Téma: Nagyvizit

1/10
Dragos Károly 2019 nov. 09. - 23:34:30 1/10
(2/2)
Most értem haza a Veszprémi Petőfi Színházból, friss az élmény. Dögunalom 2 óra volt. Se füle-se farka történet, sablonhegyek, mondanivaló nélküli párbeszédek. A szünetben tanácstalan fejek, hogy ez most mi? Először fordult elő velem, hogy nem tapsoltam a darab végén és nagyon nem voltam egyedül...néhai Apám szavajárása jutott eszembe, mely szerint "ha egyik kezemet a seggembe dugom, akkor is különbet csinálok". Bűncselekmény volt ezért pénzt kérni.
10/10
Johann 2011 szept. 14. - 17:50:43 10/10
(1/2)
Másfél hete láttam Gyurkovics Tibor e különös darabját az Újpest Színházban. Kivételes alkalom volt. Mielõtt felment volna a függöny, - Dózsa Lászlónak, az Újpest Színház igazgatójának a felkérésére - Borbély László író lépett a közönség elé (és egy odahelyezett mikrofon mögé) és röviden szólt Gyurkovics Tiborról, a Nagyvizitrõl, valamint Dózsa Lászlóról is. Megtudtuk többek között, hogy Borbély László Gyurkovics Tibor személyes jó barátja volt, valamint hogy éppen a három éve elhunyt kiváló író, költõ ismertette össze Dózsa Lászlóval. Borbély László bejárt a Nagyvizit próbáira is, és elmondta, hogy véleménye szerint soha korábban ilyen átéléssel, ilyen hitelesen nem vitték még színre Gyurkovics Tibor tragikomédiáját. Felhívta a figyelmünket arra is, hogy idén lenne nyolcvan esztendõs Gyurkovics Tibor, s ez is alkalmát adhatná, hogy felfedezzük mûveit, hogy olvassuk a sorait, hogy minél szélesebb nagyközönség megismerhesse munkásságát.
Valahol olvastam (még talán tavaly), hogy fontolgatták az Újpest Színháznál, hogy erre az évadra vagy egy Csurka, vagy egy Gyurkovics darabot tûznek mûsorra. (Az Újpest Színháznál törekednek rá, hogy magyar szerzõk mûveit állítsák színpadra, így láthatta a nagyérdemû az elmúlt években Németh László Bodnárné címû drámáját, vagy éppen Sarkadi Imre Elveszett paradicsomját Újpesten.) Feltételezem, hogy végül a 80 éves évforduló miatt döntöttek Gyurkovics Tibor mellett. És meg kell hagyni, jól döntöttek. Jó szívvel ajánlom mindenkinek a darabot. Hiszen kiváló a szereposztás is: Lorán Lenke, Harsányi Gábor vagy éppen Dózsa László nem tud csalódást okozni, és mindenképpen kiemelném még Rusz Milán játékát, egészen magával ragadó. Elgondolkodtató darab, sokáig lehet utána beszélgetni róla - és ez jó.