 2007 dec. 20. - 11:45:57 1/10
(482/2021)
Nem az a kiegyensúlyozás, ha egy kicsit szidom a balt, aztán meg egy kicsit szidom a jobbot!
Már nem is tudom hány éve un. baloldali (= szavakban baloldali! vagy már szavakban sem?) kormány van!
A kormányon lévõk és az ellenzék lehetõségei/felelõssége NEM azonos!
Nekem elég nyilvánvaló, hogy a mindenkori hatalmat kell elsõsorban kritizálni! (Sajnos, ad is rá okot bõven!)