hungaricum 2008 jan. 18. - 19:28:55
(781/2021)
floorwalker: az ötleted teljesen jó, de legalább annyira science-fiction. Mûködne az, ha elõ lehetne állítani ilyen "példaképeket", de ha évszázadok óta ilyen emberek nem emelkedtek ki közülük (se itthon sem sehol máshol a világon), akkor mi az esély arra, hogy majd most lesz ilyen? Azt nem állítottam, hogy a rezervátumos megoldás jó, de biztosan jobb, mint a hirtelen elszabaduló népharag!!!
Dr.Mouse 2008 jan. 18. - 18:49:58
(780/2021)
Hahó mindenkinek, avagy "Góg és Demagóg fiai NE egyesüljetek"! ;oD
Én nem láttam az említett mûsort, csak olyan házban élek, ahol sok cigány lakik, nem szocializált és kicsit sem kulturált módon. (-)
Engem nagyon liberálisan neveltek, így aztán jó' meglepõdtem, amikor azt tapasztaltam, hogy a cigányok a pofánkba röhögnek és kicsit sem éreznek ingert a beilleszkedéshez.
Az INDIÁN és az AUSZTRÁL "analógia(?)", meg már bocs, de nagyon nem stimmel.
Az felháborító, hogy a betolakodó népcsoport kényszeríti a jogos õslakókat rezervátumba, míg itt a betolakodó és parazita-módon élõsködõ, bûnözõ (tisztelet a kevés kivételnek) népcsoporttal udvariaskodunk.
Akiknek 60 évig kinyaltuk a valagukat (bocs, de erre nem tudok finomabb jelzõt), és ez idõ alatt sem voltak képesek szocializálódni. Pedig a szomszédainkká tették õket, hátha ellesnek valamit - úgy, ahogy egyik kultúr-európai országban sem, ahol lakókocsizás, sátrazás van jelenleg is, a városok peremén. Aztán mégis minket mernek sarazni, hogy mi micsoda rasszista népség vagyunk! Uhh, minõ demagógia!
Ezek a jeles példányok, akik pl. itt laknak, egyenként is több börtönbehívóval rendelkeznek, és nem vonulnak be!!
Ugyan melyik magyar ember - aki nem tartozik eme "kisebbséghez" ússza meg az ilyesmit, miután megkéselte a szomszédját, meg hasonlók?
Lehet szépelegni, messzirõl, biztonságból, de kíváncsi lennék, ha itt lakna némely igen toleráns embertárs, meddig bírná az eltérõ "kultúrájukat"? (Pl. a 13 évesen férjhez adni, szaporodni, lopni, hazudni, késelni, azt' dzsalni a segélyért???
Nanemáááá! - A külön ország is lehetetlen álom csak, hisz ott dolgozniuk, szervezniük, irányítaniuk kellene, ahhoz meg semmi ambíciójuk, sokkal könnyebb valamely befogadó országot kizsigerelni.
Na, akkor én most rasszista vagyok? ;-) Csak, mert van jó néhány fekete, ázsiai és egyéb rasszhoz tartozó haverom, akik nagyon normális emberek, természetesen ugyan olyan jó-rossz, arcok, mint mi "fehérek", tanulnak, dolgoznak, szeretnek, tévednek, harcolnak - szóval, élnek. Cigány, csak kettõ zenész-kolléga, akikkel néha valamilyen bulin összefutunk, és egy iskolaigazgató-néni, aki cigány, már 70 körül van, és minden tiszteletem az Övé, mert õ egyike azon keveseknek, akiknek árral szemben és a saját fajtájuk-családjuk akadályozása ellenére is sikerült bizonyítania! :o)
Béke!
1/10
issti1 2008 jan. 18. - 18:29:09 1/10
(779/2021)
Hú, ne bosszants fel!
Sanyika kb. annyira hiteles, mint anno a Pálfi G., vagy mondjuk a Gyuriferi...

Egyébként én meg a Hírtv-n néztem a Célpontot és azzal is hasonló fenntartásaim keletkeztek: tiszta feszültségszítás!

Csakazértsem hagyom magam felidegelni!
Te se hagyd: 2008-at írunk! :o))
1/10
issti1 2008 jan. 18. - 18:23:43 1/10
(778/2021)
Köszi, majd megnézem...
Siliana 2008 jan. 18. - 17:18:26
(777/2021)
Avagy a rasszistának a dolgos cigány is cigány marad
Siliana 2008 jan. 18. - 17:17:01
(776/2021)
De sokhelyütt már olyan gyûlölet van, hogy a legtöbben már rég nem megváltoztatni és integrálni akarják õket, hanem nemlétezõvé tenni. Kicsit olyan érzésem van, hogy ha az oktatás meg is valósulna, az elõítéleteket évtizedekig nem lehetne kiûzni az emberek fejébõl
Siliana 2008 jan. 18. - 17:12:28
(775/2021)
jót írtál, csak ki kell jelölni a nyilacskával és beilleszteni a böngészõsávba ;)
floorwalker 2008 jan. 18. - 17:12:14
(774/2021)
A cigányság hazai társadalmi problémáihoz volna néhány észrevételem.
Elvileg mûködõképesnek tûnik a szankcionálási rendszer, amit neugassaman felvázolt. Gyakorlatilag már nem hiszem, hogy mûködne. Sõt visszájára is fordulhat. (Elmaradó segélyek bûncselekményekbõl származó pénzzel való pótlása.) Az alapprobléma kapcsolódik a rezervátumkérdéshez is. Adott egy népcsoport teljesen eltérõ kulturális adottságokkal, amelyet külsõ kényszerítõ elvekkel és szabályokkal kötnek gúzsba. Ez persze teljesen emberi, kezelni igyekszünk a problémát, ahelyett hogy magát a gyökerét tépnénk ki.
Belsõ motiváció nélkül nem fog senki sem (sem magyar, sem cigány, sem zulu) integrálódni a társadalomba. Ahhoz ugyanis belsõ értékrend kell.
Szerintem egyetlen út járható a magyar cigányság esetében. Ez pedig az oktatás. De ez sem úgy, ahogyan ma megy. Saját nagyjaiknak kell megszületniük, saját nemhivatalos vezetõiknek kell irányt adniuk és felrázni õket. Volt egyszer egy dokumentumfilm egy öreg cigányemberrõl, aki munkásként élt a fõvárosban. Szabadidejében, hétvégente járta a vidéket, ismeretlen családokhoz látogatott el és mesélt, beszélgetett. Nevelte saját társait arra, hogyan kell megbízhatóan, értelmesen állni a munkához és az élethez. Õ maga jó példa volt arra, hogy egy egyszerû, tisztes életet bárki képes lehet megvalósítani. Szóval szerintem amikor egy erõs, humánus elitjük kialakul és képesek lesznek saját etnikumuk tagjai felé általunk is ismert (remélhetõleg elsajátított) értékeket közvetíteni, akkor az integráció megvalósul.
Ehhez azonban például felelõs cigány pedagógusokra és nemzetiségi képviselõkre van szükség. olyanokra aki az életüket is felteszik erre. más megoldást nem látok. Mi csak segíthetjük õket mindebben, de nem tehetünk helyettük semmit. Pont amiatt hogy nem vagyunk képesek az õ szemükkel nézni a világot. Nem tudjuk megérteni és befogadni a kulturális jellemzõiket.
A rezervátumokhoz annyit, hogy óriási baklövés volna. Az amcsi és ausztrál vonal azért arra is példa, hogy nem nyerõ megoldás.
1/10
alex4427 2008 jan. 18. - 17:09:41 1/10
(773/2021)
A 73. szám (2007 tavasz) tartalomjegyzékére kell elõbb kattintani, aztán Varga Annát keresni!
Remélem, így elõjön!
1/10
alex4427 2008 jan. 18. - 17:07:03 1/10
(772/2021)
Elbíztam magam!:)
Talán így (és a linkre kattintva, VARGA ANNA írását kell keresni):
http://www.eszmelet.hu/#toc4
Siliana 2008 jan. 18. - 17:00:28
(771/2021)
kopipészt mer nem ismeri fel a space-t
1/10
alex4427 2008 jan. 18. - 16:58:14 1/10
(770/2021)
Hoppá! Itt is van!
Nem rövidke és nem könnyû olvasmány! De érdemes átbogarászni!

http://www.eszmelet.hu/index2.php?act=period&lang=HU&item=141&auth=Varga Anna: &info=Eszmélet folyóirat, 73. szám (2007. tavasz)
1/10
alex4427 2008 jan. 18. - 16:52:03 1/10
(769/2021)
Ember! Miért bosszantod magad ilyen hülyeségekkel?
(Bocs!:)
De nincs elég bajunk!?
1/10
alex4427 2008 jan. 18. - 16:50:30 1/10
(768/2021)
Hát, elég mellbevágó! Kétségtelen!
Folytatásról nem tudok!
De van még egy nagyon jó írás (az ország-világ bajairól), ráadásul a filmek kapcsán - úgyhogy nagyon illene ide!
(Igyekszem gyorsan megkeresni!)
neugassaman 2008 jan. 18. - 16:21:15
(767/2021)
Nekem meg volt szerencsém egy Friderikusz Most-ot végignézni az ATV-n, teljes egészében! És még a HÍR tévé manipulatív! Meg mindazok akik a hír tv mûsoraiban szerepelnek, nyilatkoznak?!
Erre csak egyet lehet mondani, bár már nem szívesen mond az ember semmit : Mindenki úgy lát, ahogy él, vagy ki mint él, ugy ítél!
Elkeserítõ mennyire nem a megoldásra, az álláspontközelítésre törekszenek sokan, kicsiben - nagyban, hatalomban, hatalom nélkül.
1/10
issti1 2008 jan. 18. - 16:08:12 1/10 Előzmény alex4427
(766/2021)
Hú, végigolvastam a becsatolt MTA Társadalomkutatós cikkedet..elég lesúlytó!

Sokaknak el kellene olvasni!
Gyakorlatilag levonhatjuk tanulságként, hogy a polgári demokrácia(különösen a Magyaro.-n jelenlevõ formájában) nem alkalmas feladata betöltésére -és mégcsak demokratikusnak, vagy hasznosnak sem mondható!

...még egy kicsit emésztenem kell, hogy érdemben feldolgozhassam!

Netán megvan a cikk folytatása is? ..van egyáltalán?
Siliana 2008 jan. 18. - 15:34:55
(765/2021)
thx
1/10
issti1 2008 jan. 18. - 15:28:35 1/10
(764/2021)
Oké, bocsi, akkor maradjunk annyiban, hogy a kérdés Hunginak szól kizárólag!
1/10
issti1 2008 jan. 18. - 15:26:50 1/10
(763/2021)
A jelenlegi ún. miniszterelnökünk idegeskedni soha nem fog: neki már megvan a kis biztos jövõje.
Bármi is történjék, izgalomra nem lesz oka - lelkiismereti önmarcangolástól pedig nem kell tartania -nem az a típus! :o)

..meg ugyebár támogatói is mindig lesznek -mint láthatjuk(ha egyre kevesebben is!).
Siliana 2008 jan. 18. - 15:26:16
(762/2021)
olvasd el az elõzõ hsz-aimat,mit gondolok errõl a kérdésrõl -.-